Skocz do zawartości
IGNORED

Jak podłączyć końcówkę mocy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

proszę Was o pomoc i doradztwo. Chciałbym dokupić końcówkę mocy NAD C268 do wzmacniacza C368, aby pracowały w trybie bridge. Jakim przewodem i w jaki sposób połączyć oba wzmacniacze? "Zwykłym" interconnectem 2x2 RCA? I wtedy jedna para wtyków jest nieużywana? Czy może coaxem? 

Czy moglibyście polecić jakiś konkretny model przewodów (IC i do funkcji trigger) w rozsądnej cenie, adekwatnej do zestawu? 

A jaki sens ma kupowanie końcówki mocy do integry? Co chcesz dzięki temu uzyskać bo prawdę powiedziawszy jedynym realnym sktukiem tego zakupu będzie wywalona kasa. Poprawy jakości dźwięku nie usłyszysz. Chyba, że wyobrazisz ją sobie aby usprawiedliwić zakup

46 minut temu, piotrek7 napisał:

A jaki sens ma kupowanie końcówki mocy do integry? Co chcesz dzięki temu uzyskać bo prawdę powiedziawszy jedynym realnym sktukiem tego zakupu będzie wywalona kasa. Poprawy jakości dźwięku nie usłyszysz. Chyba, że wyobrazisz ją sobie aby usprawiedliwić zakup

Nie.

realnym sutkiem jest 2x300W zamiast 2x80W 

To jest jego wywalona kasa, a czy to uslyszy, tego nie wiesz 🙂

Edytowane przez xajas

Oprócz oczywiście większej mocy liczyłem też na poprawę pod kątem stereofonii i "przestrzenności" dźwięku. Czytałem kilka opinii osób, które wybrały takie rozwiązanie i odczuły poprawę, dlatego pomyślałem, że może warto spróbować. Ale może się mylę.

37 minut temu, Adam.o napisał:

Oprócz oczywiście większej mocy liczyłem też na poprawę pod kątem stereofonii i "przestrzenności" dźwięku. Czytałem kilka opinii osób, które wybrały takie rozwiązanie i odczuły poprawę, dlatego pomyślałem, że może warto spróbować. Ale może się mylę.

To uzyskasz dzięki lepszej sekcji przedwzmacniacza. Końcówka mocy ma niewiele do poprawy na tym polu. Jeśli nie masz głośników, których impedancja schodzi do bardzo niskich wartości i nie chcesz nagłośnić dużego pomieszczenia, to nie ma sensu. 80 watów w zupełności wystarcza dla normalnego słuchania muzyki nawet przy wyższym poziomie głośności 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

... Jeśli nie masz głośników, których impedancja schodzi do bardzo niskich wartości 

Jest na opak 😉

Mostkowanie wymaga glosnikow o wyzszej impedancji (nie "znosi" niskich impedancji)

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

... nie chcesz nagłośnić dużego pomieszczenia, to nie ma sensu. 80 watów w zupełności wystarcza dla normalnego słuchania muzyki nawet przy wyższym poziomie głośności 

Stosujac ta logike mozna by powiedziec, ze wszystkie topowe wzmacniacze (z wieksza moca) to wywalona kasa 🙂

Edytowane przez xajas

I tak są opisane, ale znów może się okazać, że "w realu" schodzą do 3,2 Ohm 😉 

Może więcej da się ugrać w temacie niewielkimi ruchami w posadowieniu kolumn,

kącie dogięcia, czy odwrotnie, niż nową inwestycją ...

Może są też mało "wyraziste" i mniej słychać szczegóły.

Przyczyny mogą być naprawdę różne - niezależne od mocy końcówki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, Adam.o napisał:

Chciałbym dokupić końcówkę mocy NAD C268 do wzmacniacza C368, aby pracowały w trybie bridge

Czyli chcesz kupic dwie koncowki mocy i kazda 'zbridgeowac' zeby miec 2 x 300W?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, Adam.o napisał:

Oprócz oczywiście większej mocy liczyłem też na poprawę pod kątem stereofonii i "przestrzenności" dźwięku.

Będzie, możemy wypożyczyć najpierw na testy. Efekt w takim wypadku jest i tutaj właśnie nie ma wyrzucania kasy w błoto, bo końcówka ze wzmacniacza napędza jeden kanał, a nowa końcówka drugi. 

Tak działa tryb bridge w NAD https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/nad-c268.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, rafa napisał:

Czyli chcesz kupic dwie koncowki mocy i kazda 'zbridgeowac' zeby miec 2 x 300W?

Myślałem o jednej, tak żeby integra napędzała jedną kolumnę, a końcówka drugą.

4 minuty temu, Adam.o napisał:

i prawidłowo, wal na priv, wyślemy na testy 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

O nie, tylko nie NAD. Tym bardziej współczesny. Może i dobrze gra, ale kto Ci to naprawi za kilka lat. A zepsuje się na pewno. Zobacz co jest w środku.

26 minut temu, StachMuszel napisał:

O nie, tylko nie NAD. Tym bardziej współczesny. Może i dobrze gra, ale kto Ci to naprawi za kilka lat. A zepsuje się na pewno. Zobacz co jest w środku.

Za późno 😉. Już mam C368. Jeśli te "kilka lat" wytrzyma, to i tak będę się cieszył. Ale dzięki za ostrzeżenie, będę miał to z tyłu głowy. Pozdrawiam.

12 godzin temu, Adam.o napisał:

Ale może się mylę.

Nie mylisz się, różnica na + będzie znaczna. Ci co piszą, że kasa zostanie wywalona w błoto, to nigdy połączenia Bridge nie słyszeli i piszą bzdury. 

8 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Będzie, możemy wypożyczyć najpierw na testy. Efekt w takim wypadku jest i tutaj właśnie nie ma wyrzucania kasy w błoto,

Potwierdzam.👍

6 godzin temu, StachMuszel napisał:

Pytanie. Skąd ta pewność, że się zepsuje? Rozumiem, że po pierwsze dysponujesz danymi oficjalnego dystrybutora, zawierającymi wskaźniki reklamacji pogwarancyjnych, po drugie są one dużo wyższe na tle konkurencji, po trzecie masz pewność, że wszystkie zgłoszenia są zasadne, a więc uszkodzenia zaszły ewidentnie z winy producenta. Ciekawe co na to AudioKlan....., :)...., chyba nie czytałem tu większej bredni dotyczącej tak renomowanej marki Hi-Fi, co więcej b. popularnej. Gdyby prawdą było to co napisałeś, opinia o powszechnej wadliwości upowszechniłaby się dawno temu, tym samym producent już dawno wypadłby z rynku. Warto przemyśleć temat zanim się napisze taką bzdurę x2 albo nawet x10, jeśli to konieczne. To naprawdę nie boli.

6 godzin temu, Mark75X napisał:

Pytanie. Skąd ta pewność, że się zepsuje? Rozumiem, że po pierwsze dysponujesz danymi oficjalnego dystrybutora, zawierającymi wskaźniki reklamacji pogwarancyjnych, po drugie są one dużo wyższe na tle konkurencji, po trzecie masz pewność, że wszystkie zgłoszenia są zasadne, a więc uszkodzenia zaszły ewidentnie z winy producenta. Ciekawe co na to AudioKlan....., :)...., chyba nie czytałem tu większej bredni dotyczącej tak renomowanej marki Hi-Fi, co więcej b. popularnej. Gdyby prawdą było to co napisałeś, opinia o powszechnej wadliwości upowszechniłaby się dawno temu, tym samym producent już dawno wypadłby z rynku. Warto przemyśleć temat zanim się napisze taką bzdurę x2 albo nawet x10, jeśli to konieczne. To naprawdę nie boli.

Oczywiście  żadnych danych oficjalnych nie posiadam, ale posiadam skromne, bo skromne, ale jednak, doświadczenie z tym producentem i widzę co jest w środku. A są tam moduły cyfrowe, produkowane przez podwykonawców, bardzo, ale to bardzo podłe kondensatory elektrolityczne, które wysychając i uszkadzając się, sieją spustoszenie w tych przetwornicach. Oprócz NADa omijam też szerokim łukiem CA i MF. Choćby ze wzgladu na tzw.  wartość materialową.

Generalnie NAD to tylko nazwa marki, która nie posiada żadnej fabryki. Produkcją zajmują się podwykonawcy. I pewne rzeczy są tego konsekwencją. Kiedyś jak produkcja odbywala się w Weltronics i Sanyo, jakościowo te produkty były lepsze. Urządzenia IMHO bardzo przewartościowane. To są oczywiście moje, i tylko moje subiektywne odczucia i absolutnie nie musisz się z nimi zgadzać. Twoja irytacja moim wpisem jest niepotrzebna.

Pozdrawiam. 

Edytowane przez StachMuszel

Jeśli mamy tak oceniać sprzęt to chyba większość do skreślenia. Hi-Endowe manufaktury zostaną na placu boju 😉 

Jakoś te Nady specjalnie awaryjne nie są z tego co widzę po ilości sprzedaży i zgłoszeń reklamacyjnych.

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli mamy tak oceniać sprzęt to chyba większość do skreślenia. Hi-Endowe manufaktury zostaną na placu boju 😉 

Jakoś te Nady specjalnie awaryjne nie są z tego co widzę po ilości sprzedaży i zgłoszeń reklamacyjnych.

Nie no wystarczy porównać NADa i choćby Rotela, w tych samych cenach, którymi handlujecie. Rotel jest zdecydowanie lepiej zrobiony.

Ale nie będę się sprzeczał, bo znów podpadnę kolegom.

Edytowane przez StachMuszel
5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Oczywiście  żadnych danych oficjalnych nie posiadam, ale posiadam skromne, bo skromne, ale jednak, doświadczenie z tym producentem i widzę co jest w środku. A są tam moduły cyfrowe, produkowane przez podwykonawców, bardzo, ale to bardzo podłe kondensatory elektrolityczne, które wysychając i uszkadzając się, sieją spustoszenie w tych przetwornicach. Oprócz NADa omijam też szerokim łukiem CA i MF. Choćby ze wzgladu na tzw.  wartość materialową.

Generalnie NAD to tylko nazwa marki, która nie posiada żadnej fabryki. Produkcją zajmują się podwykonawcy. I pewne rzeczy są tego konsekwencją. Kiedyś jak produkcja odbywala się w Weltronics i Sanyo, jakościowo te produkty były lepsze. Urządzenia IMHO bardzo przewartościowane. To są oczywiście moje, i tylko moje subiektywne odczucia i absolutnie nie musisz się z nimi zgadzać. Twoja irytacja moim wpisem jest niepotrzebna.

Pozdrawiam. 

Jeśli odnosisz się już do towarzyszących mi odczuć po Twoim wcześniejszym wpisie, to zapewniam, że nie tyle wywołał on u mnie irytację, co raczej rozbawienie. To po pierwsze. Po drugie, uważam że podchodząc naprawdę poważnie do tematu, a więc w tym przypadku podejmując się tak jednoznacznie negatywnej, krytycznej oceny uznanej jednak od lat marki hi-fi, należałoby mieć naprawdę bardzo solidne podstawy merytoryczne, choćby w postaci kompleksowej analizy wsk. reklamacji, w tym tych dot. konkurencyjnych rozwiązań i głęboką więdzę fachową. Subiektywizm odczuć, nawet tych wynikających z Twoich indywidualnych nienajlepszych doświadczeń, to jednak chyba trochę za mało, a już na pewno jak na to forum, by napisać, że "zepsuje się na pewno". Jak w ogóle można przyjąć, że wykonywanie pewnych komponentów w kooperacji, ale bazujących przecież na określonych własnych projektach producenta, a tym samym na jego "know-how", wpływa z góry na pogorszenie jakości?  Sytuacji na pewno nie polepsza rozciąganie takiej opinii na CA, czy MF. Jak taka ocena wygląda na tle powszechnych w sieci, oficjalnych recenzji znawców branży, odnoszących się m.in. do szeroko pojętej jakości tych marek? Apeluję więc jedynie o minimum powagi w głoszeniu tak twardych, jednoznacznie niepochlebnych opinii, zachowanie właściwego obiektywizmu z uwzględnieniem aspektu prestiżu towarzyszącego jednak tym markom od wielu lat w świecie hi-fi i zapewniam Cię, że bynajmniej nie występuję tu w roli adwokata Top Hi-Fi (oczywiście bardzo ich ceniąc swoją drogą), czy konkretnego brandu.

Pozdrawiam, m

6 godzin temu, StachMuszel napisał:

Kiedyś jak produkcja odbywala się w Weltronics i Sanyo, jakościowo te produkty były lepsze.

Chyba do dzisiaj w Weltronic na Tajwanie produkują dla firmy AMC. To są bardzo pokrewne do NADa produkty ale za cenę o wiele niższą.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

12 minut temu, yayacek napisał:

Chyba do dzisiaj w Weltronic na Tajwanie produkują dla firmy AMC. To są bardzo pokrewne do NADa produkty ale za cenę o wiele niższą.

Tak dokładnie. 

W dniu 26.04.2024 o 11:49, Adam.o napisał:

To na poważnie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 godzin temu, Mark75X napisał:

Obawiam się,że to nie brednie.
Wystarczy pooglądac filmy z serwisów NAD na YT,i co serwisanici o tym mówią,a kilku bardzo dobrych w tym temacie serwisantów jest tu na forum.

I to jest wiedza powszechna-od dawna...

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Jak w ogóle można przyjąć, że wykonywanie pewnych komponentów w kooperacji, ale bazujących przecież na określonych własnych projektach producenta, a tym samym na jego "know-how", wpływa z góry na pogorszenie jakości? 

Normalnie-planowanie postarzanie produktu.
Produkt i i komponenty są produkowane na "styk",aby działały do końca gwarancji i tyle.
Zdaje się,że NAD opanował ta technikę dobrze.

20 godzin temu, Adam.o napisał:

Za późno 😉. Już mam C368. Jeśli te "kilka lat" wytrzyma, to i tak będę się cieszył. Ale dzięki za ostrzeżenie, będę miał to z tyłu głowy. Pozdrawiam.

Aby było bezpiecznie,sprzedaj po 1,5 roku,jeszcze jak będzie na gwarancji,i kup nową.
I już

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Obawiam się,że to nie brednie.
Wystarczy pooglądac filmy z serwisów NAD na YT,i co serwisanici o tym mówią,a kilku bardzo dobrych w tym temacie serwisantów jest tu na forum.

I to jest wiedza powszechna-od dawna...

Normalnie-planowanie postarzanie produktu.
Produkt i i komponenty są produkowane na "styk",aby działały do końca gwarancji i tyle.
Zdaje się,że NAD opanował ta technikę dobrze.

Aby było bezpiecznie,sprzedaj po 1,5 roku,jeszcze jak będzie na gwarancji,i kup nową.
I już

Widzę, że raczej nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie twierdzę, że producenci nie podejmują się celowo tak nieetycznych praktyk służących postarzaniu elementów, tak by pracowały bezawaryjnie jedynie do końca gwarancji (nie mam też wiarygodnych danych, że tak istotnie jest, więc nie wiem tak naprawdę jak to wygląda w rzeczywistości), natomiast nie bardzo dostrzegam związek między samym wykonawstwem danych komponentów w kooperacji, a więc na zlecenie producenta w firmie zewnętrznej, a pogarszaniem jakości sprzętu w ten sposób, o czym pisał StachMuszel. Tak na marginesie, wskaż mi choć jednego producenta, już niezależnie od branży, który w 100% wykonuje dany produkt w ramach własnych technologii. Byłaby to jakaś niebywała abstrakcja ekonomiczna, w zakresie dystrybucji narzędzi i tym samym racjonalizacji kosztów produkcji.

Co do serwisantów, to rozumiem, że wyjątkowo napotykają oni tylko lub głównie na NADy obarczone tak znaczną ilością wad? Bądźmy poważni i nie uogólniajmy na podstawie być może kilku, kilkunastu przypadków na YT, na setki tysięcy, czy miliony sprzedanych produktów. Pytanie też w jakich warunkach pracowały te konkretne wzmacniacze (właściwa wentylacja, wilgotność powietrza - jeżeli ktoś kl. A, czy nawet AB wstawia do szafki, a takie przypadki bywają, to raczej nie wystawia najlepszego świadectwa własnej inteligencji). Nie znamy odpowiedzi na te i szereg innych pytań, tak by rzeczowo, wiarygodnie ocenić sytuację, czyli jakość danej marki. Najlepszym miernikiem jest tu moim zdaniem weryfikacja przez sam rynek. Z pewnością producent, szczególnie mający w ofercie też b. drogie pozycje hi-endowe, nie utrzymałby się na nim zbyt długo, gdyby przyjął strategię jakości pn. "byle do końca gwarancji". Ja na pewno nie wróciłbym do tej marki, gdyby wzmacniacz "padł" zaraz po gwarancji. Nigdy żaden mi się nie uszkodził, a miałem już kilka NAD-ów i nadal pozostaję im wierny.

Pzdr, m

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W dniu 26.04.2024 o 11:49, Adam.o napisał:

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To na poważnie?

Jak najbardziej. Na tym właśnie polega połączenie Bridge w NAD.

bridge.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maraudio
12 minut temu, xajas napisał:

Co w tym jest nie na powazne?

To:

W dniu 26.04.2024 o 11:49, Adam.o napisał:

To tak jakby na prawe koło dac jedną oponę,a na lewe inną,o innym wymiarze,właściwościach-ale tez oponę.

Ta koncówka jest w klasie D
Wzmacniacz nie wiem-nawet jakby założyć,że ma "taką samą końcówkę"-to nie ma bridge
Podobno stopnie końcowe sa na HypexUcD,tak jak w tej końcówce

Nie,no jak ktoś się uprze to można.
Wzmacniacz ma preout i można do tego podpiąć końcówkę.

Lepiej
Wzmacniacz>2 x Końcówka
Jeszcze lepiej
Preamp>2 x końcówka

37 minut temu, Maraudio napisał:

Jak najbardziej. Na tym właśnie polega połączenie Bridge w NAD.

Ukryta Zawartość

A,jeśli tak,to można tak podpiąć,jak ktos chce w sumie...

Ale ja nie znalazłem tego trybu we wzmacniaczu:
image.thumb.png.0979d7c26d20ba48e312bea1a8756f05.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co to jest?

Ukryta Zawartość

A jak ty na te rozne opony wpadles, to tez nie rozumiem

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi