Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, AutoPirat napisał:

Czy ktoś miał do czynienia z systemem 5.0 albo 5.0.2, czyli bez SUBA? I wiem, że ogólnie przyjęło się, że SUB to konieczność.

...bo tak bardzo jestem zadowolony z zejścia niskich na nowych głośnikach, że zastanawiam się, czy w ogóle pchać się w SUBy. A w zamian może doinwestować w surround i atmosy z lepszym zejściem?

Mam obecnie 5.1 bez suba, ale mam dosyc duze fronty. Mialem wczesniej mniejsze fronty z subami i tez bylo fajnie.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Mam obecnie 5.1 bez suba

Czyli masz 5.0 a nie 5.1 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, przmor napisał:

Miałem 5.0 przez wiele lat i byłem zadowolony jednak po dodaniu dwóch subów jestem zadowolony jeszcze bardziej. Jedyny sposób to podłączyć sub i samemu podjąć decyzję.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Mam obecnie 5.1 bez suba, ale mam dosyc duze fronty. Mialem wczesniej mniejsze fronty z subami i tez bylo fajnie.

Czy w takim razie, mają znaczenie tylne surroundy, żeby miały lepsze zejście w niskich? (przy opcji bez SUBa)

Edytowane przez AutoPirat

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Teraz to Ty się mylisz: w Dolby ProLogic są NAGRANE 4 kanały (stereo, centralny i tył) ale zakodowane w dwóch ścieżkach stereo. Symulacja dźwięku przestrzennego ze zwykłego nagrania stereo to tylko dodatkowa opcja.

Dopiero w Dolby Digital każdy kanał jest nagrany w osobnej ścieżce.

Staram sie to wyjasnic od kilku postow.

Nigdy nie spotkalem sie z nagraniami w Dolby Prologic a bawie sie w to od 20 lat.

3 minuty temu, BlueDot napisał:

W kinie sub to podstawa, satelity bez suba dają słaby efekt. 

1 minutę temu, AutoPirat napisał:

Czy w takim razie, mają znaczenie tylne surroundy, żeby miały lepsze zejście w niskich?

No pewnie. Im wieksze tym pelniejszy dzwiek. Jezeli beda male i ustawione jako male w opcjach to bas pojdzie na fronty.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tak, to dwa różne podejścia do konstruowania kina. Satelity + koniecznie SUB. Albo właśnie duże podłogówki bez SUBa.

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Zalezy jakie satelity.

Tak, to dwa różne podejścia do konstruowania kina. Satelity + koniecznie SUB. Albo właśnie duże podłogówki bez SUBa.

Nie czuje ze duzo trace bez suba, ale tak jak pisalem mam duze fronty. 

7 minut temu, AutoPirat napisał:

Czy w takim razie, mają znaczenie tylne surroundy, żeby miały lepsze zejście w niskich?

Nie chcę w błąd wprowadzić, ale chyba w starszych systemach kanały efektowe miały ograniczone pasmo a cały bas był nagrywany w kanale subwoofera.

-----

8 minut temu, BlueDot napisał:

Nigdy nie spotkalem sie z nagraniami w Dolby Prologic a bawie sie w to od 20 lat.

Musiałbyś znaleźć płytę jeszcze bez Dolby Digital i już nie w stereo, ale to chyba wcześniej niż 20.latvtemu musiałabyś szukać.

-----

Tak sobie myślę, że chyba pora przejść z dyskusją do działu Kino Domowe, bo tu gdybamy a nikt na rzeczy się nie zna 🙂

7 minut temu, Ajothe napisał:

Zalezy jakie satelity.

Z ciekawości możesz zapodać przykład takich satelitów?

Nie czuje ze duzo trace bez suba, ale tak jak pisalem mam duze fronty. 

Tak jak pisałem: - jestem mile zaskoczony zejściem i jakością niskich. Mogę dzisiaj stwierdzić, że mi to wystarczy.

I chyba nie chcę wiedzieć, co to posiadasz na frontach 🙂 (pochwalisz się?)

Teraz, szymon1977 napisał:

Tak sobie myślę, że chyba pora przejść z dyskusją do działu Kino Domowe, bo tu gdybamy a nikt na rzeczy się nie zna 🙂

Tak

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, AutoPirat napisał:

Z ciekawości możesz zapodać przykład takich satelitów?

Jak najwieksze. Satelitami moga tez byc podlogowki. Centralny tez im wiekszy tym lepszy.

19 minut temu, BlueDot napisał:

Mozliwe ze tak jest, ja jednak z takim sygnalem nigdy nie mialem doczynienia, natomiast bawilem sie tym dekoderem w moim ampli i wiem ze potrafi on sztucznie utworzyc dodatkowe kanaly z sygnalu stereo.

Nie "możliwe" tylko tak jest. Jeżeli w nagraniu stereo znajduje się coś dokładnie w środku panoramy to zostanie skierowane do centralnego, a wszystkie przeciwfazy pójdą na tył. Ja tak robiłem dźwięk do reklam tv, znaczy dawałem coś niezbyt istotnego w przeciwfazie. Jak ktoś miał podlaczone do kina to miał z tyłu deszcz czy piorun czy coś. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

NIE! Przede wszystkim MUZYKA! Dyskusja bardzo merytoryczna i na temat.  

Co najwyżej wypowiedzi @Pseudodrummer powinien moderator usuwać, bo to wpisy z cyklu: TAK, NIE, TAK itd.

17 minut temu, BlueDot napisał:

20 lat temu ten system już był archaiczny. 

nagrywamy.com

I chyba nie chcę wiedzieć, co to posiadasz na frontach

Na frontach mam te same glosniki ktore robia u mnie za stereo bo mam spiete kino z stereo. Martin Logan 60XT.

3 minuty temu, przemak napisał:

Nie "możliwe" tylko tak jest. Jeżeli w nagraniu stereo znajduje się coś dokładnie w środku panoramy to zostanie skierowane do centralnego, a wszystkie przeciwfazy pójdą na tył. Ja tak robiłem dźwięk do reklam tv, znaczy dawałem coś niezbyt istotnego w przeciwfazie. Jak ktoś miał podlaczone do kina to miał z tyłu deszcz czy piorun czy coś. 

Rozumiem. Nigdy nie mialem doczynienia z takim nagraniem, ablo nie zwrocilem uwagi. Przewaznie DD lub DTS.

3 minuty temu, przemak napisał:

20 lat temu ten system już był archaiczny. 

Teraz juz wiem dlaczego 😉

Ciekawe po co producenci nawet w najnowszych amplitunerach nadal instaluja Prologic?

NIE! Przede wszystkim MUZYKA! Dyskusja bardzo merytoryczna i na temat.  

Co najwyżej wypowiedzi @Pseudodrummer powinien moderator usuwać, bo to wpisy z cyklu: TAK, NIE, TAK itd.

Oraz Twoje,nie dotyczące tematu.
Natomiast rozumienie słowa "tak" jest dośc proste.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kasety VHS z dźwiękiem stereo czasem miały tak zakodowaną ścieżkę dźwiękową. Miałem magnetowid VHS Hi-Fi i amplituner z Dolby Prologic i oryginalne kasety Star Wars czy Titanic.
2 minuty temu, przmor napisał:
25 minut temu, BlueDot napisał:

Kasety VHS z dźwiękiem stereo czasem miały tak zakodowaną ścieżkę dźwiękową. Miałem magnetowid VHS Hi-Fi i amplituner z Dolby Prologic i oryginalne kasety Star Wars czy Titanic.

Nie mialem pojecia o tym. Kasety VHS pamietam ale bardzo slabo.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Jak najwieksze. Satelitami moga tez byc podlogowki. Centralny tez im wiekszy tym lepszy.

Widziałem coś takiego, w takim reportażu z cyklu: najlepsze kina domowe. Gdzieś w USA, dom, basemant, ok. 40m2, rozwieszone wokół 14 szt. satelit (mniejsze podłogówki), 6szt. SUBów, Atmosy. Centralnego nie kojarzę. Efekt taki, że prowadzący z wrażenia nie mógł wyjść i siedział tam parę dni 🙂  

Teraz, BlueDot napisał:

Głównie z opowieści wujka przmor-a 🙂

Widziałem coś takiego, w takim reportażu z cyklu: najlepsze kina domowe. Gdzieś w USA, dom, basemant, ok. 40m2, rozwieszone wokół 14 szt. satelit (mniejsze podłogówki), 6szt. SUBów, Atmosy. Centralnego nie kojarzę. Efekt taki, że prowadzący z wrażenia nie mógł wyjść i siedział tam parę dni 🙂  

Jak sa warunki to nie ma sie co ograniczac.

16 minut temu, BlueDot napisał:

Centralny tez im wiekszy tym lepszy

ten by się nadał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
image.thumb.png.95256af4f4e45070e385b88c16e9cd4a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takiego oznaczenia szukałem, kupując i wypożyczając kasety VHS z wypożyczalni.

bbcf3f17eab9e0f1ec975920b5870572.jpg

A ja przejrzałem swoje płyty z filmami: na każdej jest Dolby Digital - na żadnej Dolby Surround czy Doby Pro Logic. I tak się zastanawiam: czy w przednich kanałqch Dolby Digital jest też nagrane zakodowane Dolby Surround?

5.1 DOLBY DIGITAL - krótki przegląd....

"Dolby Digital, pierwotnie synonim Dolby AC-3. Nazywany Dolby Stereo Digital do 1995 roku, jest kompresją stratną (z wyjątkiem Dolby TrueHD).

"Dolby Digital automatycznie zapewnia stereofoniczną wersję ścieżek audio"

"Kanały w miksie audio 5.1 służą różnym celom. Trzy przednie kanały (lewy, środkowy i prawy) zapewniają wyraźny, czysty dialog i dokładne rozmieszczenie dźwięków na ekranie. Podwójne kanały surround (Left Surround i Right Surround) tworzą poczucie bycia w środku akcji."

"Kanał Low-Frequency Effects (LFE) zapewnia głębokie, potężne efekty basowe, które można zarówno poczuć, jak i usłyszeć. Ponieważ potrzebuje tylko około jednej dziesiątej przepustowości każdego z pozostałych kanałów, kanał LFE jest określany jako kanał ".1" (20-120Hz)"

"Format AC-3 został wydany jako standard Dolby Digital w lutym 1991 roku."

"Powrót Batmana był pierwszym filmem, który został ogłoszony jako wykorzystujący technologię Dolby SR-D (Spectral Recording-Digital), kiedy miał swoją premierę we wszystkich wybranych kinach latem 1992 roku."

Edytowane przez AutoPirat

31 minut temu, AutoPirat napisał:

Wchodzisz w wątek, w którym od jakiegoś czasu dyskutujemy i po prostu trolujesz.

My?
Widzę,że mamy tu aspirację do bycia mentorem,takim "ojcem",który prowadzi swoje stadko do wiedzy.

32 minuty temu, AutoPirat napisał:

To świadczy właśnie o Twoich ciasnych  horyzontach i braku głębszego zrozumienia.

Bardzo trafna diagnoza.
A do tego jestem trzeźwy.

34 minuty temu, AutoPirat napisał:

A więc podsumuję Ci ostatnie wydarzenia w temacie

Dziękuję.
Sam bym sobie na pewno nie poradził.
Dobrze,że można w takich chwilach liczyć na experta.ba niepozbawionego poczucia chumoru.
Takiego wesołka z branży.

Pozdrawiam serdecznie!

39 minut temu, AutoPirat napisał:

Jak już sobie w ostatnich wpisach wyjaśniliśmy, to ogólnie jest dostępna MUZYKA w formacie DOLBY DIGITAL (system ten pojawił się najpierw w kinie - stąd nawiązanie).

Jak się okazuje , to jest ODDZIELNY KANAŁ dla SUBa 5."1",  i jest zapisana tam ścieżka 20-120HZ. 

Zasadniczo muzyka nadal nie jest nagrywana w 5.1 (poza koncertami na filmach), a sub w stereo ma co robić pomimo braku dedykowanego kanału.

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

My?
Widzę,że mamy tu aspirację do bycia mentorem,takim "ojcem",który prowadzi swoje stadko do wiedzy.

Nie, bo to najbardziej cenny dla mnie wartościowo wątek i dyskusja tutaj vs inne fora.

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Bardzo trafna diagnoza.
A do tego jestem trzeźwy.

Tak, wiem i dziękuję.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Dziękuję.
Sam bym sobie na pewno nie poradził.
Dobrze,że można w takich chwilach liczyć na experta.ba niepozbawionego poczucia chumoru.
Takiego wesołka z branży.

Proszę bardzo. Teraz to dałeś do myślenia, kto ma to poczucie "chumoru" i jest tym wesołkiem? 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi