Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo dynamiczny, żywy i z ciepłą sygnaturą

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zakupiłem fajne kolumienki Tannoy F4 Custom i jestem bardzo z nich zadowolony. Mają spory potencjał jak na swoją cenę. Jednak z Sabajem A30a nie jest to co finalnie chciałbym uzyskać. Przy Sony SS-LA500ED połączenie z Sabajem było wyśmienite ale brakowało im mocy do głośniejszego grania i wspomagałem się subwooferem Yamahy. Teraz z Tannoyami sub idzie w odstawkę ale mam troszkę za ostrą górę i sterylną prezentację. To co chciałbym uzyskać to zmiękczenie średnicy i górnego zakresu, więcej naturalności, zachowując jednocześnie wysoki poziom dynamiki, żywego grania, impaktu i sprężystego, zwartego basu (tutaj bez luzowania). Lubię podkolorowane, gęste, dociążone brzmienie z dobrym detalem ale bez ostrości. Wielkość sceny nie ma dużego znaczenia ale przy graniu z kolumn preferuję lepszą głębię niż szerokość. Unikam chłodnej, sterylnej neutralności. Muzykalność, rozrywka ponad studyjną referencję-wierność 😉 

Pozostało mi kilka zabawek jak ifi iDAC2 i z ew. dodatkowym DACiem nie będzie problemu jeżeli zostanie mi polecony sprzęt bez zintegrowanego przetwornika. Preferuję sprzęt używany (może być też coś starszego byle nie ogromny kloc). Budżet jak najniższy ale max 3000 zł za nowy/używany.

Pogrzebałem i z "nowości" może NAD C368 byłby odpowiedni ? Ze starszych modeli jakiś Rotel czy Emotiva ? 

Edytowane przez x86

Nawet nowa A S501 - teraz w okolicach 2,2 kzł a bywają używane. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 hours ago, Tal said:

Yamaha nie ma ciepłej sygnatury.

Powiedzmy sobie szczerze, nie ma żadnej sygnatury, podobnie jak każdy wzmacniacz pracujący w normalnych warunkach.

Popatrz na hybrydy, piękne granie. Tylko będziesz musiał przełknąć poluzowany bas. Z twardym, szybkim to nie twój budżet jest. Zresztą im szybszy i twardszy bas tym mniej ciepła.

Edytowane przez J4Z

.

Dzięki piękne Panowie ale sprawa się już praktycznie wyjaśniła. Wyciągnąłem starego trupa z szafy tj. Pioneer A-503R z niesprawnym selektorem (ustawione wejście CD na stałe). Podłączyłem swój finalny DAC z toru słuchawkowego czyli xDuoo XD05 Pro na AKMie 4499EX i szczena mi opadła 🙂 Z głośnikami Sony i jakimś innym DACiem jak testowałem kilka lat temu było jedno wielkie zmulenie bez życia. Kolejny raz potwierdza się jak fenomenalnym DACiem jest XD05 Pro. Ogólnie efekt jest taki jakbym z suchej cyfry przeszedł na pełen organiczny analog 😄 Radykalne zmiękczenie i złagodzenie góry. Wokale pełne i bliskie, średnica "mokra" z bdb detalem. Dół niestety poluzowany (zgodnie z uwagą @J4Z) ale to jest chyba najmocniejszy (jakościowo) zakres u Tannoy F4 Custom więc wciąż z dobrą kontrolą i trzymany w ryzach. Jedynie pogorszenie fakturowości tegoż basu w kierunku muzykalności (rozmycie). Dynamika wciąż na bdb poziomie (dzięki DAC). Przykładowo Dire Straights Private Investigation wgniata w fotel 😄

Podsumowując synergia pod mój gust rewelacyjna ! Sabaj leci na OLXa, a ja zastanowię się jak przycebulić i nie kupić drugiego xDuoo XD05 Pro. Wypróbuję też jego z standardowym modułem ESS 9039Pro gdzie z pamięci był większy pazur i niższe zejście na subbasie kosztem wygładzania dźwięku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Wybacz, ale przy takim ustawieniu, to nie ma prawa grać.

Eeee tam marudzenie, jest super 👍 Zapraszam na kawkę i demo 😉

Nie ma co się czepiać skoro właścicielowi gra i sprawia przyjemność.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

11 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Potęga wyobraźni 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przecież to jest tragedia!!! To forum audio, a nie meblarskie czy projektantów wnętrz. Za takie ustawienie kolumn powinien być dożywotni ban.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Wytłumacz lepiej, dlaczego?

15 minut temu, Tal napisał:

To już jest faryzeizm a nie pasja.

Jakieś argumenty posiadasz?

21 minut temu, EmilioE napisał:

Przecież to jest tragedia!!! To forum audio, a nie meblarskie czy projektantów wnętrz. Za takie ustawienie kolumn powinien być dożywotni ban.

Podobnie jw., wytłumacz dlaczego?

1 minutę temu, Nil napisał:

Wytłumacz lepiej, dlaczego?

Bo kolumny muszą mieć przestrzeń wokół siebie by prawidłowo odtworzyły scenę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Piopio napisał:

Potęga wyobraźni 😉 

Jak czytam niektóre kwieciste opisy i opinie "wytrawnych", uznanych  "znawców-fachowców", to tam jest dopiero potęga wyobraźni 🙂

1 minutę temu, Piopio napisał:

Bo kolumny muszą mieć przestrzeń wokół siebie by prawidłowo odtworzyły scenę. 

Czy te kolumny mają z tyłu otwór bass reflex?

O jakiej przestrzeni piszesz?

Wiesz co to faryzeizm? Dokładnie chodzi mi o legalizm który cechował faryzeuszy.

Edytowane przez Tal

16 minut temu, Nil napisał:

O jakiej przestrzeni piszesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczyłoby aby własciciel "tego ustawienia" raz spróbował, wystawil kolumny, na próbę, tylko poza tą komodę i skierował je lekko do środka.

Wystarczy przez chwilę tak posłuchać i stanie się jasność.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Piopio napisał:

Ja to znam. ale chciałbym zebyś to opisał w tym konretnym przypadku, zamiast tylko krytykować.

30 minut temu, Tal napisał:

Wiesz co to faryzeizm? Dokładnie chodzi mi o legalizm który cechował faryzeuszy.

Wiem co to znaczy faryzeizm, ale przetlumacz to na zwykły zrozumiłały dla wszystkich jjęzyk polski w tym akurat przypadku.

22 minuty temu, iro III napisał:

Wystarczyłoby aby własciciel "tego ustawienia" raz spróbował, wystawil kolumny, na próbę, tylko poza tą komodę i skierował je lekko do środka.

Wystarczy przez chwilę tak posłuchać i stanie się jasność.

Skad wiesz, w jakiej odległości od kolumn siedzi słuchacz i jak to u niego  gra ?

Edytowane przez Nil

Dlaczego chcecie na siłę nawracać? Weźcie Wy się zastanówcie. Autorowi się podoba i tyle. Na pewno można uzyskać lepszą scenę i bas, ale na Boga jedynego wszechmogącego, zachowujcie się. 

40 minut temu, Nil napisał:

Czy te kolumny mają z tyłu otwór bass reflex?

A co ma BR do tego? xD

22 minuty temu, iro III napisał:

skierował je lekko do środka.

A dlaczego? xD

.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, J4Z napisał:

A co ma BR do tego? xD

To, ze jak nie ma otworu BR z tylu to nie ma też problemu z odległością kolumn od tylnej ściany.

21 minut temu, Nil napisał:

Ja to znam. ale chciałbym zebyś to opisał w tym konretnym przypadku, zamiast tylko krytykować.

Wiem co to znaczy faryzeizm, ale przetlumacz to na zwykły zrozumiłały dla wszystkich jjęzyk polski w tym akurat przypadku.

Skad wiesz, w jakiej odległości od kolumn siedzi słuchacz i jak to u niego  gra ?

Nie wiem, ale to tak dużo roboty, doprawdy?

...bo jak już stworzył prawie "odgrody", w płaszczyźnie zrównanej z czołem głośników, to musi wiedzieć, że taki układ potrzebuje mieć "od zadku" odkryte głośniki...tymczasem "prawie" robi różnice. 😉

@Nil użytkowniku, od niedawna na tym forum, czy musisz tak arogancko się tu odzywać?

Nie za bardzo wypada już w swoich początkach, chcesz mocno zaistnieć?

Może jednak stary jesteś, za to profil sklonowany?

Jak to jest? 

29 minut temu, J4Z napisał:

Dlaczego chcecie na siłę nawracać? Weźcie Wy się zastanówcie. Autorowi się podoba i tyle. Na pewno można uzyskać lepszą scenę i bas, ale na Boga jedynego wszechmogącego, zachowujcie się. 

Nic na siłę. Widzimy i doradzamy, może wyprógbuje może nie, jego sprawa. Forum jest m.in. od tego by doradzać. 

Skąd te nerwy, się zastanawiam...pełnia Księżyca co prawda blisko, ale jeszcze nie dziś. 🙃

33 minuty temu, Nil napisał:

Panowie, może trochę mniej wynądrzania się ,a więcej prawdziwych rad?

A kim Ty jesteś by to oceniać ?

13 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ale wywołałem burzę. Cóż, 60 lat rozwoju hi-fi i nadal pewne oczywistości nie są oczywiste.

Oczywiste są, tylko legalistyczne podejście cechuje ortodoksyjnych audiofilów którzy są mocno zafiksowani  na tle reguł i zasad panujących w tym hobby w przeciwieństwie do melomanów którym obojętne i nie tak decydujące są owe zalecenia bo liczy się  przede wszystkim muzyka.

38 minut temu, Nil napisał:

To, ze jak nie ma otworu BR z tylu to nie ma też problemu z odległością kolumn od tylnej ściany.

Bzdura i mit, chyba że chodzi Ci o odległość 15-20cm, żeby powietrza nie blokować.

.

Jeśli autorowi tematu się podoba to nie rozumiem po co dalsza dyskusja. 

Warto wiedzieć jak prawidłowo ustawić sprzęt i warto zaznajomić się z podstawami akustyki. Ale przecież można sobie nawet glosniakmi do ściany kolumny ustawić jeśli tak się akurat podoba.   

Ale nie. Trzeba zasypać biednego melomana radami i przy okazji zrobić kipisz w kolejnym temacie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi