Skocz do zawartości
IGNORED

Podkładki pod kolce - czy i jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, pantagruel napisał:

Nie jest to tanio jak w casto, ale też nie tak drogo, jak za inne, droższych marek. Nie przesadzaj, tylko spórbuj, a ździwisz się, jak bardzo mogą wpłynąć na brzmienie głosników,

Buhahahaha. 🤣

Idź naiwnych szukać gdzie indziej. 

W stosunku do ceny dobrych głosników, to drobny ułamek ich wartości.

W stosunku do ich realnej wartosci (groszowy produkt) to absurd!!!!
1 godzinę temu, xajas napisał:

W stosunku do ich realnej wartosci (groszowy produkt) to absurd!!!!

To jest pewnikiem Valyriańska stal, pokryta 24 karat gold, wiec zamilcz "ignorancie" 🤣🤣🤣

W dniu 12.02.2024 o 09:34, MCHammer2022 napisał:

Podkładki pod kolce - ktoś używa? Czy i jakie?

Ja podobnie mam w pokoju wykladzine, ktora juz sama w sobie z natury wygasza drgania. Kolumny (dokladniej odgrody) postawione na lezacych na tej wykladzinie cokolach granitowych, a w ich scianki spodnie wkrecilem zwykle sruby M8, tzw. zamkowe - z lbami polokraglymi - kontrujac je nakretkami, ktore likwiduja jakikolwiek ich luz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek
  • Moderatorzy
7 minut temu, pantagruel napisał:

Dlaczego znikają niektóre moje posty? Co jest admin.? Cenzura?

Posty nie na temat i zawierające osobiste uwagi są ukrywane zgodnie z regulaminem.

Proszę pisać na temat.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)

Jaja se robisz?, przecież zaproponowałem podkładki chorda koledze! To nie na temat? To co, kurde jest? Głaskanie moderacji? Chciałem uzmysłowić koledze, że nabijanie się z podkładek za 700 zł jest dziwne dla mnie. Może cena tych chordów sprowadzi go realiów świata audiofili. A ty to kasujesz! A kiedy mi sugerowano, że robię z kolegów idiotów, to nie usunąłeś. A mi to uwłacza, bo niczego takiego nawet w minimalnym stopniu nie sugerowałem.

6 minut temu, pantagruel napisał:

Może cena tych chordów sprowadzi go realiów świata audiofili.

Realia świata audiofili są takie, że wydawanie 3700zł na podkładki pod kolce made by Chord jest irracjonalne, ponieważ ich wpływ na dźwięk kolumn jest zerowy. Także wydawanie 700zł jest irracjonalne. 6zł/sztukę takiej podkładki to rozsądna cena.

Edytowane przez MCHammer2022
  • Moderatorzy
5 minut temu, pantagruel napisał:

Jaja se robisz?, przecież zaproponowałem podkładki chorda koledze! To nie na temat?

Post zawierał obraźliwe zdanie i został ukryty w całości. 

Proponuję zmienić też ton wypowiedzi.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

19 minut temu, pantagruel napisał:

nabijanie się z podkładek za 700 zł jest dziwne dla mnie

Tylko jaki sens (poza optycznym) jest stosować na sztywną podłogę pod kolcami podkładki z filcem/gumką/silikonem, skoro filc/gumka/silikon niweczy całą precyzję i sztywność połączenia kolcem?

7 minut temu, pantagruel napisał:

niech odetnie z gumofilców starych kawałek podeszwy i podłoży pod głośniki. Będzie doskonale i tanio. To już ostatnia moja rada w temacie.

Rada błędna, bo gumofilc jest ok, ale od gumy lepiej się sprawdzi filc.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

6zł/sztukę takiej podkładki to rozsądna cena.

W miare rozsadna, ale rozwiazujac sprawe tak jak przedstawilem powyzej  (bez zadnych dodatkowych podkladek), osiagasz dopiero rozsadna cene, a mianowicie ok. 0,31zl/sztuke !  A efekt dzwiekowy dokladnie taki sam, jak w wypadku zastosowania kolcow czy podkladek za setki, czy nawet tysiace zl. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek
9 minut temu, lemo napisał:

Pytanie czy sam to sprawdziłeś u siebie ?

Calozyciowe przerozne doswiadczenia w audio utwierdzily mnie w sceptycyzmie do audiowoodoo i sprawdzanie u siebie tego typu rzeczy jest mi niepotrzebne, gdyz efekty sa dla mnie oczywiste. Przy okazji serdecznie zapraszam na posluchanie i przywiezienie ze soba jakis kolcow, podkladek itp za najbardziej nawet chore pieniadze - potestujemy sobie.

27 minut temu, Lutek napisał:

W miare rozsadna, ale rozwiazujac sprawe tak jak przedstawilem powyzej  (bez zadnych dodatkowych podkladek), osiagasz dopiero rozsadna cene, a mianowicie ok. 0,31zl/sztuke !  A efekt dzwiekowy dokladnie taki sam, jak w wypadku zastosowania kolcow czy podkladek za setki, czy nawet tysiace zl. 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Lutek napisał:

Calozyciowe przerozne doswiadczenia w audio utwierdzily mnie w sceptycyzmie do audiowoodoo

Ja też jestem zdecydowanym przeciwnikiem pakowania tysięcy złotych w audiowoodoo ale z tą śrubką za 31 groszy trochę przesadziłeś. Jednak jakaś estetyka wizualna w audio też się liczy. 😉

Ukryta Zawartość

48 minut temu, MCHammer2022 napisał:

ale z tą śrubką za 31 groszy trochę przesadziłeś. Jednak jakaś estetyka wizualna w audio też się liczy. 😉

Oczywiscie, ze sie liczy i jesli o nia chodzi, to zwracam uwage na to, co widza akurat oczy, a mozg to przetwarza i w jakims sensie wplywa na samopoczucie. Ale jakie ma to znaczenie, czy pod kolumna beda nozki takie czy inne, jesli z miejsca odsluchowego w zasadzie ich nie widac ?

Edytowane przez Lutek

Tak sobie czytam ten watek i oczy przecieram ze zdumienia. 

Ze tez nikt nie wpadł na pomysł głośnika lewitującego. Ja właśnie taki  mam i lece opatentować mój pomysł.

Bendem milionerem .... tylko ciiiii;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kwasior21

Nieeeee, to jest „lewitujace“.

Ukryta Zawartość

Tak musisz zmajstrowac te kulki

Ukryta Zawartość

13 minut temu, xajas napisał:

Nieeeee, to jest „lewitujace“.

Ukryta Zawartość

Tak musisz zmajstrowac te kulki

Pfff to już jest stare i niemodne ....

Ukryta Zawartość

51 minut temu, kwasior21 napisał:

Tak sobie czytam ten watek i oczy przecieram ze zdumienia. 

Ze tez nikt nie wpadł na pomysł głośnika lewitującego. Ja właśnie taki  mam i lece opatentować mój pomysł.

Bendem milionerem .... tylko ciiiii;))

Ukryta Zawartość

Bardzo mi przykro nie zostaniesz LG  image.png.7d5197d0c8cf5e790582aaa3b338dfe6.png

Ukryta Zawartość

W dniu 14.02.2024 o 08:16, pantagruel napisał:

Nie jest to tanio jak w casto, ale też nie tak drogo, jak za inne, droższych marek. Nie przesadzaj, tylko spórbuj, a ździwisz się, jak bardzo mogą wpłynąć na brzmienie głosników, nie tylko chronić parkiet. Sam ich używam i dlatego bez wahania je polecam. W stosunku do ceny dobrych głosników, to drobny ułamek ich wartości.

Cześć. Piszesz pochlebnie o tych podkładkach. Interesują mnie od pewnego czasu. Przetestowałem kilka innych. I mam do Ciebie takie pytanie. Czy jesteś w stanie określić ich kierunek? A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej? Czyli, czy producent w procesie produkcyjnym jest w stanie zapanować nad taką rzeczą. Mam doświadczenie z zestawami podkładek, gdzie np. 2 z 4 mają inny kierunek, i brzmią lepiej "do góry nogami". Ma to dla mnie o tyle znaczenie, bo system jest w znacznym stopniu "ukierunkowany" i taka rzecz wpływa na brzmienie całości. A testowanie ma sens tylko przy zapewnieniu takich samych warunków dla wszystkich elementów. Dzięki.

W dniu 14.02.2024 o 12:40, lemo napisał:

Pytanie czy sam to sprawdziłeś u siebie ?

Już na pierwszej stronie wątku proponowałem podobne rozwiazanie- jak widać, fota z natury pod moimi kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Jeżyk napisał:

Cześć. Piszesz pochlebnie o tych podkładkach. Interesują mnie od pewnego czasu. Przetestowałem kilka innych. I mam do Ciebie takie pytanie. Czy jesteś w stanie określić ich kierunek? A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej? Czyli, czy producent w procesie produkcyjnym jest w stanie zapanować nad taką rzeczą. Mam doświadczenie z zestawami podkładek, gdzie np. 2 z 4 mają inny kierunek, i brzmią lepiej "do góry nogami". Ma to dla mnie o tyle znaczenie, bo system jest w znacznym stopniu "ukierunkowany" i taka rzecz wpływa na brzmienie całości. A testowanie ma sens tylko przy zapewnieniu takich samych warunków dla wszystkich elementów. Dzięki.

Co to? Lokowanie produktu pod rękę z Pantagruelem? 🧐

8 godzin temu, Jeżyk napisał:

A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej?

Czy są granice absurdu w nawijaniu makaronu na uszy?

12 godzin temu, Jeżyk napisał:

Ma to dla mnie o tyle znaczenie, bo system jest w znacznym stopniu "ukierunkowany" i taka rzecz wpływa na brzmienie całości

Wiesz, to ciekawe jest.

Też jestem "ukierunkowany", głównie w analogu. Gdy słucham muzyki z płyt winylowych zauważyłem, że zawsze po  odwróceniu strony, każda płyta gra inaczej, i coś innego...

Edytowane przez iro III
20 minut temu, iro III napisał:

zawsze po  odwróceniu strony, każda płyta gra inaczej

Kurczę, jak się zastanowiłem, to przypomniałem sobie, że kiedyś na kasetach miałem tak samo... 😁

W sumie, to logiczne- jak obróciłem kolumnę, to też inaczej zagrała, ale mimo wszystko wolę słuchać z głośnikami skierowanymi w moją stronę.

32 minuty temu, iro III napisał:

Wiesz, to ciekawe jest.

Też jestem "ukierunkowany", głównie w analogu. Gdy słucham muzyki z płyt winylowych zauważyłem, że zawsze po  odwróceniu strony, każda płyta gra inaczej, i coś innego...

A próbowałeś płyty nie ruszać, a obrócić do góry nogami patefon? "Nie testowałeś to..."

Edytowane przez szymon1977

45 minut temu, przmor napisał:

Żeby przetestować musiałby mieć patefon. Obstawiam, że ma jednak gramofon.

O właśnie, nie testował a się mądrzy.

16 godzin temu, Jeżyk napisał:

A ścisłej, czy wszystkie podkładki w kpl. 8 szt. położone w ten sam sposób brzmią tak samo, czy np. po odwróceniu / mimo otworu ze złej strony/ niektóre grają lepiej?

Mi osobiscie wydaje sie, ze pod podkladki pod kolce przydalyby sie jednak jeszcze dodatkowe kolce, zeby zniwelowac wplyw ruchu obrotowego Ziemi wokol Slonca i tak w 50% wplyw Ksiezyca podczas pelni.

• Pokaż nowe odpowiedzi