Skocz do zawartości
IGNORED

EFEKT WYLEWANIA się dźwięku z kolumn - jakie przetworniki? Zakupy rozciągnięte w czasie.

Rekomendowane odpowiedzi

… z doświadczeniach na ludziach wynika, że 3dB w pasmie średnim to nikt nie usłyszy odsłuchując realny materiał muzyczny. Nawet robiliśmy skuchy i wycinaliśmy (albo raczej zmniejszaliśmy) filtrem parametrycznym różne obszary o określoną wartość. Bywa to słyszalne jedynie w szybkich testach porównawczych (z wycięciem, bez wycięcia).

Nie wiem jak na to wpadles.

Osobiscie przetestowalem mnostwo roznych strojen/przebiegow (target curve) jednego i tego samego zestawu glosnikowego (patrz ponizej tylko kilka przykladow) z roznicami znacznie mniejszymi niz 3dB, i mimo moich starych uszu przelanczajac miedzy nimi slysze wyraznie roznice miedzy kazdym z nich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Saxo_1-4.thumb.jpg.f71ac577e7f2ff62fb7135f0744d8e47.jpgBTW.

Mysle ze mylisz „tonalnosc“ z odchylkami w przebiegu charakterystyki
Tonalnosc (chyba nazywaja to „timbre“) to jedno, a odchylki to drugie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Timbre tembr to pojęcie związane ze specyfiką barwy dźwięków i spectrum harmonicznych dla różnych źródeł instrument człowiek zwierzę

@xajas ok ale widzę masz te równice w szerokim paśmie. To i ja usłyszę.

Ja mam na myśli wąskopasmowe zafalowania na charakterystyce. To co zwykło się korygować pułapkami.

Może faktycznie powinniśmy zdefiniować terminy aby mówić o tym samym.

PS: dziwne, że jak otwieram Twoje obrazki to przeglądarka nie może mi ich właściwie zamknąć. Jakoś dziwnie je wklejasz w komentarze?

2 godziny temu, xajas napisał:

Osobiscie przetestowalem mnostwo roznych strojen/przebiegow (target curve) jednego i tego samego zestawu glosnikowego (patrz ponizej tylko kilka przykladow) z roznicami znacznie mniejszymi niz 3dB, i mimo moich starych uszu przelanczajac miedzy nimi slysze wyraznie roznice miedzy kazdym z nich

Spokojnie się słyszy zmianę wzmocnienia o 1dB. Tak miałem ustawioną regulację wzmocnienia w pre, Pewno daje się usłyszeć i 0,5dB.

Oczywiście dla materiału muzycznego i wąskiego wycinka pasma jest to trudniejsze. 

Ja mam na myśli wąskopasmowe zafalowania na charakterystyce. To co zwykło się korygować pułapkami.
Może faktycznie powinniśmy zdefiniować terminy aby mówić o tym samym.

OK, teraz rozumiem co masz na mysli, czyli de facto wspolczynnik dobroci Q takiego „zafalowania“. Im wyzszy, tym mniejsze szanse, ze to uslyszymy i to nawet przy wyzszych wartosciach niz 3dB. Ale podejzewam ze odnosi sie to raczej do dipow a nie do peakow.
Pogladowo:

Ukryta Zawartość

Waskopasmowe dipy „kompensujemy“

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2024 o 20:32, Buzzer napisał:

Z tanich glosnikow dosc silny efekt wylewania sie sceny poza kolumny byl przy monitorach kef iq3. Pierwszy raz takie cos slyszalem. Scena i dzwieki potrafily pojawic sie daleko poza trojkatem stereo.

Zwrotnica prosta bo 3 rzad na tweeterze i drugi na midwooferze.

Przetworniki jak to typowo u KEFa koaksjalne.

W dniu 22.02.2024 o 21:36, EmilioE napisał:

Dźwięk nie powinien się "wylewać" z kolumn! Jeśli tak jest, to znaczy że wzmacniacz nie wysterowuje ich wystarczająco i przekaz po prostu "muli". Dźwięk powinien "wyskakiwać" z głośników. Jeśli oprócz wyskakiwania również "płynie" to znaczy, że słuchamy topowego zestawienia.

Już w pierwszy wpisie, powinienem był zdefiniować – chociaż oględnie „Efekt wylewania się dźwięku z kolumn”, zatem ...

EFEKT WYLEWANIA się DŹWIĘKU z kolumn - definicja (oczywiście moja) SUBIEKTYWNA:

Jeśli porównać dźwięk do wody to będzie on średnio, ale wartko, szybko płynącym, górskim dużym potokiem, który „wylewa się” z kolumn.

Kolumny - głośniki w nich, są jakby trochę dyszą,  więc dźwięk nie rozlewa się, nie spływa, nie rozpływa się głównie tuż przy kolumnach i na boki, nie wsiąka cały w dywan itd. - jak leniwa żona, której nie chce się sprzątać po sobie, dzieciach i wszystko to musi robić jej mąż, TYLKO  atakuje  także  na  wprost, trochę pod ciśnieniem, wokół, z boku, z dołu, góry.

Całość zaś, jej intensywność, zależy od opadów. Im więcej pada - czyli poziom głośności idzie w górę, tym większe ciśnienie i bardziej intensywne, powyżej opisane odczucia w formie metafor.

Dźwięk jest także, trochę punktowy, gdyż czuć na twarzy i ciele te rozbryzgujące się krople wody, ale jednocześnie czuć  główny jej nurt, jako zgrane epitafium dźwięków. Mam tu przede wszystkim na myśli dźwięk wydobywający się ze zgranych – wyrównanych czasowo przetworników – głośników.

I przypomnienie dla kilku osób:

Proszę nie wyśmiewać kwiecistych opisów, bo to dzięki NIM nie walicie teraz kijem w ziemię przy ognisku 😀
To prawdziwy motor i warunek ewolucji 🙂

---------

Mam jeszcze pytanie dodatkowe, trochę z innej beczki a temat luźny i ogólny, więc się kwalifikuje. Zaglądają tutaj, także ludzie obyci ze sprzętem pomiarowym, więc może trochę mi pomogą.

Szukam "miernika" rezystancji, więc może ktoś by mi mógł coś polecić w przystępnej cenie. Nie potrzebuję go do audio lub pomiarów uziomów a do czegoś zupełnie innego. Nie jest to absolutnie związane z audio.

Mam dwa Unit-y, jeśli chodzi o mierniki, ale mają one zasadnicze ograniczenia. Dowiadujemy się o nich, dopiero gdy je kupimy. Wklejam poniżej zapytanie, które wysłałem do sklepów i przedstawicieli, tak będzie szybciej - cytuję swoje zapytanie:

Dzień dobry
Do ilu miejsc po przecinku odczytuje wartość rezystancji ten miernik
(tu chodziło o konkretny model miernika laboratoryjnego)?
Chodzi mi o to, z jaką dokładnością dokonuje pomiarów rezystancji i do ilu miejsc po przecinku wyświetla. Mam na myśli pomiary poniżej jednego Ohm-a przy zadawanych napięciach, raczej zdecydowanie poniżej 100 V. Nie ukrywam, że przy większych wartościach np. kOhm, MOhm to także mogłoby być dla mnie użyteczne.

Zależy mi wychwyceniu, nawet drobnych różnic np. przy zmianach materiałów przewodzących lub pomiarach przy zmianie odcinka długości , stąd to zapytanie.

Dla przykładu, gdybym chciał zmierzyć rezystancję odcinka jakiejś ścieżki przewodzącej, której wartość wynosiłaby np. 0,538 Ohm to ile zmierzy i wyświetli ten miernik? ... 0,5 ... 0,54 ... czy całość 0,538?

Jeśli wyświetlacz ma cztery wartości to pierwszą byłoby zero - odnosząc się do w/w a trzy pozostałe powinny być po przecinku, jeśli oczywiście ten miernik lub inny dokonuje w miarę precyzyjnych pomiarów i je wyświetla.

Jeśli ten miernik nie posiada takich możliwości to, czy są jakieś inne urządzenia pomiarowe w niewygórowanej cenie, które mogłyby dokonać w miarę precyzyjnych pomiarów rezystancji? Nie chcę kupować drogich urządzeń i być może, jest jakaś inna, tańsza alternatywa.

To nic pilnego i z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
.”

Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podanie modeli. Testowanie ich "pozakupowo" nie jest najtańszą metodą 😀

Edytowane przez Art113
Poprawa błędów, uzupełnienie opisu.
32 minutes ago, Art113 said:

Definicja nie może być subiektywna.

33 minuty temu, Art113 napisał:

Jeśli porównać dźwięk do wody to będzie on średnio, ale wartko, szybko płynącym, górskim dużym potokiem, który „wylewa się” z kolumn.

Kolumny - głośniki w nich, są jakby trochę dyszą,  więc dźwięk nie rozlewa się, nie spływa, nie rozpływa się głównie tuż przy kolumnach i na boki, nie wsiąka cały w dywan itd. - jak leniwa żona, której nie chce się sprzątać po sobie, dzieciach i wszystko to musi robić jej mąż, TYLKO  atakuje  także  na  wprost, trochę pod ciśnieniem, wokół, z boku, z dołu, góry.

Całość zaś, jej intensywność, zależy od opadów. Im więcej pada - czyli poziom głośności idzie w górę, tym większe ciśnienie i bardziej intensywne, powyżej opisane odczucia w formie metafor.

Dźwięk jest także, trochę punktowy, gdyż czuć na twarzy i ciele te rozbryzgujące się krople wody, ale jednocześnie czuć  główny jej nurt, jako zgrane epitafium dźwięków. Mam tu przede wszystkim na myśli dźwięk wydobywający się ze zgranych – wyrównanych czasowo przetworników – głośników.

Proponuje B&W nautilus (popularny ślimak, cztery drogi ma)

Edytowane przez witek_z

Co do mierników jest kanał Piotra Burnosa z AGH, fajne recenzje ma też SlaVoy oraz tutaj jest wątek warsztat. 

36 minut temu, Art113 napisał:

Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podanie modeli.

Tego co chcesz mierzyć nie robi się miernikami takimi o jakich myślisz...

Robi się to mostkami, tu Thomsona. Pokazywałem to w wątku "Warsztat elektronika". Owszem, są takie mostki cyfrowe ale Ciebie na nie nie stać.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Zależy jaka. Jeśli dotyczy indywidualnej oceny odbioru czegokolwiek przez człowieka, to taka jest. Innej, zresztą być nie może.

30 minutes ago, jar1 said:

Zależy jaka. Jeśli dotyczy indywidualnej oceny odbioru czegokolwiek przez człowieka, to taka jest. Innej, zresztą być nie może.

Wtedy to nie jest definicja. Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a

Warto trochę poczytać zanim się zacznie nawijać makaron jak się spało na logice czy innej filozofii.

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Wtedy to nie jest definicja. Polecam lekturę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a

Warto trochę poczytać zanim się zacznie nawijać makaron jak się spało na logice czy innej filozofii.

Nie wystarczy czytać, trzeba jeszcze zrozumieć.

Filozofia to też nauka.

Ukryta Zawartość

@Daniel_68412

Ty oczywiście żartujesz? Odmawiasz komuś prawa do wyjaśnienia (zdefiniowania) sensu użytego przez niego sformułowania i tego co pod nim rozumie? No co Ty, weź się zastanów na spokojnie czy takie czepialstwo ma sens?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

1 hour ago, jar1 said:

Nie wystarczy czytać, trzeba jeszcze zrozumieć.

Opis niebieskiego przez osobę nie jest definicja niebieskiego. Jak to zrozumiesz będziesz też rozumiał sens definicji z linku.

M.in dlatego w sondzie Voyager nie wysłaliśmy miary podanej w metrach tylko długości widma wodoru.

Przeciętniak z tobą nie gadam boś uprzedzony i nakręcony jak młody rekin na puszkę sardynek, kup jakiś dac z Ali to puści 😉

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

z tobą nie gadam

Też miałbym obawy na Twoim miejscu 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

W dniu 19.02.2024 o 19:59, Art113 napisał:

Zapytam jeszcze was o przetworniki, jakie moglibyście zarekomendować do kolumn stereo.

Chciałbym w przyszłości zrobić kolumny stereo, które w odsłuchu, dawałyby efekt WYLEWANIA się dźwięku z kolumn, jak np. w starych niesamowicie kolumnach Saba.
Planuję zakupy rozciągnięte w czasie i może uda mi się upolować jakieś okazje.  Chciałbym, aby wyszedł z tego jakiś duet High End.

Żadne zestawy typu 5.1, czy inne plus skrzynia basowa ABSOLUTNIE nie wchodzą w grę.

Wstępny UKŁAD głośników to:    NISKOTONOWY ~ 10 – 11”  +  ŚREDNIO NISKOTONOWY ~ 6 – 8”  +  ŚREDNIOTONOWY ~ 6 - 8”  +  WYSOKOTONOWY

- Niskotonowy musiałby być od 10 do 11”.

- Przetwornik średnio niskotonowy, stanowiłby, jakby pomost pomiędzy średnimi a niskimi i kolejny - czysto średniotonowy, wieńczyłby ten przedział.

- Jeśli chodzi o średniotonowy to domyślam się, że wystarczy jeden, choć ja bym najchętniej widział dwa.

- Wysokotonowy jeden. I tu np. taka się promocja trafiła:

-50% głośniki wysokotonowe Wavecor TW030WA11 – 299 zł

Pytam też pod kątem zwrotnicy. Wiem, że jest to możliwe, choć wszystko i tak wyjdzie w praniu. Obudowa byłaby z grubej sklejki 1,2 - 1,5 cm i wzorowana trochę na podobnych rozwiązaniach uznanych firm.

-

Jak można by usystematyzować przetworniki markami, względem jakości dźwięku High End?  Jakich musiałbym szukać?  Nie mówię tu o super drogich za np. 3 000 zł, ale o tych w miarę przystępnych cenach lub wyprzedażowych okazjach.

Marki, jakie biorę pod uwagę to:  Scan Speak, Monacor, SB Acoustics, Vavecor, Seas, Visaton.
Zależy mi na, jak najbardziej dokładnie opisanych parametrach przetwornika.

Przypuszczam, że każdy z producentów ma jakieś swoje, bardziej lub mniej udane modele. Czy są modele przetworników, które zagrają lepiej jako niskotowne, nisko średniotonowe, średniotonowe i wysokotonowe?

W kwestii parametrów to chyba musiałby być 8 Ohm i moc … no właśnie, jak je dobrać i w jakich przedziałach szukać?  Chciałbym też mieć możliwość podłączenia ich później do ew. słabszego mocą wzmacniacza.

Generalnie chcę je, jakby kupować na raty - w sensie odstępów czasu. Być może, że trafi mi się coś okazjonalnie na wyprzedaży lub od osoby prywatnej, ale muszę wiedzieć za czym konkretnie mam się rozglądać.

To drugi i raczej ostatni temat, jaki zakładam. Będę wdzięczny za rekomendacje z odsłuchów, poparte odsłuchami w sensie jakościowo High End i cenowo przystępne. Jeśli uważacie, że to bez sensu to po prostu usunę temat.

Ukryta Zawartość

Lepiej SPRÓBUJ zbudować 2 drożny monitor na SEAS Prestige H1471-08 i Dayton DC28F-8.

Ale po co

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Co do mierników jest kanał Piotra Burnosa z AGH, fajne recenzje ma też SlaVoy oraz tutaj jest wątek warsztat. 

Piotr Burnos to mój pierwszy Sensei! On uczył mnie podstaw Aikido. Bardzo fajny i mądry człowiek.

"Tynk pożera dźwięk" 747

9 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Opis niebieskiego przez osobę nie jest definicja niebieskiego. Jak to zrozumiesz będziesz też rozumiał sens definicji z linku.

A co to jest niebieski?  To jedynie przyjęta przez ludzi  nazwa (określenie, definicja) tego, co odbierają oni wzrokiem w określonym zakresie ok. 420 do ok. 490 nm fal elektromagnetycznych.  I tych nawet "niebieskich" może być nieskończona ilość.

Równie dobrze można było nazwać ten zakres barw zamiast niebieskim - sraczkowatym 😉 

10 minutes ago, jar1 said:

co to jest niebieski?  To jedynie przyjęta przez ludzi  nazwa (określenie, definicja) tego, co odbierają oni wzrokiem w określonym zakresie ok. 420 do ok. 490 nm fal elektromagnetycznych.  I tych nawet "niebieskich" może być nieskończona ilość.

Równie dobrze można było nazwać ten zakres barw zamiast niebieskim - sraczkowatym 😉 

No i właśnie dlatego definicja nie może być subiektywna.

Jeśli definicja może być subiektywna to nawet zakładając poprawne wnioskowanie rozmowa nie ma sensu.

Fakt faktem jest to na tym forum dość powszechne bo każdy sobie tworzy swój subiektywny świat kondensatorów czy innych kabli..

27 minut temu, Daniel_68412 napisał:

No i właśnie dlatego definicja nie może być subiektywna.

Jeśli definicja może być subiektywna to nawet zakładając poprawne wnioskowanie rozmowa nie ma sensu.

Fakt faktem jest to na tym forum dość powszechne bo każdy sobie tworzy swój subiektywny świat kondensatorów czy innych kabli..

No to masz problem.  🙂

8 minutes ago, jar1 said:

No to masz problem

Opinie raczej się powinno zaczynać "moim zdaniem..". No ale każdy do opinii ma prawo. Ja natomiast myślę że problem ma ten kto nie rozumie języka którego używa.

Od współautora Ugody oczekiwałem czegoś więcej niż argumentacji ad personam.

53 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Opinie raczej się powinno zaczynać "moim zdaniem..". No ale każdy do opinii ma prawo. Ja natomiast myślę że problem ma ten kto nie rozumie języka którego używa.

Od współautora Ugody oczekiwałem czegoś więcej niż argumentacji ad personam.

My tu gadu gadu a entropia rośnie. To profesor do studenta na egzaminie z chemii-fizycznej. 

Inaczej, to "my tu gadu gadu a łopaty rdzewieją"  to jak chłop do chłopa.

Oba określenia dotyczą dokładnie ten sam proces fizyko-chemiczny...

A twoje oczekiwania są jak najbardziej subiektywne, prawda? 

45 minutes ago, jar1 said:

twoje oczekiwania są jak najbardziej subiektywne, prawda? 

Co mają oczekiwania wspólnego z definicją? Tym razem zamiast jakiegoś argumentu lawirujemy? 😉

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tego co chcesz mierzyć nie robi się miernikami takimi o jakich myślisz...

Domyśliłem się po jakimś czasie, że to nie jest takie oczywiste i jeszcze nie ten etap.
Przyjąłem już wstępnie inną metodologię. Najpierw, muszę wreszcie kupić oscyloskop.

Dzięki za linki.

17 godzin temu, jar1 napisał:
18 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Sam termin "definicja" z założenia, jest umowny i subiektywny, gdyż to co opisuje nieustannie się zmienia. Jeśli opisać zjawisko, jakiś proces to zawsze będzie on postrzegany subiektywnie, ponieważ zawsze ktoś dostrzeże lub nie, jakiś kontekst ... który diametralnie może zmienić jego pogląd i postrzeganie tego zjawiska. Gdyby opisać np. jabłko to ogólnie pojęta definicja brzmi, że jest to owoc i ogólnie dla dla każdego będzie to względnie oczywiste. Jednak będą i tacy, szczególnie np. w świecie nauki, dla których, wcale nie będzie to takie oczywiste.

Nie zmienia się tylko samo pojęcie "definicja". Opisuje ono w zasadzie wszystko, co zostało przyjęte umownie za fakt. Jeśli odnieść go do ogólnie pojętej, współczesnej nauki to meritum które opisuje z zasady ulega (bardziej w liczbie mnogiej) nieustannym zmianom. Wszystko się zmienia się nieustannie, powstają, tworzy się nowe tezy, założenia i jednocześnie podważa się, obala  wcześniejsze, poprzednie.

Pomijam "fakty oczywiste", "fakty autentyczne" itd., bo jedni jadają zwykłe masło a inni "masłowe" masło (nie maślane) 🤪

W dniu 22.02.2024 o 19:53, witek_z napisał:

Ostatnio byłem w dawnym mieście wojewódzkim po wełnę owczą na tkaninie - nie ma i nie będzie tak usłyszałem s sklepie w którym z z 15 lat temu takową kupiłem, inne sklepy (dwa) tez się zamknęły.

Rozumiem, że wełna owcza lepsza od filcu? ... nawet pofalowanego - low waves, midles waves i very wavy 🤪

Edytowane przez Art113
Poprawa błędów.
2 minutes ago, Art113 said:

Sam termin "definicja" z założenia, jest umowny i subiektywny, gdyż to co opisuje nieustannie się zmienia. Jeśli opisać zjawisko, jakiś proces to zawsze będzie on postrzegany subiektywnie, ponieważ zawsze ktoś dostrzeże lub nie, jakiś kontekst ... który diametralnie może zmienić jego pogląd i postrzeganie tego zjawiska. Gdyby opisać np. jabłko to ogólnie pojęta definicja brzmi, że jest to owoc i ogólnie dla dla każdego będzie to względnie oczywiste. Jednak będą i tacy, szczególnie np. w świecie nauki, dla których, wcale nie będzie to takie oczywiste.

Nie zmienia się tylko samo pojęcie "definicja". Opisuje ono w zasadzie wszystko, co zostało przyjęte umownie za fakt. Jeśli odnieść go do ogólnie pojętej, współczesnej nauki to meritum, które opisuje z założenia ulega ono (bardziej w liczbie mnogiej) nieustannym zmianom. Wszystko się zmienia się nieustannie, powstają, tworzy się nowe tezy, założenia i jednocześnie podważa się, obala  wcześniejsze, poprzednie.

Pomijam "fakty oczywiste", "fakty autentyczne" itd., bo jedni jadają zwykłe masło a inni "masłowe" masło (nie maślane) 🤪

Ukryta Zawartość

sednem tego pojęcia jest takie ujęcie określanego pojęcia żeby granice były jasne i niezmienne więc nawijasz makaron kolego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, daris666 napisał:

Fajny temat, taki jakby sztucznie inteligentny 😛

Bo my wszyscy lawirujemy udając mądrzejszych niż jesteśmy. Jesteśmy sztuczni...

22 minuty temu, Art113 napisał:

Domyśliłem się po jakimś czasie, że to nie jest takie oczywiste i jeszcze nie ten etap.
Przyjąłem już wstępnie inną metodologię. Najpierw, muszę wreszcie kupić oscyloskop.

Temat zawsze jest właściwy. Jeżeli postawiłeś pytanie to już od tego nie uciekniesz. Z tego jak Ciebie czytam to ciekawią Cię granice rzeczywistości. Wiedz zatem, że najlepiej opisuje się i mierzy rzeczywistość środka. W przypadku rezystancji o której wspomniałeś będzie to kilkaset omów do kilkudziesięciu kiloomów. Wyżej i niżej jest coraz gorzej bo zbliżamy się do granic (...). Podobnie jest ze światem makro; astronomią, podobnie ze światem mikro; fizyka cząstek... Podobnie jest z tematem Twojego wątku; pojedynczy głośnik nie wydoli pełnego pasma (choć niektórzy twierdzą inaczej), trzeba to podzielić, ale im więcej tym ponownie gorzej. 

Tak jest skonstruowany świat.

31 minut temu, Art113 napisał:

Najpierw, muszę wreszcie kupić oscyloskop.

Najbardziej gówniane narzędzie oceniając nasze oczekiwania co do niego. Niczego nim dokładnie nie zmierzysz. 70% nowych nabywców rozczarowuje się... Jednak ma coś czego nie ma nic innego; pokazuje przebieg. Jednak tylko ludzie z odpowiednią wiedzą i pewnym talentem do analizy potrafią wysnuć z tego właściwe wnioski. I tylko ten przyrząd im w tym pomoże. 

• Pokaż nowe odpowiedzi