Skocz do zawartości
IGNORED

Kupiłem Quadral Tornado 40 - pytanie o przekrój przewodu do głośnika niskotonowego wewnątrz kolumny.

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę pracy i nauki. Oprócz w miarę dobrego miernika, wzmacniacza i komputera potrzeba tylko parę drobnych pizdryków.

33 minuty temu, Art113 napisał:

ile to  kosztuje

22 godziny temu, porlick napisał:

Trochę pracy i nauki. Oprócz w miarę dobrego miernika, wzmacniacza i komputera potrzeba tylko parę drobnych pizdryków.

To na pewno a przede wszystkim trzeba poświęcić sporo czasu. Ja też chciałem skompletować sobie sprzęt, ale od piętnastu lat żyję, jakby na walizkach.
Czytałem, że do pomiaru kolumn lub głośników, jest też potrzebna "komora antyszumowa" lub jej odpowiednik ... ale nie jestem pewny.

Prawie ukończyłem obudowy. Dwa dni z zalewaniem lakierem muf w tej łatwo kruszącej się płycie MDF. Zostało mi zalanie lakierem ostatnich ścianek. Kondensatory doszły i gabarytowo, są zbliżone.

Mam jeszcze pilne pytanie:

Dwie zwrotnice, ale na drugiej zwrotnicy są dwa kondensatory odkształcone. Co to może oznaczać? Uszkodzenie mechaniczne? Jakaś inna edycja - dedykacja produkcyjna?

Jak można opisać jakość tych kondensatorów MKT firmy Qudral? Dobre, bardzo dobre, przeciętne? Jaki byłby ich odpowiednik obecnie?

Wiem, wiem, stare wszystko, włącznie ze wszystkim. Chciałbym to jednak zrobić tak, jak powinno być. Cudów się nie spodziewam, ale nie chciałbym już tam zaglądać a jeśli istniałaby szansa na poprawę dźwięku niskim kosztem to zrobiłbym to teraz.

IMG_6028zm.jpg

IMG_6034zm.jpg

IMG_6042zm.jpg

Uzupełniając pytanie zdjęciem:

Czy te zwrotnice nie powinny być takie same? W sensie użytych tam elementów. Kolumny nie są przecież oznaczane, jako lewa i prawa.

IMG_6042zm1.jpg

Kondensatory bywają nawijane jako walec, ale również w formie spłaszczonej i nie ma

to nic wspólnego z ich właściwościami. A wszystkie, które są zamknięte w klockach

zbliżonych do prostokąta jak na foto są na pewno płaskie.

Do tego mają końcówki rozsunięte, a nie położone osiowo.

To nie ma żadnego znaczenia, tak samo, jak opisywanie ich + czy -.

One są bipolarne i można je włączać w obie strony bez różnicy.

image.png.4896acf4a1b401f56a7e94e25f374101.png

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

34 minuty temu, audioburak napisał:

To nie ma żadnego znaczenia, tak samo, jak opisywanie ich + czy -.

One są bipolarne i można je włączać w obie strony bez różnicy.

Wiem, że są bipolarne. Opisałem, aby lepiej zorientować się w całym układzie - patrząc od góry w kwestii polaryzacji i wiedzieć tez, jak było oryginalnie. One są upchane i z krótkimi nóżkami, wolałbym niczego nie naciągać ani zbytnio odginać 😄 ... nie tykać.

A jak byś ocenił te kondensatory MKT Quadral, względem ich jakości i odniesienia od obecnych? To bardziej podstawowy Mundorf, czy Jantzen? ... czy może HIGH END?

A może te obecne, są lepszej jakości? Ta głębia dźwięku i detale, także w średnich i wysokich, muszą z czegoś wynikać.

akond.jpg

Edytowane przez Art113
Uzupełnienie informacji.
Godzinę temu, Art113 napisał:

To bardziej

Nie, to NAJbardziej tanie kondensatory- odpowiednie do serii kolumn, w których zostały zastosowane. Nawet wtedy "nie przesadzano" z jakością komponentów. 

Godzinę temu, porlick napisał:

Nie, to NAJbardziej tanie kondensatory- odpowiednie do serii kolumn, w których zostały zastosowane. Nawet wtedy "nie przesadzano" z jakością komponentów.

Ogromnie Ci dziękuję ... to NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWY WPIS w CAŁYM WĄTKU !!!
Teraz wiem na czym przysłowiowo stoję. To zasadniczo wiele zmienia.

Od razu, gdy zobaczyłem tą zwrotnicę z góry, przypomniały mi się stare radiomagnetofony, jeszcze starsze szpulowe, które wpadały mi w ręce i "styrty" z odzysku, które zbierałem "bo mogą się przydać" 😀 ... a teraz nawet nie wiem, gdzie to wszystko jest 😁

Wcześniej nie postrzegałem elektroniki, półprzewodników, jako wyszukanych i dedykowanych elementów dla świata audio. A teraz, stały się one osobną gałęzią przemysłu na skalę, która przewyższyła wiele innych.

Wkroczyłem w świat audio z racji naglącej potrzeby nie przyjemności. Męczy mnie to okropnie, bo mam inne o wiele pilniejsze sprawy. A jednak ten "drobiazg", którym są kolumny, jest dla mnie absolutnie niezbędny. Z drugiej, dodatkowej strony i kwestii, jeśli je dobrze przygotuję to nie będę miał problemu z ich odsprzedażą.

Edytowane przez Art113
Uzupełnienie informacji.
6 godzin temu, Art113 napisał:

Z drugiej, dodatkowej strony i kwestii, jeśli je dobrze przygotuję to nie będę miał problemu z ich odsprzedażą.

Tu akurat nie robi to wielkiej różnicy, ale jeśli ktoś szuka czegoś ze starszej elektroniki, lecz średniej i wyższej półki, w cenie są urządzenia NIE grzebane.

Ale co się pobawisz, to Twoje.

Świat audio tworzą przede wszystkim w kolumnach przetworniki.

Użycie tanich ( niby kiepskich ) kondensatorów, a nie tych droższych ( świetnych )

od samych głośników na pewno dźwięku na wyższy poziom nie podniesie.

Sama budowa zwrotnicy na płytce drukowanej o tak szerokich ścieżkach mocno

ogranicza szanse pełnego wykorzystania możliwości przetworników, a że są one

raczej niewielkie, to bym się na elementy RC specjalnie nie zawzinał.

Grube przewody też więcej psują, niż ulepszają.

Kiedyś kolega sprzedawał malucha i żądał wyższej sumy, niż rocznik, bo wymienił

w nim silnik .... odpowiedź kupującego była logiczna i tu wyjątkowo pasująca:

No, toś Pan mocno przeinwestował ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, Art113 napisał:

Męczy mnie to okropnie, bo mam inne o wiele pilniejsze sprawy.

Ciekawe. Czemu więc tak ciśniesz mało istotne kwestie?

Spróbuj czegoś, co istotnie coś zmieni, np wytłumienia poduszką, o czym pisałem jakiś czas temu.

Autorze wątku, firma quadral to zacne wyroby, ale jak większość firm audio ma różne serie produktów.

Twoje kolumienki, sorry, są do bólu budżetowe i nic co z nimi jeszcze zrobisz nie wyniesie ich na wyższy poziom. Szkoda czasu.

Niebudżetowych, współczesnych quadrali zupełnie nie znam.

Znam za to stare, to seria Phonologue i modele - od najniższego do "spitzen classe" (określenia HiEnd jeszcze nie znano)- Wotan, Montan, Vulkan, Titan. (serie od Mk1 do Mk3, późniejsze - Mk4 i dalej już bywa różnie, szczególnie w przypadku Montan)

Jak kiedyś na taki trafisz, nie będziesz miał wątpliwości, to widać, słychać i czuć (waga), gdy będą w dobrej/b.dobrej technicznej kondycji (a takie nadal istnieją), ani przez chwilę nie zaświta myśl by je rozbierać i cokolwiek poprawiać, ulepszać.

Edytowane przez iro III
7 godzin temu, audioburak napisał:

Świat audio tworzą przede wszystkim w kolumnach przetworniki.

Użycie tanich ( niby kiepskich ) kondensatorów, a nie tych droższych ( świetnych )

od samych głośników na pewno dźwięku na wyższy poziom nie podniesie.

Sama budowa zwrotnicy na płytce drukowanej o tak szerokich ścieżkach mocno

ogranicza szanse pełnego wykorzystania możliwości przetworników, a że są one

raczej niewielkie, to bym się na elementy RC specjalnie nie zawzinał.

I te właśnie przetworniki - jeśli koszt byłby niski, mógłbym wymienić. Pomierzyłem je wstępnie i faktycznie utrzymują zadany ładunek względnie długo. Nie wiem jak z innymi parametrami i upływnością, oporami względem zęba czasu. Zakładam, że ich kondycja nie jest już, jak fabrycznie nowych i byłby to główny powód takiej wymiany.
Mógłbym do tego przysiąść, odnaleźć i złożyć dedykowany do pomiarów kondensatorów miernik, który to kupiłem rok temu, ale wolałbym od razu wymienić na nowe zbliżone ... tym bardziej, że ich ceny nie są wysokie.

Wymieniłbym wówczas MKS, MKT od razu na MKP. Założę dodatkowe ekrany oczywiście ... koszt nie jest wysoki.

Przetworniki średnio i niskotonowe nie są niskiej jakości. Bliżej im do średniej półki, niż niskiej.
Po za tym m.in. w kwestii szerokich ścieżek, chcę zrobić jeszcze kilka innych zabiegów.

Jeśli chodzi o jakość dźwięku, jeśli będzie różnica na plus to da się usłyszeć, także z porównania nagrań w tych samych warunkach itd.

5 godzin temu, porlick napisał:

Ciekawe. Czemu więc tak ciśniesz mało istotne kwestie?

Spróbuj czegoś, co istotnie coś zmieni, np wytłumienia poduszką, o czym pisałem jakiś czas temu.

W 100% sprawne kondensatory to nie są mało istotne kwestie, tym bardziej, że sprzęt nie jest z górnej półki.

W kwestii wytłumienia, kupiłem ten filc samoprzylepny a dodatkowo, jest tam też włóknina akrylowa - chyba. Z poduszką przetestuje dopiero na końcu.
Po to właśnie lakieruje wnętrze tych kolumn, aby klej filcu dolegał całkowicie a same okładziny filcowe, jeszcze przytrzymam kilkoma wkrętami ... co by grawitacyjnie przy wibracjach i wstrząsach nie opadły -odpadły. Piszę o tym i piszę, i ciągle wam to ucieka.

Nabuzowany trochę jestem w ostatnich dniach od tego lakieru ... a niby lakier wodny i nie szkodliwy. Pomroczność powoli ustępuje, bo prawie powysychały 😄

IMG_6082zm.jpg

56 minut temu, iro III napisał:

Twoje kolumienki, sorry, są do bólu budżetowe i nic co z nimi jeszcze zrobisz nie wyniesie ich na wyższy poziom. Szkoda czasu.

O tym przekonam się dopiero, gdy skończę ... reszta wpisu bardzo interesująca.
Jeśli chodzi o "wagę" to sam zamknięty głośnik średniotonowy nie jest taki kiepski fi ~ 10 - 11 cm waży ok. 1,5 kg. Tak, zgadza się, jest trochę lżejszy od niskotonowego, niskobudżetowego fi 27 cm, więc to nie jest tak, że wszystko ma do popy.
Zauważyłem to właśnie przy odsłuchu.

Edytowane przez Art113
Poprawa błędów.
8 minut temu, Art113 napisał:

I te właśnie przetworniki - jeśli koszt byłby niski, mógłbym wymienić.

Najlepiej wymien wszystko od A do Z 🙂 moze wtedy cos z tego bedzie 🙂 

Kolego to wszystko co robisz, to dobry kawal niczego niepolepszajacej roboty, a wrecz pogarszajacej. Robisz wszystko w ciemno, po omacku, z lektury wpisow kompletnie nie znajac sie na rzeczy. Marnujesz czas i pieniadze poczynajac od kupna tych klamotow. Bo jesli wydales na nie wiecej niz 150 zl to juz byly to pieniadze w bloto. I brniesz w to dalej, choc wiekszosc osob tutaj delikatnie sugeruje Ci ze nie ma to najmniejszego sensu. Narobisz sie, pozmieniasz, poudajesz ze to cos dalo i bedziesz sie zachwycal efektem koncowym. Czasem warto kierowac sie slowami utworu "Kiedy powiem sobie dość/A ja wiem że to już niedługo" 😉 

Przetworniki to pojęcie dotyczące głośników, a piszesz o kondensatorach ...

7 godzin temu, audioburak napisał:

Przetworniki to pojęcie dotyczące głośników, a piszesz o kondensatorach ...

Tak, dopisałem, bo miałem o tym wspomnieć wcześniej, ale mi uciekło. Trochę byłem zaskoczony, bo mam inne przetworniki - głośniki średniotonowe Quadral kupione za grosze do czegoś innego  ... ale te z tych kolumn to zupełnie inny poziom. Wysokotonowy jest o 30% lżejszy. Zakałą jest tylko niskotonowy 😀

W kwestii KONDENSATORÓW:

Jakich zamienników użylibyście w opcji tanio i drożej?
Wiem, że bez pomiarów to nie co się nawet za to brać … ale opierając się na tym projekcie zwrotnicy i zachowując te same wartości pojemnościowe, mógłbym je  przynajmniej wymienić.

Mógłbym je wymienić przynajmniej na trochę lepsze jakościowo lub te same np. Wimę. Nowy ten sam, zawsze będzie lepszy od starego. Ceny nie są wygórowane, stąd tak przy tym obstaję.

Nie wiem, czy w tych latach produkowano już MKP, ale w zwrotnicach są MKT, MKS. Do audio według wielu opinii, zalecają MKP. Trudno mi się odnieść do tego, bo z reguły kieruję się marką i nawet dobry MKT powinien być lepszy do audio od no name MKP. Nie wspominam o podróbkach znanych marek lub no name z każdym dedykowanym nadrukiem na życzenie.

Generalnie bałem się tego tykać, bo nie wiedziałem czy czegoś nie pourywam … ale nie było tak źle, nóżki zginają się i nie odlatują.

A marki nowych lub nieużywanych w sprzedaży to Vishay, Philips, Siemens, Wima

Wstępnie wybrałem:

1. Dayton Audio DMPC-10 250 V 10 µF
2. Dayton Audio DMPC-4.7 250 V 4,7 µF
3. i 4. Wima MKP 3,3 i 2,2 w osłonie lub inne

Jest tak jak jest, ma te kolumny, dźwięk nie jest tragiczny i jestem już "w połowie drogi". Przecież nie wyrzucę ich na śmietnik i nie kupię kolejnych, tym razem np. za tysiąc, gdzie sytuacja będzie wyglądać tak samo lub bardzo podobnie. Proszę o trochę zrozumienia i praktycznego podejścia.

IMG_6083zm.jpg

IMG_6093zm.jpg

Edytowane przez Art113
Uzupełnienie informacji.

https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-dmpc-2-2--2-2-uf--5procent--250-v--kondensator-mkp,353,1393694.html

https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-dmpc-3-3--3-3-uf--5procent--250-v--kondensator-mkp,353,1393697.html

Dołóż je do tych poprzednich Daytonów:

https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-dmpc-10--10-uf--5procent--250-v--kondensator-mkp,353,1393707.html

https://blackdotaudio.eu/dayton-audio-dmpc-4-7--4-7-uf--5procent--250-v--kondensator-mkp,353,1393700.html

minimalizując koszty dostawy i zapomnij o temacie pojemności.

Co do tej dużej "zakały", to jeśli nie uda się go uporządkować wytłumieniem można

pomyśleć o zakupie innego głośnika ale tu potrzebna będzie średnica otworu osadzenia

i ew. deklaracja przyzwolenia i chęć wykonania dziury w obudowie ...

Bo o budżecie dżentelmeni przecież nie rozmawiają 😉 

15 minut temu, audioburak napisał:

Co do tej dużej "zakały", to jeśli nie uda się go uporządkować wytłumieniem

To powinno być na początku listy prac, bo ma największy wpływ na finalny dźwięk kolumny. Potem wymiana C elektrolitycznych i to tyle. Ewentualnie jeszcze odwrócenie cewki, ale przy tej klasie kolumny i to może być nadmiarem starań. W ogóle zabawa z tymi kolumnami to tylko zabawa, bo z g. bata nie ukręcisz.

7 godzin temu, Art113 napisał:

… ale opierając się na tym projekcie zwrotnicy i zachowując te same wartości pojemnościowe, mógłbym je  przynajmniej wymienić.

to nie ma sensu to nic nie zmieni, czasem warto wymienic kondensatory elektrolityczne ale nawet one po 50 latach trzymaja pojemnosc, MKP i MKT sie tak szybko nie starzeja, to kolejna bezsensowna wymiana taka jak przewodow wewnatrz kolumn

3 minuty temu, porlick napisał:

To powinno być na początku listy prac, bo ma największy wpływ na finalny dźwięk kolumny.

Dokladnie tak, to jedyne sensowne co mozna zrobic i co konkretnie wplynie na dzwiek wiec... oczywiscie autor tego watku tego nie robi 😉 

4 minuty temu, porlick napisał:

W ogóle zabawa z tymi kolumnami to tylko zabawa, bo z g. bata nie ukręcisz.

To nawet nie to, bo tu nikt nie robi przy nich nic sensownego, to tzw. pudrowanie trupa.

7 godzin temu, Art113 napisał:

... ale te z tych kolumn to zupełnie inny poziom. Wysokotonowy jest o 30% lżejszy

Ocenianie "poziomu" glosnikow na podstawie przede wszystkim wagi to naprawde wysoki "poziom" 😉 

6 minut temu, porlick napisał:

Ewentualnie jeszcze odwrócenie cewki

a to po co? serio? co to ma dac? to juz ociera sie o granice absurdu 😉 

Przecież nie wyrzucę ich na śmietnik i nie kupię kolejnych

tak wlasnie nalezaloby zrobic, a przed kupnem kolejnych poradzic sie na forum co warto odrestaurowac i w jaki sposob, a co absolutnie nie

Edytowane przez SZROT
1 minutę temu, SZROT napisał:

Przecież nie wyrzucę ich na śmietnik i nie kupię kolejnych

tak wlasnie nalezaloby zrobic

Nie no do warsztatu czy garażu są OK.

8 minut temu, porlick napisał:

Nie no do warsztatu czy garażu są OK.

warsztat lub garaz nie wymagaja jakichkolwiek przerobek a juz tym bardziej nieslyszalnych 😉 

W dniu 7.02.2024 o 20:06, Art113 napisał:

Trochę je zamaluję - pozwolę lakierowi wsiąknąć w tą płytę wiórową wewnątrz. Użyję lakieru bezbarwnego, szybko schnącego i wykleję ścianki, jakimś cienkim materiałem wygłuszającym np. filcem samoprzylepnym.

Nie lakieruj wewnatrz, to pogorszy sprawe i nie uzywaj "cienkiego" materialu tylko daj duzo i grubo.

3 godziny temu, SZROT napisał:

nie uzywaj "cienkiego" materialu tylko daj duzo i grubo

Właśnie to od dłuższego czasu proponuję - zapakować do środka całą najtańszą poduszkę z Ikei. Sprawdzone, działa, a poszewka z flizeliny, nie będąc przeszkodą dla dźwięku, odizoluje głośnik przed włażącymi przez otwory kosza w pobliże membrany, kawałkami waty.

A te maty filcowe, to g. dadzą- są dobre do wyklejania blach w samochodzie, żeby nie drgały, a w kolumnach drganie ścianek, czy fal dźwiękowych wewnątrz pudła jest poza zakresem ich działania.

Edytowane przez porlick
27 minut temu, porlick napisał:

Właśnie to od dłuższego czasu proponuję - zapakować do środka całą najtańszą poduszkę z Ikei. Sprawdzone, działa

No ale nie rozumiesz chyba, wpakowanie poduszki z fizelinowa poszewka, choc to dobry pomysl zajmie gosciowi tylko 5 sekund, a on chce sie pomeczyc, pomierzyc te kawalki do naklejenia, pokroic dokladnie, pobawic sie z naklejaniem, tak jak z tym malowaniem lakierem wewnatrz, zeby potem miec satysfakcje ze sie duzo narobil i zrobil cos rewelacyjnego 😉 On ignoruje dobre rady, chce zrobic to, co mial od poczatku w zamysle, choc to g...no da 😞 

Edytowane przez SZROT
1 godzinę temu, SZROT napisał:

malowaniem lakierem

Żeby się tylko nie zdziwił, jak po chemii z tego lakieru, która będzie parować jeszcze parę tygodni (a w obudowie zamkniętej będzie wysokie stężenie), głośniki mu się porozklejają.

7 godzin temu, porlick napisał:

To powinno być na początku listy prac, bo ma największy wpływ na finalny dźwięk kolumny. Potem wymiana C elektrolitycznych i to tyle. Ewentualnie jeszcze odwrócenie cewki, ale przy tej klasie kolumny i to może być nadmiarem starań. W ogóle zabawa z tymi kolumnami to tylko zabawa, bo z g. bata nie ukręcisz.

... 😆 To prawda.

Wiem do czego zmierzacie. Po pierwsze, powinien być tam bas reflex, ale go nie ma ...

Czy da się wyliczyć w tym programie, tylko na podstawie schematu zwrotnicy, jaki powinien być otwór bass reflex i jakie w przybliżeniu wartości mają przetworniki - głośniki lub jakie mogą mieć?

Mógłbym na szybko zrobić jej schemat.

7 godzin temu, SZROT napisał:

Ocenianie "poziomu" glosnikow na podstawie przede wszystkim wagi to naprawde wysoki "poziom" 😉 

Serio tak uważasz ... że waga nie ma wpływu na to z czego zrobione są elementy i odwrotnie?
Jeśli np. zważyłbyś serie zasilaczy ATX tanie - gorsze i lepsze - droższe to od razu zauważyłbyś zależność: WAGA - CENA. Tak to się jakoś, zawsze i w każdym przypadku składa w niezmienną prawidłowość. Tego nie da się oszukać. Kiedyś sprzedawałem i przyjmowałem do reklamacji m.in. zasilacze wszelkich marek. Miedzi i innych dobrych komponentów "gofnem" nie zastąpisz, tak, aby nie dało się tego odczuć na wadze.
Znając "słuszną" lub nie wagę, można już wstępnie ocenić, z czym ma się lub może się mieć do czynienia.

Nie miej mi za złe, że tak piszę, ale jest w tym pewna prawidłowość. I jak napisał kolega IRO III, cyt: "firma Quadral to zacne wyroby..."

... BTW, kiedyś małe, lokalne fabryczki w Chinach, produkujące akumulatory, dociążały je różnym materiałem - ciężkim syfem ...  ABY  WAGA  SIĘ  ZGADZAŁA. To na marginesie.

1 godzinę temu, SZROT napisał:

No ale nie rozumiesz chyba, wpakowanie poduszki z fizelinowa poszewka, choc to dobry pomysl zajmie gosciowi tylko 5 sekund, a on chce sie pomeczyc

Nie odrzucam tego pomysłu, NAPRAWDĘ  SPRÓBUJĘ  z  TĄ  PODUSZKĄ ... bo czym ona się rożni od innego wypełnienia? 😀

Teraz jednak, wszystko jest rozebrane i w częściach, więc na razie nie będę tego składał, tylko po to, aby włożyć tam poduszkę i sprawdzić efekt. Zrobię to na końcu.

5 godzin temu, SZROT napisał:

Nie lakieruj wewnatrz, to pogorszy sprawe i nie uzywaj "cienkiego" materialu tylko daj duzo i grubo.

Położyłem jedną warstwę lakieru, aby przykleić filc na wszystkich ściankach i klej dobrze trzymał. Tylko dlatego to zrobiłem i nie uważam, że pogorszy to jakość dźwięku. Kupiłem grubszy filc samochodowy do wygłuszania,wykleję nim całe wnętrze. Na pewno nie trzymałby na płycie wiórowej i wtedy musiałbym użyć kleju, który i tak by w nią wsiąkł.

IMG_6094zm.jpg

gosnporwagoweArt113.jpg

Edytowane przez Art113
Uzupełnienie informacji.
Teraz, Art113 napisał:

Po pierwsze, powinien być tam bas reflex, ale go nie ma ...

Czy da się wyliczyć w tym programie, tylko na podstawie schematu zwrotnicy

To, czy ma być b-r zależy wyłącznie od dobroci głośnika, a zwrotnica nie ma nic do rzeczy.

3 minuty temu, Art113 napisał:

I jak napisał kolega IRO III, cyt: "firma Quadral to zacne wyroby..."

Zależy w której serii. Są zacne, są też robione "na sztukę", dla każdego coś innego.

6 minut temu, Art113 napisał:

Kupiłem grubszy filc samochodowy do wygłuszania,wykleję

To oklej nim blachy w samochodzie- tam się sprawdzi.

7 minut temu, Art113 napisał:

Na pewno nie trzymałby na płycie wiórowej

Bo nie musi, nie do tego jest robiony.

30 minut temu, porlick napisał:

Żeby się tylko nie zdziwił, jak po chemii z tego lakieru, która będzie parować jeszcze parę tygodni (a w obudowie zamkniętej będzie wysokie stężenie), głośniki mu się porozklejają.

Słuszna uwaga. Skieruję na nie wentylatorek, na trzy dni, który będzie dmuchał ciepłym powietrzem do środka. Czas pełnego odparowania rozpuszczalników to dwa dni a to jest akryl, lakier wodny.

18 minut temu, porlick napisał:

To oklej nim blachy w samochodzie- tam się sprawdzi.

Gąbka byłaby lepsza? Na forach ludzie piszą o filcu z bardzo pozytywnym skutkiem, efektem. Wyklejają też wełną owczą, ale to wychodzi za drogo.

20 minut temu, porlick napisał:

To, czy ma być b-r zależy wyłącznie od dobroci głośnika

Nie widziałem w nowych konstrukcjach, aby jakakolwiek była bez b-r. A przecież, teraz także produkują podobne parametrami głośniki niskotonowe. Piszecie, że te kolumny to szrot, ale średnio i niskotonowe przetworniki - głośniki temu przeczą.

I ogólnie, jeszcze w kwestii zbyt szerokich ścieżek to przygotowałem się na to już rok wcześniej. Zakupiłem odpowiednie materiały, aby to m.in. to poprawić. Powoli wygrzebuje te klamoty.

Godzinę temu, Art113 napisał:

Czy da się wyliczyć w tym programie, tylko na podstawie schematu zwrotnicy, jaki powinien być otwór bass reflex i jakie w przybliżeniu wartości mają przetworniki - głośniki lub jakie mogą mieć?

Mógłbym na szybko zrobić jej schemat.

ło matko, kolego wroc do tego czym sie zajmujesz na codzien i zostaw juz to grzebanie w glosnikach po omacku bo jak to czytam to nawet nie wiem do czego tu sie odniesc 😉 

po prostu przestan to robic, nie znasz sie na tym kompletnie, brakuje ci podstaw teoretycznych przede wszystkim a i z praktyka jestes na bakier, przerob poloneza na toyote albo cos ciezkiego sprzedaj na zlom bo tylko tam waga przeklada sie na pieniadze

blagam rob wszystko inne, tylko juz nie przerabiaj tych kolumn, albo rob to cicho, w domu, nic tu nie pisz, nie opisuj tych karkolomnych dzialan z kosmosou, nie komentuj, bo nas pozabijasz 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi