Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki otwarte w budżecie ok. 1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję słuchawek otwartych w budżecie ok. 1500 zł.

Podpięte będą pod DAC/AMP Aune S9c Pro (czasem Topping Dx3 Pro+). 

Muzyka: różnorodna poza jazzem, klasyczną i metalem, przede wszystkim rock oraz mniej pop, soul, elektroniczna.

Nie lubię ostrej, syczącej góry;)

Które do odsłuchu powinienem brać pod uwagę?

I jeszcze jedno...potrzebowalbym jakiś 3m kabel pod Aune.

Dzięki za ewentualne sugestie.

To nie mają być główne u mnie, więc nie zakładam rozstania. Akurat pojawił się wpis, to przyszło mi do głowy pomóc koledze. Ale na teraz jednak mam nadzieję, że sprawdzą się jako "koń roboczy" - wyborem tym robię wszystko, żeby uniknąć trafienia w ręce "muła" roboczego. Ostatnio nie mam tolerancji dla żadnego rozmycia w basie. 1990-tki w internetowych porównaniach wychodzą na specjalistów od trzymania niskich za twarz. Zobaczymy. Znaczy... usłyszę.

Dopiero się ich spodziewam - pewnie będą we wtorek.

Opcję zwrotu oczywiście mam.

Cześć 🙂 Jest trochę możliwości, w tym na pewno warto posłuchać całkiem świeżych Aune AR5000, Sennheiserów HD600, a także nieco droższych Hifiman Edition XS. Aune to przyjemne, otwarte granie, ale nie ostre, Sennheisery gęstsze i bardziej średnicowe, ale jednocześnie naturalne. Hifimany są neutralne, mogą niektórym wydawać się jasne, ale nie aż tak jak wyżej wspomniane Beyery DT1990 Pro, które moim zdaniem nadają się do cieplejszej elektroniki niż ta, którą posiadasz. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak. Ktoś mi już polecał przesluchać te nowe Aune. Ponoć niezłe. A jak na tle tych polecanych prezentują sie Senki HD 650..i AKG 712?

23 godziny temu, stilben napisał:

jak na tle tych polecanych prezentują sie

W słuchawkach niestety jest taki wybór,że mało kto może pochwalić się aż taką wiedzą.

Osobiście miałem kilka modeli Senn ,zaczynałem od 560 OvationII i potem kolejne modele.Nie pchaj się w te słuchawki.

Dostałeś dobre typy :)

Dozbieraj kasy nieco i pójdź na całość :

Ja bym celował ,gdybym nie miał tylu słuchawek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z czasem dojrzysz do tego by mieć dynamiki i planary :)

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, stilben napisał:

Tak. Ktoś mi już polecał przesluchać te nowe Aune. Ponoć niezłe. A jak na tle tych polecanych prezentują sie Senki HD 650..i AKG 712?

HD650 są niezłe, chociaż sam wolę HD600. Taka w teorii bardziej otwarta brzmieniowo wersja. AKG znacznie bardziej równe granie, mniej dołu, dla niektórych mogą być nudne. Scena za to jest bardzo szeroka, detal też na fajnym poziomie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

HD650 są niezłe, chociaż sam wolę HD600.

W Sennheiserach (w sumie dowolnych) nie ma wcale subbasu, więc nie dziwne, że i góra jest tam stonowana. Dla równowagi tak po prostu trzeba. Ale potem mamy rysunek dźwiękowy, że niby grają wokalem. A jak mają grać bez niskiego basu i najwyższej góry?

4 godziny temu, baltfan napisał:

Nie pchaj się w te słuchawki.

Niestety, prawda. Nie są złe, ale jeśli można podnieść budżet, to warto wyjść poza tę firmę.

W dniu 18.02.2024 o 12:17, stilben napisał:

Witam,

Poszukuję słuchawek otwartych w budżecie ok. 1500 zł.

Podpięte będą pod DAC/AMP Aune S9c Pro (czasem Topping Dx3 Pro+). 

Muzyka: różnorodna poza jazzem, klasyczną i metalem, przede wszystkim rock oraz mniej pop, soul, elektroniczna.

Które do odsłuchu powinienem brać pod uwagę?

I jeszcze jedno...potrzebowalbym jakiś 3m kabel pod Aune.

Dzięki za ewentualne sugestie.

Polecam Monolith 1060. Słuchawki otwarte, plenary. Grają łagodnie... można się zakochać.. cena około 1500zł. Mam i słyszałem, że jakością dźwięku biją Audeze LCD 2, ale tych Audeze nie miałem na uszach. Dźwięk będą Ci dostarczać w charakterystyczny sposób dla tej konstrukcji, czytaj.. - ze względu na ogromne przetworniki doświadczysz tu Panie świetnego jakościowo basu. 

Polecam Monolith 1060. Słuchawki otwarte, plenary. Grają łagodnie... można się zakochać.. cena około 1500zł. Mam i słyszałem, że jakością dźwięku biją Audeze LCD 2, ale tych Audeze nie miałem na uszach. Dźwięk będą Ci dostarczać w charakterystyczny sposób dla tej konstrukcji, czytaj.. - ze względu na ogromne przetworniki doświadczysz tu Panie świetnego jakościowo basu. 

Moze swietnego, ale malo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodaj sobie do listy Sennheiser 560S - w cenie poniżej 700 zł (!), w których są te same przetworniki, jakie wykorzystuje model NEUMANN NDH30 - w cenie 2 800 zł.

Te Neumanny wg wielu są lepsze od słuchawek z okolicy 10 000 zł. Są tak dobre, że dorównują monitorom studyjnym.

Jedyne co wiadomo na starcie, że mają niezrównaną wygodę noszenia. A w słuchawkach to już bardzo dużo.

W odniesieniu do planowanego budżetu, to jakbyś dostał 50% zniżki. Jest co porównywać. 

Ze strony Hifimana,  Ananda Stealth refurbished, ok 380$ z dostawą. Zamawiałem takie, praktycznie nówki. Wysyłają z magazynu w Polsce, więc nie ma dodatkowych opłat. Gładsze brzmienie, wyjątkowo dobre wokale, szeroka i głęboka scena.

W dniu 18.02.2024 o 12:17, stilben napisał:

To jak już odbywa się taki festiwal propozycji, to zwróć uwagę na:

MEZE Classics - cennikowo dokładnie 1500 zł kosztują. Ostrożna góra to ich genotypowa cecha.

A jeśli zamiast nauszników z drewna zdecydujesz się na czarne z kompozytu - ten sam dźwięk masz za 1000 zł w modelu MEZE Neo.

--------------

Można też polecić Senki HD 660S zamiast opcji na HD 650. Z powodu zakończenia ich produkcji na pewno są w niektórych sklepach w superniskiej cenie wyprzedażowej, a jednak są lepiej notowane, wprost porównywalne do obecnych HD 660 s2, a to już duży postęp w stosunku do HD 650. Do 1500 zł  HD 660S znajdziesz.

--------------

Czy któreś są warte finalnego zakupu, to już każdy sam rozważa. Zawsze warto zwiększyć budżet...

Wiadomo doskonałych słuchawek nie ma. Opcje są takie, że coś kosztem czegoś. Zawsze powtarzam, że słuchawki nigdy nie zastąpią zestawu Hi-Fi złożonego z kolumn i reszty.

59 minut temu, Piniu2906 napisał:

Zawsze powtarzam, że słuchawki nigdy nie zastąpią zestawu Hi-Fi złożonego z kolumn i reszty.

Słuchawki za 2 koła grają jak system za 50 koła. Błędna uwaga.
Znika problem akustyki, ustawienia, jest całe pasmo z jednej membrany, brak zwrotnicy... No nie dorównują.
W praktyce - prześcigają duże Hi-Fi w niemal każdym aspekcie.

Godzinę temu, stilben napisał:

Meze Classic mam. Teraz chcialbym coś "otwartego";)

Tak, są zamknięte, sorry. I chyba przyznasz, że nie są dźwiękowo najwyższych lotów : -)

Zwiększ budżet razy 2 i kup w promocji MEZE 109 PRO. Są tego warte: ten sam komfort i grają 100 x lepiej.

16 godzin temu, Wuelem napisał:

Znika problem akustyki, ustawienia, jest całe pasmo z jednej membrany, brak zwrotnicy... No nie dorównują.

Tak częściowo się zgodzę, ale jednak dlaczego ludzie wolą wydać 100k na zewstaw stereo, niż mieliby rzekomo to samo za 3k w słuchawkach.

16 godzin temu, Wuelem napisał:

Byłbym ostrożny z formułowaniem takich tez  🙂

A czym byś napędził te słuchawki za 2 koła  ,żeby to grało jak zestaw za 50 kzł . 

Co miałoby być źródłem ?

17 godzin temu, Wuelem napisał:

Jest wręcz przeciwnie. Słuchawki to proteza dźwiękowa udająca odbieranie dźwięku. Dźwięk odbieramy całym ciałem, nie tylko uszami. Słyszymy nogami, brzuchem, oczami. Słyszymy też odbicia a jako, że dźwięk to fala pojawia się także zjawisko interferencji, które bardzo wpływa na postrzeganie dźwięku przez organizm. 
W słuchawkach mamy tylko dwa źródła propagacji fali dźwiękowej (systemy odizolowane) niezdolne do interferencji wobec czego wrażenia dźwiękowe są sztuczne. Żadne procesory typu crossfeed nie są w stanie zastąpić ani zasymulować postrzegania dźwięku przez cały organizm.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 27.02.2024 o 13:26, Wuelem napisał:

W odniesieniu do planowanego budżetu,

Nie można tak upraszczać 🙂 kwestii budowy słuchawek. To ,że być może, przetworniki są z tańszego modelu w droższym,nie gwarantuje ,że te tańsze zagrają nawet w przybliżeniu podobnie jak te droższe.

Budowa słuchawek jest jak adaptacja akustyczna pomieszczenia.Zmiana padów może dramatycznie wpłynąć na dźwięk.Budowa i materiał kubka.Ba,pałąk też ma spory wpływ na dźwięk .

7 minut temu, yayacek napisał:

Słuchawki to proteza dźwiękowa udająca odbieranie dźwięku.

Jednak słuchawki w dzisiejszych czasach zyskały sporą popularność .Kiedyś mało kto ich używał .Dzisiaj ,na każdym kroku ludzie się ogłuszają 🙂

A tak na poważnie. Na pewno słuchawki  nie dadzą pewnych wrażeń jakie oferują głośniki.Mają za to tą zaletę ,że pozwalają na swobodne słuchanie ,do tego głośno w każdym niemal miejscu  i o każdej porze.

Zawsze przy okazji tematu : słuchawki otwarte ,ostrzegam,że słychać w nich odgłosy otoczenia. 

Pozwolicie, że pominę kilka pytań do mnie, bo odpowiedzi są zbyt oczywiste.

Godzinę temu, yayacek napisał:

Słyszymy też odbicia a jako, że dźwięk to fala pojawia się także zjawisko interferencji

Tylko to wyróżnię... Już tak w naszym hobby jest, że wady potrafią być uznawane za pozytywne elementy.
Cóż powiedzieć, powodzenia w budowaniu na nich dobrego brzmienia...

Wróćmy do tematu.

Jest wręcz przeciwnie. Słuchawki to proteza dźwiękowa udająca odbieranie dźwięku. Dźwięk odbieramy całym ciałem, nie tylko uszami. Słyszymy nogami, brzuchem, oczami. Słyszymy też odbicia a jako, że dźwięk to fala pojawia się także zjawisko interferencji, które bardzo wpływa na postrzeganie dźwięku przez organizm. 
W słuchawkach mamy tylko dwa źródła propagacji fali dźwiękowej (systemy odizolowane) niezdolne do interferencji wobec czego wrażenia dźwiękowe są sztuczne. Żadne procesory typu crossfeed nie są w stanie zastąpić ani zasymulować postrzegania dźwięku przez cały organizm.

Tak, mody i dudnienie to tez „interferencje“. I to ma byc zaleta?

A to sluchanie nogami tez jest dobre

Kolega pisał, że nie lubi ostrej, syczącej góry, a wy mu DT1990 polecacie, albo Sundary?

Moja propozycja to Audio-Technica R70x. Kosztują ok 1200 PLN i w tym budżecie to są genialne słuchawki! Bardzo wyrównane, rozdzielcze, ale przy tym bardzo gładkie granie. Rewelacyjny stosunek jakość-cena.