Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy wymiana transformatora

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam chińczyka 12v 2A 25w z chińskim transformatorem Bingzi, zasilacz strasznie się grzeje, jak sądzę to sprawa transformatora. Kolega powiedział mi, że taki zasilacz z transformatorem Talema się nie grzeje. Dam radę we własnym zakresie go wymienić? W jaki sposób on jest przymocowany do płytki? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20240209_175301_AliExpress.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Grzeje się tak, bo jest źle zaprojektowany. Tak szeroki zakres regulacji napięć w zasilaczu liniowym, to proszenie się o pożar. Reasumując jest źle dobrane trafo do napięcia na wyjściu. Sama wymiana na inny kolor nic istotnego nie wniesie.

Edytowane przez Muzg

Wystarczy sprawdzić napięcia, dobrać odpowiedni transformator i będzie lepiej. Jeśli nie masz doświadczenia w lutowaniu czy demontażu elementów warto to po prostu zlecić osobie która się zna. Można dodatkowo wykonać pomiary kamerą termowizyjną by sprawdzić jak cały układ się zachowuje pod obciążeniem i bez niego.

Edytowane przez gavron04

www.gavron04.diyaudio.pl układy audio 

O pożar się nie proszę, dlatego go od razu wypiąłem, jak tylko stwierdziłem, że się grzeje.

Więc jak zwykle, chytry dwa razy traci. Trzeba było od razu zakupić coś porządnego. Muszę sprawdzić, być może jeszcze go mogę odesłać.

Dziękuję Wam za pomoc.

Gavron i Muzg dobrze Ci radził.

Weź daj go znajomemu,  który zna sie trochę na elektryce. Nie pomierzy napięcie. Podaj te dane producentowi transformatorow plus jakie deklarowane pomiary są na starym transformatorze. Na pewno dobierze Ci dobrze trafo. Pomierz jeszcze wymiary starego transormatora.  Później niech ktoś kto trzymal już wielokrotnie lutownicę przelutuje i po sprawie. 

Sam jeśli nigdy takich rzeczy nie robiles to nie rób sam.

Powodzenia.

Edytowane przez Mariusz03

Szanse że nowe trafo wejdzie w miejsce starego chyba małe więc jak możesz odeslij a panowie którzy się odezwali powyżej robią świetne niskoszumowe zasilacze oraz Paweł z PD Creative. 

• 3 miesiące później...

Znalazłem dość porządnie wyglądający i dobrymi recenzjami na ALI  fajnie wyglądający "od bebechów" ZASILACZ LINIOWY", w sumie w bardzo dobrej, moim zdaniem, cenie.
Może się komuś  link przyda.

Ukryta Zawartość

Echh,.. do czego to dochodzi , żebym reklamował Chińczyka 😉😉 
Dobrego  dnia 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
Znalazłem dość porządnie wyglądający i dobrymi recenzjami na ALI  fajnie wyglądający "od bebechów" ZASILACZ LINIOWY", w sumie w bardzo dobrej, moim zdaniem, cenie.
Może się komuś  link przyda.

Ukryta Zawartość

Echh,.. do czego to dochodzi , żebym reklamował Chińczyka  
Dobrego  dnia  

Tylko plus przesyłka , VAT, i ... Podatek ? Dobrze myślę ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Chyba nie bo VAT i podatek już wliczony jest z tego co mi wiadomo. Zdaje się od limitu 150 EUR dopiero jest cło jakieś dodatkowo.

Edytowane przez Marek333
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tylko plus przesyłka , VAT, i ... Podatek ? Dobrze myślę ?

Nie. Aliexpress cło i VAT już dolicza do ceny (jeśli jesteś zalogowany).

Jedynie plus przesyłka, jeśli nie piszą, że jest "darmowa".

Edytowane przez porlick
W dniu 9.02.2024 o 18:01, staropolanka2000 napisał:

Cześć

Mam chińczyka 12v 2A 25w z chińskim transformatorem Bingzi, zasilacz strasznie się grzeje, jak sądzę to sprawa transformatora. Kolega powiedział mi, że taki zasilacz z transformatorem Talema się nie grzeje. Dam radę we własnym zakresie go wymienić? W jaki sposób on jest przymocowany do płytki? 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20240209_175301_AliExpress.jpg

Czy jak zdejmiesz pokrywę, to też się tak grzeje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, jar1 napisał:

Czy jak zdejmiesz pokrywę, to też się tak grzeje?

Już dawno po sprawie, odesłałem go w ramach regulaminowego zwrotu. Nie zrywałem plomby i nie ściągałem pokrywy.

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

ylko plus przesyłka , VAT, i ... Podatek ? Dobrze myślę ?

Dobrze.

Nie bedę teraz zaglądal w tabele (są dostępne w Internecie) ale trzeba zapłacić VAT i Cło. 

Ale Państwo jest wstrzemięźliwe i Cło (z tabel może wynikać zwolnienie, np elektronika) a w zasadzie VAT dolicza dopiero od pewnej kwoty. Nie pamiętam ale być może jest to te E150 jak ktoś wspomniał. Wówczas na Alli... cena zapewne będzie pomniejszona o ten VAT. Czasami fiskus puszcza bez naliczania... ale bywa to również zaskoczeniem.

Jak sprzedawca zna taryfy krajowe to jak wspomnial Porlick może sam to rozliczać i jest git...

Nie. Aliexpress cło i VAT już dolicza do ceny (jeśli jesteś zalogowany).
Jedynie plus przesyłka, jeśli nie piszą, że jest "darmowa".

Thx
Czyli 220+110 przesyłka = 330 zł
Dobra cena jeśli nie szumi i 2 wyjścia ... Wygoda

Dobrze.
Nie bedę teraz zaglądal w tabele (są dostępne w Internecie) ale trzeba zapłacić VAT i Cło. 
Ale Państwo jest wstrzemięźliwe i Cło (z tabel może wynikać zwolnienie, np elektronika) a w zasadzie VAT dolicza dopiero od pewnej kwoty. Nie pamiętam ale być może jest to te E150 jak ktoś wspomniał. Wówczas na Alli... cena zapewne będzie pomniejszona o ten VAT. Czasami fiskus puszcza bez naliczania... ale bywa to również zaskoczeniem.
Jak sprzedawca zna taryfy krajowe to jak wspomnial Porlick może sam to rozliczać i jest git...

bdc0c58b69aeb15757871d5e12031cce.jpg
VAT podają że jest

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Już dawno po sprawie, odesłałem go w ramach regulaminowego zwrotu. Nie zrywałem plomby i nie ściągałem pokrywy.

Tam obudowa działał jako radiator do regulatora. Był do obudowy podłączony.  Mogą się grzać, tz. mogła być dosyć ciepła, ale nie gorąca. Jak już odesłałeś to po sprawie. 

• 1 miesiąc później...

Chinskie transformatory sa na 220V. Bywa, ze w lokalnej sieci w krajach zachodnich napiecia sa sporo wyzsze, sam mam niemal non stop 249V i nie na nic byly moje monity by cos z tym zrobic, bo to wciaz legalne. Niestety przeklada sie to na grzanie samego transformatora i wyzsze napiecia wtorne. Jak wyzej napisano - wymienic/dobrac trafo i po problemach. Sam kupilem na brytolskim ebayu kilka starych zasilaczy liniowych z czasow gdy w UK znamionowe napiecie w sieci wynosilo 240V i zycie stalo sie prostrze 🙂

W dniu 25.05.2024 o 11:46, Grzegorz7 napisał:

a w zasadzie VAT dolicza dopiero od pewnej kwoty

Od 26€ a wlasciwie powyzej

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, witek_z napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witek co to ma być?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja to nie rozumiem po co dla kilku PLN ryzykować i kupować niebezpieczne urządzenia, potem jeszcze bawić się w ich przerabianie jak można kupić sprawdzone i nie kosztujące kroci, np. z Nostromo 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Muzgaudio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czy Tomanek

Ukryta Zawartość

a jak ktoś potrzebuje mniejszych prądów to np. Tatarek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja myzle ze jak nasi rodzimi tworcy naucza sie nie produkowac takich szkaradnych pudelek to klienci sami sie znajda 

image.png.4942ccc2f70a4f7148a7f8ad137d9b25.pngCo to ma byc? 😄 

1 godzinę temu, rafa napisał:

Ja myzle ze jak nasi rodzimi tworcy naucza sie nie produkowac takich szkaradnych pudelek to klienci sami sie znajda 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co to ma byc? 😄 

Po taniości obudowa. Typowa puszka elektryczna, napis i pare dziur. Za ładniejszą podejrzewam cena by wzrosła i to znacznie. Producent raczej nie zaryzykuje podniesienia ceny.

Ukryta Zawartość

Dlatego producent ma silna konkurencje z Chin. I ta konkurencja sprzedaje na caly swiat a nasi kreca sie wokol kurnika..

Zasilacze, po niskiej cenie - u Ciebie wszystko OK z oczami?

Zasilacze, po niskiej cenie - u Ciebie wszystko OK z oczami?

Jak najlepiej z oczami ale to jest wątek o audio i zasilaczach do audio - tak zakładam - a nie o impulsowych do taśm LED które sieją po całym domu

2 godziny temu, rafa napisał:

Co to ma byc? 😄

Jak na szybko jakiś pomysł chcę upakować to idę dop sklepiku na rogu i kupuję te pudełka za jakieś dwie dychy. Sprawdza się znakomicie. Widzicie takie pudełka w wątku "Warsztat elektronika". Ale to moje prototypy...

Nie wiem do czego służy to Nostromo... Gdzie to ma stać? Ale nazwę ma taką jakby miał zakasować na stoliku Accuphase albo innego McIntosha... Trochę więcej pokory co do tych debilnych nazw!

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

to jest wątek o audio i zasilaczach do audio - tak zakładam - a nie o impulsowych do taśm LED które sieją po całym domu

Autor tematu nic nie wspomniał o jakości zasilacza, miałem ostatnio do czynienia z takim zasilaczem na 12V i 30A i wiesz co?, ma wszelakie zabezpieczenia więc argument o "sianiu" - nietrafiony, coraz więcej domowych urządzeń ma takie zasilacze więc przestań biadolić.

5 godzin temu, rafa napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co to ma byc? 😄 

Ja zasilaczy nie kupuję dla wyglądu, a poprawnego działania. Taki jak na zdjęciu leży sobie za DACiem i mi jakoś w oczy nie kole🙂

1 godzinę temu, witek_z napisał:

Autor tematu nic nie wspomniał o jakości zasilacza, miałem ostatnio do czynienia z takim zasilaczem na 12V i 30A i wiesz co?, ma wszelakie zabezpieczenia więc argument o "sianiu" - nietrafiony, coraz więcej domowych urządzeń ma takie zasilacze więc przestań biadolić.

W PC miałem kiedyś tani zasilacz SiletiumPc, nie jakiś no name, niby tam wszystkie normy spełniał, ale siał do sieci, o słuchaniu z tunera FM można było zapomnieć, wymiana na Seasonica i problem załatwiony. Przy zasilaniu z gniazda USB konwertera w DAC, słychać że dalej to nie jest super źródło zasilania, zmiana w DACu zworki na zasilanie z liniowego zewnętrznego i poprawa w czystości, przestrzeni grania.

Natomiast czy polecane zasilacze przez Ciebie przetestowałeś pod kątem zakłóceń, tzw. "siania", czy sam używasz u Siebie do zasilania sprzętów audio?

Ukryta Zawartość

Ja jak robię jakiś pomiar to wyłączam lampę nad stanowiskiem, idę do kuchni i wyłączam zasilanie ledów,... Proszę sąsiada aby wstrzymał się z krótkofalarstwem na moment...

Nawet lutownice wybrałem z zasilaniem analogowym a nie tańsza i lżejszą z impulsowym. Niby można zrobić zasilanie impulsowe przyzwoicie. Można... Ale wyłączam lampę stanowiskową, idę do kuchni...

🙂

Ale to tylko jak babram się w małych sygnałach niekoniecznie audio...

• Pokaż nowe odpowiedzi