Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, BlueDot napisał:

Ja wiem czy takie zbedne. Sluchalem kilku koncertow w 5.1 i realizm jest duzo wiekszy niz z stereo.

Ja bym od razu wprowadził tyle kanałów,ile instrumentów.
Czyli koło 80 w muzyce klasycznej.
Inaczej to nie zabrzmi naturalnie.
A dla disco polo jeden wystarczy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5.1 umożliwią fajne wrażenie znalezienia się na scenie wśród muzyków, ale coś za coś. Za ten sam budżet można mieć lepszy dźwięk i również scenę 3D, ale już nie zagościmy na scenie między muzykami 🙂

3 minuty temu, Ajothe napisał:

5.1 umożliwią fajne wrażenie znalezienia się na scenie wśród muzyków, ale coś za coś. Za ten sam budżet można mieć lepszy dźwięk i również scenę 3D, ale już nie zagościmy na scenie między muzykami 🙂

A jest scena 2D?
Opisz mi to proszę

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

A jest scena 2D?
Opisz mi to proszę

Kiepski system posiada scenę 2D, która trzyma się linii kolumn I nie chce się oderwać 😋

50 minut temu, Tokina napisał:

Jakiej wielkości pomieszczenie masz  do tego 5.1 ?

6x4. Sprzet na szerszej scianie.

14 minut temu, Ajothe napisał:

5.1 umożliwią fajne wrażenie znalezienia się na scenie wśród muzyków

Nie do konca. Umozliwia wrazenie znalezienia sie w srod publicznosci. W systemie stereo oklaski, gwizdy itp. slychac tak jakby dochodzily ze sceny a przeciez tak byc nie powinno. W 5.1 scena nadal jest z przodu, tylko publicznosc cie otacza tak jak na prawdziwym koncercie.

5 minut temu, BlueDot napisał:

6x4. Sprzet na szerszej scianie.

Nie do konca. Umozliwia wrazenie znalezienia sie w srod publicznosci. W systemie stereo oklaski, gwizdy itp. slychac tak jakby dochodzily ze sceny a przeciez tak byc nie powinno. W 5.1 scena nadal jest z przodu, tylko publicznosc cie otacza tak jak na prawdziwym koncercie.

Zależy od realizacji i formatu w jakim się słucha. 

43 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ja bym od razu wprowadził tyle kanałów,ile instrumentów.
Czyli koło 80 w muzyce klasycznej.
Inaczej to nie zabrzmi naturalnie.
A dla disco polo jeden wystarczy

Kanaly w dzwieku wielokanalowym nie maja odtwarzac kazdego instrumentu osobno, one maja za zadanie stworzyc atmosfere jak na prawdziwym koncercie.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zależy od realizacji i formatu w jakim się słucha. 

Te koncerty ktorych sluchalem byly w 5.1 i byly zrealizowane tak ze w prawidlowo ustawionym sprzecie jest wrazenie przebywania na prawdziwym koncercie.

Niestety stereo, nawet najleprze tego nie potrafi.

9 minut temu, BlueDot napisał:

Te koncerty ktorych sluchalem byly w 5.1 i byly zrealizowane tak ze w prawidlowo ustawionym sprzecie jest wrazenie przebywania na prawdziwym koncercie.

Tak masz rację w takim przypadku. 

Ale w przypadku normalnych nagrań jest inaczej, mozna sie poczuc jak na scenie ustawiajac np dolby digital. Poza tym trochę sporo pary trzeba włożyć w to żeby posłuchać oklasków za plecami 😁

Ostatnio słuchałem o realizacji jakichś nagrań w Atmosie dokładnie w takim celu, żeby się poczuć jak na scenie wśród muzyków.

Edytowane przez Ajothe
11 minut temu, Ajothe napisał:

A jednak można to docenić za pomoca DWÓCH uszu

15 minut temu, Tokina napisał:

Daruj, ale to nie jest pomieszczenie do zestawu audio 5.1, żeby można było mówić o przestrzenności.

W takim pomieszczeniu to tylko "stereo".

Slyszalem dobrze grajace 5.1 w mniejszych pomieszczeniach. To nie pomieszczenie ma grac tylko sprzet i jak jest prawidlowo ustawiony to gra dobrze.

30 minut temu, BlueDot napisał:

A co z saniami jadącymi dookoła głowy i tym słynnym psem Rogera Watersa, co szczeka u sąsiada?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A jednak można to docenić za pomoca DWÓCH uszu

Mozna. Ja tez slucham muzyki w stereo, ale nie mam nic przeciwko zeby od czasu do czasu posluchac koncertu na 5.1. Wrazenia sa zajebiste.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

A co z saniami jadącymi dookoła głowy i tym słynnym psem Rogera Watersa, co szczeka u sąsiada?

Musisz mi uwierzyc ze tego typu efekty brzmia lepiej w 5.1. W stereo mozna uzyskac podobne efekty, jednak mozna je uslyszec siedzac idealnie w sweet spocie.

27 minut temu, Ajothe napisał:

sporo pary trzeba włożyć w to żeby posłuchać oklasków za plecami 😁

Sprawdziłem swoje ulubione: oklaski są na jednej płycie.

3 minuty temu, Tokina napisał:

Mój kolega był kiedyś na koncercie TSA, siedział jakieś 2-3 m od potężnej baterii głośników umieszczonych na jednej ze stron sceny,  niesamowite "wrażenia" ma do dziś. 🙂

Pewnie leczy sluch 😉

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A co z saniami jadącymi dookoła głowy

Po półokręgu jadą. Za głową, to ludzie tam gadają. A pies jest po prostu baaardzo daleko z prawej.

W naturze nie ma dwóch źródeł dźwięku tylko więcej. Stereo jest więc reliktem technicznym (dawnych możliwości studiów nagraniowych), a nie sposobem na 100% realizm.

30 minut temu, Ajothe napisał:

Ostatnio słuchałem o realizacji jakichś nagrań w Atmosie dokładnie w takim celu, żeby się poczuć jak na scenie wśród muzyków.

Ufff... jakie to szczęście, że mój system ustawia muzyków przede mną.

Edytowane przez szymon1977

31 minut temu, Ajothe napisał:

Ale w przypadku normalnych nagrań jest inaczej, mozna sie poczuc jak na scenie ustawiajac np dolby digital. Poza tym trochę sporo pary trzeba włożyć w to żeby posłuchać oklasków za plecami 😁

Nie przepadam za symulacja, czyli rozszczepianiem stereo do 5.1 za pomoca Pro Logic, to nie to samo co material nagrany w 5.1.

29 minut temu, BlueDot napisał:

Nie przepadam za symulacja, czyli rozszczepianiem stereo do 5.1 za pomoca Pro Logic, to nie to samo co material nagrany w 5.1.

A sa jakies "materiały nagrane w 5.1"?
Hahaha

Godzinę temu, Wuelem napisał:

W naturze nie ma dwóch źródeł dźwięku tylko więcej.

A człowiek nie ma ucha pozwalającego usłyszeć gdzie faktycznie jest źródło dźwięku, dlatego za pomocą dwóch źródeł rzeczywistych można mózg zrobić w balona i ten utworzy jedno źródło pozorne.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

. Za głową, to ludzie tam gadają

Długa droga przed Tobą.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

dlatego za pomocą dwóch źródeł rzeczywistych można mózg zrobić w balona i ten utworzy jedno pozorne.

Ale głupoty pociskasz. Czyli jak na stadionie masz parę tysięcy ludzi klaszczących, to masz JEDNO źródło pozorne.

Współczuję.

6 minut temu, Wuelem napisał:

Czyli jak na stadionie masz parę tysięcy ludzi klaszczących, to masz JEDNO źródło pozorne

To Twój pomysł, po prostu nie wiesz czym jest źródło rzeczywiste, a czym jest źródło pozorne.

Ale głupoty pociskasz.

Współczuję.

Nie będę dyskutować z gówniarzem, co własny brak wiedzy traktuje jako prawo do pyskowania.

Tak zapytam, jaka to niby ma być przyjemność słyszeć na koncercie ludzi, z przodu, z tyłu, boku, czy np. szczekanie psa?

Czy muzyki słucha się dla tych "efektów"?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie będę dyskutować z gówniarzem, co własny brak wiedzy traktuje jako prawo do pyskowania.

PUSTOTA.

To taki człowiek, coś jak idiota, tylko w sferze wiedzy. Nie gratulujemy.

3 minuty temu, paww napisał:

Tak zapytam, jaka to niby ma być przyjemność słyszeć na koncercie ludzi, z przodu, z tyłu, boku, czy np. szczekanie psa?

Czy muzyki słucha się dla tych "efektów"?

W naturze dźwięk Cię e OTACZA.

Chodzi o realizm.

PUSTOTA

A gdybyś był grzeczny, to mógłbyś się czegoś dowiedzieć.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

A sa jakies "materiały nagrane w 5.1"?
Hahaha

A nie?

22 minuty temu, Wuelem napisał:

W naturze dźwięk Cię e OTACZA.

Chodzi o realizm.

Dokladnie.

25 minut temu, paww napisał:

Chodzi o realizm. Na koncercie slyszysz ludzi z przodu, z tylu i boku.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

A nie?

Wiesz,jak się nagrywa w ogóle?
Skąd się biorą np 2 kanały lub 5.1 w efekcie końcowym?
Byłeś kiedyś w jakims w miarę dobrym studio nagraniowym?

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Mając kiedyś 5.1 bawiłem się w różne wersje i ustawienia.

Dziwiłem się jak to możliwe, że tak sprawnie amplituner dzieli muzykę na różne kanały, czasami lepiej czasami gorzej, ale jednak. 

Wytłumaczenie tego zjawiska mnie zdumiało. 

5 minut temu, Ajothe napisał:

Mając kiedyś 5.1 bawiłem się w różne wersje i ustawienia.

Dziwiłem się jak to możliwe, że tak sprawnie amplituner dzieli muzykę na różne kanały

Co masz na myśli?

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Widzialem jakrozstawiali mikrofony na sali koncertowej przed koncertem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Co masz na myśli?

Okazało się, że większość plików muzycznych ma w sobie zakodowany podział dźwięków na 5.1. 

• Pokaż nowe odpowiedzi