Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.  Jakie polecacie kable głośnikowe do Musical Fidelity Encore 225 z Kef R700? Dzięki wielkie. 

Edytowane przez Seyv
  • Seyv zmienił(a) tytuł na Kable głośnikowe do Musical Fidelity
3 godziny temu, nightriderpolska napisał:

Witam wszystkich.  Jakie polecacie kable głośnikowe do Musical Fidelity Encore 225 z Kef R700? Dzięki wielkie. 

Jakie mają być długie i ile jesteś skłonny wydać? Jakich używasz na dziś i co byś chciał na nowych usłyszeć innego ?

Musicala dopiero odebralem. Nie sluchalem jeszcze. Zakup w ciemno bez odsluchu. Kable 2.2 do 2.5m będą potrzebne. Cena? Bez przegięcia.  Adekwatna do sprzetu. Myślę o bi wiring, czy to zagra z Kefami r700? Obserwuję  Van den Hul Teatrack Bi-wire Pair Speaker Cables 2.2m. Będą się nadawały?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nigdy nie kupowal bym takich krotkich kabli! Zero zapasu!

Jak tylko zaczniesz szukac optymalnego miejsca ustawienia glosnikow i zaczniesz je przesuwac w przod w bok itd, stwierdzisz ze za krotkie.

Wez conajmniej metr albo i wiecej rezerwy (to nie szkodzi) i podaruj sobie ten bi-wiring

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie robię sobie jaj,kupiłem bo był bardzo tani,zagrał z większym detalem i dociążeniem od wielokrotnie droższego,jak na miedziany kabel jest bardzo ciężki

Ukryta Zawartość

Ciekawy system chcesz złożyć. Nie słyszałem takiego zestawu ? Ja i pewnie wiele osób na tym forum w pewnym momencie zaczyna dopasowywać  system pod własny gust . 

I zaczynają się dyskusje co lepiej pasuje?  gra ? z tym czy tym ???

Dlatego zaproponuje inną wersję.  Wypożycz z salonu lub od znajomych " jakieś " kable np Van den hul lub inne posłuchaj i wtedy zapytaj które zagrają? zmienią w brzmieniu systemu to czego szukasz, 

Tak na dziś to zagrają i będą pasować "każde"

Dobrze za konfekcionowane i nie zepsute.

Tobie raczej chodzi które zagrają tak jak byś chciał usłyszeć . A to sprawa oczekiwania co do jakość A nie co z czym będzie . pasować .

Kup jakieś za nie więcej jak 5-10% wartości całego systemu, kiedyś wyczytałem o takiej zasadzie i będziesz pan zadowolony. Średnica zależy od mocy wzmacniacza jak na kanał jest mniej niż 70W to styknie 1,5. Z drugiej strony kumpel zawsze mi mówił - kup te tanie z "funciaka"
i porównaj, zobaczysz że nie usłyszysz różnicy... Bałem się je kupić żeby się nie dowiedzieć że miał rację 😁. Ale wygląd kabla dla mnie też ma znaczenie.

Edytowane przez MusicManiacX

Forum do rozmowa dwóch stron : Ktoś czegoś szuka i pyta tych co przerabiali ( mają doświadczenie na temat) .

Nigdy bym komuś nie radził : bo gdzieś przeczytałem (nie sprawdziłem u siebie) lub kumpel mi mówił (( A ja tego nie sluchalem))

To tylko plotki ! 

Radzić i podpowiadać należy rzeczy znane z własnego doświadczenia. 

A niech każdy osobiście u siebie porowna i kupi to  co mu się będzie podobać. 

Cześć 🙂 Uważam, że Chord Clearway X lub Tellurium Q Ultra Blue może być tu fajnym rozwiązaniem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzieki za rady. Jednak zdecydowalem się na zakup tych powyzej Van Den Hul . Glowny powod to cena. Zrobil mi dobra ofertę.  Mam jeszcze z dawnych czasow 3.5m Nordost-a ,ale te tasmy zaws,e jakos byly problematyczne w ulozeniu. Zwlaszcza,ze byly za dlugie 🙂. Podłącze to dopiero za miesiac po powrocie do PL. Zastanawiam się czy będę w stanie usłyszeć jakąś różnicę pomiedzy tymi kablami?😁 

13 minut temu, nightriderpolska napisał:

Dzieki za rady. Jednak zdecydowalem się na zakup tych powyzej Van Den Hul . Glowny powod to cena. Zrobil mi dobra ofertę.  Mam jeszcze z dawnych czasow 3.5m Nordost-a ,ale te tasmy zaws,e jakos byly problematyczne w ulozeniu. Zwlaszcza,ze byly za dlugie 🙂. Podłącze to dopiero za miesiac po powrocie do PL. Zastanawiam się czy będę w stanie usłyszeć jakąś różnicę pomiedzy tymi kablami?😁 

Fajne by było jak porządnie posłuchasz, Żebyś podzielił się swoimi uwagami ? słuchać różnicę  wg. Ciebie czy  nie  ?

To tak dla potomności i innych zainteresowanych  takim tematem 

Pozdrawiam 

Van den hul będą zbyt ciemnymi kablami do tego systemu. 

Do połączenia tych dwóch elementów uważałbym na wszelkiego rodzaju łagodniejsze kable. 

Tu chord clearway. 

Albo któryś z posrebrzanych qed.

Fajne z domieszką srebra miał także oehlbach. Ale teraz chyba dostępne są jedynie w konfekcji nie z metra choć tu nie jestem pewien.

Proszę opisz mi dokladniej. Zaczynam dopiero przygodę z kablami. Z opisu tego modelu  wynika,  że miedź  jest pokryta srebrem. To raczej powinien byc dzwiek bardziej szczegolowy? Ciemny to znaczy mniej szczegolowy w srednicy?

Pozdrawiam 

Jeśli doceniasz szczegóły i nie chcesz nic tracić z barwy powinieneś spróbować

kabli typu solid i takim przykładem będą:

Ukryta Zawartość

albo już droższe np:

Ukryta Zawartość

Jednak trzeba wiedzieć, czego się szuka w dźwięku, albo czego brak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, nightriderpolska napisał:

Proszę opisz mi dokladniej. Zaczynam dopiero przygodę z kablami. Z opisu tego modelu  wynika,  że miedź  jest pokryta srebrem. To raczej powinien byc dzwiek bardziej szczegolowy? Ciemny to znaczy mniej szczegolowy w srednicy?

Pozdrawiam 

Tak. Moim zdaniem w kablach powinieneś szukać dzięki bardziej szczegółowego. To nie jest tak że każda miedź gra tak samo. Ale w srebrze możesz być pewien że ta czystość góry jest zachowana.

Dobrym przykładem jest nordost lighting. Który gra bardzo dokładnie i właśnie czysto, jasno. 

Ja tak odbieram poszczególne elementy twojego systemu że tego typu rozwiązanie połączeń kablowych będzie po prostu dobre.

• 3 tygodnie później...
W dniu 8.05.2024 o 15:37, Piotr Sonido napisał:

Van den hul będą zbyt ciemnymi kablami do tego systemu. 

Do połączenia tych dwóch elementów uważałbym na wszelkiego rodzaju łagodniejsze kable. 

Tu chord clearway. 

Albo któryś z posrebrzanych qed.

Fajne z domieszką srebra miał także oehlbach. Ale teraz chyba dostępne są jedynie w konfekcji nie z metra choć tu nie jestem pewien.

Podzielam opinię Piotra. Nie te kable do tego wzmaka. Aczkolwiek też nie chord. Testowałem z musicalem chordy głównie sygnałowe. Wszystkie maja wypchnięta średnicę a dodatkowo połączenie z musicalem to porażka.

Osobiście polecam do tego wzmacniacza kable Acoustic Revive i najlepiej bi-wire.

Są Piotrze dobre kabelki do MF.

Wspomniane przez Marcina - Acoustic Zen oraz przez ze mnie Acoustic Revive. 

Tylko nie raz trzeba trochę odwagi, żeby spróbować coś mało popularnego.

Skoro już mówimy o kablach mało popularnych, to nie zapominajmy też o pewnej

niszy, jak choćby YTKSY 10x2x0,5 czy jego odpowiednik - YTDY 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale kimber też gra średnica!!

Na litość nie ma kabli do tego wzmaka. 

Do wymiany!

Kimber 4tc nie gra średnicą....

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Skoro już mówimy o kablach mało popularnych, to nie zapominajmy też o pewnej

niszy, jak choćby YTKSY 10x2x0,5 czy jego odpowiednik - YTDY 😉

a było już tak pięknie...

Dlatego już kol. lamario coś napomknął o odwadze, a że nie każdy musi być

od razu bohaterem, to już całkiem inna sprawa 😉 

Pewnie pojedyncza srebrzanka o średnicy 0,5 mm zagrała by lepiej, niż wiele

"firmowych" wynalazków z kwiecistymi suto sponsorowanymi recenzjami.

Fakt, że choćby Reson czy inne są mocno przeszacowane, ale grają ...

Bez sensu kupować drogi wzmacniacz, drogie kolumny i jakieś kable bo tanie...

A później okaże się że kolega ma sprzęt za połowę ceny, dobrze dobrany, spięty odpowiednimi kablami i gra lepiej.

VDH czy Cardasy bym  tutaj odpuścił. Tanie Nordosty też. Jak nie tani Clearway to warto spróbować  Tellurium Silver 2 a jak na bogato to Acoustic Zen Hologram II

W dniu 28.05.2024 o 18:02, lamario napisał:

Są Piotrze dobre kabelki do MF.

Wspomniane przez Marcina - Acoustic Zen oraz przez ze mnie Acoustic Revive. 

Tylko nie raz trzeba trochę odwagi, żeby spróbować coś mało popularnego.

Nie ma opcji żebym spróbował wszystkie kable na świecie. Nie da się 🙂

Ale tak, na pewno tak jest.

W dniu 28.05.2024 o 19:53, zildjian napisał:

Kimber 4tc nie gra średnicą....

Nie jest też Vka.