Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W taki sposób jest najprościej błysnąć czymś na forum. 
Zmieni wtyczkę, kupi switcha , założy dwa panele i będzie robił z siebie guru audio. 
Szkoda tylko, że przeważnie cała reszta która jest najważniejsza kuleje. 
No ale on słyszy i cała reszta ma klękać przed jego wiedzą która kończy i zaczyna na wepnij, podmień wtyczkę w gniazdku.

Godzinę temu, lemo napisał:

A krecenie gałkami bas ,treble dokładanie subwoofera to nie jest zniekształcanie dźwięku,?

Mylisz pojęcia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

56 minut temu, NRK napisał:

Właśnie dlatego mam super sprzęt bo mam poukładane w głowie i nie wydaje bezsensownie pieniądze na switche, wtyczki i Bóg wie co jeszcze. 
A potem nie dziaduje by ze szrotów ktoś mi złożył kolumny bo na to co najważniejsze brakło ci kasy. 

WOW, masz hiper sprzet, a pokoj lezy i kwiczy. I co ci to daje, skoro slyszysz najwyzej 40-50% mozliwosci twoich zabawek?

A kto tu dziaduje i ze szrotu sklada paczki? To ciekawe...

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:
3 godziny temu, Krzysiek Gda napisał:

Tak można poznać kogoś, kto nie wie o czym pisze, że co chwila pisze co innego 🙂 

Od zawsze... no dobrze, od wielu miesięcy nie pisałem nic z tym sprzecznego.

Raz piszesz, że kable nie mają prawa mieć wpływu na brzmienie a za chwilę: "Jeśli więc po zmianie kabla usłyszymy zmianę brzmienia oznacza to, że"

Coś chcesz jeszcze wyjaśnić?

Uzupełnienie niedostatku basu subem zmniejsza zniekształcenia dźwięku a nie je zwiększa.

Teraz, Krzysiek Gda napisał:

Coś chcesz jeszcze wyjaśnić?

Nie, czytaj aż zrozumiesz.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy różnice istniają faktycznie oceniać nie będę, ale zgodzić się musisz, że zmiany wywołane kablami są tak subtelne, że wielu ich po prostu nie usłyszy

O proszę,  jest progres, subtelne ale są. Wielu ich nie usłyszy więc jest szansa, ze ktoś już tak. Sytuacja jest dynamiczna 🙂 

7 minut temu, NRK napisał:

Może i 40 procent, ale ty swoimi swichami i kabelkami nawet się do tego poziomu nie zbliżysz

Ahahaha, nie masz kompletnie pojecia o wplywie akustyki. Nie zdajesz sobie sprawy, ze w przygotowanym akustycznie pomieszczeniu srednie kolcki zagraja lepiej niz wypasy w gownianym pokoju. Dopoki tego nie przerobisz, nie zrozumiesz tego. Nie zrozumiesz tez ze w lepiej przygotowanym pokoju slychac kazda zmiane w torze. Napisalbym Tobie, zebys porozmawial z kolega wspolnego kolegi, ale to nie ma sensu. 

Zabetonowales sie ze swoimi elipticorami i accuphasami i na reszte polozyles lache. Twoj wybor. Zyj dalej w niewiedzy, czego nie slyszysz 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

18 minut temu, NRK napisał:

Może i 40 procent, ale ty swoimi swichami i kabelkami nawet się do tego poziomu nie zbliżysz.

Przynajmniej stara się na przód, Ty stoisz w miejscu.

Dobrze, że Autor wątku czuwa i Inni. Nie wolno dopuścić Panowie do przejęcia wątku ! 😉 

spacer.png

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Powiedział ten co kupił dwa panele i dywan . Zrobił pomiar i jak ten od wtyczek został guru.

Lataj dalej po pokajach na AS i oglądaj wtyczki i kable bo tylko to cię interesuje. 😀

1 minutę temu, Krzysiek Gda napisał:

Dla ciebie jedno i drugie to fantastyka. 

19 minut temu, Andrzej100 napisał:
2 godziny temu, lemo napisał:

A krecenie gałkami bas ,treble dokładanie subwoofera to nie jest zniekształcanie dźwięku,?

Osmieszasz sie tylko.

To absolutnie nie jest zniekształcanie dźwięku!

Zmiana poziomu głośności wysokich czy niskich tonówi nigdy nie była i nie jest zniekształceniem, tylko dostosowaniem do własnych upodobań czy ew. wad sluchu.

Poczytaj troszke fachowej literaatury na temat zniekształceń dźwięku.

Czy ty chłopie nie masz wstydu? 🙂 

"Wady regulacji barwy

Niska popularność regulacji barwy w środowisku audiofilskim jest w pełni zrozumiała. Regulacja barwy ma bowiem swoje wady. Pokrótce omówmy te najważniejsze.

Każdy element w torze wnosi jakieś zniekształcenia. Zgodnie ze swoim zadaniem regulatory barwy zmieniają charakterystykę częstotliwościową, ale oprócz tego powodują powstawanie niekorzystnych efektów ubocznych. Przy czym trzeba sobie zdawać sprawę, że sprawa pasożytniczych zniekształceń nie jest banalna. Chodzi o coś więcej niż trochę szumów czy marginalnych zniekształceń THD związanych z transmisją sygnału przez dodatkowe elementy elektroniczne i połączenia. Regulatory barwy to przecież filtry, a więc oprócz samej zmiany amplitudy sygnału wprowadzają też zmiany fazy i zmiany odpowiedzi impulsowej. Filtry cyfrowe mogą dodawać nieistniejące w oryginale składniki jeszcze przed pojawieniem się na wyjściu samego filtrowanego sygnału. Wpływ filtrów na przesyłany przez nie sygnał to zestaw poważnych problemów technicznych. Sygnalizujemy te sprawy abyście mieli Państwo świadomość wagi zagadnienia. Wszelkie filtry obecne w torze audio mają wieloraki wpływ na sygnał, czego nie należy bagatelizować."

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Dobrze, że Autor wątku czuwa i Inni. Nie wolno dopuścić Panowie do przejęcia wątku ! 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😂

8 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Dla ciebie jedno i drugie to fantastyka. 

Odstaw już tę flaszkę...

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Sytuacja jest dynamiczna 🙂 

Nie jest, po prostu niezbyt uważnie czytasz.

2 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Każdy element w torze wnosi jakieś zniekształcenia

Nie ma rzeczy idealnych, ważne by "plusy ujemnie nie przesłoniły plusów dodatnich".

7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Odstaw już tę flaszkę.

Jakbyś mnie znał, to byś wiedział, że ja nie pije alkoholu.

27 minut temu, Andrzej100 napisał:

Osmieszasz sie tylko.

To absolutnie nie jest zniekształcanie dźwięku!

Zmiana poziomu głośności wysokich czy niskich tonówi nigdy nie była i nie jest zniekształceniem, tylko dostosowaniem do własnych upodobań czy ew. wad sluchu.

Poczytaj troszke fachowej literaatury na temat zniekształceń dźwięku.

Już się w życiu naczytalem , tak jak i tego forum, wolę słuchać muzyki .Ale dzuekuje za ocenę mojej wypowiedzi. Naprawdę niepotrzebne to pierwsze zdanie. Aczkolwiek dużo mówi o piszącym. 

Ulubione zajęcie obrażać innych.

3 minuty temu, NRK napisał:

Powiedział ten co kupił dwa panele i dywan . Zrobił pomiar i jak ten od wtyczek został guru

4 dyfuzory Dyfuzor Vicoustic Multifuser DC3

2m² dyfuzora z drewna

6,5m² absorbera z welny PT 80 TECH Slab MT 4.1

Nie licze dywanika, zaslon i wkladu akustycznego pod dywanik 🤭

Jakies 800-900 pomiarow w roznych konfiguracjach o ktorych nie masz bladego pojecia. Dobry rok ciaglej  pracy nad tym wszystkim. I nadal wiem ze malo wiem o akustyce. A ty? 

I tak, w takich warunkach slychac zmiany kabla, wtyczek itp. 

A ty co zrobiles???  Kupiles dwa panele i accuphasy. 

Ale ale, zapomnialem, ze masz przeciez jeszcze elipticory, ktorym nic nie podskoczy 🤭🤭🤭. Szkoda ze one zagraja tylko na tyle na ile im pozwala cala reszt przed nimi. 

Zreszta, twoim sprzetom przeciez nic nie podskoczy... 

No właśnie o tym cały czas mówię, na najważniejsze już zabrakło.

Tyle i tylko tyle. 
No ale wtyczkami dojdziesz spokojnie do mojego Accuphase i Elli 😀

W dniu 1.03.2024 o 15:23, ASURA napisał:

wiedza że wtyczka lub gniazdo od renomowanego producenta muszą być uszkodzone skoro dopuścili ją do sprzedaży, ma atesty, etc.?

Nie, cytuję: "Z zakresu dyrektywy LVD wyłączono następujące sprzęty i zjawiska: Wtyczki i gniazda do użytku domowego"

Ukryta Zawartość

Atestynieistotne 

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie jest, po prostu niezbyt uważnie czytasz.

Nie ma rzeczy idealnych, ważne by "plusy ujemnie nie przesłoniły plusów dodatnich".

Prezentujesz poziom zbliżony do autora tych słów 🙂 

25 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Sygnalizujemy te sprawy abyście mieli Państwo świadomość wagi zagadnienia.

Jestem głuchy i nieprzemakalny na jakichkolwiek sygnalistów nawet a zwłaszcza  w liczbie mnogiej 

8 minut temu, NRK napisał:

No właśnie o tym cały czas mówię, na najważniejsze już zabrakło.

Tyle i tylko tyle. 
No ale wtyczkami dojdziesz spokojnie do mojego Accuphase i Elli

Nic, absolutnie nic, nie zrozumiales. 

Wielkimi literami, ok? Haslowo ok? 

CO JEST NAJWAŻNIEJSZE? 

A  K  U  S  T  Y  K  A

p.s. Mi na nic nie zabraklo, przeciez najwazniejsze po akustyce, mam z tej samej manufaktury.

11 godzin temu, GhostR1 napisał:

no jeszcze do tego dojdzie, że wypowiedzi AI będą dla wielu ważniejsze od własnych odczuć...

Już doszło.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

31 minut temu, NRK napisał:

Jakbyś mnie znał, to byś wiedział, że ja nie pije alkoholu.

Kto Cię tam wie, różne rzeczy wypisujesz...

W dniu 1.03.2024 o 07:47, Krzysiek Gda napisał:

Czy zatem wpływ wtyków jest rzeczywiście tak duży, jak to się często czyta czy może to tylko kosmetyka a wiodącą rolę w "kształtowaniu" dźwięku odgrywa przewód

Nie nie nie 

A.

Przewód (uff, przynajmniej autor tematu nie używa tych zas*anych k*b|ι) to połączenie do przepływu pola energetycznego.

Czyli - ma zachować kształt w czasie

Czyli - obwiednię 

B.

Zasilanie:

1.Każde jest podatne na nierównomierność obciążenia faz (1 z 3)

2.Przy wypinaniu cewki z obwodu powstaje impuls wysokonapięciowy 

3. Wpinanie w obwód obciążeń powoduje spadek* napięć

4.Sam przewód to też obciążenie dla źródła

*zasilacze impulsowe (przetwornice) są mniej na to podatne

[Tyle o sąsiadach czyli o warunkach w krórych czegoś można posłuchać]

Od czegoś trzeba zacząć czyli najlepiej od poczatku 

Czyli - od założeń

Lub innymi słowy - od zakłóceń 

To to samo

Edytowane przez xetras
Dopisek

3 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Kto Cię tam wie, różne rzeczy wypisujesz...

No właśnie, kto wie może ty czytasz to co pisze pod wpływem, bo nic nie rozumiesz co ludzie do ciebie piszą.

W dniu 6.03.2024 o 20:13, Bukaj napisał:

Odpalcie swoje sprzęty i posłuchajcie muzyki 🙂

Dobrze Wam radze 🙂

Nieważne czy z tanimi/drogimi kablami zasilającymi czy z tymi dołączonymi do zestawu .

Odpreżcie się trochę:)

Miłego słuchania

Nie da się.
Kable są ważniejsze od jakiejs tam muzyki

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

A  K  U  S  T  Y  K  A

Jedyne co masz. 
Ja nie rozumiem? A kto bierze się za składanie setu od dupy strony? Kabelki itp? 
Ja?

No właśnie, kto wie może ty czytasz to co pisze pod wpływem, bo nic nie rozumiesz co ludzie do ciebie piszą.

No jet to jakieś wytłumaczenie... 🤣

Teraz, NRK napisał:

Jedyne co masz.

Ty chyba jednak pijesz, piszac takie rzeczy.

Nie bede sie reklamowal na forum co u mnie w pokoju gra. Kto chce ten wie.

1 minutę temu, NRK napisał:

Ja nie rozumiem?

Gdybys rozumial jak istotna jest akustyka, jak ukazuje i roznicuje wplyw tych wszystkich switchy, kabli, wtykow na muzyke w pomieszczeniu, nie pisalbys takich farmazonow i nie osmieszalbys sie. Gra caly tor audio od pierwszego kabla zasilajacego po ostatni głośnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi