Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Pragnę podłączyć stary wzmak Pioneer A-407 do TV. Myślę nad DACem(kabel optyczny do TV ,do wzmaka 2xRCA). Czy to jest dobre rozwiązanie, a jeśli tak to jaki DAC polecacie. Dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/166818-jaki-dac-wybra%C4%87/

Jakikolwiek działający. Telewizor jako źródło dźwięku jest tak słaby, że nie ma sensu zbytnio zawracać sobie głowy tematem. Niezależnie czy wybierzesz taniego chinola za kilka stów czy hi-endowy przetwornik za kilkaset tysięcy, wielkiej różnicy nie będzie. 

Do TV cokolwiek 😉

U nas znajdziesz Real Cable Nano DAC https://www.tophifi.pl/stereo/przetworniki-c-a/real-cable-nano-dac.html ale da się nawet taniej 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Na przykład taki, że masz wzmacniacz bez DAC i chcesz do niego podłączyć TV, żeby sobie poogladać filmy z fajnym dźwiękiem.

18 godzin temu, leszekorzeszek74 napisał:

Witam serdecznie. Pragnę podłączyć stary wzmak Pioneer A-407 do TV. Myślę nad DACem(kabel optyczny do TV ,do wzmaka 2xRCA). Czy to jest dobre rozwiązanie, a jeśli tak to jaki DAC polecacie. Dziękuje

Super jakości z tego nie będzie, więc nie ma sensu pakować się w jakieś drogie DAC, bierz co się podoba z niskiej półki i po temacie.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tak, zaproponuj koledze Chorda Qutesta do wzmaka za 400zł 😀

Nie znam jego Pioniera. Może w takim wypadku niech po prostu wyjdzie wyjściem słuchawkowym z tv?

Teraz, Ajothe napisał:

Sam kiedyś miałem taką dziadowską kostkę za 60zł i wszystko działało jak należy, grało normalnie czyli dobrze 😀

A to kolega gra tak do tej pory.

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

1 minutę temu, J4Z napisał:

Nie znam jego Pioniera. Może w takim wypadku niech po prostu wyjdzie wyjściem słuchawkowym z tv?

Dzisiaj nie każdy telewizor ma takie wyjście, a często jest sam optyk.

1 minutę temu, J4Z napisał:

A to kolega gra tak do tej pory.

Kolega ma hajendowy DAC R2R DIY 😀

Dac jest do poprawy jakości muzyki a nie dialogu z tvp info czy tvn 24. Dobra jakość z telewizora jest w kanałach mi. Hbo 5.1 po co dać lepiej kupić soundbar z suboferem

1 minutę temu, Abajek napisał:

soundbar z suboferem

Tani wzmacniacz stereo + przyzwoite tanie kolumny zjedzą każdy soundbar no może poza takim za chore pieniądze 🙂

9 minut temu, Abajek napisał:

Dac jest do poprawy jakości muzyki a nie dialogu z tvp info czy tvn 24. Dobra jakość z telewizora jest w kanałach mi. Hbo 5.1 po co dać lepiej kupić soundbar z suboferem

Daj spokój...

Hmm, może tanie Fiio d03?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Dziękuje panowie za podpowiedz. Dodam jeszcze poza tematem że znalazłem u siebie na strychu korektor z 1985,jak to wszystko połączę to będzie ogień🤪. Temat uważam za zamknięty. Dziękuje i pozdrawiam

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Kolega ma hajendowy DAC R2R DIY 😀

Chodziło mi, że mój kolega gra z taką kostką dac za parę dyszek. 

6 godzin temu, Abajek napisał:

Jaki sens ma dac do telewizora napiszcie mu  bo ja niewiem

Czasem oglądając film  puszczam dźwięk z telewizora po optyku do systemu audio. Takie kino domowe 2 + 1. Jakość dźwięku o wiele lepsza niż z głośniczków telewizora. Ale dużo gorsza niż z jakiegokolwiek źródła dźwięku audio w potocznym rozumieniu 

No i przyszedł ten nieszczęsny Dac.Podłączyłem do TV i wzmacniacza i cisza, zmieniłem optyka, czincze USB, nadal cisza tylko TV gada że brak sygnału, słaby sygnał. No to myślę sobie że wzmacniacz zepsuty. Podłączyłem  stareńkie Dvd kurna gra całkiem ładnie. Zastanawiam się teraz czy brnąć w Daca czy kupić stare Dvd z hdmi i usb. I wtedy hdmi do TV, czincze z Dvd do wzmacniacza. Jeśli w usb będzie chodził pendrive to mnie to zadowala. Swoją drogą jak podłączyłem  Dvd to mocno się zaskoczyłem jak to fajnie gra(do tej pory był podłączony do kompa). Kiedyś były tylko czincze, jacki, euro, diny i wszystko działało. Dziękuje i pozdrawiam

Jeśli TV gada że brak sygnału to ten DAC może nie w tą stronę konwertuje? Podaj link do tego co kupiłeś.
Powinieneś mieć DAC z wejściem optycznym do podłączenia TV i wyjściem cinch do podłączenia do wzmacniacza.

Optykiem łączysz DAC z TV a następnie DAC przez cinch ze wzmacniaczem. DAC zasilasz przez przez USB. Na wyjściu optycznym TV powinien być sygnał dwukanałowy bo ten DAC raczej nie dekoduje Dolby Digital+.

W ustawieniach wyjścia dźwięku z TV ma być PCM - u mnie tylko tak działa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz dopatrzyłem że potrzebny jest zasilacz 5V 1A  którego nie ma w zestawie. Na pudełku czy w internecie nie ma o tym słowa. Przecież mam prawo się nie znać prawda? Jadę kupić i dam znać co z tego bajzlu wynikło😄

10 minut temu, leszekorzeszek74 napisał:

Teraz dopatrzyłem że potrzebny jest zasilacz 5V 1A  którego nie ma w zestawie. Na pudełku czy w internecie nie ma o tym słowa. Przecież mam prawo się nie znać prawda? Jadę kupić i dam znać co z tego bajzlu wynikło😄

😄

• Pokaż nowe odpowiedzi