Skocz do zawartości
IGNORED

Co po ATC SCM7?

Rekomendowane odpowiedzi

Są w ogłoszeniach forum Sonus Olivy, ale szersze o całe 4 cm i wyższe o 10,

ale najgorsze to, że będą grubo za tanie ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 1.02.2024 o 17:32, #Szakovsky napisał:

No ciężko aby mieć "twardy bas" z kolumn które można spakować do torby podróżnej i przewieść na drugi koniec świata. 
Mówię o bliskim odsłuchu. Do większych odległości potrzebujemy większych kolumn, to naturalne. 

Jak średnica może być przyjemniejsza skoro jest posiekana i dzwoni zauważalnie bardziej niż w KEFach? 
I co to znaczy "lepszej jakości góra"? W kefach jest gładka. 

A przede wszystkim, kefy nie wku.. wkurzają. Można ich tak zwyczajnie, po ludzku słuchać. I nie musimy ograniczać repertuaru do kolumn, bo zagrają wszystko a w najgorszym wypadku będzie mdło, ale nie będzie się z uszu lać krew. Czego o AP i Splendorach powiedzieć nie można. I to są jedne z naprawdę niewielu "marketowych" kolumn które mają taką cechę. 

Pelna zgoda. To co ostatnimi czasy robi B&W nadaje sie tylko i wylacznie do ogladania, bo sluchac tego to katorga. Jest fajnie przez pierwsze 5 minut a pozniej meczarnia. 

Porownywalem ostatnio LS50 Meta, R3 Meta i B&W 705 S3. Powiem tak, nie wiem za co placi sie u Bowersa w tej chwili, ale chyba tylko za wyglad bo w kazdej innej konkurencji KEF przebija go o lata swietlne. Nawet duzo tansze LS50 Meta mozna sluchac bez konca i niekoniecznie w bliskim polu, brzmienie jest spojne, niemeczace a za razem bardzo detaliczne i szczegolowe. To samo moge powiedziec o R3 Meta, to w zasadzie to samo co LS50 Meta tylko z wieksza masa na dole. 705 S3? Jakies nieporozumienie. Wysokie tony brzmia osobno, srednica osobno a bas w zasadzie nie istnieje. Po dolozeniu suba sytuacja na dole sie poprawia ale pomiedzi srednica i gora nadal pozostaje dziura ktorej w zaden sposob nie da sie naprawic. Na 705 S3 Mark Knopfler czy Alan Tylor brzmia jakby nigdy nie przeszli mutacji.  Za cene 705 S3 mozna miec LS50 Meta i R3 Meta. Jezeli dla kogos brzmienie stoi na pierwszym miejscu to wybor jest prosty.

W cenie do €3000 nie widze lepiej brzmiacego monitora niz R3 Meta. Te wszystkie nowe klasyki pokroju ProAc, Spendor, Harbeth to jakies chore wznawianie legend o ktorych juz wszyscy zapomnieli. Lapanie ludzi na jakies opowiesci o BBC i inne tego typu bajki a tak po prawdzie to w tych firmach rozwoj nie istnieje. Pchaja dalej te same przetworniki do inaczej wykonczonych skrzynek i opowiadaja legendy o slynnym brzmieniu. Dla mnie to jak kupowanie nowych Altusow, tylko dlatego ze kilkadziesiat lat temu...

Chcesz dobrego brzmienia, wyberaj firma ktora idzie z postepem, rozwija sie i nie spoczela na laurach.

SF miałem u siebie Sonetto 3. Zmęczyły. Nie wiem jak starsze, czy wyższe. 

Godzinę temu, BlueDot napisał:

wszystkie nowe klasyki pokroju ProAc, Spendor, Harbeth to jakies chore wznawianie legend o ktorych juz wszyscy zapomnieli. Lapanie ludzi na jakies opowiesci o BBC i inne tego typu bajki a tak po prawdzie to w tych firmach rozwoj nie istnieje.

Co z tego, jak grają lepiej od wspomnianych kefów? xD

.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Na 705 S3 Mark Knopfler czy Alan Tylor brzmia jakby nigdy nie przeszli mutacji.

Haha, dobre 😄

PS Ludzie wciąż mylą gust z jakością. 

Edytowane przez Adi777
1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Haha, dobre 😄

PS Ludzie wciąż mylą gust z jakością. 

Gdybym nie slyszal Knopflera czy Tylora na zywo to bym tak nie pisal. Na 705 S3 brzmia jak wykastrowani.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Co z tego, jak grają lepiej od wspomnianych kefów? xD

🤣

Lepiej to jak by ich producenci wzieli sie do pracy a nie robili kopiuj/wklej i nowa historyjka o legendarnosci i ze BBC i ze angielskie brzmienie...

Zatrzymali sie w miejscu i tyle. Moze w latach siedemdziesiatych takie brzmienie to bylo cos, ale teraz to jak stara babka po operacji plastycznej. Niby nowa, ale nic nowego.

Inzynierowie z ProAc nadaja sie moze do sprzatania fabryki KEFa a nie do projektowania nowych zestawow. Zawiesili sie chlopcy i leca na reputacji marki i legendach.

Zgadzam się z kolegą BlueDot w kwestii brzmienia B&W i na tym kończą się podobieństwa naszych opinii. Mi brzmienie Spendorów i ProAców bardzo odpowiada. Przez ostatni rok szukałem kolumn  przesłuchałem kilkanaście modeli różnych producentów min. KEF R3 a także MA Gold 300 , AP Tempo , Audiovector Qr3, Elac vela 407 , dwa modele B&W , Pylon Jasper , Opera Seconda, PMC, Audiosolution  Herbethy i kilka innych . Na ich tle KEF R3 wypadł moim zadanie poprostu średnio i ostatecznie stanęło na ProAc. Szanuję zdanie BlueDota ale pisanie że inżynierowie innych firm mogą tylko sprzątać fabrykę KEF-A to lekka przesada. Każdy z nas ma inne preferencje , i czego innego oczekuje od muzyki . Szanujmy upodobania innych

W dniu 3.02.2024 o 18:35, Przyslaw napisał:

Szanuję zdanie BlueDota ale pisanie że inżynierowie innych firm mogą tylko sprzątać fabrykę KEF-A to lekka przesada.

No moze troche przesadzilem z tym sprzataniem fabryki, ale zgodzisz sie ze buty to im moga pastowac.

Nie nie zgodzę się. Jeśli uważnie przeczytałeś mój poprzedni wpis to zrozumiesz dlaczego. Ciesz się muzyką z Kefów ja będę cieszył się muzyką z ProAców a ktoś inny np. z AP. 

22 minuty temu, Przyslaw napisał:

Nie nie zgodzę się. Jeśli uważnie przeczytałeś mój poprzedni wpis to zrozumiesz dlaczego. Ciesz się muzyką z Kefów ja będę cieszył się muzyką z ProAców a ktoś inny np. z AP. 

Ale ja mam Martin Logan.

W dniu 1.02.2024 o 08:14, Adam 38 napisał:

Prywatnie mam scm 7. Szukałem namiętnie monitorów, które mogą je zastąpić w moim małym pokoju (ok. 12m). Większość z propozycji podanych wyżej miałem na testach, były też inne, bardzo cenione i lubiane monitory, w tym różne brytyjskie i duńskie klasyki. Oczywiście ostatecznie wszystko kwestią gustu ale dla mnie dokładnie lepszą dynamikę i rozdzielczość oraz trochę większy dźwięk przy zachowaniu spójności, szybkości, radości grania oraz przepięknej średnicy oferują tylko Usher SD500. Do tego po przyzwyczajeniu się do jakości niskich tonów z ATC scm7 idzie zaakceptować BR z "Uszatków" co przy innych konstrukcjach z BR dla mnie było niewykonalne!. Kapitalne brzmienie a do tego monitorek zgrabny i ładny.Na 16-20m jak znalazł.

Wspomniane wyżej scm11 nie są rozwinięciem brzmienia scm7. Siódemki są żywsze, szybsze, równiejsze, nie tak podgrzane jak scm11. No i bryła/ proporcje scm11 w małych pokojach wygląda tak sobie. Jak lubisz charakter scm 7 to raczej nie przestawisz się na barwę i charakter scm11. Będzie to krok w bok, zyskasz na wyraźnie większej ilości niskich tonów ale stracisz w każdym innym aspekcie za który kocha się siódemki. 

Tak. Chociaż jak już wspomniałem, dla mnie najbliżej cech brzmienia scm7 są Usher SD500. 

Jak z rzekomo świetną górą w Usher sd500? Jak wypadają na ich tle Neat Petite Classic?

Słuchaj, masz ATC scm 7 więc masz bardo dobry punkt odniesienia. Moim zdaniem powinieneś wypożyczać i oceniać osobiście.

Dla mnie rozwinięcie brzmienia ATC scm 7 to zdecydowanie Usher SD500. Z dwójki Usher/Neat zawsze i wszędzie Usher. Ale w audio wszystko to De gustibus. Powodzenia w podjęciu właściwej decyzji. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

2 minuty temu, Adam 38 napisał:

Słuchaj, masz ATC scm 7 więc masz bardo dobry punkt odniesienia. Moim zdaniem powinieneś wypożyczać i oceniać osobiście.

Dla mnie rozwinięcie brzmienia ATC scm 7 to zdecydowanie Usher SD500. Z dwójki Usher/Neat zawsze i wszędzie Usher. Ale w audio wszystko to De gustibus. Powodzenia w podjęciu właściwej decyzji. 

SCM 7 sprzedałem jakiś czas temu 

• 9 miesięcy później...

Moje wrażenia z odsłuchu:

Usher sd500 - jedne z najładniejszych, jakie widziałem, świetna średnica, bas nie przeskadza, a to z basem najważniejsze 😜, tylko góra męcząca 

Epos es7n - bardzo dobre, tylko jak dla mnie zbyt grzeczne, wąska scena 

Revel m126be - prawie ideał, ale cena 2x ponad budżet 😪

ATC scm 20 - j.w.

ATC scm 7 - słychać, że już się zestarzały, ale barwa średnicy świetna 

Audiovector r1 Signature - gdyby nie sztuczna barwa dźwięku, byłby świetne 

Triangle Comete 40th - całkiem fajne, trochę chude 

Monitor Audio Gold 100 5g - trochę za miękkie, za łagodne, podobno 6g by mi się spodobały 😊

Falcon ls3/5a - fajna barwa i scena, chciałbym więcej detali

Falcon m10 - słuchał ktoś?

Myślę, że powinieneś posłuchać Spendor Classic 4/5 lub gdyby basu było mało Classic 3/1 oraz ProAc Response DB1/DB3

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Ale żaden nie miał wysokotonówki typu ring radiator i dopisz do listy Legend L200,

bo już o parweniuszach typu  R200, Signum Quadrala czy Mission ZX pisać nie będę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Super że do nas wróciłeś po takim czasie i z takimi wnioskami. 

Nie wiem czy spendor i proac to produkty dla ciebie jak polecił Tal.

Bo one też by się znalazły w moich poleceniach ale po twoim opisie nie wiem czy tutaj znowu nie określiłbyś ich na zbyt grzeczne

Faktycznie sprawdź nowe Gold setki bo to już jest nawet inna konstrukcja. 

A topowy heco belladona? To może być bardzo ciekawa propozycja 

Fyne f700?

Z takim budzetem na monitory idz do YB Audio to Ci skroja na miare cos docelowego na topowych przetwornikach purify, bliesma, textremowe lub berylowe sb itp 

Edytowane przez biniek

@essewissa     Tyle, że beryl nie wykazuje tu specjalnie wyższości nad Ring.

Revel jak sama firma zapodaje to 54 Hz  - 44 kHz ( - 6 dB ),

a Legend tylko 46 Hz- 38 kHz ale za to - 3 dB, a całkowite to 38 Hz do 50 kHz.

Oczywiście beryl jest tu chyba kultowym materiałem na membrany ...

Niemniej uważam, że warto byłoby posłuchać jak się szuka analityczności.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Super że do nas wróciłeś po takim czasie i z takimi wnioskami. 

Nie wiem czy spendor i proac to produkty dla ciebie jak polecił Tal.

Bo one też by się znalazły w moich poleceniach ale po twoim opisie nie wiem czy tutaj znowu nie określiłbyś ich na zbyt grzeczne

Faktycznie sprawdź nowe Gold setki bo to już jest nawet inna konstrukcja. 

A topowy heco belladona? To może być bardzo ciekawa propozycja 

Fyne f700?

Proac ciężko znaleźć w salonach, tylko db3 mieli.  Powrót do słuchawek okazał się mniej bolesny, niż mi się wydawało.   

Może te ?

Fyne Audio F701SP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, Qaz12 napisał:

Moje wrażenia z odsłuchu:

Usher sd500 - jedne z najładniejszych, jakie widziałem, świetna średnica, bas nie przeskadza, a to z basem najważniejsze 😜, tylko góra męcząca 

Epos es7n - bardzo dobre, tylko jak dla mnie zbyt grzeczne, wąska scena 

Revel m126be - prawie ideał, ale cena 2x ponad budżet 😪

ATC scm 20 - j.w.

ATC scm 7 - słychać, że już się zestarzały, ale barwa średnicy świetna 

Audiovector r1 Signature - gdyby nie sztuczna barwa dźwięku, byłby świetne 

Triangle Comete 40th - całkiem fajne, trochę chude 

Monitor Audio Gold 100 5g - trochę za miękkie, za łagodne, podobno 6g by mi się spodobały 😊

Falcon ls3/5a - fajna barwa i scena, chciałbym więcej detali

Falcon m10 - słuchał ktoś?

Jaka cena z revel? 

A co znaczy "prawie" ideał, bo jak pamiętam to prawie robi wielką różnicę 😉 

Chyba, że odnosi się jedynie do ceny ... a resztę oczekiwań spełniają w 101 % 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

A co znaczy "prawie" ideał, bo jak pamiętam to prawie robi wielką różnicę 😉 

Chyba, że odnosi się jedynie do ceny ... a resztę oczekiwań spełniają w 101 % 

Ideał byłby gdyby były trochę cieplejsze, barwniejsze ...

Falcony ls3/5a z Arcamem a25 - podobało mi takie granie 

3 godziny temu, Qaz12 napisał:

Ukryta Zawartość

cena za sztukę 

13kzl za sztukę??????W UK mog je mieć za 10kzl za parę.jak masz znajomego na wyspach to zagadaj może Ci autem do pl przywiezie.Sam używam podłogówek revel  są kozackie

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi