Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem i takie podejście na własny użytek. Osobiście nie planuję.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Moderatorzy
46 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale po zrobieniu dobrego pomiaru a przed podaniem wyniku należy zrobić ocenę dokładności, i zamiast np 37,6 napisać np  37,6+/-0,3 - Ty prawdopodobnie tego nie zrobiłeś, "profesjonalista" pewnie też nie.

Nie wiem ale się wypowiem. Oj Szymon, Szymon posłuchaj czasem muzyki zamiast klepać marnować cały swój wolny czas na forum.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Nie wiem ale się wypowiem.

Pewne rzeczy po prostu widać.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, NRK napisał:

Ja byłem dzisiaj w rodzinnej miejscowości i usłyszałem jak bije dzwon w kościele na mszę. Coś mi odrazu nie pasowało. Pytam się babci czy kościelny w kościele się zmienił. 
Odpowiedziala , że tak😀

Miłośnik brzmienia wychwyci różnicę w każdym aspekcie 🙂

13 minut temu, mood napisał:

Wtedy przynajmniej wiedziałbyś, o czym tak naprawdę jest mowa,

Jedyny sposób w jaki kabel może wpłynąć na dźwięk, to zniekształcając sygnał - nad tym trywialnym faktem nie przeskoczysz.

Edytowane przez szymon1977

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Jedyny sposób w jaki kabel może wpłynąć na dźwięk, to zniekształcając sygnał - nad tym trywialnym faktem nie przeskoczysz.

Jeżeli kabel zniekształci dźwięk to znaczy, że jest do d.

... ale dobry kabel może mniej znieksztalcić niż zwykły standardowy kabel a to już zrobi różnicę na korzyść jakości dźwięku ... 

Ps. Nie każdy drogi audiofilski kabel to dobry kabel.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Chyba nie zrozumiałeś. Po prostu lubimy jak sąsiad zarysuje zderzak w nowym aucie. Podobny wkurw można chyba mieć, jak ktoś wyskakuje z kablami za średnią krajową?

Testowałeś kiedyś kable?

Testowałeś kiedyś kable?
A jak myślisz? Mało moich wypowiedzi na te tematy widziałeś? Podesłać Ci na priv przykładowy link do mojej recenzji kilkunastu interkonektów choćby? Tu nie będę wrzucał bo będzie łapanie za słówka i klasyka gatunku. A tak w ogóle czemu pytasz?

Najwięcej chyba interkonektów. Teraz liczę, raptem 7 różnych głośnikowych miałem w swoim systemie i chyba z 5 sieciowych (choćby SirJax wysyłał mi na testy).
4 minuty temu, Wito76 napisał:

A jak myślisz? Mało moich wypowiedzi na te tematy widziałeś? Podesłać Ci na priv przykładowy link do mojej recenzji kilkunastu interkonektów choćby? Tu nie będę wrzucał bo będzie łapanie za słówka i klasyka gatunku. A tak w ogóle czemu pytasz?

Wiem, że testowałeś, przepraszam za to absurdalne pytanie. Przypuszczam, że próbowałeś tanich i drogich, dobrych i kiepskich kabli ...

Masz więc podstawy do formułowania na forum swoich doświadczeń. Szymon oprócz testowania kabla od lampki nie ma żadnych doświadczeń. Naczytał się forum i myśli, że pozjadał wszystkie rozumy. Zamiast samemu czegoś spróbować woli od rana do nocy klepać w klawiaturę, strofować i pouczać innych często w arogancki sposób. Raz powołuje się na jakieś pomiary uznając je za dogmat by zaraz potem zanegować bezpodstawnie pomiary kolegi @Seyv ...

Kolega Szymon sam sobie zasłużył na takie traktowanie.

2 minutes ago, Wito76 said:

Ponad 800 postów a Szymon wciąż nie przekonany, że wtyki grają. Bo to trochę taki wątek Szymon vs reszta świata się zrobił.

Nie. W tym wypadku ma rację. Wtyk nie może grać. To nie instrument.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Ponad 800 postów a Szymon wciąż nie przekonany, że wtyki grają. Bo to trochę taki wątek Szymon vs reszta świata się zrobił.

No z tym "grają" to pewna nadinterpretacja, ale jak wtyki są dobre i dają np. zerową impedancję połączenia to jest już bardzo, bardzo dobrze 🙂 

• Moderatorzy

OK panowie. Temat przeszedł w wzajemne żale i nie ma co tego dalej ciągnąć. Czyścimy i od wracamy do tematu wtyczek. Jeśli komuś nie grają to w sąsiednim temacie może wpisać swój system.

Teraz, Seyv napisał:

OK panowie. Temat przeszedł w wzajemne żale i nie ma co tego dalej ciągnąć. Czyścimy i od wracamy do tematu wtyczek. Jeśli komuś nie grają to w sąsiednim temacie może wpisać swój system.

Wtyczki najlepsze są jak działają, czyli przewodzą prąd. Czasami się zastanawiam dlaczego wtyczki wzbudzają takie kontrowersje, a nie np. przesył dźwięku za pomocą fal radiowych, np. różnice między kodekami SBC, AAC, AptX HD, LDAC. Tam to naprawdę słychać różnice, głuchy by usłyszał.

Proponuję temat zamknąć, bo jest na tyle prosty, że sądzę, że wszelkie możliwości dawno zostały już wyczerpane.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast zainspirowany jestem by sobie kupić lepsze wtyczki.

I to naprawdę pozytywnie brzmi.

10 minut temu, paww napisał:

zastanawiam dlaczego wtyczki wzbudzają takie kontrowersje, a nie np. przesył dźwięku za pomocą fal radiowych, np. różnice między kodekami SBC, AAC, AptX HD, LDAC. Tam to naprawdę słychać różnice, głuchy by usłyszał.

Właśnie dlatego, że "tam" różnice są nie tylko dość wyraźne, ale też technicznie uzasadnione. A tu? A wtyczki mogą zagrać tylko i wyłącznie problemami z przewodzeniem prądu, ich usłyszenie trudno więc uznać za pozytywny znak. Oczywiście każdy robi to co lubi, ale fakty pozostają faktami.

7 minut temu, Wito76 napisał:

Ja natomiast zainspirowany jestem by sobie kupić lepsze wtyczki.

W takim razie szczerze polecam Monosaudio z serii 109. Zarówno złocone, jak i rodowane.  

5 minut temu, szpakowski napisał:

kable nie grają

W rozumieniu semantycznym używanie słów "kable grają" lub "kable nie grają" brzmi jakoś dziwacznie. Już kilka razy ktoś pisał, że to nie instrumenty.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

No widzisz a na grupie kablowej FB ostatnio hejtowali te Monosaudio

Naprawdę? Pamiętasz o co chodziło?

• Moderatorzy
3 minuty temu, Wito76 napisał:

No widzisz a na grupie kablowej FB ostatnio hejtowali te Monosaudio

Miałem je i uważam je za całkiem ok.

"Po kilkunastu godzinach grania, z ciągłymi zamianami wtyków na kablach, stwierdzam, iż wtyki Monosaudio można wyrzucić na śmietnik, może ten w aluminiowej obudowie, ciut lepszy od mosiądzu i tych rodowanych dużych Chińczyków, ale na pewno są o wiele gorsze od chińskich rodowanych furutech, które są aplikowane na nie które przewody, owe chińskie wtyki furutech okazały się lepsze, narazie tyle "

" Witam, po ponad miesiącu wygrzewania tak jak pisałem wcześniej, w czarnej obudowie monosaudio, niestety bardzo słaby, jakość nie do przyjęcia, plasticzana wtyczka która gnie się pod naciskiem palców, jakość degradacji jest słyszalna, następny produkt Monos w aluminiowej obudowie jest o wiele lepszy, jakość wykonania i oczywiście sposób wpływu na dźwięk jest znaczący w porównaniu z tańszym czarnym, absolutnie nie polecam.
Model alu, jest całkiem inaczej wykonany, i naprawdę słychać czystą miedź."

Taki opis był, chronologicznie ten drugi był wcześniej - autor ten sam.

16 minut temu, Wito76 napisał:

Ech te "fakty".

Jak zmieniam coś w swoim systemie, to lubię wiedzieć co, jak i dlaczego. Improwizowanie zostawiam sobie gdy biorę do rąk gitarę.

Ciekawe. Ja porównywałem je do Furutechów z serii 11 (były zdecydowanie lepsze) i do Furutecha 38 gold (podobny poziom jakościowy, choć inny wpływ na brzmienie).

(to odpowiedź kierowana do @Wito76)

Edytowane przez mood
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Taki opis był

Mam te chińskie podrabiane Furutechy i Monosy i mógłbym stwierdzić całkowicie odwrotnie. Miałem oryginalne Furutechy i Oyade a obecnie używam Sonarquesta. Biorąc pod uwagę to co wnoszą w mój system nie ma sensu inwestować w cokolwiek innego. Wolę kupić jakieś lampy lub płyty do kolekcji.

5 minut temu, Wito76 napisał:

Szymon, pozwolisz, że nie ustosunkuje się.

Cała przyjemność po mojej stronie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi