Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 40 k PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak podjedz tu do Bydgoszczy - masz niedaleko, a chłopacy mają kilka ciekawych marek i można ponegocjować :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 13.03.2024 o 23:35, Biedronek napisał:

Spendor (np uzywane Classic 100 < 40K) albo Tannoy to dla mnie podobny styl grania. Do plumkania idealne! No i wiekszosc powyzej 91dB.

Tannoy niby sie zamyka ale nadal mozna kupic nowe, np. z serii Legacy, i jest to podobno produkcja GB.

Ciekawe, bo mnie sie wydawalo, ze bas w Spendorach jest jednak zwarty, przynajmniej w porownaniu do Tannoy 🙂 Ale ja akurat lubie takie kluchy.

Ja mam wprawdzie Spendki 2/3 ale dla mnie bas właśnie jest raczej zwarty. No i radzą sobie z wieloma gatunkami muzycznymi w przeciwieństwie do Herbatników. U mnie bez problemu raz grają Jazz innym razem muzę filmową czy Iron Maiden. Rock brzmi bardzo dobrze np. Red Hot Chili, Stink(g) czy Dire Strites.

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.03.2024 o 11:49, venom200 napisał:

I chciałbym przypomnieć że kolumny do " lampy" szukam

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Chario Cielo , lub z podstawkowych Academy Sonnet. Do lampy idealne! 

• Moderatorzy
W dniu 14.03.2024 o 09:13, kondi78 napisał:

Na Marktplaats stoją Harbeth M40.2 w dodatku kolega patryks26 jest chyba nawet na forum...

Ale do lampy 845 ta kolumna się nie nadaje… owszem będzie ładna średnica, przyjemnie, łagodnie, muzykalnie, ale do bardzo spokojnej muzyki i raczej słuchanej cicho. Chcąc posłuchać głośniej, z energią jakiś rockowy repertuar to odpada. Nie będzie tragedii ale nawet połowę potencjału kolumn oraz wzmacniacza nie będzie słychać. Moim zdaniem słabe połączenie pomimo tego że kolumna fajna. 

-----------------

Może nie jestem do końca obiektywny, bo to mój dobry znajomy. Ale posłuchaj kolumn Linea. 

Są w tej cenie, grają genialnie i wykonanie jest 10/10. 

Zagrają nawet z ziemniaka (więcej niż 5W na wycieraczce nigdyy na nich nie widziałem), a zarówno cherbatniki jak te fyne zjedzą.

A może byłbyś łaskaw napisać których?

d2FjPTIwMDF4MS4zMzM=_src_75106-linea-aud

BTW chyba bezcenne, o cenach cisza jak po śmierci organisty. To taka tajemnica? Po premierze? Dla wybranych?

A może miałeś na myśli te?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

20 minut temu, venom200 napisał:

Jestem po kilku odsłuchach i chyba zostawię Arcady. Na razie słucham jeszcze

Co ciekawego udało Ci się odsłuchać?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

AudioSolutions Figaro L2 , Sonus Faber Olimpyca 5, Klipsch La scala, Qualio IQ, Audiovector Qr5 i jeszcze coś ale na te chwilę zapomniałem . Mam swoje spostrzeżenia. Takie że Arcady chyba zestawie. Połączenie LM845 Premium z Arcada cholernie mocna para . Ardacy to świetne granie. Ale ten LM podnosi poprzeczkę niesamowicie

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

A może byłbyś łaskaw napisać których?

Ukryta Zawartość

BTW chyba bezcenne, o cenach cisza jak po śmierci organisty. To taka tajemnica? Po premierze? Dla wybranych?

A może miałeś na myśli te?

Ukryta Zawartość

Nie wiem po ile ma te monitorki, ale te po lewo chyba na luźno by się zmieściły w budżecie. 
Trzeba byłoby się zapytać dokładnie u Pawła na FB.
Pewnie ceny się wyklarują, jak pojawią się na stałe w ofercie sklepów (a z tego co wiem, to tak będzie). 

Bo jeżeli chodzi o energię, dynamikę etc. to nie znam nic co by się zbliżyło do tej trójki. A przy tym, mają charakterystyki jak od linijki, dosłownie. 
A przynajmniej jeżeli chodzi o przedział cenowy do 350k (a wszystkie 3 łącznie tyle nie kosztują). 

Pomimo, że to mój dobry kolega to nic nie mam z tej polecjaki. I robię to z czystym sercem i sumieniem. 
Jak jest możliwość podjechania do Białegostoku czy ugadanie się z nim jakoś, to na pewno warto. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky
Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Nie wiem po ile ma te monitorki, ale te po lewo chyba na luźno by się zmieściły w budżecie. 
Trzeba byłoby się zapytać dokładnie u Pawła na FB.
Pewnie ceny się wyklarują, jak pojawią się na stałe w ofercie sklepów (a z tego co wiem, to tak będzie). 

Bo jeżeli chodzi o energię, dynamikę etc. to nie znam nic co by się zbliżyło do tej trójki. A przy tym, mają charakterystyki jak od linijki, dosłownie. 
A przynajmniej jeżeli chodzi o przedział cenowy do 350k (a wszystkie 3 łącznie tyle nie kosztują). 

Pomimo, że to mój dobry kolega to nic nie mam z tej polecjaki. I robię to z czystym sercem i sumieniem. 
Jak jest możliwość podjechania do Białegostoku czy ugadanie się z nim jakoś, to na pewno warto. 

Zeby sie dogadywac to chyba najpierw trzeba takich kolumn u siebie w pomieszczeniu posluchać. Bo chyba nie wyobrazasz sobie kupowania w ciemno ? 😉 .

PS. a od tcyh „po lewo” to brzydszych juz chyba na pewno nie ma 🙂 . Chyba ten gosc z ASP na kacu je projektował 😉 .

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Zeby sie dogadywac to chyba najpierw trzeba takich kolumn u siebie w pomieszczeniu posluchać. Bo chyba nie wyobrazasz sobie kupowania w ciemno ? 😉 .

PS. a od tcyh „po lewo” to brzydszych juz chyba na pewno nie ma 🙂 . Chyba ten gosc z ASP na kacu je projektował 😉 .

Na żywo wyglądają dużo, dużo lepiej. 
No i robi wrażenie pietyzm wykonania (serio, nie znam nikogo z takim szmerglem na ten temat co Paweł). 

Nikt nie mówi o kupowaniu w ciemno. Ale posłuchaniu i zobaczeniu czy warto organizować całą logistykę transportową bo to zawsze jest problem dla obu stron. A z tego co wiem, bo wszystkie 3 kolumny są od dłuższego czasu w rozjazdach, były w Poznaniu w Audioplazie, u Fikusa, gdzieś w Warszawie, Białymstoku, premium sound etc. Więc jest jakaś szansa, że się pojawią w okolicy. 

17 godzin temu, venom200 napisał:

AudioSolutions Figaro L2 , Sonus Faber Olimpyca 5, Klipsch La scala, Qualio IQ, Audiovector Qr5 i jeszcze coś ale na te chwilę zapomniałem . Mam swoje spostrzeżenia. Takie że Arcady chyba zestawie. Połączenie LM845 Premium z Arcada cholernie mocna para . Ardacy to świetne granie. Ale ten LM podnosi poprzeczkę niesamowicie

Jak wrażenia z la scala i qualio?

Ja bardzo lubie dźwięk z Horn czy z La scala, To jak LA Scala buduje scene jaka średnica to dosłownie cudo. Wielkie pudla jak szafy a znikają w pomieszczeniu lepiej niż małe monitorki. Jednak nie maja basu pod tym względem to masakra. Trzeba by się subem wspomagać innej możliwości nie widzę. Ale przy takich pudlach to znów problem z miejscem. Qualio fajne granie ale troszkę ubogie na średnicy, ale bardzo uniwersalne kolumny Fajnie zagrają w każdej muzyce. Graja troszkę do tyłu zapewne że względu na brak obudowy która by ukierunkowała dźwięk do przodu.
Najbardziej spójne granie fo Sonusy tam jest wszystko . Audiovector za dużo męczących wysokich miały
Myślę że Cornwall lub JBL 4367 to dla.mnie byłoby to, nie mam jednak gdzie odsłuchać
Ale nie kupię w ciemno. W tych cenach to nie ma idelnej kolumny ot co. Więc na razie Arcady zostają świetne granie w tej cenie bardzo rozsądny kompromis. Inna sprawa że to trzeba wszystko by w domu posłuchać. Trudno podjąć decyzję w innych warunkach i z inną elektroniką. No u mnie z moim LM to takie Qualio mogło bu zagrać idealnie no Set raczej uzupełnił by średnicę.

• Moderatorzy
2 godziny temu, venom200 napisał:

Jednak nie maja basu pod tym względem to masakra. Trzeba by się subem wspomagać innej możliwości nie widzę.

Ale z jakim wzmacniaczem sprawdzałeś? Jaka moc? 

-----------------

Audio Research 6550 i MF6Si. Nie chciałem topek sprawdzać Bo tak jest mniej zakłamania
Fajne w Klipsch to że głośność na 20 grała głośniej niż inne kolumny na 36

1 godzinę temu, venom200 napisał:

Fajne w Klipsch to że głośność na 20 grała głośniej niż inne kolumny na 36

Skuteczność 105 db Klipsch robi robotę. Mniej męczy piec. 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

5 godzin temu, venom200 napisał:

Ja bardzo lubie dźwięk z Horn czy z La scala, To jak LA Scala buduje scene jaka średnica to dosłownie cudo. Wielkie pudla jak szafy a znikają w pomieszczeniu lepiej niż małe monitorki. Jednak nie maja basu pod tym względem to masakra. Trzeba by się subem wspomagać innej możliwości nie widzę. Ale przy takich pudlach to znów problem z miejscem. Qualio fajne granie ale troszkę ubogie na średnicy, ale bardzo uniwersalne kolumny Fajnie zagrają w każdej muzyce. Graja troszkę do tyłu zapewne że względu na brak obudowy która by ukierunkowała dźwięk do przodu.
Najbardziej spójne granie fo Sonusy tam jest wszystko . Audiovector za dużo męczących wysokich miały
Myślę że Cornwall lub JBL 4367 to dla.mnie byłoby to, nie mam jednak gdzie odsłuchać
Ale nie kupię w ciemno. W tych cenach to nie ma idelnej kolumny ot co. Więc na razie Arcady zostają świetne granie w tej cenie bardzo rozsądny kompromis. Inna sprawa że to trzeba wszystko by w domu posłuchać. Trudno podjąć decyzję w innych warunkach i z inną elektroniką. No u mnie z moim LM to takie Qualio mogło bu zagrać idealnie no Set raczej uzupełnił by średnicę.

Z Twoim budgetem to Ty sie ocierasz o JBL4343. 

Gdzie posluchac? U mnie? 😉 .

Ale nie są na sprzedaż.

• Moderatorzy
10 minut temu, pmcomp napisał:

Z Twoim budgetem to Ty sie ocierasz o JBL4343. 

Gdzie posluchac? U mnie? 😉 .

Ale nie są na sprzedaż.

Ukryta Zawartość

Zawsze można kupić ze stodoły od "audioexclusivo" kimkolwiek jest ten sprzedawca... Obdrapane, brudne, oblepione błotem z tej szopy - aż chce się kupować oczami 🙂

Ukryta Zawartość

-----------------

proponuję używane magico a 3.....ostatnio się pokazały na giełdzie hifi oraz w kutnie 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawsze można się dogadać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mztv
błąd
14 godzin temu, venom200 napisał:

A wiesz że do lampy to one się kompletnie nie nadają , na pewno nie do takiej 30 W

Pytałeś się w YB Audio, czy wystarczy ci na te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.03.2024 o 14:33, venom200 napisał:

Proszę o jakieś sensowne propozycje. Wiadomo lampa tylko 30 W, Ale akurat LM845 Premium to bardzo solidna elektrownia. Muzyką jaką słucham wszelaka, Ale ja osobiście preferuję raczej spokojny repertuar.

Były takie za 119000,00 zł w ogłoszeniu na audiostereo.pl (już archiwalnym), ale się zmyły :)

Tylko dlatego, że posiadał dwa komplety tychże największych Studio Monitorów, to jeden z nich był na sprzedaż.

Cytat

a yes! i can fully recommend them to anyone who can afford them, one of the greatest speakers ever made in any price ! :)

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Ale nie są na sprzedaż.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Pytałeś się w YB Audio, czy wystarczy ci na te:

Ukryta Zawartość

A co to za model?

Ukryta Zawartość

8 minut temu, venom200 napisał:

A co to za model?

A nie mam pojęcia.🤪

Wiem tylko, że kilka takich zestawów już powstało. Rozmawiałem ostatnio z Pawłem i mówił, że mają kolejny na ukończniu i można sobie podjechać i posłuchać.

Zapytaj opinię @plastik1989, jego kolego kupował accu pod te kolumny i miał okazje ich sobie posłuchać.

Myślałeś o living voice?Te z zewnętrznymi zwrotnicami!Do lampy jedne z lepszych.Jak znajdziesz używkę w dobrej cenie i Ci nie podejdą to odkupię;) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bellatrixy z Divine Acoustics już ktoś wrzucał? Podobnie jak moje Proximy 3 czym lepszy system tym lepiej grają. Nawet  wielokrotnie droższe systemy od samych kolumn dają kolejne zauważalne przyrosty jakości...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi