Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny z dobrze kontrolowanym dołem, gęstą średnicą i normalnymi wysokimi.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w znalezieniu kolumn podłogowych do 25 m kw z w/w cechami: dobrze kontrolowanym dołem, gęstą średnicą i normalnymi wysokimi. W cenie do 10k - nowe lub używane. Obecnie gram na Dynaudio X14 + Rel T5i i brakuje jak można się domyślać gęstości i wypełnienia. Dodatkowo kolumny jak grają głośno to trochę się gubią. To nie są neutralnie grające kolumny ale wysokie mają bardzo fajne, i rozdzielcze i szkliste i rozsypujące się ale nigdy nie kłujące czy natarczywe itp.. tego bym nie chciał popsuć. Do tej pory przelotnie słuchałem wielu kolumn i z nich najbardziej leżały mi Pylon Audio Diamond 30 - z tym że bas wydawał mi się jakiś taki nie zupełnie poprawny. Granie liniowe z dobrą rozdzielczością i kontrolą - takie studyjne bardziej niż skoślawione audiofilskie.

Jeżeli masz wzmacniacz z dobrze kontrolowanym basem to powinno w tym budżecie udać się kupić używane Chario Pegasus. Posłuchaj.

Co to znaczy normalna góra?

Wiesz bo o naturalnych kolumnach liniowym wzmacniaczu to na tym forum są całe encyklopedie natomiast nikt nie wie jaki to jest dźwięk.

Jeśli zaczniesz analizować pomiary to oczywiście znajdziesz takowe i dla kolumn i dla wzmacniacza które są faktycznie poziomą płaską linią.

Czy one będą dla ciebie grały liniowo oraz czy w twoim pomieszczeniu będą grały liniowo to już są kompletnie dwie inne rzeczy.

Chatki lubię ale moim zdaniem to też nie jest naturalne granie.

Coś do tej pory odsłuchałeś?

No właśnie ciekawe jak by tak postawił u siebie ''liniowe '' kolumny  ,co by było jedne z bardziej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   nawet na OLX są :)18630-max_phonar_p_lab_.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i teraz mamy taki wykres i taki opis

"Brzmienie

Bezpośrednie, wyraziste, dynamiczne. Czytelna i doskonale rozplanowana scena, wartki bas, mocny środek, szczegółowa góra".

Czy to idzie w parze?

A zobaczmy tu

image.png.1a85815eb92a493f04ab3d57b5b016a6.png

I do tego taki opis

Brzmienie

Zrównoważone, spójne, nasycone. Niski i dobrze prowadzony bas, neutralna średnica, gładka góra. Uniwersalne i całkiem normalne, bez podbarwień i dusznych klimatów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może taka liniowość byłaby do przyjęcia - z pewnego dystansu:

Ukryta Zawartość

monitor z basem porównywalnym z niedużymi podłogówkami ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Przecież Andrzejowi wcale o naturalne granie nie chodzi .

16 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Proszę o pomoc w znalezieniu kolumn podłogowych do 25 m kw z w/w cechami: dobrze kontrolowanym dołem, gęstą średnicą i normalnymi wysokimi.

Tu właśnie kłania się Chario z dobrym wzmacniaczem .

KALIBER vel rydz .

Cześć 🙂 Moim zdaniem do listy do sprawdzenia na pewno warto dopisać KEF R5 Meta. Są powyżej budżetu, ale w tej kwestii chętnie pomożemy i zobaczymy, co uda się zrobić, a według mnie całkiem nieźle wpasowują się w Twoje oczekiwania. Na pewno warto też sprawdzić mniejsze Pylony pod ten metraż, czyli Diamond 25 MK2. Szybsze i delikatniejsze w dole. 

Zachęcam do obejrzenia naszego filmu z kolumnami do 10 tys PLN, a także do umówienia się na odsłuch w naszym salonie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

18 godzin temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Obecnie gram na Dynaudio X14 + Rel T5i i brakuje jak można się domyślać gęstości i wypełnienia

A co je napędza?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś z tych propozycji; szczególnie RLS i Spendory, a IQ też ciekawe ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, KALIBER napisał:

Przecież Andrzejowi wcale o naturalne granie nie chodzi .

Owszem, Chario może nie są neutralne ale zdecydowanie są naturalne a o to chyba Andrzejowi chodziło. Również na brak basu nie powinien narzekać. 

W Nautilusie bez problemu można posłuchać i samemu się przekonać czy o taki dźwięk chodzi.

Godzinę temu, Maraudio napisał:

A co je napędza?

Teac AI 2000. Jako źródło Oppo Sonica lub Primare NP30.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Co to znaczy normalna góra?

Wiesz bo o naturalnych kolumnach liniowym wzmacniaczu to na tym forum są całe encyklopedie natomiast nikt nie wie jaki to jest dźwięk.

Jeśli zaczniesz analizować pomiary to oczywiście znajdziesz takowe i dla kolumn i dla wzmacniacza które są faktycznie poziomą płaską linią.

Czy one będą dla ciebie grały liniowo oraz czy w twoim pomieszczeniu będą grały liniowo to już są kompletnie dwie inne rzeczy.

Górę nie jest trudno znaleźć normalną - bo jest taka w Aurorach 700, KLH Kendal, Diamond 25,28,30 - ale w Wharfedalah Lindton już jest zapiaszczona, tak samo w Pylonach Saphire 31.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ehhh - wysokie jak są rozdzielcze i dobrej jakości to +/- 5dB jakoś nie robi różnicy

🙂

Aurora 700 - jak za te pieniądze gra super - ale w klasyce np. Slayer stopa perkusji się gubi i to bardzo.

KLH Kendal - te grają trochę zbyt rozrywkowo góra jest mocna i bas tez trochę misiek.

Ampion 3LS - góra i srednica ok - ale basu sporo.

Diamond 25 - fajny ciepły bas - kurde taki też lubię, ale srednica nie istnieje.

Diamond 28 podobnie ale bas ciezszy i slabszy od 28.

Diamond 30 - w sumie wszystko ok poza takim dziwnym sznytem na basie - nie ma kontura tylko takie łuuuP.

Audiovector QR4 - góry duzo ale ładnej, mogło by troche to meczyc -- ale bas tez przewaloy.  

Edytowane przez AndrzejPiaseczno
5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli teraz zgadujemy o co andrzejowi chodziło. 

Może lepiej poczekać na jego wypowiedź?

Obecny 🙂 dodałem odpowiedz.

Jeszcze Mission QX 4, rozrywkowe dość.

Dali Opticon 6 - jak QR4 góry bardzo dużo - tutaj nawet wiecej i bas jak w Aurorach.

Chodzi mi o naturalne granie nie koniecznie neutralne, bas ma mieć fakturę, różnicować i średnica ma być gęsta i obecna - Aurora ma taką wypchniętą średnicę - ale coś czuje ze w polskim rocku lata 70 mogła by mi mocno pociachać?

Jak do teraz najlepiej do teraz grały u mnie Dynaudio BM5 - ale dopóki się nie wygrzały bas miał kopyto i fakturę - potem sie rozlazł jak mrówki po namiocie.

15 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Górę nie jest trudno znaleźć normalną - bo jest taka w Aurorach 700, KLH Kendal, Diamond 25,28,30 - ale w Wharfedalah Lindton już jest zapiaszczona, tak samo w Pylonach Saphire 31.

Okej no to z tego to ja rozumiem że szukasz delikatnej góry ale czystej

1 minutę temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Obecny 🙂 dodałem odpowiedz.

Jeszcze Mission QX 4, rozrywkowe dość.

Dali Opticon 6 - jak QR4 góry bardzo dużo - tutaj nawet wiecej i bas jak w Aurorach.

Chodzi mi o naturalne granie nie koniecznie neutralne, bas ma mieć fakturę, różnicować i średnica ma być gęsta i obecna - Aurora ma taką wypchniętą średnicę - ale coś czuje ze w polskim rocku lata 70 mogła by mi mocno pociachać?

Powiem ci że sporo sprzętu przerobiłeś teraz się tylko tak zastanawiam czy to były odsłuchy w salkach odsłuchowych czy u ciebie?

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Okej no to z tego to ja rozumiem że szukasz delikatnej góry ale czystej

Powiem ci że sporo sprzętu przerobiłeś teraz się tylko tak zastanawiam czy to były odsłuchy w salkach odsłuchowych czy u ciebie?

Z tą górą to tak nie jest - może być wyeksponowana - góra pasowal mi prawie z wszystkich w/w - poza Lintonami i Saphire. Te Mission QX 4 też mialy średnią. 

Niestety nie ma lekko - wszystkie odsłuchy w różnych salkach z różnym towarzystwem.

Żadne kolumny nie urzekły mnie na tyle by je zabrać do domu. Nad Diamondami 30 się zastanawiałem ale już ich nie ma.

1 hour ago, AndrzejPiaseczno said:

Co to znaczy "zapiaszczona góra", jak się to-to poznaje?

Edytowane przez Gabaryton
Teraz, Gabaryton napisał:

Co to znaczy "zapiaszczona góra", jak to-to poznaje?

Posłuchaj Lintona albo Saphire 30 - generalnie mało rozdzielcza, sklejona i natarczywa przez sybilianty.

7 minutes ago, Gabaryton said:

Co to znaczy "zapiaszczona góra", jak się to-to poznaje?

5 minutes ago, AndrzejPiaseczno said:

Posłuchaj Lintona albo Saphire 30 - generalnie mało rozdzielcza, sklejona i natarczywa przez sybilianty.

OK, dzięki za wyjaśnienie, to rzeczywiście może męczyć w czasie słuchania.

Edytowane przez Gabaryton

Miałem u siebie:  Avance Omegi 509 - i gralo to fajnie, poza slabym basem, którego nie było.

Miałem Mission MX-4 - tym minimalnie brakowąlo rozdzielczości wysokich - bardzo fajne kolumny i tanie i ladne i dobrze grające - tutaj wlaśnie średnica jest na miejscu - tylko te wysokie.

Miałem Dynaudio DM 2/6 - gora, średnica bajka - bas największa buła jaką

Miałem Omegi 506 - te byly już troche zbyt jasne - za mało basu i srednicy - ale wysokie poza zbyt dużą ilością klasa.

Więc w sumie wystarczy mi kolumna - z dobrą minimalnie ocieploną średnicą, wysokimi na miejscu i dobrze kontrolowanym basem - ale nie musi taki być. Diamond 25 mają lejący ale przyjemny.

Za wysokie dowalone uważam takie jak w: Dali Opticon 6, Audiovector QR4  - w sumie pozostałe reszta grała dobitniej lub ciszej na wysokich ale radość za słuchania była - pytanie jak długo 🙂

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i teraz mamy taki wykres i taki opis

"Brzmienie

Bezpośrednie, wyraziste, dynamiczne. Czytelna i doskonale rozplanowana scena, wartki bas, mocny środek, szczegółowa góra".

Czy to idzie w parze?

A zobaczmy tu

Ukryta Zawartość

I do tego taki opis

Brzmienie

Zrównoważone, spójne, nasycone. Niski i dobrze prowadzony bas, neutralna średnica, gładka góra. Uniwersalne i całkiem normalne, bez podbarwień i dusznych klimatów

Ukryta Zawartość

Bo te ich opisy są o kant d*py...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Owszem, Chario może nie są neutralne ale zdecydowanie są naturalne

Tak , miało być neutralne , mea culpa !😐

KALIBER vel rydz .

3 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Teac AI 2000. Jako źródło Oppo Sonica lub Primare NP30.

Ehhh - wysokie jak są rozdzielcze i dobrej jakości to +/- 5dB jakoś nie robi różnicy

🙂

Aurora 700 - jak za te pieniądze gra super - ale w klasyce np. Slayer stopa perkusji się gubi i to bardzo.

KLH Kendal - te grają trochę zbyt rozrywkowo góra jest mocna i bas tez trochę misiek.

Ampion 3LS - góra i srednica ok - ale basu sporo.

Diamond 25 - fajny ciepły bas - kurde taki też lubię, ale srednica nie istnieje.

Diamond 28 podobnie ale bas ciezszy i slabszy od 28.

Diamond 30 - w sumie wszystko ok poza takim dziwnym sznytem na basie - nie ma kontura tylko takie łuuuP.

Audiovector QR4 - góry duzo ale ładnej, mogło by troche to meczyc -- ale bas tez przewaloy.  

Mam Lintony Heritage, dwa zestawy w dwóch różnych pomieszczeniach i mogę o nich różne rzeczy powiedzieć, ale nie powiem, żeby miały "zapiaszczoną górę". Góra jest bardzo ładna. Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić odnośnie tych kolumn, to że mają membrany z plastiku (jakieś tworzywo kevlaropodobne? jakiś wynalazek specjalnie do tego celu). I ja to słyszę. Szczególnie w porównaniu z kolumnami, które mam jeszcze w innym pomieszczeniu mającymi membrany celulozowe. Membrany z tworzyw sztucznych ma większość współczesnych głośników, więc to nie jest specyfika Lintonów. 

Edytowane przez puggilares
30 minut temu, puggilares napisał:

Mam Lintony Heritage, dwa zestawy w dwóch różnych pomieszczeniach i mogę o nich różne rzeczy powiedzieć, ale nie powiem, żeby miały "zapiaszczoną górę". Góra jest bardzo ładna. Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić odnośnie tych kolumn, to że mają membrany z plastiku (jakieś tworzywo kevlaropodobne? jakiś wynalazek specjalnie do tego celu). I ja to słyszę. Szczególnie w porównaniu z kolumnami, które mam jeszcze w innym pomieszczeniu mającymi membrany celulozowe. Membrany z tworzyw sztucznych ma większość współczesnych głośników, więc to nie jest specyfika Lintonów. 

No widzisz ja Lintony odsłuchiwalem z Cabesse AllInOne i gralo to troche sklejonymi wysokimi.. Może amplifikacja nie dala rady ale chwile poźniej zagrały Amphiony L3S i KLH Kendal i tutaj wysokie były ekstra.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Heh bo to są formułki specjalne, ma być maksymalnie pozytywnie i kompletnie bez sensu.. tak żeby każde brzmienie dało się dopasować. Tak żeby nie dało się żadnych pretensji wystosować.

Np:  "Wyrafinowane połączenie ciemnego tła z wyraźnym, subtelnym detalem. Mocne, płynne i przejrzyste, bez iskrzenia i grzmotów." - to jest opis DACa który w moim odczuci ma rozmyty bas, trochę zrolowane wysokie - niby wszystko jest ok ale tak zdziebko kuleje definicja. Ale czy moje odczucia nie pasują do opisu - wszystko się zgadza w 100%.

A coś z ProAc ? Tam jest dobre stonowane i z tego co pamiętam nie męczące na dłuższą metę. Vele też super grają tylko już bardziej rozrywkowo. Bowersow nie proponuje bo to trzeba lubić a ja coś do dnia dzisiejszego nie mogę się z nich wyleczyć 😅

Właśnie albo coś z proac albo sprawdź też monitor audio ale gold 100 i do tego suba jakiegoś? Rel t5x?

Myślałeś o tej drodze?

12 godzin temu, J4Z napisał:

Zastanawiam się kiedy minie ta bariera że napiszą w którymś teście dokładnie to samo co w innym. Ile można ?

Mi się z tymi założeniami sprawdziły AudioSolutions Figaro M. Chociaż do Twojego metrażu to nawet S by wystarczyło. Pytanie czy szukasz nowych czy używanych. 

W dniu 10.03.2024 o 19:16, AndrzejPiaseczno napisał:

W cenie do 10k - nowe lub używane.

Napisal przeciez w 1 poscie

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, ro35 napisał:

A możemy problem jest we wzmacniaczu a nie kolumnach ? Tyle ich było testowane... 

To albo akustyka.

Ale swoją drogą słuszna uwaga czy było to wspomniane jaki jest wzmacniacz?

• Pokaż nowe odpowiedzi