Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No tak,ale zdrowy,a nie taki "ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂"

Z czym oczywiście pełna zgoda.🙂

🙂

3 godziny temu, szpakowski napisał:

A co zrobić jak chęci większe niż możliwości ... ? 😉

I to jest właśnie ,szanowni koledzy melomani ,słowo  ,,klucz''. Myślę że każdy z nas się z tym boryka ,borykał .Pewnie nawet persony z nieograniczonym budżetem. 

2 godziny temu, ASURA napisał:

Ja dla odmiany uczyłem się na błędach kolegów z wypasionymi systemami obserwując ich skakanie z sprzętu na sprzęt. Mniejszy budżet zmusza do intensywniejszego myślenia

Tak z ręką na sercu gdyby na takowy cel leżał odłożony wystarczająco wysoki stosik banknotów to kupił byś np. do swojego systemu Wadaxa?

Niestety pliki tylko toleruję i z racji ich dość szybkiej ewaluacji jakościowej nie zainwestowałbym w coś z poziomu 1.5 mln pln. 😉   Ale nie przeczę, że mogą zagrać znakomicie.  

Seyv
Ten odpowiedź został doceniony przez Seyv !

carlos med otrzymał(a) odznakę 'Świetna treść' i 50 punktów.

W dniu 4.06.2024 o 15:30, J4Z napisał:

Mnie nie, zdaję sobie sprawę że bardzo mało. Bardzo mało cokolwiek robi z akustyką. 

Dopóki nie poświęciłem na akustykę kilku miesięcy i ok. 20% wartości swojego systemu ( kilkadziesiąt k pln) nie wiedziałem jak może brzmieć naprawdę. Pierwszy raz nie mam potrzeby zmiany czegokolwiek. 

Teraz nawet zestaw do kina domowego ( odsłuch stereo) za 2k gra wybornie. 

Bez dobrej akustyki nie może być sukcesu. Od tego powinno się zaczynać, wtedy nawet budżetowy zestaw pokaże 100% swoich możliwosci,teraz to wiem i polecam.

W dniu 24.06.2024 o 20:47, xajas napisał:

…. i dlatego ja mam nawet dwa grube „na kupie“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4266.thumb.jpg.63f974683296842531417cfad2d554eb.jpg

A jak znajde trzeci, jeszcze wiekszy, to tez go na nich poloze emoji3.png

A czy to zasluguje na miano „adaptacji akustycznej“, mam w glebokim powazaniu

Ukryta Zawartość

Niestety "gruby" dywan może czasem wnieść więcej złego np. dla wysokich częstotliwości  niż pożytku. Nieznacznie zmniejszy czas pogłosu i zwykle "zje" to co piękne w wysokich. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety "gruby" dywan może czasem wnieść więcej złego np. dla wysokich częstotliwości  niż pożytku. Nieznacznie zmniejszy czas pogłosu i zwykle "zje" to co piękne w wysokich. 

Nie rozumiem. To zjedzenie wysokich idzie w parze ze zmiana czasu poglosu
4 minuty temu, xajas napisał:

Nie rozumiem. To zjedzenie wysokich idzie w parze ze zmiana czasu poglosu

Nawet grubszy dywan to słaby, mało skuteczny ustrój akustyczny.  Dlatego nieznacznie tylko wpłynie na skrócenie pogłosu i raczej w zakresie wyższych częstotliwości co może być niekorzystne dla końcowego efektu. Przerabiałem to u siebie i  dopóki nie zrobiłem pomiarów i nie wrzuciłem dyfuzorów i absorberów na ściany i sufit + potężne samodzielnie wykonane pułapki basowe też myślałem, że dywan wiele zmienia. Rozumiem, że u Ciebie te dywany to tylko "dodatek". 

Co znaczy „tylko dodatek“?
Dla mnie to taki sam wazny element, jak i reszta ustrojstw, ktore uzywam i ktore w SUMIE prowadza do dobrych (ok. 300ms czyli na pograniczu miedzy „domowymi“ i „studyjnymi“ wymaganiami) i ZROWNOWAZONYCH w calym zakresie czasow poglosu. I zadnych wysokich mi ten dywan „nie zjada“

Ukryta Zawartość

IMG_3791.thumb.jpg.ceff483aca1b37b601f7994a8b31c9f8.jpg

W niektorych setupach nawet ponizej 100Hz

IMG_3792.thumb.jpg.281e8de82532025872e23f97e80d8388.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Już podpowiadam 🙂

Jako że jest to zakładka Haj, dla wyczynowego dywan nie może być niczym więcej, gdyż jest raczej typowym wystrojem, mają go też zwykli ludzie i nie wygląda na DODATKOWY akustyczny grat, nie dodaje nic dla audio-oka. 

Dywan to dywan, no może jakiś oryginalny, egzotyczny, drogi "pers"?

...ale to nadal, tylko dywan, nie jakiś np. "fraktal" z pracowni audio-stolarskiej, który poważnie wygląda.

… mają go też zwykli ludzie i nie wygląda na DODATKOWY akustyczny grat, nie dodaje nic dla audio-oka. 
….
...ale to nadal, tylko dywan, nie jakiś np. "fraktal" z pracowni audio-stolarskiej, który poważnie wygląda.

Apropos cos dla oka i pracowni audio-stolarskich.

Przedwczoraj odwiedzilem taka „pracownie audio-stolarska“ zajmujaca sie topowymi adaptacjami takich pomieszczen „za gruba kase“, by zrozumiec, jak pracuja i jak wyglada efekt koncowy. I doznalem malego szoku, jak zobaczylem, z jakimi materialami i srodkami pracuja. Podam tylko jeden maly przyklad. Plyty absorbcyjne na sciany i sufity po czesci za ponad 300€/qm, po ktorych wogole nic nie widac, ze sa jakas „adaptacja“. Piekne, gladkie, niewidoczne, zadne wiszace panele albo klocki, fraktale i inne ustrojstwa zasyfiajace optyke pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, xajas napisał:

Piekne, gladkie, niewidoczne, zadne wiszace panele albo klocki, fraktale i inne ustrojstwa zasyfiajace optyke pomieszczenia

Ukryta Zawartość

Czyli można zrobić tak żeby było estetycznie, żeby żonie się podobało i żeby adaptacja działała ... jedynie koszt może być przeszkodą ...

Ukryta Zawartość

45 minut temu, szpakowski napisał:

Czyli można zrobić tak żeby było estetycznie, żeby żonie się podobało i żeby adaptacja działała ... jedynie koszt może być przeszkodą ...

Musisz skalkulować co droższe żona czy adaptacja 😜 

3 godziny temu, xajas napisał:

w calym zakresie czasow poglosu. I zadnych wysokich mi ten dywan „nie zjada“

Bo już masz od 10KHz w górę 10 dB spadku charakterystyki na wysokich na dzień dobry

Tak w ogóle to zrób jeden pomiar w miejscu odsłuchu z dywanem  a drugi bez bo na razie nie wiadomo0 co żeś tam wstawił

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, xajas napisał:

Dla mnie to taki sam wazny element, jak i reszta ustrojstw, ktore uzywam i ktore w SUMIE prowadza do dobrych (ok. 300ms czyli na pograniczu miedzy „domowymi“ i „studyjnymi“ wymaganiami) i ZROWNOWAZONYCH w calym zakresie czasow poglosu. I zadnych wysokich mi ten dywan „nie zjada“

Ukryta Zawartość

IMG_3790.thumb.jpg.2b733dba02a2e260e2de3c8dc06f1d29.jpg

IMG_3791.thumb.jpg.ceff483aca1b37b601f7994a8b31c9f8.jpg

W niektorych setupach nawet ponizej 100Hz

IMG_3792.thumb.jpg.281e8de82532025872e23f97e80d8388.jpg

Nie czepiam się Twojego dywanu. Sam mam niegruby, ale raczej dla estetyki i wygody i nie traktuję go jako elementu wpływającego na akustykę bo ten jest znikomy. Masz bardzo dobrze zaadaptowane pomieszczenie, czego gratuluję, bo to nie jest łatwe,   też mam pogłos na poziomie ok 300ms i osobiście uważam że niżej na warunki domowe nie musi oznaczać lepiej. Jednak poniżej 10kHz masz naprawdę niski wynik i choć to oczywiście nie musi mieć związku z dywanem to moim zdaniem może "okroić " trochę informacji w tym zakresie docierających do słuchacza. Taka moja refleksja. Miałem na myśli to, że dywan jako bardzo cienki i mało skuteczny element może dać jakikolwiek efekt w wyższych zakresach , bo na fale o uzej długości nie ma szans wpłynąć.  A użytkowo i dekoracyjnie proszę bardzo. 

Jedno jest pewne .. masz bardzo dobre warunki żeby cieszyć się muzyką. 

2 godziny temu, iro III napisał:

Już podpowiadam 🙂

Jako że jest to zakładka Haj, dla wyczynowego dywan nie może być niczym więcej, gdyż jest raczej typowym wystrojem, mają go też zwykli ludzie i nie wygląda na DODATKOWY akustyczny grat, nie dodaje nic dla audio-oka. 

Dywan to dywan, no może jakiś oryginalny, egzotyczny, drogi "pers"?

Nie nakręcaj się.  Wszystkie ustroje (oprócz dyfuzorów) zrobiłem sam , bo ma być skutecznie , a nie efekciarsko .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, umka napisał:
14 godzin temu, ASURA napisał:

Ja dla odmiany uczyłem się na błędach kolegów z wypasionymi systemami obserwując ich skakanie z sprzętu na sprzęt. Mniejszy budżet zmusza do intensywniejszego myślenia

Tak z ręką na sercu gdyby na takowy cel leżał odłożony wystarczająco wysoki stosik banknotów to kupił byś np. do swojego systemu Wadaxa?

Niestety pliki tylko toleruję i z racji ich dość szybkiej ewaluacji jakościowej nie zainwestowałbym w coś z poziomu 1.5 mln pln. 😉   Ale nie przeczę, że mogą zagrać znakomicie.

No jak mogą to ja dziękuję za brak odpowiedzi, w filharmonii muzycy też mogą zagrać fatalnie 😁

Napisałem przecież że masz na hipotetycznej kupce i ceną się w ogóle nie sugerujesz...

2 godziny temu, ASURA napisał:

Musisz skalkulować co droższe żona czy adaptacja 😜 

Chyba nie zrozumiałeś ... można mieć i żonę i adaptację ... 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Poszedłem dalej, teraz czekam na wnuki...

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szpakowski napisał:

rzadko żony chcą mieszkać w "studio" 🙂

nowoczesne loftowe i minimalistyczne w wyrazie pomieszczenia i przez to ze sporym pogłosem podobają się kobietom i w dojrzałym i średnim wieku ... 

Dla kobiety moda jest wyznacznikiem kierunku

a to z dobrym audio kierunek kolizyjny.... najczęściej 🙂

kobieta audiofil to biały jednorożec

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

nowoczesne loftowe i minimalistyczne w wyrazie pomieszczenia i przez to ze sporym pogłosem podobają się kobietom i w dojrzałym i średnim wieku ... 

Dla kobiety moda jest wyznacznikiem kierunku

a to z dobrym audio kierunek kolizyjny.... najczęściej 🙂

kobieta audiofil to biały jednorożec

Można by powiedzieć pokaż mi audio w salonie, a powiem Ci ile masz swobody w związku🙂

Edytowane przez Zwykły Drut
Bo już masz od 10KHz w górę 10 dB spadku charakterystyki na wysokich na dzień dobry

Tak w ogóle to zrób jeden pomiar w miejscu odsłuchu z dywanem  a drugi bez bo na razie nie wiadomo0 co żeś tam wstawił

G prawda. Przebieg charakterystyki moge „modelowac“ jak chce, z 10dB spadku albo z 10dB podbicia

To czy te wysokie sa „zjadane“ widac na czasach poglosu, a ja jakos tego ekstremalnego pochlaniania (i skrocenia poglosu wysokich) nie dodtrzegam

Ukryta Zawartość

IMG_5439.thumb.jpg.d5fd91c17ba58ce1fe23b9182e811941.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Myślę, że przy takim rozwiązaniu jak podesłał xajas można już dojść do kompromisu z małżonką ...

A jak nie to uruchomić program "nerka" ... sprzedać stare, dołożyć i przenieść się do innego lokum z osobnym pokojem odsłuchowym, żeby małżonka nie marudziła ... może jeszcze na fajne kolumny wystarczy ...

Nie będzie po rozwodzie marudzić, a sprzęt sprzeda za pół ceny...

Poza tym po co małżonka jak małżonek w innym lokum?

W dniu 23.06.2024 o 16:14, szpakowski napisał:

Reasumując: ... jak wynika z zamieszczanych wpisów zestaw za grubą kasę gra niezbyt interesująco. Zdecydowanie nie wart jest poniesionych kosztów, zwłaszcza, że większość jego apektów dźwiękowych możemy osiągnąć lowendowym sprzętem w super zrobionej akustyce. Patrząc przez pryzmat ceny takiego zestawu nie warto sobie tym głowy zawracać. @Piniu2906 zadowala Cię taka konkluzja?

Dokładnie tak...Szpaku masz rację!

De gustibus non est disputandum

11 minut temu, slawek.xm napisał:

nie podawaj mi proszę jego rozwiązań jako argumentu

Nie ma sprawy, ale chyba się zgodzisz, że przy wystarczającym budżecie można zrobić dobrze wyglądającą i działającą adaptację akustyczną?

8 minut temu, Yankes napisał:

Dokładnie tak...Szpaku masz rację!

Mam nadzieję, że wyczułeś sarkazm ...

Myślę, że przy takim rozwiązaniu jak podesłał xajas można już dojść do kompromisu z małżonką ...
A jak nie to uruchomić program "nerka" ... sprzedać stare, dołożyć i przenieść się do innego lokum z osobnym pokojem odsłuchowym, żeby małżonka nie marudziła ... może jeszcze na fajne kolumny wystarczy ...

Dla malzonek tez mam pasujace rozwiazanie: firany

Wlasnie dzisiaj robilem u nas pomiary, by sprawdzic czy specjalne akustyczne firany dzialaja.

Ukryta Zawartość

IMG_5434.thumb.jpg.277611c7c5009dd94aa0eef073fb1ad8.jpg

Dzialaja. Widac na pomiarach RT60

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, xajas napisał:

G prawda. Przebieg charakterystyki moge „modelowac“ jak chce, z 10dB spadku albo z 10dB podbicia

Ukryta Zawartość

To czy te wysokie sa „zjadane“ widac na czasach poglosu, a ja jakos tego ekstremalnego pochlaniania (i skrocenia poglosu wysokich) nie dodtrzegamemoji1787.png

IMG_5438.thumb.jpg.455230f65e57cb939a270214a4e2e779.jpg

IMG_5439.thumb.jpg.d5fd91c17ba58ce1fe23b9182e811941.jpg

Czyli to zabawa DSP czy czym tam podobnym i tylko pomiary. Prawdziwa adaptacja akustyczna to inna liga. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, carlos med napisał:

Prawdziwa adaptacja akustyczna to inna liga.

Poziom dla prawdziwych bogaczy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czyli to zabawa DSP czy czym tam podobnym i tylko pomiary. Prawdziwa adaptacja akustyczna to inna liga. 

Nie rozumiem tego komentarza. To jest bez sensu.

Jak chcesz wplynac na parametry akustyczne pomieszczenia (takie jak przebieg czasu poglosu), niezalezne od sprzetu audio poprzez zabawe w DSP?

Co znczy tylko pomiary? Co pokazuje te pomiary?

I jaka inna liga? Inna od czego?
6 minut temu, Piopio napisał:

Wcale nie, choć to zawsze względne.  Też tak myślałem. Tylko trzeba poświęcić trochę czasu i większość da się zrobić samemu. Np koszt absorbera 120x60cm na wełnie Isover PT80 zrobionego własnoręcznie to ok. 100zł. Tylko trzeba chcieć. 

Nie, poziom dla kapujacych, wtedy jest (cenowo) dla (niemalze) kaudego Kowalskiego. Ale musi byc gotowy na DiY
  • Pokaż nowe odpowiedzi