Skocz do zawartości
IGNORED

Mechano23 - swietny polski projekt kolumn DIY doceniony przez audiosciencereview!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez SZROT

"Innovation sometimes comes from unexpected places. Such is the case with Mechano23 speaker. Member @XMechanik has produced a masterpiece here. I can't think of a more optimized design in such a packaging and at such a reasonable cost. This is a speaker that you do not in any way apologize for. It rivals the best commercial speakers. Add to this the open-source nature of it and I can't think of more praise I can heap on it!!!"

Ło kurdeczka, szacun dla autora!

W dniu 29.04.2024 o 22:16, meloV8 napisał:

Eee tam. Pomiary i symulacje przecież nie grają. 

Ciszej, bo rozpętasz burzę 😉 

Na razie wszyscy są w szoku :)

Warto się projektowi przyjrzeć. Jest tani w wykonaniu, znakomicie opisany i rozłożony na czynniki pierwsze. Wzorcowe DIY.

Kable oczywiście- co namniej srebrne...

2 godziny temu, jurek napisał:

Jest tani w wykonaniu, znakomicie opisany i rozłożony na czynniki pierwsze.

I takie powinno być prawdziwe, dobre diy, że dopiszę - moim zdaniem.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Widzisz. Kolega zrobił świetne monitory, które docenili na świecie, a w temacie cisza. Jakby zrobił audiofilską listwę sieciowa z przedłużacza marketowego, to już by było 100 postów nabite 🙂

Rozmawiałem na temat tych monitorów z kolegą, który też siedzi w DIY i byliśmy pod wrażeniem podejścia do tematu pomiarów (zarówno horyzontalne jak i wertykalne) i stwierdziliśmy, że największym paradoksem jest to, że zagranicą ten projekt odbije się szerszym echem niż w Polsce 😉 

W Polsce niestety takie projekty "psują " rynek w szeroko pojętym światku audio 😉 

8 minutes ago, robert19091990 said:

że największym paradoksem jest to, że zagranicą ten projekt odbije się szerszym echem niż w Polsce

A dlaczego paradoks? Przecież jesteśmy 20ta gospodarka świata. To co nad nami jest dziesiątki razy większe. Naturalne jest że tam będzie więcej echa. W tematach niszowych jak audio moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak rynek polski - od dawna mamy globalizację.

21 minut temu, robert19091990 napisał:

Rozmawiałem na temat tych monitorów z kolegą, który też siedzi w DIY i byliśmy pod wrażeniem podejścia do tematu pomiarów (zarówno horyzontalne jak i wertykalne) i stwierdziliśmy, że największym paradoksem jest to, że zagranicą ten projekt odbije się szerszym echem niż w Polsce 😉 

W Polsce niestety takie projekty "psują " rynek w szeroko pojętym światku audio 😉 

Przy tak małych obudowach wykonanie pełnych pomiarów w pionie i poziomie to sama przyjemność i fajna zabawa.

Co do rynku, to myślę, że nasz jest nieco specyficzny. Kiedyś u nas było biedniej i ludzie więcej sami dłubali. Dzisiaj ciężko pracujemy i chcemy kupić coś porządnego lub zlecić to dobrej manufakturze.

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

W tematach niszowych jak audio moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak rynek polski - od dawna mamy globalizację.

Raczej miałem na myśli lobbowanie produktów, które tego nie są warte albo ich znaczenie jest po prostu przesadnie przeceniane w systemie i kosztuje tyle co dobry 3-4 letni samochód segmentu D. 

13 minut temu, meloV8 napisał:

Kiedyś u nas było biedniej i ludzie więcej sami dłubali. Dzisiaj ciężko pracujemy i chcemy kupić coś porządnego lub zlecić to dobrej manufakturze.

Ująłbym to inaczej - kiedyś ludziom się po prostu chciało dłubać. Dziś sie nie chce. Tak jak piszesz - ludzie wolą gotowca. 
Inna sprawa, że nie każdego to kręci i interesuje a już tematy techniczne są mu kompletnie zbędne. 
A już zupełnie inną sprawą jest to, że DIY poszło mocno do przodu, programy CAD, narzędzia pomiarowe etc. wiesz o czym piszę 😉 Dziś wkładka WM61 i SW nikogo nie urządza, bo to prehistoria 😉 
A ile jeszcze wiedzy przy tym trzeba wchłonąć. Ja uczę sie 5 lat i nadal uważam że mało wiem i dużo przede mną 😉 

Edytowane przez robert19091990
9 minut temu, robert19091990 napisał:

Ja uczę sie 5 lat i nadal uważam że mało wiem i dużo przede mną 😉 

Dzień bez nauczenia się czegoś nowego będzie dniem straconym 🙂

Trzeba brać przykład z prezydenta Andrzeja i ciągle się uczyć.

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.04.2024 o 22:16, meloV8 napisał:

Eee tam. Pomiary i symulacje przecież nie grają. 

bo nie grają, ale bez nich nie ma dobrego grania

• 2 miesiące później...

Wielki szacun dla autora projektu. Przyznaje że na taki projekt czekałem. Mam zamiar go zrealizować.

Zaraz przygotuje modele wszystkich ścianek by je powycinać na CNC:)

• 5 miesięcy później...
  • 3 tygodnie później...

Witam. Przejrzałem ten projekcik. bardzo fajny. A gdybym chciał zamiast zwrotnicy pasywnej zastosować aktywną i końcówki mocy klasy D do każdego głośnika osobno miało by to jakiś sens według Was?