Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 2k. Których propozycji nie kupować?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Zastanawiałem się jak ugryźć temat, żeby nie był to kolejny post z cyklu „jakie x za y zł”. Odwracam zatem kota ogonem i pytam czego nie kupować. 

Do rzeczy…

Szukam używanego odtwarzacza cd do 2000 zł. Przeczytałem to co udało mi się znaleźć, przejrzałem oferty na rynku wtórnym, zmieniłem kryteria i wymagania i ostatecznie wytypowałem kilka modeli, które wpadły w mój gust i (chyba) potrzeby. 

Tworząc poniższą listę kierowałem się:

1) Względnym brakiem złych opinie (względnym ponieważ na temat niektórych w ogóle jest mało opinii),

2) Ceną,

3) Wyglądem, który wpisał by się w przeznaczone pod urządzenie miejsce.

4) Aktualną dostępnością na portalach OLX i ALL

Proszę o radę „którego z wymienionych urządzeń  nie kupować” z uwagi na awaryjność, brak części zamiennych czy też ogólna marność wykonania/brzmienia.  

Pierwsze miejsce (wybór racjonalny): Pioneer PD-50. Z informacji w sieci wynika, że to najrozsądniejszy i pewny zakup. Na minus szczotkowany panel i dostępność. Jest nawet jeden w Szczecinie ale po „przeglądzie” w bliżej nieokreślonym zakładzie. 

Ponadto:

ROTEL RCD-12

Arcam cd 72

Arcam fmj cd17

Musical fidelity x-ray v3

Mój faworyt z uwagi na unikalny design i brytyjskie pochodzenie pasujące do mojego wzmacniacza Cyrus One:

Meridian 206/506/507. (Osobiście wybrałbym 207 w czerni ale nie jest dostępny). Będąc przy Meridianach - czy dwusetki grają gorzej czy inaczej względem pięćsetek?

Wątek, który wydawać by się mogło świetnie pasuje do podpięcia umarł w roku 2019 i nie drgną odświeżony w roku 2023 wiec po części czuje się rozgrzeszony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Stary Grzyb
  • Stary Grzyb zmienił(a) tytuł na Odtwarzacz CD do 2k. Których propozycji nie kupować?

Stary Grzyb@ 

Czego( które) z wymienionych modeli sluchałeś ? U siebie lub gdzieś .

Zakup sprzętu powinien zacząć się od posłuchania wybrania A następnie czy warto bo ??? 

- może się psuje!

- może drogi! ( dla kogo ?)

-a może inne  coś??

Twoje pytanie z serii  : CO kupić kupić i Ja mam być zadowolony?

W Świecie Audio  nie ma nic na skróty!

Szukasz podoba się i pytasz i opinie ? 

Lub  inaczej? Dużo danych o swoim systemie i czego oczekujesz po zmianie? 

A co dobre A i co nie to nie tędy droga żebyś sobie fajny pasujący dla Ciebie klocek kupił .

Pozdrawiam 

Ps. Przemyśl temat 

11 minut temu, bogus18 napisał:

Stary Grzyb@ 

Czego( które) z wymienionych modeli sluchałeś ? U siebie lub gdzieś .

Zakup sprzętu powinien zacząć się od posłuchania wybrania A następnie czy warto bo ??? 

- może się psuje!

- może drogi! ( dla kogo ?)

-a może inne  coś??

Twoje pytanie z serii  : CO kupić kupić i Ja mam być zadowolony?

W Świecie Audio  nie ma nic na skróty!

Szukasz podoba się i pytasz i opinie ? 

Lub  inaczej? Dużo danych o swoim systemie i czego oczekujesz po zmianie? 

A co dobre A i co nie to nie tędy droga żebyś sobie fajny pasujący dla Ciebie klocek kupił .

Pozdrawiam 

Ps. Przemyśl temat 

Nie chciałem zaciemniać przekazu wiec nie nakreśliłem kontekstu. Ale skoro zapytałeś to spieszę z odpowiedzią. 

Nie słyszałem żadnego z nich ale chętnie posłucham. Jeśli mi się nie spodoba to wystawie na sprzedaż i poszukam dalej. nawet jeśli miałbym stracić stówkę albo dwie. 
Jak zajrzysz w moje posty to zobaczysz ze niedawno wymieniłem wzmacniacz i nie szedłem na skróty. 
Nie zależy mi abyście (forumowicze) dobrali mi sprzęt pod mój gust bo to oceni moje ucho. Proszę byście ewentualnie zaoszczędzili mi czasu i ustrzegli przed nietrafionym (pod katem technicznym) zakupem. 

Edytowane przez Stary Grzyb
45 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Meridian 206/506/507. (Osobiście wybrałbym 207 w czerni ale nie jest dostępny). Będąc przy Meridianach - czy dwusetki grają gorzej czy inaczej względem pięćsetek?

Coś obiło mi się o uszy, że do 506 jak padnie laser to nie ma już nowych, nie wiem jak z 206 i 507.

46 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Arcam cd 72

Arcam fmj cd17

Do listy dodałbym jeszcze CD23, może wyrwać koło 2k.

22 godziny temu, Prewwit napisał:

Coś obiło mi się o uszy, że do 506 jak padnie laser to nie ma już nowych, nie wiem jak z 206 i 507.

Zakładam, że 206 boryka się z tym samym problemem. Jeśli dobrze namierzyłem laser z 206 to CDM4 (nie wiem czy cdm nazwa lasera czy całego mechanizmu) i faktycznie nie występuje już na rynku w postaci innej niż z demontażu. Pytanie czy takie przekładanie ma sens. Czytając trochę o meridianie wszedłem w temat jednobitowości DAC. Ten egzemplarz którym się interesuje to TDA1547. Pytanie czy jestem w stanie usłyszeć różnicę między przetwornikiem wielobitowym a jednobitowym na sprzęcie, którym dysponuje. 

Kurde - podoba mi się 206 😉 

CDM4 to bardzo fajny transport. Dawców w postaci tańszych philipsow, grumdigow i marantzow jest masa. Ja z premedytacją na tym napędzie zbudowałem swój transport CD, bo jest on nie do ubicia. Kupiłem dwa bardzo stare i w opłakanym stanie CD philipsa, a napęd żyleta. Żadne nowe transporty nie działają tak szybko i pewnie. 

Co do meridiana unikalbym wersji 506.20 i 24 bo tam jest cdm12.5 i jest on nie do zdobycia. Ja swojego reaktywowalem kilkanaście razy. Te dostępne głowice są do niczego. Najlepsza działała pół roku. Teraz cedek bez napędu zalega w szufladzie. 

Chcesz fajny CD, zarówno pod względem funkcjonalnym i dźwiękowym. Polecam ten z olx'a 

Ukryta Zawartość

Jeśli prawdą jest wszystko co napisał sprzedający, to bardzo dobry oferta. Porządny CD player z epoki, zbudowany jak czołg i na bardzo dobrych kostkach. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Stary Grzyb napisał:

Jeśli dobrze namierzyłem laser z 206 to CDM4 (nie wiem czy cdm nazwa lasera czy całego mechanizmu) i faktycznie nie występuje już na rynku w postaci innej niż z demontażu.

Tutaj masz spis CDeków i laserów jakie do nich idą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Tomek 1685 napisał:

zbudowałem swój transport CD

W sensie modyfikowałeś urządzenie czy wypuściłeś sygnał coaxialem na zewnętrzny DAC? 

Pytam ponieważ 206 ma wyjścia cyfrowe a jak mam na regale Aune X1s z DAC i CXN również z wbudowanym DAC. Pewnie w tej klasie cenowej bedą grać podobnie ale ciekawi mnie czy inaczej od TDA1547.

W dniu 8.04.2024 o 18:12, Stary Grzyb napisał:

Osobiście wybrałbym 207

One miały dwa rodzaje lasera , jeden niedostępny bardziej , drugi mniej poza tym nawet sprawny nie zawsze zadziała.

Brak jakichkolwiek service manuali i schematów , za to pre gramofonowe ma bardzo dobre , do tego mm-mc . Warto takiego z pre poszukać.

Kupno to spora loteria , bezwzględnie musi działać i nie grzebany. 

W porównaniu do 500-tki gra trochę cieplej bardziej analogowo.

8 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

W sensie modyfikowałeś urządzenie czy wypuściłeś sygnał coaxialem na zewnętrzny DAC? 

Pytam ponieważ 206 ma wyjścia cyfrowe a jak mam na regale Aune X1s z DAC i CXN również z wbudowanym DAC. Pewnie w tej klasie cenowej bedą grać podobnie ale ciekawi mnie czy inaczej od TDA1547.

Budowałem cały transport z wykorzystaniem napędu  CDM4/19. Ma klika wyjść cyfrowych z wykorzystaniem s/pdif TTL, za buforrem wyjścia coax, toslink i AES/EBU i w drugim standardzie z wykorzystaniem WM8804 I2S, AES/EBU, Toslink i coax.

Ukryta Zawartość

1712729703275.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Budowałem cały transport z wykorzystaniem napędu  CDM4/19. Ma klika wyjść cyfrowych z wykorzystaniem s/pdif TTL, za buforrem wyjścia coax, toslink i AES/EBU i w drugim standardzie z wykorzystaniem WM8804 I2S, AES/EBU, Toslink i coax.

Ukryta Zawartość

1712729703275.jpg

Jeśli sam go zbudowałeś to ogromny szacun👍. Jestem pod wrażeniem👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Chylę czoło. 

13 godzin temu, bolo_senor napisał:

One miały dwa rodzaje lasera , jeden niedostępny bardziej , drugi mniej poza tym nawet sprawny nie zawsze zadziała.

W takim razie nie mam czego żałować. Zdecyduje się na zakup 602. Z czystej ciekawości. Wczesniej miałem yamahe cd-s300  podstawowy CeDek. Czy może być gorzej?

W dniu 9.04.2024 o 23:20, Stary Grzyb napisał:

Ty potrzebujesz napęd CD.a nie CD.

36 minut temu, tomek7776 napisał:

Ty potrzebujesz napęd CD.a nie CD.

Oj zaraz potrzebujesz… mógłby wystarczyć. Nie mam oporów żeby podłączyć urządzenie bezposrednio pod wzmacniacz (cyrus one). Przy tej kasie różnice pewnie będą niedostrzegalne. Sprostuj mnie jeśli się mylę. 
poza tym 206 mogę podłączyć i pod zewnętrzny dać i po analogu. Usłyszę różnice przy tej klasie sprzętu między transportem a odtwarzaczem wpiętym po cyfrowym wyjściu?

Edytowane przez Stary Grzyb

nowe Dac..i  graja duuuużo lepiej od starszych.dobry kabel i bedzie lepiej niz po analogu.a moze jednak poszukaj transportu CD.

4 minuty temu, tomek7776 napisał:

nowe Dac..i  graja duuuużo lepiej od starszych.dobry kabel i bedzie lepiej niz po analogu.a moze jednak poszukaj transportu CD.

Możesz rzucić jakaś propozycje?

Przeglądałem i ciagle obserwuje cyrusy ale kosztują powyżej 2k. Wspomniana 206 mogę mieć za 1,3k i to mnie skłania trochę do tego eksperymentu. Poza tym wizualnie świetnie pasuje ta gdzie chce go ustawic(ale to rzecz drugo a nawet trzeciorzędna). 

7 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Przeglądałem i ciagle obserwuje cyrusy ale kosztują powyżej 2k.

Ja mam starego Cyrusa DAD1.5. Nadal działa bez żadnego problemu. Może w taka stronę. Choć czy gra to inaczej niż Yamaha 300. Ja tam nie wiem choć słuchałem, ale zostawiłem sobie tego Cyrusa, by mieć jakiegoś Cyrusa.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

warto troche do cyrusa dołożyć

Tak się mówi a w ten sposób dołożyłem już do wzmacniacza i streamera 😄. Końca nie widać. Nie zamierzam się żenić z tym sprzętem. Odsapne i wymienię na lepszy. 

Porównywałem parametry (snr, separacje kanałów i inne te „tabelkowe”) cyrusów dostępnych na olx do 1000 zł i wypadały słabo wzgledem urządzeń nowych w cenie do 2k wiec dałem sobie spokój z cytrusami w dostępnym budżecie. 

cofając się do pierwszego posta - wymieniłem tam kilka odtwarzaczy - nie bez przyczyny. Założyłem ze mając jedno urządzenie które ma i wyjście liniowe i cyfrowe będę mógł sprawdzić więcej konfiguracji z dostępnym w domu sprzętem. W innym moim wątku o wymianie 602 pisałem o różnych kombinacjach z cd-s300 przez aune x1s i bezposrednio pod amplituner itd. Ale chyba jakość sprzętu jest na tyle niska ze wszystko brzmiało tak samo. Być może i w tym przypadku będzie podobnie dlatego mając na uwadze założona do wydania kwotę nie mam wygórowanych oczekiwań. Trochę to bez sensu ale przede wszystkim dla tego że to tylko chwilowy element systemu. W chwili obecnej nie mam żadnego urządzenia do czytania płyt. 

7 minut temu, Stary Grzyb napisał:

wypadały słabo wzgledem urządzeń nowych w cenie do 2k wiec dałem sobie spokój z cytrusami w dostępnym budżecie.

To i tak jest poza zasięgiem słuchu ludzkiego.

8 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Ale chyba jakość sprzętu jest na tyle niska ze wszystko brzmiało tak samo

🤣

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 minutę temu, Misio38 napisał:

To i tak jest poza zasięgiem słuchu ludzkiego.

Pewnie tak. Zresztą cyrus one tez nie wyglada w tabelce dobrze a jest na prawdę świetny. Wiec cyferki sobie a odczucia sobie. Tak tylko opisałem czemu wzbraniałem się przed cd cyrusa. 

Ukryta Zawartość

Jak zobaczyłem ten kwiecisty opis (i miałem na uwadze cyferki z tabelek) zaniechałem dalszej analizy. Czyli powiadacie ze warto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

o ile dobrze pamietam to prawo stanowi ze cos kupione przez internet mozna zwrocic w jakims tam terminie.

ale za te kase to nie sadze abys zwracal.

• Pokaż nowe odpowiedzi