Skocz do zawartości
IGNORED

Lista wzmacniaczy/innych urządzeń audio niewrażliwych na rodzaje kabli zasilających.

Rekomendowane odpowiedzi

Lista,na której waszym zdaniem powinny się znaleść urządzenia audio:
Wzmacniacze
Końcówki mocy
Preampy,
które sa niewrażliwe na rodzaj użytego kabla do ich zasilania.

Czy takie urządzenia istnieją?
Czy wszystkie sa wrażliwe na rodzaj/typ kabla zasilającego?
Czy tylko niektóre?
Nie ukrywam,że moje doświadczenie w tym temacie jest niewielkie-więc wskazówki bardziej doświadczonych osób będa cenne.

Mówimy oczywiście o prawidłowo wykonanym kablu z przewodnika prądu elektrycznego z sieci,z izolacją.Kablu,który nie ma wbudowanych jakichs filtrów,kondensatorów itp.Zwykły kabel sieciowy bez elementów dodatkowych -wtyki oraz przewodnik.
W miejscu,gdzie nie wystepuja jakies ponadnormalne zakłócenia itp.
Zakładamy,że w sieci nie występują jakieś nienormalne wahania napięcia (pow 10%)

Ułatwi to dobór sprzętu osobom nie mającym doświadczenia w tym temacie.
jeśli urządzenie jest niewrażliwe na zasilanie-warto uniknąć kosztów z tym związanych.
Krótki opis modelu,(z krótkim uzasadnieniem),bez rozmów czy kabel zasilający ma znaczenie czy nie-są już wątki na ten temat i tam można wyrazić swoją opinię/doświadczenie w tym temacie.

Mój typ:
1.Haiku Audio Origami P (końcówka) na EL34/6CA7/KT77.
2.Phoenix Audio -wzmacniacz na lampach ECL86.
Moim zdaniem sa niewrazliwe na rodzaj uzytego kabla (to jest krótkie uzasadnienie)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Sprowadzałem takie ślepe testy i wyszło że

3. Roksan caspian M2 Amp. Aczkolwiek przeczuwam że w końcówce będzie to samo. 

1. STRUSS CHOPIN MK IV

2. Vincent SV-228

3. Avance A30

moim skromnym zdaniem również nie są wrażliwe na rodzaj użytego kabla zasilającego.

10 minut temu, Andrzej100 napisał:

Może lepiej byłoby zrobić  listę sprzętu audio "wrażliwego na kable"?

byłaby zdecydowanie krótsza

• Moderatorzy

Ja bym ze swej strony poprosił o informację na temat kolumn do jakich to urządzenie było podłączone. Chodzi głownie o efektywność i impedancję. Jednak gdyby ktoś napisał model to też było by fajnie gdyż wiadomo, że bardzo duża część kolumn daleka jest od liniowości zarówno pod względem efektywności jak i impedancji. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Wątek bez sensu. Nie gra jedno urządzenie ale cały system. Więc jak super klocek połączymy z beznadziejna resztą i nie usłyszymy zmian to oznacza że zmian nie ma?

Druga sprawa, słuch. Znam takich co ledwie podbicie 6dB basu rozróżniają a góra ma syczeć u cykać...

Ze swojej strony mogę dodać że u mnie i dla mnie najmniej wrażliwe na sieciówkę są wzmacniacze lampowe a najbardziej źródła cyfrowe.

A jeżeli komuś zależy żeby to sprawdzić to po prostu wypożycza kabel, wpina w swój system i samemu ocenia zmiany ich skale i zasadność wydatku.

A tak kolejny temat i dziesiątki postów które nic nie dadzą...

14 minut temu, Seyv napisał:

Ja bym ze swej strony poprosił o informację na temat kolumn do jakich to urządzenie było podłączone. Chodzi głownie o efektywność i impedancję. Jednak gdyby ktoś napisał model to też było by fajnie gdyż wiadomo, że bardzo duża część kolumn daleka jest od liniowości zarówno pod względem efektywności jak i impedancji. 

sprzęty, które wymieniłem powyżej napędzały kilka rodzajów kolumn. Jedne z tańszych to Fyne Audio F502 oraz Pylon Diamond 30. Miałem okazję również do tego podłączyć kolumny Avance Century 6.

7 minut temu, muda44 napisał:

Wątek bez sensu.

jak każdy, w którym poruszana jest kwestia słyszenia kabli.

48 minut temu, GhostR1 napisał:

Myślałem że powiesz jak każdy na forum.

Bo przecież wszyscy mamy inne oczekiwania inne gusta inne budżety. Inne życie.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Myślałem że powiesz jak każdy na forum.

Bo przecież wszyscy mamy inne oczekiwania inne gusta inne budżety. Inne życie.

nie, odpowiedź dotyczyła wątków o słyszeniu kabli.

Tak, każdy z nas jest inny i inaczej postrzegamy nawet te same rzeczy, dlatego brzmienie konkretnej kolumny może być inaczej odebrane przez nas obu. Celowo piszę o kolumnie bo ona gra...

Nie no wiem zrozumiałem wypowiedź 🙂

2 godziny temu, Andrzej100 napisał:

Podobno

Sabaj a30a

Bez tego ani rusz

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

jeśli urządzenie jest niewrażliwe na zasilanie-warto uniknąć kosztów z tym związanych.

Wybór sprzęt zdecydowanie ułatwiłoby, gdyby moderacja utworzyła osobny dział, np. "kącik audiofila", w którym słyszący wymieniali by się doświadczeniami - dlaczego? Bo młodzi czytają o zmiana słyszalnych w sąsiednim pokoju, że mają za słaby system, słuch i doświadczenie, a później trzeba  ich w realu leczyć z kompleksów i pomagać złożyć fajny system w ograniczonym budżecie. Hiend ma swój dział, analog, czarna płyta, pc audio, DIY też mają - dlaczego audiofile nie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Moderatorzy
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

dlaczego audiofile nie?

Bo to całe forum jest dla audiofili 😉

Są fora poświęcone tylko elektronice np. technice lampowej i tam jest kącik audiofilski. Na tym forum wszystko jest pod kątem audio a więc dla audiofili. 

Jedyne czego tu brakuje to działu poświęconego instrumentom muzycznym. Choć gdyby ściągnąć tu większa ilość muzyków to dopiero mogły by być kłótnie...

3 minuty temu, Seyv napisał:

Choć gdyby ściągnąć tu większa ilość muzyków to dopiero mogły by być kłótnie...

Być może tak,ale od razu mozna by prostować bzdety o nagrywaniu,realizacji,naturalności i neutralności dzwięku,które opowiadają ludzie,którzy nigdy nie byli w studio nagraniowym,nie grali na żadnym instrumencie itp.

5 godzin temu, muda44 napisał:

Wątek bez sensu. Nie gra jedno urządzenie ale cały system. Więc jak super klocek połączymy z beznadziejna resztą i nie usłyszymy zmian to oznacza że zmian nie ma?

Nie,bo w ten sposób można by udowodnić wszystko o wszystkim.
Nikt nie ma identycznych systemów,a jesli juz nawet,to systemy te graja w innym pomieszczeniu.
Więc trzeba by przyjąć,że dany model jest i jednoczesnie nie jest wrażliwy np na kabel zasilający-bo:
-zalezy w jakim systemie
-zalezy,w jakim pomieszczeni
-słuch   itp.

ta metoda relatywizmu w audio,jest szeroko stosowana przez sprzedawców i ludzi z branzy.

5 godzin temu, muda44 napisał:

Druga sprawa, słuch. Znam takich co ledwie podbicie 6dB basu rozróżniają a góra ma syczeć u cykać...

Dlatego napisałem "które waszym zdaniem."Każdy wyraża swoje zdanie

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie ma sprzętów wrażliwych na kabel zasilający o ile ten nie jest zepsuty. Na zepsuty za to wrażliwe są wszystkie urządzenia.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

29 minut temu, Andrzej100 napisał:

Moim zdaniem dobrze wykonanych sprzętów audio  wrazliwych na kable zasilajace nie ma, ale niektórzy na forum je mają. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zapłacili kupę cebulionów to musi być dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Bo to całe forum jest dla audiofili 😉

Nie jest, bo (pomijając nawet Bocznicę) żaden dział nie jest typowo "audiofilski", typowo "audiofilskie" są tylko nieliczne wątki. 

Godzinę temu, Seyv napisał:

Na tym forum wszystko jest pod kątem audio a więc dla audiofili. 

Nie, bo tak na oko 90% dyskusji nic nie ma wspólnego z tematyką "audiofilską", choć są związane z audio (pomijając oczywiście Bocznicę).

Audiofilizm (audiofilia?) to tylko niewielka część świata audio, nie mylmy tych dwóch pojęć. Choć "audiofil" ma o czym dyskutować w każdym wątku, to w 99% wątków ma o czym dyskutować "nieaudiofil' a nawet "antyaudiofil". Więc nie róbmy na siłę Forum AS "audiofilskim", bo 90% użytkowników będzie musiało wylecieć za OT 🙂

Z tego co wiem, to w pradziejach Forum AS było grupką kilku kumpli "audiofili", ale rozwinęło nieco inaczej.

-----

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Być może tak,ale od razu mozna by prostować bzdety o nagrywaniu,realizacji,naturalności i neutralności dzwięku,które opowiadają ludzie,którzy nigdy nie byli w studio nagraniowym,nie grali na żadnym instrumencie itp.

Są na Forum osoby z branży, ale ich wpisy są ignorowane przez tych, co "wiedzą lepiej".

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
20 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie

Tak. "Audiofil osoba szczególnie zainteresowana wysoką jakością odtwarzanego dźwięku i kolekcjonująca sprzęt odtwarzający najwyższej klasy." Wszyscy użytkownicy tego forum których znam osobiście się w tej definicji mieszczą (a jest ich naprawdę spora grupa). Niektórzy może już mniej angażują się w tematy audio i ich zapał wystygła lub po prostu się spełnili i szukają innych tematów do pogadania.

Wszyscy nowi użytkownicy którzy się rejestrują rejestrują się dla tematów audio. Nikt tu nie szuka porad jaką pralkę kupić.

Edytowane przez Seyv

3 minuty temu, Seyv napisał:

Tak. "Audiofil osoba szczególnie zainteresowana wysoką jakością odtwarzanego dźwięku i kolekcjonująca sprzęt odtwarzający najwyższej klasy." Wszyscy użytkownicy tego forum których znam osobiście się w tej definicji mieszczą (a jest ich naprawdę spora grupa).

Obstawiam, że 99% userów nie znasz osobiście, a 99% zawartości Forum na "audiofilizm" się nie łapie. To raczej osoby, które po prostu chcą mieć RTV, na którym ze Spotify fajnie zagrają ich ulubione kawałki albo z przyjemnością obejrzą film z Netflixa. Nie interesują ich ani zawiłości techniczne, ani niuanse, które usłyszeć można tylko "audiofilskimi" sposobami, ani jakakolwiek forma kolekcjonowania sprzętu.

AS to już nie jest zamknięta grupa garstki kolegów, a największe (chyba) w PL forum otwarte. To tysiace aktywnych userów decyduje o czym chcą dyskutować i w większośc nie są to zagadnienia "audiofiskie". Nie wiem, czy piszesz tu jako moderacja, czy przedstawiasz swoje prywatne zdanie, ale pogódź się proszę z faktami.

• Moderatorzy
8 minut temu, szymon1977 napisał:

To raczej osoby, które po prostu chcą mieć RTV, na którym ze Spotify fajnie zagrają ich ulubione kawałki albo z przyjemnością obejrzą film z Netflixa

Ale to najczęściej konta, które są zakładane by zadać jakieś pytanie i po otrzymaniu odpowiedzi lub i nie są nieaktywne. Osoby, które udzielają się dłużej są bardziej związane z audio.

Ale to temat nie o tym nie ma co ciągnąć tego OT.

15 minut temu, Seyv napisał:

Ale to temat nie o tym nie ma co ciągnąć tego OT.

Jestem za, nie ciągnijmy (ale to zabrzmiało) wszyscy.

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Wybór sprzęt zdecydowanie ułatwiłoby, gdyby moderacja utworzyła osobny dział, np. "kącik audiofila", w którym słyszący wymieniali by się doświadczeniami - dlaczego? Bo młodzi czytają o zmiana słyszalnych w sąsiednim pokoju, że mają za słaby system, słuch i doświadczenie, a później trzeba  ich w realu leczyć z kompleksów i pomagać złożyć fajny system w ograniczonym budżecie. Hiend ma swój dział, analog, czarna płyta, pc audio, DIY też mają - dlaczego audiofile nie?

Niem nikt nie czyta tutaj rozprawek kablowych, oraz żadnych innych kłótni która przeradza się w posty o więcej niż dwóch stronach. Właśnie o to chodzi. Że tylko później zainteresowani piszą o tym że sobą. Nikomu innemu to nic nie wnosi.

Audiofil to człowiek stale zainteresowany jak najwyższą jakością odtwarzania dźwięku.

Jeśli dla kogoś z przyczyn świadomych i obiektywnych prawidłowo dobrane kable nie wnoszą słyszalnych zmian do systemu, a nadal jest stale zainteresowany jak najwyższą jakością dźwięku, to również zalicza się do audiofili.

Nie degradujmy określenia audiofil  tylko do sympatyków audio voodoo.

Natomiast człowiek zainteresowany jedynie kolekcjonowaniem sprzętu (a są tacy) nazywa się po prostu kolekcjonerem. Z audiofilią to nie ma nic wspólnego. Szybciej nazwałbym takiego kogoś np. sprzętofilem, machinafilem? (łac. machina + philos)

Edytowane przez pit80
4 godziny temu, pit80 napisał:

Audiofil to człowiek stale zainteresowany jak najwyższą jakością odtwarzania dźwięku.

Jeśli dla kogoś z przyczyn świadomych i obiektywnych prawidłowo dobrane kable nie wnoszą słyszalnych zmian do systemu, a nadal jest stale zainteresowany jak najwyższą jakością dźwięku, to również zalicza się do audiofili.

Nie degradujmy określenia audiofil  tylko do sympatyków audio voodoo.

Kable nie mogą wnieść nic do dźwięku poza zniekształceniami, więc paradoksalnie słuchanie kabli jest zaprzeczeniem dążenia do wysokiej jakości.

Bylejakosci sprzętu bądź bylejakosci setupu uwzględniając połączenia. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kable nie mogą wnieść nic do dźwięku poza zniekształceniami, więc paradoksalnie słuchanie kabli jest zaprzeczeniem dążenia do wysokiej jakości.

Fizyka, logika i moje doświadczenia również "ograniczyły" mój umysł i aparat słuchowy na tyle, że zmiany wnoszone przez prawidłowo wykonane i dobrane przekrojem kable są poniżej progu mojej  czułości sensorycznej. 

Pomiary akustyczne po zmianie w obrębie przyzwoitych kabli wykazują różnice poniżej 0.5dB (jeśli jakiejkolwiek), więc trzeba być nietoperzem lub innym delfinem, żeby to słyszeć. Człowiek, niestety lub stety, nim nie jest, chyba że ktoś jest mutantem.

Dla mnie próba słuchania kabli może rozpoczynać się dopiero po osiągnięciu w pomieszczeniu akustycznego minimum standaryzacji studyjnej, udokumentowanej pomiarami. Inaczej jest to co najmniej niepoważne, nieracjonalne, jak i całkowicie nieefektywne oraz najzwyczajniej nieopłacalne.

Jednakowoż słuchanie czy nie słuchanie kabli w żadnym wypadku nie może być kryterium przynależności do społeczności audiofilskiej. Liczy się dążęnie do doskonałości, każdy jest na innym etapie, innym zasobie wiedzy i jej zrozumienia. Zawsze się jest jakimś punkcie drogi. Nawet jeśli jest to ślepy zaułek, to zawsze można się cofnąć i skręcić "bardziej" prawidłowo.

• Moderatorzy
Godzinę temu, pit80 napisał:

Dla mnie próba słuchania kabli może rozpoczynać się dopiero po osiągnięciu w pomieszczeniu akustycznego minimum standaryzacji studyjnej, udokumentowanej pomiarami.

Zauważam, że wpływ kabli jest, poza samymi urządzeniami, odwrotnie proporcjonalny do adaptacji akustycznej czyli im mniej jest przystosowane pomieszczenie tym bardziej zauważalny wpływ kabli. Podobnie z innymi urządzeniami. W dobrze zaadoptowanym pomieszczeniu wszystkie poprawnie zaprojektowane kolumny zagrają dobrze a przy braku adaptacji jedne mogą wydawać się świetne a inne beznadziejne.

W dniu 8.03.2024 o 13:12, Andrzej100 napisał:

Ale taka lista bedzie pusta.

W dniu 8.03.2024 o 00:02, Pseudodrummer napisał:

Lista,na której waszym zdaniem powinny się znaleść urządzenia audio:
Wzmacniacze
Końcówki mocy
Preampy,
które sa niewrażliwe na rodzaj użytego kabla do ich zasilania.

Czy takie urządzenia istnieją?
Czy wszystkie sa wrażliwe na rodzaj/typ kabla zasilającego?
Czy tylko niektóre?
Nie ukrywam,że moje doświadczenie w tym temacie jest niewielkie-więc wskazówki bardziej doświadczonych osób będa cenne.

Mówimy oczywiście o prawidłowo wykonanym kablu z przewodnika prądu elektrycznego z sieci,z izolacją.Kablu,który nie ma wbudowanych jakichs filtrów,kondensatorów itp.Zwykły kabel sieciowy bez elementów dodatkowych -wtyki oraz przewodnik.
W miejscu,gdzie nie wystepuja jakies ponadnormalne zakłócenia itp.
Zakładamy,że w sieci nie występują jakieś nienormalne wahania napięcia (pow 10%)

Krótki opis modelu,(z krótkim uzasadnieniem),bez rozmów czy kabel zasilający ma znaczenie czy nie-są już wątki na ten temat i tam można wyrazić swoją opinię/doświadczenie w tym temacie.

Mój typ:
1.Haiku Audio Origami P (końcówka) na EL34/6CA7/KT77.
2.Phoenix Audio -wzmacniacz na lampach ECL86.
Moim zdaniem sa niewrazliwe na rodzaj uzytego kabla (to jest krótkie uzasadnienie)

Kolego, w temacie wyzej chlopaki juz przez ponad 20 stron gadaja o tym jaki wplyw ma wtyk kabla zasilajacego a Ty sie zastanawiasz czy kabel ma jakis wplyw.

4 godziny temu, Andrzej100 napisał:
4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Więcej, kable "słyszalne" przy użyciu danego sprzętu audio świadczą o jego bylejakości.!

Się dobrali 😄 

W dniu 8.03.2024 o 14:54, GhostR1 napisał:

sprzęty, które wymieniłem powyżej napędzały kilka rodzajów kolumn. Jedne z tańszych to Fyne Audio F502 oraz Pylon Diamond 30. Miałem okazję również do tego podłączyć kolumny Avance Century 6.

Ty poważnie to piszesz, że na sprzętach, które wymieniłeś nie słychać różnicy pomiędzy pomiędzy np takimi kablami?

CL98_ok.jpg

big_SEP7-Schuko.jpg?lm=1653321471

3 minuty temu, Andrzej100 napisał:

Nikt rozsądny sie nie zastanawia - kabel zasilający nie ma żadnego wpływu na dźwięk.

Wedlug Ciebie warto zastanawiac sie czy przypadkiem ziemia nie jest jednak płaska?

Poziom Twoich argumentów, dyskwalifikuje Cię całkowicie z tej dyskusji...

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Kolego, w temacie wyzej chlopaki juz przez ponad 20 stron gadaja o tym jaki wplyw ma wtyk kabla zasilajacego a Ty sie zastanawiasz czy kabel ma jakis wplyw.

Zauważyłem, że ludzie, którzy nie słyszą a w zasadzie nie wierzą w "grające"kable, twierdzą również, że DACe też grają w zasadzie tak samo. O drutach cyfrowych czy transportach to już w ogóle nie ma o czym gadać 🙂 

28 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

Ty poważnie to piszesz, że na sprzętach, które wymieniłeś nie słychać różnicy pomiędzy pomiędzy np takimi kablami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

big_SEP7-Schuko.jpg?lm=1653321471

A Ty slyszysz?

31 minut temu, Andrzej100 napisał:

Wedlug Ciebie warto zastanawiac sie czy przypadkiem ziemia nie jest jednak płaska?

Albo czy sie faktycznie kreci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi