Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale coś w tym jest,dirac pewnie daje dużą poprawę
Tego absolutnie nie kwestionuję, że Piopio odczuł progres, tylko jak mu to w innym wątku napisałem, niech sobie działa i robi robotę. Ale oby nie obrzydził ludziom Diraca tak jak to uczynił izolatorem .
1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Nie,ale to nieaktualne.
Obecna mądrość etapu mówi nam,że arcam+dirac.
nawet izolacja galwaniczna odpadła.
🙂

Daję sobie spokój z doradzaniem 😉 I tak mało kto uwierzy ile wnosi DIRAC. Koszt wejścia jest już dość wysoki.

Staram się polecać szczerze to co najlepsze. Nie będę polecał już Sabaja czy izolacji galwanicznej skoro taki DIRAC wnosi dramatycznie więcej. Ale żeby go zasmakować trzeba już wyłożyć trochę kasy i czasu. Wątpię by ktoś był chętny. 

Tak więc odpuszczam i niech niewtajemniczeni tkwią w swoim matrixie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie wątpię, że czy to izolator, czy Sabaj - intencje były dobre. Każdy tak ma, że chce na forum podzielić się z innymi swoimi pozytywnymi wrażeniami, ja też, każdy. Tylko tutaj akurat intensywność porad przekroczyła wrażliwość wielu chłopaków.

34 minuty temu, Piopio napisał:

Daję sobie spokój z doradzaniem 😉 I tak mało kto uwierzy ile wnosi DIRAC. Koszt wejścia jest już dość wysoki.

Staram się polecać szczerze to co najlepsze. Nie będę polecał już Sabaja czy izolacji galwanicznej skoro taki DIRAC wnosi dramatycznie więcej. Ale żeby go zasmakować trzeba już wyłożyć trochę kasy i czasu. Wątpię by ktoś był chętny. 

Tak więc odpuszczam i niech niewtajemniczeni tkwią w swoim matrixie 😉 

To fajnie, ale na forum jest dużo osób które DSP mają opanowane na levelu master od wielu lat i Twoje "odkrycie" jest trochę spóźnione 😋

Poza tym Dirac to tylko jedna z możliwości, można o wiele taniej, ale trzeba się pobawić i poświęcić trochę czasu😋

no tak, Dirac sam w sobie to narzędzie, od urzyszkodnika zależy jak będzie wykorzystane. jak ktoś ma levelmaster (a tez kiepski akustycznie pokój) to z korzyścią.

ale nie wciskajmy wszystkim że to cud techniki. i bez tego nie da się słuchać. dużo zmiennych...

i że jakikolwiek sprzęt z tą korekcją "maskaruje" sprzęty kilkukrotnie droższe.

Edytowane przez ro35
56 minut temu, ro35 napisał:

no tak, Dirac sam w sobie to narzędzie, od urzyszkodnika zależy jak będzie wykorzystane. jak ktoś ma levelmaster (a tez kiepski akustycznie pokój) to z korzyścią.

ale nie wciskajmy wszystkim że to cud techniki. i bez tego nie da się słuchać. dużo zmiennych...

Oczywiście, natomiast polecam każdemu, bo przy odrobinie wysiłku to świetna zabawa i daje dużo satysfakcji, a także świadomości. Można się też dowiedzieć co się w naszym pokoju wyprawia akustycznie 😁

21 minut temu, Ajothe napisał:

Można się też dowiedzieć co się w naszym pokoju wyprawia akustycznie 😁

Od tego powinno się zaczynać imo. 😛

.

2 godziny temu, ro35 napisał:

Ale tak właśnie jest. Spróbuj a się przekonasz. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Poza tym Dirac to tylko jedna z możliwości, można o wiele taniej, ale trzeba się pobawić i poświęcić trochę czasu😋

Producent miniDSP przyznaje, że DIRAC ma najbardziej zaawansowane algorytmy. Myślę, że to obecnie najlepszy system korekcji akustyki pomieszczenia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, Piopio napisał:

Myślę, że to obecnie najlepszy system korekcji akustyki pomieszczenia. 

Bo, oczywiście, poddałeś drobiazgowym testom rozmaite, dostępne na rynku.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

38 minut temu, ProjectPi napisał:

Bo, oczywiście, poddałeś drobiazgowym testom rozmaite, dostępne na rynku.

Orientowałem się. Wiem jak przebiega kalibracja w tych systemach. DIRAC jest najbardziej dokładny. 

proponuje się przenieśc z dirakiem do wątka o dps:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Ok, stare objawy wracają.

To nie objawy a wiedza. Jaki system kalibracji stosuje dokładniejsze pomiary niż DIRAC ?

Edytowane przez Piopio

27 minut temu, Piopio napisał:

To nie objawy a wiedza. Jaki system kalibracji stosuje dokładniejsze pomiary niż DIRAC ?

To po twojej stronie leży uargumentowane tezy o wyższości "pomiarowej" diraca, nie po mojej, to po pierwsze.

Po drugie, "dokładność pomiarowa", cokolwiek to tu znaczy, to jedno, a algorytmy, które przekują pomiar w dobry zestaw korekt, to drugie.

Po trzecie, sporo osób zajmujących się pomiarami akustycznymi I korektami twierdzi, że z samymi IIR uzyskują nie gorsze rezultaty odsłuchowe, niż z diraca.

A po ostatnie, owa przepaść między odsłuchem bez i z diracem najwięcej mówi o akustyce, która miałeś i przy której dotąd słuchałeś.

W dniu 25.05.2024 o 17:31, Pseudodrummer napisał:

Ale coś w tym jest,dirac pewnie daje dużą poprawę

Oj!  daje! Mam zbudowane specjalnie pomieszczenie odsłuchowe (36 mkw)  bez równoległych ścian, by się pozbyć modów pomieszczenia i dirac pomógł dodatkowo (ten w SA30). Nawet, będąc pod wrażeniem - założyłem nowy temat o dirac-u.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

9 godzin temu, ProjectPi napisał:

Po drugie, "dokładność pomiarowa", cokolwiek to tu znaczy, to jedno, a algorytmy, które przekują pomiar w dobry zestaw korekt, to drugie.

I właśnie DIRAC ma najbardziej zaawansowane algorytmy 😉 

Nic nie wiesz ale jesteś systemowo przeciwko mnie. Lecz się. 

W dniu 25.05.2024 o 20:04, ro35 napisał:

i że jakikolwiek sprzęt z tą korekcją "maskaruje" sprzęty kilkukrotnie droższe

A czemu nie? To, że jakiś sprzęt jest kilkakrotnie droższy oznacza tylko tyle, że jest kilkakrotnie droższy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

5 godzin temu, Piopio napisał:

I użyłeś jednego z nich, rezultaty zachwyciły więc poczytales trochę materiałów reklamowych, po czym ogłosiłeś zwycięzcę systemów kalibracji w teście made by Piopio.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

I użyłeś jednego z nich, rezultaty zachwyciły więc poczytales trochę materiałów reklamowych, po czym ogłosiłeś zwycięzcę systemów kalibracji w teście made by Piopio.

Znasz dla zwykłego uczestnika tego forum - lepszy?

Podziel się swoją wiedzą! Chyba nie przychodzisz tu po to , tylko przywalać na lewo i prawo.

Nie wykazałeś się na moje zapytanie w temacie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

7 godzin temu, Piopio napisał:

Lepsze od Acourate? 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Lepsze od Acourate? 

Kolego! Cenię Twoje zaangażowanie... ale rozwalasz innemu Koledze temat.

Cenię sobie również dyscyplinę intelektualną... myślę, że inni też

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Popraw mnie jeśli nie mam racji. 

2 godziny temu, piramidon napisał:

Kolego! Cenię Twoje zaangażowanie... ale rozwalasz innemu Koledze temat.

Cenię sobie również dyscyplinę intelektualną... myślę, że inni też

Nie rozumiem, skoro ktoś uważa coś za najlepsze to znaczy, że musiał porównać z innymi produktami, no chyba że jest najlepsze bo ma 🙂

8 minut temu, Ajothe napisał:

Nie rozumiem, skoro ktoś uważa coś za najlepsze to znaczy, że musiał porównać z innymi produktami, no chyba że jest najlepsze bo ma 🙂

"Acourate is nearly impossible to use if you are a beginner." to wiele wyjaśnia ...

"In short: Acourate is an extremely powerful toolbox which is limited by its interface and its insistence on boring, unnecessary, and repetitive tasks that really should be automated or simplified. It takes me hours to generate a new set of filters when I am convinced it could be done in less than half that time if the interface was redesigned. I know that asking for an interface redesign is not a small task, but Uli needs to realize that the interface is creating problems for users by needlessly increasing workload and making navigation difficult. I doubt if he would redesign the interface, so I haven't bothered asking. For this reason I am going to move away from Acourate and try something else. "

Edytowane przez Piopio

11 minut temu, Ajothe napisał:

No i co? 

że to system tylko dla zaawansowanych o ograniczonym zastosowaniu

5 minut temu, Piopio napisał:

że to system tylko dla zaawansowanych o ograniczonym zastosowaniu

🤭

Personally I think Acourate is the best software, but it's also the most complex. Audiolense is in the middle. If you want something easy that just works go with Dirac.

To też czyjaś opinia. 

Czyli nie masz żadnego porównania, ale za to łatwo oceniasz które oprogramowanie jest najlepsze. 

Chyba nie tylko w przypadku Diraca tak robisz. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli nie masz żadnego porównania, ale za to łatwo oceniasz które oprogramowanie jest najlepsze. 

To uściślę:

DIRAC jest najlepszy wśród systemów komercyjnych dla przeciętnego użytkownika. Owszem Acourate jest dużo bardziej rozbudowany ale wymaga też konkretnej wiedzy by go zastosować. 

• Pokaż nowe odpowiedzi