Skocz do zawartości
IGNORED

Ciężkie życie miłośnika audio. Co dalej. Kupiłem Logany 60xti

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Niedawno szukałem wzmacniacza do wafli linton. W zasadzie siadając już do odsłuchów, mając palec na spuście, sprawy przyjęły inny obrót.

Widząc ofertę wyprzedażową na martin logan motion z poprzedniej serii.. kupiłem 60XTI 🙂 

Rezultatem. Jestem zachwycony brzmieniem tych kolumn a daleko im do wygrzania. Niemniej tym większy mam mezalians teraz w domu, zasilając je Marantzem 6006.

Wiem, że teraz ruchy będą szybsze. Marantz musi odejść. I tutaj potrzebuję Waszej pomocy, Waszego doświadczenia.

Na czym się skupiam:

Coś co pozwoli kolmnom się wykazać. Lekkie dogrzanie średnicy na plus

Dynamika, detale. Te kolumnny dają czadu i nie chcę ich przygasić/uspokoić. Nie są krzykliwe nawet w tej konfiguracji.

Scena, holografia, znikanie. Co robi 60xti to się w głowie nie mieści. Dźwięk spójny jak z monitorków. Postawione niedable jeszcze bez właściwego pozycjonowania, po prostu zniknęły.

Klasa, wiem bardzo ogólnie.

Granie tylko po cyfrze - DAC który oferuje jakość, która zniechęci mnie do szukania innego, może być usb optyk whateva. Gram tylko z windows media center.

Łączność z telefonami - na plus. Streamingi, niekoniecznie. Mogę je przecież obsłużyć z PC.

Kolumny 4ohm

Do Wafli miałem wytypowanego arcama sa30, który wydaje się kompletny, o ile zagra. Teraz pytam czy w ogóle ma sens z tymi kolumnami? Wskaże ktoś kierunek?

Pytanko bonusowe kablarskie nr1.

Jakieś listwy filtrujące typu podstawowa Taga, lepszy kabel zasilający, grają, sens mają? Kabel bym prędzej sobie wyprodukował niż kupował 😉

Pytanko bonusowe nr2

Wasze doświadczenia z kolcami. Tak czy nie. Granit pod spód. Tak czy nie. Kolumny i tak są wysokie z tweeterem na samej górze.

W torze tylko wzmacniacz, kable na teraz QED revelation signature 5mm, optyk jakiś "audiofilski" za stówkę.

btw, Lintony obecnie się sprzedają i odsłuchują. Posłuchałem ich z zacną lapmą. Wow. Tyle grania w tej cenie. Linton to jest hit przy ich cenie.

Wspaniałej niedzieli!

Edytowane przez fkzetor
  • fkzetor zmienił(a) tytuł na Ciężkie życie miłośnika audio. Co dalej. Kupiłem Logany 60xti
7 minut temu, fkzetor napisał:

Jakieś listwy filtrujące typu podstawowa Taga, lepszy kabel zasilający, grają, sens mają?

Nie. Być może coś wnoszą, ale lepiej wyjdziesz jak kasę dołożysz do wzmacniacza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Cześć. Gratuluje nowego zakupu 🙂

Z tymi wzmacniaczami to nie jest taka prosta sprawa :/. Marantz 6006 moim zdaniem gra dużo przyjemniej od Marantza 8005, który fakt ma poprawioną rozdzielczość i napowietrzenie ale gubi balans tonalny na rzecz wysuszenia i podjaskrawienia. Więc drożej nie znaczy lepiej.

Moim zdaniem powinieneś iść w używki... ale NIGDY nie uzyskasz średnicy takiej jaka jest w Lintonach. Ja nie mam dużego doświadczenia ze wzmacniaczami ale to co wiem na pewno to to że lepiej kupić używany do 5k niż nowy do 10k. Trzeba sobie powiedzieć uczciwie że ceny poszybowały do góry a jakość spadła.

Jeżeli zależy Ci na podgrzaniu średnicy to może Denon PMA 2000 - ten faworyzuje średnicę, gra mocno dynamicznie tak kinowo.

Z tych wzmacniaczy co miałem w domu to najmilej wspominam Cambridga 740, on miał też trochę średnicę faworyzowaną - ale to może raczej przez ocieplenie wysokich.

Ja bym zdecydowanie szedł w używane: jak nowsze to -> Yamaha AS 2000, Yamaha AS 1000, Denon 2000 (podobno tutaj gra dopiero od 2020). Zobacz sobie, masz na miejscu w Lublinie Atolla IN 2000 - ten gra w stylu lampy i moim zdaniem zrobi najbardziej średnicę w stylu Lintona..

W tophifi maja też cyfrowe NADY to nie są złe wzmacniacze na średnicy grają gęsto.

Dzięki za pdpowiedź. Są kierunki.

Co do średnicy. Tutaj logany grają lekko cofniętym "zwiewniejszym" wokalem ale uważam, że z marszu jest lepiej niż na lintonie. Wczoraj pół dnia leciała Sade i nigdy nie było to aż tak wciągające granie. Mógłbym dorzucić trochę cukru ale też nie ma potrzeby na "totalne" cukrownie. Na pewno nie chciałbym odchudzać/schładzać.

Robotę robi "rozdzielczość" nieosiągalna na lintonach. Holografia i przestrzeń. Na podstawowym marantzu. Te rzeczy chcę podbić jakościowo, na pewno nie przymulić.

sorry za drugi post - nie mogę uzupełnić poprzedniego

Co do używek - problemem jest wypożyczenie i odsłuchanie. Zrobiłbym to tylko przy bardzo mocnej rekomendacji konkretnej pary do tych kolumn, od osoby z forum a nie prasy 😉

Z Denon, 2500ne (nowe nie są dostępne), 110 (zapytam o realną cenę ale pewnie zabije). 30 kilo dual mono obiecuje wszechmocność ale nie że sie zgra 😉

Wciąż. Jest Arcam. Realnie za 7k. Model topowy producenta. Klasa A przy cichym słuchaniu a gram głównie cicho. 90db to dla mnie już za głośno. Nie często rozkręcę do 85 w piku. Obiecuje też dobrą cyfrę + korekty pomieszczenia. Tylko. Jak z tymi kolumnami zagra.

Jeśli "branża" słucha to oferty na PW na 110 + SA30 bardzo chętnie.

Edytowane przez fkzetor
W dniu 27.01.2024 o 11:23, fkzetor napisał:

Jeśli "branża" słucha to oferty na PW na 110 + SA30 bardzo chętnie.

Podesłałem prośbę o ofertę do chłopaków z salonu, na dniach powinni ją przygotować i podesłać 🙂

Poza Arcamem SA30 i PMA-A110 sprawdziłbym też Regę Elicit MK5, może ładnie zaczarować ze średnicą. Ciekawymi opcjami mogą też być Musical Fidelity M6si, Vincenta SV-237 MKII, Marantz Model 40n. Ogółem z Arcamem może być już problem z dostępnością, ale resztę mamy na salonie do odsłuchu, więc w razie czego zapraszam do kontaktu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 miesiące później...
W dniu 27.01.2024 o 10:28, AndrzejPiaseczno napisał:

lepiej kupić używany do 5k niż nowy do 10k

Wróciłem do tego tematu - miałeś rację. Używany został 🙂 Mimo szukania ocieplenia - Rotel. Raczej nie ocieplił ale neutralność + kontrola a więc prawda wygrała.

W dniu 27.01.2024 o 08:44, fkzetor napisał:

Siemanko.

Niedawno szukałem wzmacniacza do wafli linton. W zasadzie siadając już do odsłuchów, mając palec na spuście, sprawy przyjęły inny obrót.

Widząc ofertę wyprzedażową na martin logan motion z poprzedniej serii.. kupiłem 60XTI 🙂 

Rezultatem. Jestem zachwycony brzmieniem tych kolumn a daleko im do wygrzania. Niemniej tym większy mam mezalians teraz w domu, zasilając je Marantzem 6006.

Wiem, że teraz ruchy będą szybsze. Marantz musi odejść. I tutaj potrzebuję Waszej pomocy, Waszego doświadczenia.

Na czym się skupiam:

Coś co pozwoli kolmnom się wykazać. Lekkie dogrzanie średnicy na plus

Dynamika, detale. Te kolumnny dają czadu i nie chcę ich przygasić/uspokoić. Nie są krzykliwe nawet w tej konfiguracji.

Scena, holografia, znikanie. Co robi 60xti to się w głowie nie mieści. Dźwięk spójny jak z monitorków. Postawione niedable jeszcze bez właściwego pozycjonowania, po prostu zniknęły.

Klasa, wiem bardzo ogólnie.

Granie tylko po cyfrze - DAC który oferuje jakość, która zniechęci mnie do szukania innego, może być usb optyk whateva. Gram tylko z windows media center.

Łączność z telefonami - na plus. Streamingi, niekoniecznie. Mogę je przecież obsłużyć z PC.

Kolumny 4ohm

Do Wafli miałem wytypowanego arcama sa30, który wydaje się kompletny, o ile zagra. Teraz pytam czy w ogóle ma sens z tymi kolumnami? Wskaże ktoś kierunek?

Pytanko bonusowe kablarskie nr1.

Jakieś listwy filtrujące typu podstawowa Taga, lepszy kabel zasilający, grają, sens mają? Kabel bym prędzej sobie wyprodukował niż kupował 😉

Pytanko bonusowe nr2

Wasze doświadczenia z kolcami. Tak czy nie. Granit pod spód. Tak czy nie. Kolumny i tak są wysokie z tweeterem na samej górze.

W torze tylko wzmacniacz, kable na teraz QED revelation signature 5mm, optyk jakiś "audiofilski" za stówkę.

btw, Lintony obecnie się sprzedają i odsłuchują. Posłuchałem ich z zacną lapmą. Wow. Tyle grania w tej cenie. Linton to jest hit przy ich cenie.

Wspaniałej niedzieli!

Ja wlasnie sprzedalem 60xt 😀

Przez 4 lata graly u mnie z Vincent sv237 mk, Pathos Logos, Yamaha as1100, Cayin a88t, Yaqin mc300s, Roksan Caspian m2 i jeszcze cos tam bylo. Najlepiej wypadly z Pathos Logos i Yamaha as1100. Nie polecam polaczenia z Vincentem bo on szumi a biorac pod uwage skutecznosc tych kolumn jest to wyraznie slyszalne z miejsca odsluchowego, u mnie ponad 3m od kolumn bylo slychac szum. Dobrze graly tez z lampa na kt88, bardzo gladko i barwnie, bardzo podobnie do Yamahy jednak Yamaha to zdecydowanie wiekszy power. Caspian nie dal rady, nie kontrolowal basu wogole, mulil.

Jezeli chcesz zobaczyc co potrafia to daj im dobry wzmak.

Ile teraz kosztuja w tej promocji? Ja sprzedalem swoje za €1200, bardzo ciezko je sprzedac.

A co do Regi to nawet nie patrz na to badziewie. Mialem przez chwile Elicit R i przy mocniejszym graniu czesto sie wylaczal bo nie wyrabial.

Arcam SA 30 to raz , że jest ciężko dostępny, a dwa jeśli mamy w miarę ogarniętą akustykę, to jako sam wzmacniacz jest tylko średni. Gdy jednak mamy problemy z akustyką to może się świetnie sprawdzić. Ja używałem go ponad 3 lata  i około 6 tygodni zmieniłem na niedostępnego w Polsce , ale do kupienia obecnie w świetnej cenie -Qudral Aurum A9.

Bardo dobrze zbudowany dual mono, ze świetnym zasilaniem, wszystko robione w Niemczech dla Qudrala przez firmę, która zajmuje się tylko wzmakami. Można do nie go podłączyć kompa bo ma wejście USB B. To mocny wzmak, grający po cieplejszej stronie, ale bardzo pokazuje jak rejestrowane są nagrania. Ja jestem nim zachwycony.Jak chcesz o nim więcej poczytać to wklejam link do tematu z sąsiedniego forum, gdzie kolega przetestował bardzo dużą liczbę wzmaków do swoich kolumn.O jego starszym bracie A8 zaczyna się na dole strony 10.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Ja wlasnie sprzedalem 60xt 😀

Przez 4 lata graly u mnie z Vincent sv237 mk, Pathos Logos, Yamaha as1100, Cayin a88t, Yaqin mc300s, Roksan Caspian m2 i jeszcze cos tam bylo. Najlepiej wypadly z Pathos Logos i Yamaha as1100. Nie polecam polaczenia z Vincentem bo on szumi a biorac pod uwage skutecznosc tych kolumn jest to wyraznie slyszalne z miejsca odsluchowego, u mnie ponad 3m od kolumn bylo slychac szum. Dobrze graly tez z lampa na kt88, bardzo gladko i barwnie, bardzo podobnie do Yamahy jednak Yamaha to zdecydowanie wiekszy power. Caspian nie dal rady, nie kontrolowal basu wogole, mulil.

Jezeli chcesz zobaczyc co potrafia to daj im dobry wzmak.

Ile teraz kosztuja w tej promocji? Ja sprzedalem swoje za €1200, bardzo ciezko je sprzedac.

A co do Regi to nawet nie patrz na to badziewie. Mialem przez chwile Elicit R i przy mocniejszym graniu czesto sie wylaczal bo nie wyrabial.

Nie wiem jak teraz bo już trochę grają ale cena była na wychodzący model XTI na poziomie 50% nowego modelu. W Lublinie w salonie stoją na wyprzedaży zdaje się za 14500. Jak mnie pamięć nie myli

2 godziny temu, treinerek napisał:

Arcam SA 30 to raz , że jest ciężko dostępny, a dwa jeśli mamy w miarę ogarniętą akustykę, to jako sam wzmacniacz jest tylko średni. Gdy jednak mamy problemy z akustyką to może się świetnie sprawdzić. Ja używałem go ponad 3 lata  i około 6 tygodni zmieniłem na niedostępnego w Polsce , ale do kupienia obecnie w świetnej cenie -Qudral Aurum A9.

Bardo dobrze zbudowany dual mono, ze świetnym zasilaniem, wszystko robione w Niemczech dla Qudrala przez firmę, która zajmuje się tylko wzmakami. Można do nie go podłączyć kompa bo ma wejście USB B. To mocny wzmak, grający po cieplejszej stronie, ale bardzo pokazuje jak rejestrowane są nagrania. Ja jestem nim zachwycony.Jak chcesz o nim więcej poczytać to wklejam link do tematu z sąsiedniego forum, gdzie kolega przetestował bardzo dużą liczbę wzmaków do swoich kolumn.O jego starszym bracie A8 zaczyna się na dole strony 10.

Ukryta Zawartość

Posłuchałem z arcamem. Miałem w domu. Ma się co w jego dźwięku podobać. Mi nie zagrały dwie rzeczy. Cofnięty wokal, mały wokalista. Timing. Miałem wrażenie że dynamika się spóźnia. Robił dobre pierwsze wrażenie efekciarską sceną. Nie wykluczam że do niego kiedyś wrócę. Serio.

Rotel wszedł i pozamiatał. Timing jest, bas się nie rozlewa. Puszczam płytke queen i nawet jak chodzę po domu to czasami przysiadam.

Zostaje. 

Zajmę się przestrzenią i akutyską. Wycignę z tego co się w warunkach da. A potem - się pomyśli 🙂

Ukryta Zawartość

Dwie odsłony w stecz grały jakiś 60-ątki na AVS. Na stadionie. Posiedziałem trochę dłużej, całej gromadzie się podobało.

Zdaje się, że z Anthem.

Pozdrawiam 

9 godzin temu, fkzetor napisał:

Nie wiem jak teraz bo już trochę grają ale cena była na wychodzący model XTI na poziomie 50% nowego modelu. W Lublinie w salonie stoją na wyprzedaży zdaje się za 14500. Jak mnie pamięć nie myli

Posłuchałem z arcamem. Miałem w domu. Ma się co w jego dźwięku podobać. Mi nie zagrały dwie rzeczy. Cofnięty wokal, mały wokalista. Timing. Miałem wrażenie że dynamika się spóźnia. Robił dobre pierwsze wrażenie efekciarską sceną. Nie wykluczam że do niego kiedyś wrócę. Serio.

Rotel wszedł i pozamiatał. Timing jest, bas się nie rozlewa. Puszczam płytke queen i nawet jak chodzę po domu to czasami przysiadam.

Zostaje. 

Zajmę się przestrzenią i akutyską. Wycignę z tego co się w warunkach da. A potem - się pomyśli 🙂

Co to za Rotel? Nie sieje to wyzsza srednica teraz za bardzo?

5 godzin temu, hudykot napisał:

Dwie odsłony w stecz grały jakiś 60-ątki na AVS. Na stadionie. Posiedziałem trochę dłużej, całej gromadzie się podobało.

Zdaje się, że z Anthem.

Pozdrawiam 

Moze sie podobac, jednak nie sa to kolumny do dluzszych odsluchow.

14 minut temu, BlueDot napisał:

Co to za Rotel? Nie sieje to wyzsza srednica teraz za bardzo?

Moze sie podobac, jednak nie sa to kolumny do dluzszych odsluchow.

Ra1592 Mk1 także już kulturalniejsze granie.

Wyższa średnica nie. Prądowo fajnie ogarnął te skrzynki i nie tylko chodzi o bas. Ogóly autorytet. Całość trzyma tempo. Jest zwiewnie na górze. Granie naturalne. Niekiedy ale to też zależnie od pomieszczenia potrafi przeciągnąć S - Adelle skyfal np ale tylko niektóre Ski. Czasem tego nie słyszę i tu nie chodzi o uszy tylko no własnie - raczej aktualny stan pomieszczenia.

Orkiestry wreszcie fajnie dzielą się na instrumenty, scena na plany chociaż na głębokość szału nie ma.

Dalej to już domeblowanie, akustyka, pozycja kolumn. A dalej mam nadzieję nirvanka albo wysraczająco dobrze, żeby już nie grzebać jakiś czas.

4 minuty temu, fkzetor napisał:

Ra1592 Mk1 także już kulturalniejsze granie.

Wyższa średnica nie. Prądowo fajnie ogarnął te skrzynki i nie tylko chodzi o bas. Ogóly autorytet. Całość trzyma tempo. Jest zwiewnie na górze. Granie naturalne. Niekiedy ale to też zależnie od pomieszczenia potrafi przeciągnąć S - Adelle skyfal np ale tylko niektóre Ski. Czasem tego nie słyszę i tu nie chodzi o uszy tylko no własnie - raczej aktualny stan pomieszczenia.

Orkiestry wreszcie fajnie dzielą się na instrumenty, scena na plany chociaż na głębokość szału nie ma.

Dalej to już domeblowanie, akustyka, pozycja kolumn. A dalej mam nadzieję nirvanka albo wysraczająco dobrze, żeby już nie grzebać jakiś czas.

A jakiej wielkosci masz pomieszczenie?

W dniu 27.01.2024 o 09:44, fkzetor napisał:

Jestem zachwycony brzmieniem tych kolumn a daleko im do wygrzania. Niemniej tym większy mam mezalians teraz w domu, zasilając je Marantzem 6006.

Skoro jesteś zachwycony to czemu Marantz musi odejść?

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

18 minut temu, BlueDot napisał:

A jakiej wielkosci masz pomieszczenie?

zalezy jak to liczyć bo otwarte ale ogólnie duże 50m2+

6 minut temu, Misio38 napisał:

Skoro jesteś zachwycony to czemu Marantz musi odejść?

to post ze stycznia i zdaje się pisałem - mezalians, wiem, że da się lepiej, marantz grał fajnie ale nie ogarniał prądowo takiej prądożernej kolumny

Fakt, bo widziałem gdzieś pomiary - min. to 2 Ohm więc lepiej sobie daje radę Rotel.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

W dniu 27.01.2024 o 09:44, fkzetor napisał:

kupiłem 60XTI

obraz.thumb.png.c3dcb2795d1cac519aee59d42e2e89c7.png

obraz.thumb.png.8f7b7240935c945c94b4d5d9b799796a.png

Cały zakres basu i średnicy to impedancja 2-3 omy

Zamiast zmian kabli i innych akcesoriów rozejrzałbym się za znacznie bardziej wydajnym prądowo wzmacniaczem bo ten ruch może wznieść poziom dźwięku znacznie wyżej

tym bardziej , że kolumny mogą przyjąc 400W a w piku znacznie więcej

np spróbowałbym tego

https://www.q21.pl/musical-fidelity-m6si.html

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.8f7b7240935c945c94b4d5d9b799796a.png

Cały zakres basu i średnicy to impedancja 2-3 omy

Zamiast zmian kabli i innych akcesoriów rozejrzałbym się za znacznie bardziej wydajnym prądowo wzmacniaczem bo ten ruch może wznieść poziom dźwięku znacznie wyżej

tym bardziej , że kolumny mogą przyjąc 400W a w piku znacznie więcej

np spróbowałbym tego

Ukryta Zawartość

Ale ja już kupiłem wzmacniacz 🙂 jak wyżej 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, fkzetor napisał:

Ale ja już kupiłem wzmacniacz 🙂 jak wyżej 

ok , czytam , że jesteś zadowolony ... a to najważniejsze

12 minut temu, slawek.xm napisał:

ok , czytam , że jesteś zadowolony ... a to najważniejsze

Tak i nawet przeskok z nie w kij dmuchał arcama na rotela pokazał, że ogólna wszechmocność prądowa jest kluczem. Arcam grał brzmieniowo większym basem, serio robiło to wrażenie. Miał detal ale nie miał tempa. Z rotel ma i tempo i jeszcze większy detal niskim środkiem i dołem.

Przebieg impedancji też jasno mówi, czemu ważący kilka kilo podstawowy marantz, to jak silnik 1.0 do superba w kombi. Pojedzie ale co się spoci to jego a czego nie zrobi to też z góry wyiadomo.

No dlatego u mnie z tymi kolumnami dopiero Pathos Logos zrobil bas taki jak powinien on byc, jednak mysle ze odpowiednia koncowka mocy a najlepiej dwie i bi amping to jest to czego one potrzebuja.

Gruby kabel na sekcje basowa tez nie bedzie przeszkadzal. Ja u siebie po zmianie z 2.5mm2 na 6mm2 odczulem znaczaca roznice na plus.

Tutaj moje z lampa Cayin

Tutaj z Pathos Logos

Tutaj z Yaqinem

Z April Music Stello A500

I z Yamaha as1100

Z Yaqin mc10t

A tutaj nowy setup na innej scianie. 

Minimalna impedancja tych kolumn spada do 2-3 Ohm a ludzie lampy do nich zapinają 🤣 masakra

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
48 minut temu, Tal napisał:

Minimalna impedancja tych kolumn spada do 2-3 Ohm a ludzie lampy do nich zapinają 🤣 masakra

Nic nie poradzisz.... Częsta wymiana lamp mocy i co nie da się? da się 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

Nic nie poradzisz.... Częsta wymiana lamp mocy i co nie da się? da się 🙂

Do tego zdziwienie czemu nie gra 🙂

3 godziny temu, Tal napisał:

Widzisz, nie masz pojecia, nie podlaczales, nie sluchales a piszesz takie bzdety. Niektore z moich wzmacniaczy lampowych radzily sobie z nimi lepiej niz wychwalane tutaj Roksany czy inne Hegle albo Cyrusy.

29 minut temu, fkzetor napisał:

@BlueDot a powiedz proszę - jakie to są mniej więcej poziomy głosności? bliżej 85db+?

Nie slucham jakos przesadnie glosno, ale od czasu do czasu lubie przylozyc 🙂

Może i nie słuchałem ale z faktami nie dyskutuje bo spadek impedancji do 2 Ohm skutecznie wyleczyłby mnie z pomysłu podłączania do takich kolumn wzmacniacza lampowego.

Edytowane przez Tal

58 minut temu, Tal napisał:

Może i nie słuchałem ale z faktami nie dyskutuje bo spadek impedancji do 2 Ohm skutecznie wyleczyłby mnie z pomysłu podłączania do takich kolumn wzmacniacza lampowego.

Ale dlaczego?

Co sie moze stac?

Ani z el34, ani z kt88, ani z 300b nic zlego sie nie dzialo. Zadnych problemow. Te kolumny maja 94dB skutecznosci, wiec wzmacniacza nie trzeba jakos specjalnie przemeczac zeby bylo w miare glosno.

Smiem twierdzic ze w poznych godzinach nocnych, podczas cichego odsluchu beda brzmialy lepiej niz z taranzystorem.

• Pokaż nowe odpowiedzi