Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Piopio napisał:

Udowodnij mi, że jest inaczej. Zakład o parę tysi, że nie rozróżnisz ?

Jakie proponujesz te transporty do tego porównania?

15 godzin temu, ProjectPi napisał:

Rozumiem, że nijak wpłynęło, bo ze zrozumiałych względów takiego DACa nie słuchałeś. Co nie przeszkadza ci próbować epatować zerami w cenach niby koniecznego dla właściwej optyki sprzętu.

A ty znasz i słuchałes takiego DACa, za milliard, jak napisałeś? Bo ja nie znam i nie słuchałem.

Ustawiłem poziom 100 tys PLN bo DACki za kilkadziesiat tys PLN mam w swoim systemie w domu.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 7.02.2025 o 14:15, Ghotti napisał:

We wtorek powininem wrócić pcm z upgrade info od kolegi gavron 

Trzeba było dodać zasilanie do wyjścia izolatorów, dodatkowo dzięki temu, że UAC-EVO I posiada izolatory one pełnią też rolę konwertera poziomów logicznych i z 3.3V mamy 5V jakie obsługuje DF1704. Dodatkowo mamy izolację między USB a resztą układu.

Dodatkowo zrobiłem fotki kamerą - chińczyk zaszalał i przekaźnik z cewką 5V zasila z 18V przez rezystor który się nieźle grzeje (okolice 65-70stopni, przy zamkniętej obudowie będzie jeszcze lepiej)

Wyjście odbiega od standardu masz 2,7V RMS zamiast 2V RMS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jak tam ten nowy konwerter USB sie sprawdza ? Zastanawiam sie nad zakupem , widze ze na stronie matway jest tez  dedykowane zasilanie do tego. Przypomne, że wymieniłem chinskie Amanero jakie jest w standardzie na cos lepszego z Ali i poprawa była znaczna, patrzac w skali wydanych pieniedzy. 

Ukryta Zawartość

Teraz, Przemos1980 napisał:

I jak tam ten nowy konwerter USB sie sprawdza ? Zastanawiam sie nad zakupem , widze ze na stronie matway jest tez  dedykowane zasilanie do tego. Przypomne, że wymieniłem chinskie Amanero jakie jest w standardzie na cos lepszego z Ali i poprawa była znaczna, patrzac w skali wydanych pieniedzy. 

Ciężki powiedziec bo nie miałem jak porównać na pewno stary ogarniał 24/192 a od matway 384 i Dsd64/128 w trybie DoP plus ma izolację. To Ali amareno to podróbki … można użyć do testów jak ktoś chce zistawic taki DAC to na pewno bym go wymienił 

18 minut temu, Ghotti napisał:

Ciężki powiedziec bo nie miałem jak porównać na pewno stary ogarniał 24/192 a od matway 384 i Dsd64/128 w trybie DoP plus ma izolację. To Ali amareno to podróbki … można użyć do testów jak ktoś chce zistawic taki DAC to na pewno bym go wymienił 

Ciekawi mnie to dedykowane zasilanie , miejsce w obudowie DACa by sie znalazło na takie audiofilskie fanaberie : ) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Przemos1980
Teraz, Przemos1980 napisał:

Ciekawi mnie to dedykowane zasilanie , miejsce w obudowie DACa by sie znalazło na takie audiofilskie fanaberie : ) 

Jak rozmawiałem z matway to mówił że się nie zmieści 

11 minut temu, Ghotti napisał:

Jak rozmawiałem z matway to mówił że się nie zmieści 

Dobra,  to sprawa jasna , można sobie darować to rozwiązanie z zasilaniem : ) 

Chińskie to podróbki ale działają i to nawet dobrze. Jak się jeszcze weźmie z dobrymi kwarcami to nawet bardzo dobrze.

Co do zasilania to wstaw po prostu dodatkowy kondensator na zasilaniu karty USB.

Jak zapowiadałem w szranki stanie dCS Debussy vs. China 4xPCM1701P.

🙂 

Na początek mała uwaga, wczoraj w moim systemie nastapiła mała rewolucja, przeszedłem całkowicie na tor zbalansowany. Mojego kultowego lampowego Technics'a 30A (będzie na sprzedaż) zastapił całkowicie tranzystorowy Studer A779, który wczesniej obsługiwał magnetofony szpulowe:

Studer_A779_2_02.jpg?v=1669859557

Studer_A779_2_03.jpg?v=1669859557

Wczoraj walczyłem z ustawieniem, z podłączeniem i z kablami, dzisiaj rano sprawdzenie kalibracji systemu i ... miejsce w fotelu i słucham.

4xPCM1701P na początek z filtrem NOS 8chip. Potem przyjdzie czas na porównanie z DF1704. Źródłem był dCS NB wysterowany zewnętrznym zegarem 10M przez Mutec MC-3 USB, podobnie zresztą jak dCS Debussy. 4xPCM1701P nie ma wejścia zewnętrznego zegara. Połączenie obu przez AES/EBU.

Posłuchałem ze trzy godzinki mojego setu porównawczego nagrań w PCM 16/44. Oczywiście wyrównane poziomy głosności. 

Na szybko napiszę, że dCS ma lepszą dynamikę. Potrafi bardziej wstrząsnąć na fotelu wtedy kiedy trzeba. Wydaje mi się, ale podkreslę słowo wydaje mi się, że dCS ma ciut łagodniejsze blachy perkusji. 4xPCM1701P jest bardziej szorstki ale w dobrym słowa znaczeniu. Nie zauważyłem żadnych róznic w budowaniu sceny. 

Napiszę tak ... 4xPCM1701P to ostatnio najlepiej wydane 2.200 PLN na audio 🙂 . Jutro ciąg dalszy zabawy w porównanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Napiszę tak ... 4xPCM1701P to ostatnio najlepiej wydane 2.200 PLN na audio 🙂 . Jutro ciąg dalszy zabawy w porównanie.

I to jest  w dziale High end?   Nie hi fi?

A w czym widzisz problem ? Że za tani ? A sądziłem że jakość dźwięku się liczy .
Poczekajmy na opinie kogoś kto może porównać. Chyba że masz i znasz to napisz jak wypadł vs dcs

Wysłane z Wrocławia

W dniu 27.02.2025 o 16:50, pmcomp napisał:

Na szybko napiszę, że dCS ma lepszą dynamikę. Potrafi bardziej wstrząsnąć na fotelu wtedy kiedy trzeba. Wydaje mi się, ale podkreslę słowo wydaje mi się, że dCS ma ciut łagodniejsze blachy perkusji. 4xPCM1701P jest bardziej szorstki ale w dobrym słowa znaczeniu. Nie zauważyłem żadnych róznic w budowaniu sceny. 

W moim porównaniu 4xPCM1701P vs Dcs Debussy ten drugi wypadał bardziej precyzyjnie, z lepszą mikrodynamiką, przestrzenią, wysokie podane bardziej gładko ale wciąż bardzo precyzyjnie. Z każdą godziną udawało się wyłapać więcej różnic.

Myślę,  że jednym z decydujących elementów porównań jest reszta toru i to jak jeden , czy drugi DAC komponuje się w tym konkretnym układzie.

Co nie zmienia faktu , że 4xPCM1701P to za te pieniądze świetny (choć prosto wykonany ) DAC.

13 godzin temu, tedi02 napisał:

A co ty mozesz porownac we wlasnym systemie z segmentu hi-end?

Jakis Vivaldi moze? Albo DAC od Gryphona? A moze chociaz Audio Note DAC5?

Jest do czego porownywać?

Czy tak jak u @747 ? Pewnie twoja lokalna Gazeta Pomorska bedzie potrzebna.

Ty porownaj, napisz, z przyjemnoscia poczytamy, dowiemy sie czegos nowego …

9 minut temu, carlos med napisał:

W moim porównaniu 4xPCM1701P vs Dcs Debussy ten drugi wypadał bardziej precyzyjnie, z lepszą mikrodynamiką, przestrzenią, wysokie podane bardziej gładko ale wciąż bardzo precyzyjnie. Z każdą godziną udawało się wyłapać więcej różnic.

Myślę,  że jednym z decydujących elementów porównań jest reszta toru i to jak jeden , czy drugi DAC komponuje się w tym konkretnym układzie.

Co nie zmienia faktu , że 4xPCM1701P to za te pieniądze świetny (choć prosto wykonany ) DAC.

To jak na razie slyszymy to porownanie bardzo podobnie.

Edytowane przez pmcomp

Miałem 4x PCM58 który jest identycznie zrobiony jak pcm1701, DAC zrobiony jest po taniości,  dałem za niego 1400zł a grał jak Gustard R26 za 8k, to na pewno nie jest hi end, Gustard też nie jest, nawet Laiv nie jest, ale to są DAC które pięknie grają muzykę, a to już jest namiastka hi end, po za ceną. 

Opublikowano (edytowane)

Mark 4xPCM63 staniał, z DF1704 z wysyłka 3.500 PLN: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

40 minut temu, pmcomp napisał:

Mark 4xPCM63 staniał, z DF1704 z wysyłka 3.500 PLN: 

Ukryta Zawartość

A lepiej to gra niż np. taki Parasound 1500 ? Bo cenowo to podobnie 

Ukryta Zawartość

10 minut temu, jacek99 napisał:

A lepiej to gra niż np. taki Parasound 1500 ? Bo cenowo to podobnie 

Pytaj @carlos med. Wprawdzie On miał na PCM1701 ale porównywał do Parasound 1500.

Nie miałem Mark Balanced na PCM63. Miałem Parasound DAC 1500 i DAC 4x1701P. To zbliżone granie... Parasound trochę bardziej precyzyjny,  konturowy, lepiej kontrolowany bas, szczególnie po upgrade z DF1704. Patrząc na budowę Mark Balanced to powinno być bardzo podobne brzmienie.

Ja z kolei miałem pcm58 i sprzedałem koledze który włożył w miejsce pcm58 pcm1701, stwierdził że pcm58 gra u niego znacznie lepiej, więc to wszytko trzeba przetestować u siebie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.02.2025 o 16:50, pmcomp napisał:

Wczoraj walczyłem z ustawieniem, z podłączeniem i z kablami, dzisiaj rano sprawdzenie kalibracji systemu i ... miejsce w fotelu i słucham.

4xPCM1701P na początek z filtrem NOS 8chip. Potem przyjdzie czas na porównanie z DF1704. Źródłem był dCS NB wysterowany zewnętrznym zegarem 10M przez Mutec MC-3 USB, podobnie zresztą jak dCS Debussy. 4xPCM1701P nie ma wejścia zewnętrznego zegara. Połączenie obu przez AES/EBU.

Posłuchałem ze trzy godzinki mojego setu porównawczego nagrań w PCM 16/44. Oczywiście wyrównane poziomy głosności. 

Pozdro

Wczoraj posluchalem w ponad 6-o godzinnej sesji odsluchowej swoich kilkudziesieciu kawalkow testowych oraz kilku plyt najpierw na dCS Debussy, a potem na 4xPCM1701P z filtrem NOS8CHIP. Potwierdze, to co napisalem wczesniej, to DAC o najlepszym stosunku jakosci do ceny jaki mialem i jaki przewinał sie w moim systemie. Niesamowicie muzykalny. Troszke mniej szczegółów w porownaniu do dCS. Dzwiek mniej wysublimowany ale za to ogromnie wciagajacy. Stawia na przekaz i rysuje xiut grubsza kreska niż dCS. Znakomita barwa. To niesamowite jak potrafi znaleźć  balans pomiedzy wniknieciem w nagranie, a ogolnym przekazem.

Zgadzam sie z tym co napisal @carlos med. dCS jest bardziej precyzyjny i podaje muzyke bardziej wykwintnie. Taki arystokrata. 4xPCM1701P z nizszej warstwy spolecznej ale umie sie zachować przy stole i w towarzystwie.

dCS bije go pod wzgledem funkcjonalnosci i mozliwosci ale pamietajmy o cenie tego drugiego. Mysle, ze warto sprobowac na poczatek wymienic tam kondensatory elektrolityczne w zasilaniu, a potem ew. pożąglować opampami i dostawiac ew, plytke z wejsciem I2S o ile komus jest to potrzebne.

Porownania dokonywalem w obu przypadkach po wejsciu AES/EBU i wymsciach zbalansowanych.

Dzisiaj zapewne dalsza czesc odsluchow z filtrem DF1704.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

dCS jest bardziej precyzyjny i podaje muzyke bardziej wykwintnie. Taki arystokrata. 4xPCM1701P z nizszej warstwy spolecznej ale umie sie zachować przy stole i w towarzystwie.

Dobrze powiedziane. 

Moim zdaniem z DAC jest tak , że właśnie ten ostateczny szlif nadający wyjątkowość przekazu jest najtrudniejszy,  jeśli ma się to odbyć bez utraty czegokolwiek w brzmieniu. I w tym aspekcie wychodzi różnica w klasach DAC.

Z moich doświadczeń wynika też,  że użycie przedwzmacniacza wprowadza  często jego wlasną sygnaturę i przez to często "uśrednia" przekaz zacierając trochę różnice między porównywanymi DAC. Niestety w taki sposób można porównać tylko te DAC , które mają regulację głośności,  co przez wielu jest uznawane już za ich niedoskonałość. U mnie Debussy podłączony bezpośrednio do monobloków lampowych daje znacznie pełniejszy,  przestrzenny,  bardziej realistyczny obraz , scenę niż z preampem ( którego @pmcomp dobrze zna). Ale to już kwestia własnych preferencji.

Godzinę temu, carlos med napisał:

Z moich doświadczeń wynika też,  że użycie przedwzmacniacza wprowadza  często jego wlasną sygnaturę i przez to często "uśrednia" przekaz zacierając trochę różnice między porównywanymi DAC.

Dokładnie tak ! Mój pre lampowy ma taką mocną własną sygnaturę (pozytywną), że nie rozróżniam delta-sigma od R2R 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I to jest rozwiązanie! Bierzesz dobry pre lampowy i dac staje się drugorzędny 👌

Edytowane przez Delirium77
45 minut temu, Delirium77 napisał:

To ja wolę jednak dobry DAC

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Dokładnie tak ! Mój pre lampowy ma taką mocną własną sygnaturę (pozytywną), że nie rozróżniam delta-sigma od R2R 😉 

Noooo … ciekawe. A izolacje galwaniczna rozrózniasz 😂😂😂.

31 minut temu, carlos med napisał:

To ja wolę jednak dobry DAC

Już słyszałem, że wzmacniacze lampowe mają tendencję do takiego wprowadzania swojej charakterystyki, że wszystko gra jednakowo. Tylko to trochę męczące bywa.

7 godzin temu, pmcomp napisał:

Wczoraj posluchalem w ponad 6-o godzinnej sesji odsluchowej swoich kilkudziesieciu kawalkow testowych oraz kilku plyt najpierw na dCS Debussy, a potem na 4xPCM1701P z filtrem NOS8CHIP.

Przypomnij który u ciebie DAC był porównywany z dCS ? Bo już się zagubiłem kto co ma co właśnie kupuje i co w czym wymienia lub dokłada . 

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

jeżeli dac jest drugorzędny to jest to kiepski system...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi