Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do muzyki typu metal + Onkyo tx-8150

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, dsm_213 napisał:

B&W

Jakich i co Ci w nich nie pasuje?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, dsm_213 napisał:

Oprócz metalu słucham tez bardzo dużo Jazzu czasem dla przyjemności czystego dźwięku trochę elektroniki. Stąd wiem , że wzmacniacz ma potencjał.

Że lekki jazzik gra dobrze nie mówi nic, bo dla hifi jest to bardzo łatwe do zagrania przy Liquid Tension.

12 godzin temu, dsm_213 napisał:

Szukam dźwięku czystego. Selektywnego. Odwzorujacego zamysł twórcy. Kiedy ma być ciężko to niech będzie ciężko, Kiedy szybko to szybko.

Z metalem jest problem: każda płyta jest inaczej nagrana, a wiele po prostu źle, więc raczej nie znajdziesz systemu, na którym wszystko zabrzmi tak jakbyś chciał.

-----

7 godzin temu, Tokina napisał:

"metal" nie jest trudny do "zagrania" dla większości przyzwoitych kolumn 

Bez komentarza.

7 godzin temu, Tokina napisał:

kolumn z jak najbardziej płaską charakterystyką, bez, jak to bardzo często bywa, uwydatniania niskich i wysokich częstotliwości

Jakby płaskie nie były kolumny, to akustyka doda i odejmie swoje więc płasko nie będzie.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 16.01.2024 o 22:36, radark napisał:

Generalnie w metalu ciężko coś dobrać będzie w tej kasie.

Jaja sobie robisz?

W dniu 24.01.2024 o 19:57, ciszewski64 napisał:

Bo obawiam się że np aurora 700 będą to kolumny za małe na 35 metrów pod względem basu. 

Jeśli głośniki stoją na jednym końcu pomieszczenia, a ty słuchasz z drugiego końca to moze tak być. Chociaż mój ojciec ma też mniej więcej tyle metrów, a słucha na MA Bronze 2 i mi basu nie brakuje. Także zależy też od upodobań.

W dniu 24.01.2024 o 20:39, bartoszek32 napisał:

a przedwzmacniacz lampowy dodaje coś extra

Dodaje zniekształcenia. Nic więcej.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

metal nie jest trudny do zagrania

Jestem za
Wystarczy glosno, nie skomprymowanie, bez znieksztalcen.
Nie dostrzegam jakichs specjalnych wymagan odnosnie rozciaglego pasma/basu, przestrzennosci, neutralnosci,…

Ja nie probuje dyskredytowac metalu, ja tez czasami slucham takiego „mlotkowania“, ale nie ze wzgledu na „audiofilskie“ brzmienie
4 godziny temu, Misio38 napisał:

Jaja sobie robisz?

Jeśli głośniki stoją na jednym końcu pomieszczenia, a ty słuchasz z drugiego końca to moze tak być. Chociaż mój ojciec ma też mniej więcej tyle metrów, a słucha na MA Bronze 2 i mi basu nie brakuje. Także zależy też od upodobań.

Dodaje zniekształcenia. Nic więcej.

Haha dobre.Zrobiles mi dzień.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

mniej więcej tyle metrów, a słucha na MA Bronze 2 i mi basu nie brakuje.

W 35m²? Jak mod dzwoni szklankami, to może mu się tak wydawać, ale basu to, nie ma bo mieć mie może.

Edytowane przez szymon1977

18 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jakich i co Ci w nich nie pasuje?

DM 22.

Tak jak pisałem zarówno Cantony jak i te B&W to modele raczej budżetowe. Cantony grają bez powietrza, góry i jakości dźwięku. Bowersy bez mięsa, ciepła  i głębi. Podpięte razem trochę się uzupełniają ale chyba nie o to chodzi. Najlepsze głośniki jakie w życiu słyszałem to Peak Consult ale to nie moja liga. Uważam że muzyka metalowa jest trudną muzyka do zagrania przez sprzęt stereo. Pamiętam ,że odsłuchując jeden z wysokich modeli Acustc energy (nie paniętami modelu) Zbierałem zęby słuchając Milesa a przy Slayerze kolumny jakby ktoś podmienił. Takie mam zdanie. Nie jestem ekspertem w dziedzinie stereo i pewnie fachowcy maja inne zdanie. Stąd prośba o podpowiedzi. 

Niedawno zmieniła mi się sytuacja mieszkaniowa. Kiedyś mogłem muzyki słuchać tylko cicho czasami na średnim poziomie. Braki kolumn wyszły w momencie kiedy mogłem zacząć słychać trochę głośniej. Wyszła na wierzch budżetowość tych kolumn.

Edytowane przez dsm_213

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

W 35m²? Jak mod dzwoni szklankami, to może mu się tak wydawać, ale basu to, nie ma bo mieć mie może.

Nic nie dzwoni. Po prostu basu jest tyle, że dla mnie akurat.

8 godzin temu, bartoszek32 napisał:

Haha dobre.Zrobiles mi dzień.

A co innego dodaje lampa?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 28.01.2024 o 18:50, Tokina napisał:

Jest tego całe mnóstwo, "metal" nie jest trudny do "zagrania" dla większości przyzwoitych kolumn 

Chyba nie piszesz tego w kontekście "metalu"?

Co to znaczy "selektywny dźwięk"?

Tu musisz poszukać kolumn z jak najbardziej płaską charakterystyką, bez, jak to bardzo często bywa, uwydatniania niskich i wysokich częstotliwości, ale czy będziesz z tego zadowolony?  Wątpię. 🙂

To znajdź proszę kolumny budżetowe które zagrają precyzyjnie podwójną stopę w death/black metalu!!!!!!! bez mulenia i bulgotania. A najlepiej jak zagrają jeszcze metal symfoniczny z chórami i orkiestracjami, tylko żeby było selektywnie i nic się nie zlewało. Metal to wyjątkowo trudny gatunek dla kolumn i często nawet te drogie sobie kompletnie nie radzą. Na ten temat pisano już dużo nawet bardzo dużo na tym forum.

Edytowane przez radark

Co to za gównoburza się tu zrobiła. Zapytałem o parę kolumn a zrobił się jakiś dym nie w temacie. Słuchał ktoś metalu na dynavoice df-6 lub df-8, kef q950? I czy faktycznie moje onkyo tx-8150 nie pociągnie z kolumnami które mają głośniki 20 cm? Bo obawiam się że np aurora 700 będą to kolumny za małe na 35 metrów pod względem basu. 

Normalne 🙂

przyzwyczaisz się albo zmienisz forum

23 godziny temu, radark napisał:

To znajdź proszę kolumny budżetowe które zagrają precyzyjnie podwójną stopę w death/black metalu!!!!!!! bez mulenia i bulgotania. A najlepiej jak zagrają jeszcze metal symfoniczny z chórami i orkiestracjami, tylko żeby było selektywnie i nic się nie zlewało. Metal to wyjątkowo trudny gatunek dla kolumn i często nawet te drogie sobie kompletnie nie radzą. Na ten temat pisano już dużo nawet bardzo dużo na tym forum.

Też tak uważam.

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

Gość

(Konto usunięte)

To znajdź proszę kolumny budżetowe które zagrają precyzyjnie podwójną stopę w death/black metalu!!!!!!! bez mulenia i bulgotania. A najlepiej jak zagrają jeszcze metal symfoniczny z chórami i orkiestracjami, tylko żeby było selektywnie i nic się nie zlewało.

To zależy jaki budżet

Co to za gównoburza się tu zrobiła. Zapytałem o parę kolumn a zrobił się jakiś dym nie w temacie. Słuchał ktoś metalu na dynavoice df-6 lub df-8, kef q950? I czy faktycznie moje onkyo tx-8150 nie pociągnie z kolumnami które mają głośniki 20 cm? Bo obawiam się że np aurora 700 będą to kolumny za małe na 35 metrów pod względem basu. 

Miałem w domu na testach q950 i jak dla mnie w ciężkim graniu brakowało wyrazistości, dźwięk trochę kocem przykryty. Nie było tragicznie ale jednak to nie było to. Zaznaczam że to moje odczucie. To paczki bardziej pod jazz itp. 

• 4 miesiące później...

Miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 31.01.2024 o 19:18, radark napisał:

A mam prośbę, mógł byś podesłać tytuły płyt lub nagrań ale koniecznie by były to bardzo dobre realizacje i by to dobrze brzmiało.

Kolega posyłał mi kawałki metalu bo tylko tego słucha ,ale wszystko na moim sprzęcie brzmiało źle , bo były to wszystko kiepskie realizacje, a moj sprzęt jest pod tym względem bezwzględny dla takich realizacji. Jest bardzo analityczny i szczegółowy. Chciał bym usłyszeć dobrze nagrany metal, choć nie jest muza , której lubię słuchać, ale zaciekawiłeś mnie tym fragmentem "precyzyjnie podwójną stopę w death/black metalu!!!!!!! bez mulenia i bulgotania. A najlepiej jak zagrają jeszcze metal symfoniczny z chórami i orkiestracjami, tylko żeby było selektywnie i nic się nie zlewało."

I nie pytam w kontekscie kolumn, tylko chciał bym usłyszeć taki metal jak z tego cytatu.

Do tej pory podobała mi się tylko realizacja Metallici z koncertowej płyty S&M, ale to nie jest prawdziwy Metal.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

7 godzin temu, treinerek napisał:

Do tej pory podobała mi się tylko realizacja Metallici z koncertowej płyty S&M

S&M akurat jest dość przeciętnie zrealizowana. W spokojnych fragmentach jest ok, ale jak wchodzi orkiestra, gitary i wokal to słychać, że to nie jest nagranie studyjne. Metallica w ogóle słynie ze słabych technicznie płyt, chociaż najnowszy żółty album jest już całkiem ok. Jak chcesz dobrych technicznie płyt metalowych to tak na szybko polecam Wintersun - dwie ostatnie płyty, Sepultura - Arise (Remaster), Pantera - Vulgar Display of Power. Anathema też jest dobra brzmieniowo, chociaż to nie jest już typowy metal.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

15 godzin temu, ciszewski64 napisał:

Kupiłem Fyne Audio F502. Można zamknąć temat. 

No to teraz czym prędzej Amplituner do wymiany. Bo kolumny zacne

W dniu 12.06.2024 o 18:29, treinerek napisał:

A mam prośbę, mógł byś podesłać tytuły płyt lub nagrań ale koniecznie by były to bardzo dobre realizacje i by to dobrze brzmiało.

Kolega posyłał mi kawałki metalu bo tylko tego słucha ,ale wszystko na moim sprzęcie brzmiało źle , bo były to wszystko kiepskie realizacje, a moj sprzęt jest pod tym względem bezwzględny dla takich realizacji. Jest bardzo analityczny i szczegółowy. Chciał bym usłyszeć dobrze nagrany metal, choć nie jest muza , której lubię słuchać, ale zaciekawiłeś mnie tym fragmentem "precyzyjnie podwójną stopę w death/black metalu!!!!!!! bez mulenia i bulgotania. A najlepiej jak zagrają jeszcze metal symfoniczny z chórami i orkiestracjami, tylko żeby było selektywnie i nic się nie zlewało."

I nie pytam w kontekscie kolumn, tylko chciał bym usłyszeć taki metal jak z tego cytatu.

Do tej pory podobała mi się tylko realizacja Metallici z koncertowej płyty S&M, ale to nie jest prawdziwy Metal.

Kataklysm Serenity in fire, Gojira The Link, Pantera Vulgar display power, Therion Secret od the runes, Exodus Atrocity od exhibition, Dimmu Borgir Puritanical euphoric misantropia, 

47 minut temu, radark napisał:

Kataklysm Serenity in fire, Gojira The Link, Pantera Vulgar display power, Therion Secret od the runes, Exodus Atrocity od exhibition, Dimmu Borgir Puritanical euphoric misantropia, 

Dzięki posprawdzam, bo te co kolega wrzucił, to realizacje ok, ale to na metal ciut delikatne. Ja sam wogle nie słucham metalu, ale chciał bym usłyszeć jak brzmi dobrze zrealizowany metal.

Wcześniej kolega z tego forum napalił się na tego wzmaka , którego mam, ale on słucha wyłącznie ostrych odmian metalu i te nagrania które mi podesłał zabrzmiały bardzo słabo z powodu kiepskiej realizacji, bo mój wzmak od razu to pokazuje. Dlatego poleciłem mu by jednak poszukał czegoś innego.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 13.06.2024 o 06:50, Piotr Sonido napisał:

No to teraz czym prędzej Amplituner do wymiany. Bo kolumny zacne

Skoro z onkyo mu zagrało to może dobrze pozostać przy marce i jak już zmieniać to na wyższy model Onkyo bo marka zacna 😉

10 godzin temu, treinerek napisał:

Dzięki posprawdzam, bo te co kolega wrzucił, to realizacje ok, ale to na metal ciut delikatne. Ja sam wogle nie słucham metalu, ale chciał bym usłyszeć jak brzmi dobrze zrealizowany metal.

Wcześniej kolega z tego forum napalił się na tego wzmaka , którego mam, ale on słucha wyłącznie ostrych odmian metalu i te nagrania które mi podesłał zabrzmiały bardzo słabo z powodu kiepskiej realizacji, bo mój wzmak od razu to pokazuje. Dlatego poleciłem mu by jednak poszukał czegoś innego.

A jaki masz system jeśli można wiedzieć ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9 godzin temu, radark napisał:

A jaki masz system jeśli można wiedzieć ?

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP-A8, kolumny Canton Reference 8k, kondycjoner Tagi i kable Neotech NES 3004MK2. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Nie wiem czemu przekręca mi prawie wszystkie zdjęcia na Audiostereo. 

Edytowane przez treinerek

34 minuty temu, treinerek napisał:

Nie wiem czemu przekręca mi prawie wszystkie zdjęcia na Audiostereo. 

Przekręć odpowiednio przed dodaniem. 😄

Ukryta Zawartość

Jak Ci przekręca raz w prawo, przed dodaniem przekręć w lewo. xD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Teraz, J4Z napisał:

Przekręć odpowiednio przed dodaniem. 😄

Ale zapisane mam normalnie, tylko jak wstawiam na audiostereo tak się dzieje, to ostatnie jak wstawiłem za pierwszym razem, to było do góry nogami. Dopiero jak otworzyłem je w nowej karcie  i skopiowałem grafikę to udało mi się wstawić normalnie. Wogle audiostereo pod względem wstawiania plików jest bardzo kiepskie, choćby w porównaniu do sąsiedniego forum, gdzie można wstawiać dużo większe objętościowo pliki.

No, rozmiar niestety mocno ograniczony. Pamiętam teraz, że kiedyś też mi przekręcało. Chyba miałem wtedy inny telefon. 

.

24 minuty temu, J4Z napisał:

No, rozmiar niestety mocno ograniczony. Pamiętam teraz, że kiedyś też mi przekręcało. Chyba miałem wtedy inny telefon. 

Ja z reguły wklejam zdjęcia z kompa, tzn zapisane w kompie po zmniejszeniu wielkości pliku po przesłaniu z telefonu.I w kompie one są normalnie tak jak powinny być. Dopiero jak próbuję wstawić na forum audiostereo to tak mi je przekręca. Próbowałem je odkręcić, ale normalnie sobie z tym nie radzę(jak zdjęcie jest już w poście to nawet jak kliknę prawą stroną myszki to nie wyświetla mi się opcja przekręć w prawo i czy w innym kierunku). Stary już jestem i późno zaczełem obcować z kompem(już jak miałem powyżej 40 lat) i z nie którymi rzeczami wymiękam.

Edytowane przez treinerek

14 godzin temu, treinerek napisał:

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP-A8, kolumny Canton Reference 8k, kondycjoner Tagi i kable Neotech NES 3004MK2. 

Wygląda zacnie aczkolwiek z tego zestawu słuchałem tylko kolumn Cantona i za każdym razem wypadały bardzo pozytywnie

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi