Skocz do zawartości
IGNORED

Anthem MRX 540 jako rozsądny wybór do kina 5.1?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Pozbywam się swojego amplitunera Yamaha Rx-v6a i szukam czegoś lepszego do KD w rozsądnych pieniądzach. Jestem aktualnie nastawiony na Anthema MRX 540 ze względu na możliwość kupna w dobrej cenie - około 5900 za nowy egzemplarz.

Salon to około 35 m2. Głośniki to Klipsch RF-82 II, Klipsch RC-62 II, RB-61 MK II. Subwoofer w planach. Nie planuję rozszerzać zestawu ponad 5.1.

Jestem po lekturze o Anthem. Poniżej zamieszczam istotne dla mnie wady i zalety MRX 540. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie w temacie. Zakładam, że coś pomijam.

Plusy:

x2 hdmi out (tv + projektor)

Wydaje się, że może zagrać b. dobrze w stereo, co pozwoli mi na odłożenie w czasie zakupu wzmacniacza stereo, jako końcówki mocy.

Powinien grać dość ciepło, a to może fajnie się zestawić z Klipschem.

CHYBA (nie znalazłem precyzyjnego info.) ma na tyle sensowny DAC słuchakowy, że obędzie się bez zewnętrznego

NAJWIĘKSZA ZALETA - cena zakupu, więc i świetny stosunek złotówka za to co otrzymuję

Minusy:

Nie jestem przekonany, że jest dość mocny by wykorzystać potencjał moich kolumn w kinie

Brak skalowania do 4k - niby pierdoła, ale miałem to w leciwym Denonie i sobie chwaliłem

Istotny minus - obsługa max 60 hz po HDMI; tu wielka szkoda, bo mam TV i materiały, które mogą wykorzystać wyższe odświeżanie

Brak dekodowania Dolby Atmos - niby żadna szkoda, bo to amplituner 5.1, ale mam wrażenie, że materiały odtwarzane w dolby atmos, nawet w 5.0, dostają dodatkowego powietrza

Cześć, na odsłuchach amplitunera Anthem 520 miałem kolumny jeszcze szybsze i ostrzejsze od Klipscha, i Anthem zrobił np z uderzeń drewnianej pałki w werbel, uderzenia gumowej pałki w werbel - tak bardzo zaokrąglił brzmienie. Anthem ma dużo plusów, np mimo niższej mocy podawanej od popularnej konkurencji, dysponuje tą mocą rzeczywiście w trybie wielokanałowym, nie tylko przy podpięciu 2 kolumn, także z wysterowaniem kolumn nie będzie gorzej niż u konkurencji mającej więcej mocy na papierze. Tzw czarne tło jest tu charakterystyczne. W przypadku 540 czytam o obecności Dolby Atmos - czy opis w jakimś sklepie wprowadza mnie w błąd? 😉

Dość powiedzieć - swego czasu wolałem dopłacić do Onkyo RZ900 za 5400 niż kupić - teoretycznie wyżej pozycjonowanego -  Anthema 520 za 4000 obniżonych z 6 tys. Za dużo podbarwiał. Niektórzy za to są nim zachwyceni - wszystko więc sprowadza się do osobistych preferencji. Bez odsłuchów bym nie brał, bo jakiej klasy by to sprzęt nie był i za jaką to korzystną cenę - jeśli tak znacznie zmienia brzmienie, to albo się ono komuś spodoba, albo będzie się z nim męczył.

Ostatnia sprawa - również zauważam lepsze pozycjonowanie źródeł pozornych na systemie 5.1 gdy film jest w Dolby Atmos. 🙂

Cześć 🙂 Anthem moim zdaniem to bardzo fajna opcja pod Klipsche w tym budżecie. Co do skalowania, to pewnie Twój TV je ma 🙂 W podobnym budżecie możesz sprawdzić Integra DRX2.4, więcej kanałów, jest obsługa 8K 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć,

Dziękuję za wpisy. Wszystkie biorę pod uwagę, co prowadzi do dalszej lektury. W rezultacie mam nową wizję. Zamiast Anthema MRX 540, Marantz Cinema 50 lub Maranz Cinema 60, a oszczędność przeznaczę na przyszłą końcówkę mocy. Co sądzicie? Wydaje się, że Marantz dostatecznie ociepli Klipsche, a i odpadną mi kłopoty z problematycznym softem Anthema.

biorąc pod uwagę jakość dźwięku, rozważałbym rotel z serii rap-1580. ale to już trochę drożej i używki, dużo tego nie ma na rynku, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

45 minutes ago, ro35 said:

biorąc pod uwagę jakość dźwięku, rozważałbym rotel z serii rap-1580. ale to już trochę drożej i używki, dużo tego nie ma na rynku, np.

Ukryta Zawartość

Czy tylko mi się taki design nie podoba? Absolutnie nie umniejszam jego brzmieniu, bo nie znam ale moim skromnym zdaniem pakowanie takiego wielkiego wyswietlacza jest bez sensu i po prostu szpetne 😉

Jakas taka nowa moda powstała, ze wyswietlacz musi być na 1/3 powierzchni frontu (albo więcej).

Brakuje jeszcze tego, zeby film się odpalił na tym wyswietlaczu i mozna oglądać bez telewizora 😆

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 minut temu, brewka87 napisał:

Czy tylko mi się taki design nie podoba? Absolutnie nie umniejszam jego brzmieniu, bo nie znam ale moim skromnym zdaniem pakowanie takiego wielkiego wyswietlacza jest bez sensu i po prostu szpetne 😉

Jakas taka nowa moda powstała, ze wyswietlacz musi być na 1/3 powierzchni frontu (albo więcej).

Brakuje jeszcze tego, zeby film się odpalił na tym wyswietlaczu i mozna oglądać bez telewizora 😆

Wygląd to kwestia gustu. 

8 minutes ago, bogus18 said:

Wygląd to kwestia gustu. 

Oczywiście, ze tak. Wyraziłem jednak swoje zdanie będąc jednocześnie ciekawy czy inni uwazają podobnie 😉

Wczesniej duze wyswietlacze pojawiły się w streamerach, teraz w amplitunerach. Postawić kilka urządzeń na stoliku i jest jak w jakimś studio Teleexpresu 😄

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Mały update z mojej strony - odrzucam ostatecznie Anthem MRX 540 z powodu braku obsługi 120 hz. Okazuje się, że cała konkurencja to ma, więc szukam dalej.

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Jakas taka nowa moda powstała, ze wyswietlacz musi być na 1/3 powierzchni frontu

to stara moda, rotel wycofał się z kina (poza wielokanałowymi końcówkami). dawno dawno temu, flagowy procesor tak miał. miało to jakieś uzasadnienie, bo na takim ekraniku można zrobić cały setup bez angażowania tv. a że sprzęt duży i ciężki to można. faktycznie teraz powiedziałbym jest moda (w mniejszej skali) jak np. streamer eversolo czy rose, itp. itd. 😉

Edytowane przez ro35

Polecam Onkyo RZ50

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

21 godzin temu, kivlov napisał:

Polecam Onkyo RZ50

Jest w moim budżecie, jest mocny, ma hdmi 2.1, ale czy nie będzie za jasny do Klipscha? Z tego powodu go odrzuciłem.

Jest w moim budżecie, jest mocny, ma hdmi 2.1, ale czy nie będzie za jasny do Klipscha? Z tego powodu go odrzuciłem.
Ale ma Diraca wiec masz możliwość dopasowania pod swoje gusta.
41 minut temu, Chloru napisał:
58 minut temu, aps23f napisał:

Ale ma Diraca wiec masz możliwość dopasowania pod swoje gusta.

To Dirac aż taką robotę może zrobić? Poczytam, dzięki.

Czasami warto wiedziec o czym sie pisze zanim sie napisze.... Oprócz kompensacji problemow wynikajacych z  akustyki pomieszczenia mozna tez w pewnym zakresie zmienic charakterystykę grania systemu. 

Edytowane przez Chloru

To dla tej przyjemności , trzeba dopłacić grube $ ?

Mój pierwszy amplituner Sony 930 QS nie miał kalibracji , ale po puszczeniu zwykłego 5.1 z DVD banan nie schodził z gęby 

Głośniki Mission 773 , 77c i 77 DS 

Potem był HK 370 z kalibracją i tego banana już nie uświadczyłem:(

Godzinę temu, aps23f napisał:

Wbudowana licencja Dirac to niewątpliwie autut, tak. Rozbudowy ponad 5.1 nie planuję.

Jak nie planujesz więcej niż 5.1 to po co kupować 11 kanałowy amplituner sześć końcówek będzie wolnych, chyba że jakieś strefy, ja bym na twoim miejscu kupił 7 kanałowy.

53 minuty temu, JVC 4K napisał:

Jak nie planujesz więcej niż 5.1 to po co kupować 11 kanałowy amplituner sześć końcówek będzie wolnych, chyba że jakieś strefy, ja bym na twoim miejscu kupił 7 kanałowy.

Onkyo wypada korzystnie cenowo wśród nówek i jest na krajowej gwarancji. Prócz tego jest dość mocny, ma wgrany dirac i brak problemów z softem. Zaoszczędzone złotówki będę mógł w przyszłości przeznaczyć na końcówkę mocy, więc i pogra w stereo. Alternatywnie mam do kupienia nowego Arcama AVR11 za 11 tysięcy, ale odrzucają mnie opisywane w internecie drobne problemy z softem, które wiem, że będą mnie irytować.

Jeśli masz inne propozycje, podziel się proszę. Jak najbardziej mogą być 5.1.

16 godzin temu, JVC 4K napisał:

Nie widzę problemu, że końcówki będą wolne, bo i tak współdzielą jeden zasilacz - lepiej więc żeby obsługiwał on 5 kanałów niż 7 czy 11. A że teraz funkcjonalność wielu kanałów, Atmosów itp dorzucają nawet do kalkulatorów - takie czasy. Wyboru dobrze dokonać na podstawie innych kryteriów, takich jak brzmienie, a akurat z połączenia Klipscha z Onkyo dużo osób jest zadowolonych. Zawężając poszukiwania do amplitunerów 5-, czy 7-kanałowych, albo poszlibyśmy w niskie modele popularnych marek, co oznaczałoby po prostu gorsze brzmienie, albo w stronę nieco mniej popularnych, jak Anthem, tylko jego akurat bez odsłuchu nie jestem w stanie zarekomendować, a dodatkowo - brakuje funkcjonalności potrzebnej naszemu koledze.

23 godziny temu, aps23f napisał:

Mały update ode mnie - będę decydować się na Onkyo TX-RZ50. Orientujecie się gdzie w PL najkorzystniej cenowo kupię nowy egzemplarz?

Zapraszam do kontaktu, zobaczymy, co uda się zrobić 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pod wzgledem dynamiki to te wszystkie maranzte to sa jak zabawki przy Anthem.

Padly tu rozne bzdury i nikt tego nie sprostowal - szczegolnie branza bo pewnie maja starsze wersje na stanie do sprzedania 😉 

MRX540 oczywiscie ze ma 4k 120Hz + 8k60Hz. Pierwsze wersje na rynku tylko nie mialy (ja nie mam ale mi to nie przeszkadza)

Dolby Atmos - oczywiscie ze dekoduje

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Anthem to konkurent Arcama czy NADa a nie popularnych japończyków. 

W zestawie z Anthem dostaje się porządny mikrofon ze statywem, sama kalibracja ARC Genesis też świetna i konfigurowalna.

Przeszedłem na Anthem MRX1140 z Onkyo RZ830 i już nie wócę 🙂  jest klasę lepiej, Menu wbrew pozorom bardzo łatwe do ogarnięcia- jest inaczej niż w japonczykach ( i nie ma po polsku :D) ale proste i szybko mozna sie przyzwyczaić.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Tylko że Anthem 540 jest konkurencją dla popularnych amplitunerów - również brzmieniowo, i nie ma co go porównywać do z grubsza 2,5-, 3-krotnie droższego 1140. Sam używam końcówki Anthema MCA i wiem, co taki sprzęt potrafi, ale niekoniecznie rozpatrujemy tutaj dokonania marki Anthem niezależnie od ceny, a raczej skupiliśmy się na konkretnym modelu, który wg mnie nie oferuje niebywałej jakości na tle swojej konkurencji cenowej.

Odnośnie obsługi 4k@120Hz przez 540 - otóż model "MRX 540" obsługuje jedynie 4k@60Hz, natomiast model "MRX 540 8k" obsługuje 4k@120Hz/8k@60Hz. MRX 540 widnieje w cennikach za 8000zł, dlatego nie dziwi możliwość kupienia go przez autora za 5900zł, natomiast model MRX 540 8k widnieje w cennikach za 12000zł. Liczę iż branża mnie poprawi, jeśli ma aktualniejsze info.

Godzinę temu, miś1185 napisał:

5900zł

To jest jakas cena wyprzedazowa zeby pozbyc sie starszej rewizji modelu z magazynow. Normalna cena tego modelu to wlasnie ta druga i taka ma wartosc i jakosc.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Rafa, dokładnie tak to widzę - 5900 za MRX 540 z pierwszej rewizji, czyli 4k@60Hz, podczas gdy na półki wchodzi już znacznie droższy model MRX 540 8K. Co do jakości odpowiadającej cenie wersji 8K - trzeba pamiętać, że wzrost ceny nastąpił wskutek dużej inflacji, zawirowań w dostępności elektronicznych półproduktów, a nie z powodu tak drastycznego podwyższenia jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi