Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, rafa napisał:

Budowałem kiedyś coś takiego i efekt był bardzo skromny. Rezonatory Helmholtza są dużo skuteczniejsze.

Żeby ostatecznie ocenić musiał byś zrobić pomiary pomieszczenia z nimi i bez z nich w pokoju w ogóle. Ja stawiam że proporcje pokoju nie są takie złe i łatwo to co jest wytłumić po prostu.

Efekt jest bardzo dobry. 

Z rezonatorem Helmholtza jest ten problem, że trzeba idealnie trafić w częstotliwość,  która chce się w pomieszczeniu opanować, a to nie jest łatwe. Jeśli się udało to gratuluję. 

U mnie taka zmiana. Do ok. 150Hz efekt prawie w 100% zależny od pułapek basowych . Pomiar wyjściowy z pułapkami z pianki od jednego ze znanych producentów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

last 2024.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dla mnie audio/h-fi to jednak powinna być w głównie technika jako punkt wyjścia. No i wtedy widać, że audio ma spory kłopot. Bo nie ma prostego zestawu parametrów technicznych, których polepszanie mialoby wystarczająco dobrą korelację do opinii odsłuchowych (zostawmy na razie dyskusję co do ułomności opinii odsłuchowych, umówmy się, że takie vox populi audiofili dałoby się stworzyć :). 
Żródło i wzmacniacze to dla mnie przegrana gra od tej strony, jeżeli lampy mają być hi-end :)
Jedyny element toru, gdzie w miarę sensownie można wyjść od "techniki" to kolumny. Na szczęście dla tego podejścia najbardziej wpływowy i cenotwórczy :) 

No i jak dla kolumn pierwszy warunek (choć nie wyznacznik :) hi-endowości to niskie THD w calym paśmie.
Co oznacza z jednej strony wymaganie stosowania bardzo dobrych, zaawansowanych głośników w calym paśmie. A z drugiej szczególne problemy w obszarze basu - kolumna powinna być wielodrożna i mieć mocno rozbudowaną najniższą sekcję sub-basową na dużych głosnikach. To oznacza duże wymagania na moc i prąd ... A więc np. bye lampo :)

Byłem na kupnie, wszedłem do znanego dystrybutora audio posłuchałem kolumn za 10,30,50 tysięcy- (50 tysięcy to był założony na daną chwilę wybór audio) i... nie kupiłem mimo dużego wyboru kolumn nic bo to jeszcze nie był TEN akceptowalny poziom jakości grania...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

27 minut temu, PawelP napisał:

A z drugiej szczególne problemy w obszarze basu - kolumna powinna być wielodrożna i mieć mocno rozbudowaną najniższą sekcję sub-basową na dużych głosnikach. To oznacza duże wymagania na moc i prąd ... A więc np. bye lampo 🙂

Nieprawda. Kolumny mogą być wysokoefektywne np. 92-98 dB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Kolumny mogą być wysokoefektywne np. 92-98 dB

i nie schodzić nisko z basem...

9 minut temu, ASURA napisał:

i nie schodzić nisko z basem...

Ja tam lubię papierowe 15" 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, ASURA napisał:

I co to ma wspólnego z wysoką jakością?

Tacy jak Ty są trochę odklejeni od rzeczywistości 😉 

14 minut temu, Piopio napisał:

Ja tam lubię papierowe 15" 😉 

!5" czy nawet 20" sprawią, że będziesz mieć 92+ efektywność na basie, powiedzmy przy 45Hz , sprawdzałeś na symulacjach ? I w jakiej obudowie ?

30 minut temu, PawelP napisał:

!5" czy nawet 20" sprawią, że będziesz mieć 92+ efektywność na basie, powiedzmy przy 45Hz , sprawdzałeś na symulacjach ? I w jakiej obudowie ?

Słuchałem takich konstrukcji. Mnie taki dźwięk odpowiada.

np. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Ten Ardento jest na Fonics ktore sam uzywam. Swietny glosnik do OB ale te 93dB to fantazja. 85-88 predzej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

To jest ciekawa konstrukcja. nietypowa i mocno widoczna filozofia konstrukcji audio projektanta, z którą w dużym stopniu sympatyzuję. Dotyka bardzo ważnych i b. często niewystarczająco uwzględnianych aspektów odtwarzania dźwięu.
To dla mnie nie kwalifikuje się do hi-end chociażby dlatego ze jak rozumiem nie jest w stanie grać na wyższych poziomach głośności. Ale z więcej niż z tego jednego powodu.

Natomiast trochę jak dla mnie pokazuje jak ciężko jest uzyskać kompletny dźwięk hi-end i że taka konstrukcja to raczej nie będzie standardowa konstrukcja 3-drożna na 18-kach na dole (nawet wielu) plus analogowej zwrotnicy, szczególnie powyżej 1-go rzędu.

Niezależnie od głośników, brandu i ceny.  

Więc takie trochę gorzkawe nawiązanie (wreszcie :) do tematu - wątku - jak dla mnie większość głośników a tym dźwięku na dowolnym poziomie ceny nie ma szansy być prawdziwym hi-end

Edytowane przez PawelP
32 minuty temu, PawelP napisał:

nie ma szansy być prawdziwym hi-end

Nie ma jednej definicji High-Endu. Kolumny za 50K dla większości to jednak High-End. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Tacy jak Ty są trochę odklejeni od rzeczywistości 😉 

Pasja to nie odklejenie ale co ja tam będę Ci tłumaczył...

7 minut temu, Piopio napisał:

Nie ma jednej definicji High-Endu. Kolumny za 50K dla większości to jednak High-End. 

Żarty się Ciebie trzymają ale jak ktoś sam z dobrymi specami i dobrym uchem ruszy w ramach DIY temat to na styk się zmieści...

Mam takie 18“ z 95dB.

Ale w ktorym zakresie?

Przy 45Hz to juz znacznie ponizej 90dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3980.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TO jak widzę chyba ch-ka producenta ?

Ukryta Zawartość

Tu jest raczej 93dB a nie 95 :), ale i tak całkiem dużo tylko czy jest napisane gdzieś w jakiej obudowie/odgrodzie był pomiar ? Bo to będzie mieć duuży wpływ na finalną efektywność  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PawelP

zestaw za gróbą kasę musi mieć dużo przetwarzaczy ,polepszaczy , układów scalonych , daców z kosmiczną technologią no to wtedy to gra , prosty dobry wzmacniacz i odtwarzacz nie ingerujący nadmiernie w dżwiek odtwarzający wiernie nagranie takim jakim ono jest nie ma racji bytu

Edytowane przez krzystekov
37 minut temu, krzystekov napisał:

zestaw za gróbą kasę musi mieć dużo przetwarzaczy ,polepszaczy , układów scalonych , daców z kosmiczną technologią

Tak im więcej tym lepiej, w końcu cena takiego sprzętu musi mieć jakieś uzasadnienie ...

37 minut temu, krzystekov napisał:

no to wtedy to gra

Polemizował bym ... 

6 godzin temu, xajas napisał:

Mam takie 18“ z 95dB.

Ale w ktorym zakresie?

Przy 45Hz to juz znacznie ponizej 90dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3979.jpgIMG_3980.jpg

Mimo wszystko z tych 18" bas pewnie zacny.

U mnie w Thiel ten problem rozwiązano przez układ 10" woofera z 12" pasywną membraną. Woofer poniżej 40Hz (czrrwona) też traci na dynamice , ale od 28Hz uzupełnia go membrana pasywna (niebieski). Wszystko to i tak wymaga mocy "spawarki " za którą robi ML No333 , tym bardziej że impedancja jest w większości zakresu poniżej 4 Ohm z min 2,85 Ohm. Ale za to jakość i kontrola basu wyborna. 

Cs6fig02.jpg

Cs6fig01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
W dniu 30.06.2024 o 11:42, rafa napisał:

Rezonatory Helmholtza są dużo skuteczniejsze.

A gdzie tam. Aby cokolwiek dawały muszą być stosowane z dużej ilości tak by powierzchnia otworów rezonujących stanowiła jakiś sensowny procent powierzchni ścian pomieszczenia. 

Te z wełny są skuteczniejsze o ile nie stoją pod samą ścianą, powinny być od niej odsunięte.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Cos tu mieszas

To sa ilosci/grubosci welny potrzebne by skutecznie wyeliminowac mocniejsze mody w zakresie najnizszego basu

Ukryta Zawartość

A to z ta iloscia/powierzchnia otworow w Helmholtzach w relacj do powierzchni sciany tez jest dziwne.
Czy nie stawiasz ich tam, gdzie sa najwieksze skupiska cisnienia (np. w katach), a nie wzdluz „powierzchni sciany“

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, carlos med napisał:

Mimo wszystko z tych 18" bas pewnie zacny.

U mnie w Thiel ten problem rozwiązano przez układ 10" woofera z 12" pasywną membraną. Woofer poniżej 40Hz (czrrwona) też traci na dynamice , ale od 28Hz uzupełnia go membrana pasywna (niebieski). Wszystko to i tak wymaga mocy "spawarki " za którą robi ML No333 , tym bardziej że impedancja jest w większości zakresu poniżej 4 Ohm z min 2,85 Ohm. Ale za to jakość i kontrola basu wyborna. 

Ukryta Zawartość

Cs6fig01.jpg

Który to model Thieli ? Ciekaw jestem jaka jest ich skuteczność 

No i ja mam trochę problem z takimi kombinowanymi rozwiązaniami (generalnie innymi niż OZ), bo te ch-ki nie są mierzone tylko dodawane teoretycznie. Na ile to się sumuje tak wprost z odległości 1 czy 2m to jednak warto byłoby zobaczyć. A zmierzenie ch-ki w zakresie <40Hz jest na granicy parametrów dużych komór bezechowych, więc mogą to być trochę idealistyczne rysunki ...    

Ktoś widział lub wie o takich pomiarach weryfikujących w praktyce sumowanie bass-refleksu lub membrany biernej ? Może to urządzenie NFS Near Field Scanner System (NFS) (klippel.de) sięga tak nisko w wiarygodny sposób ? Spojrzę przy okazji na ASR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PawelP

Btw. To co widzimy powyzej na wykresach to nie jest „dynamika“

To przebieg charakterystyki czestotliwosciowej/amplitudy SPL

A zmierzenie ch-ki w zakresie <40Hz jest na granicy parametrów dużych komór bezechowych, więc mogą to być trochę idealistyczne rysunki ...    

Mozesz zmierzyc na wolnej przedtrzeni (ogrod, parking, hala tenisowa,..
  • Moderatorzy
Godzinę temu, xajas napisał:

To sa ilosci/grubosci welny potrzebne by skutecznie wyeliminowac mocniejsze mody w zakresie najnizszego basu

Ukryta Zawartość

Poniżej 100 Hz wiadomo, że w sensownych rozwiązań nie ma. Jednak warto sprawdzić jak wpływa odsunięcie panela z wełny o 20-30 cm od ściany. U mnie różnice były znaczące (oczywiście w zakresie powyżej 100 Hz).

Godzinę temu, xajas napisał:

A to z ta iloscia/powierzchnia otworow w Helmholtzach w relacj do powierzchni sciany tez jest dziwne.

A co w tym dziwnego? Rezonator oddziałuje tylko z falą, która do niego wpadnie. Pozostała część fali, która odbije się od frontowej ścianki dalej hula po pomieszczeniu. Im więc większa powierzchnia otworów tym większa skuteczność rezonatora. Dlaczego ciekawą opcją są rezonatory membranowe. 

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, PawelP napisał:

Który to model Thieli ?

Thiel CS 3.6. 86dB/W/m (2.8V)

Mialem, bardzo fajne kolumny ale jak napisano wymagają pojemnego wiadra z prądem.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

A co w tym dziwnego? Rezonator oddziałuje tylko z falą, która do niego wpadnie. Pozostała część fali, która odbije się od frontowej ścianki dalej hula po pomieszczeniu. Im więc większa powierzchnia otworów tym większa skuteczność rezonatora. Dlaczego ciekawą opcją są rezonatory membranowe. 

Nie. Tu nie chodzi o fale, ktora „wpada“ do dziury ii musi trafic na dziure, a im wiecej dziur trafi, tym wieksza skutecznosc

Zwroc uwage, skutecznosc helmhotzow jest najwieksza tam, gdzie jest nawieksze cisnienie, a nie najwieksza szybkosc molekulow/fali. Ta ostania jest wszna dla absorberow typu welna/pianka (i wtedy liczy sie powierzchnia)

BTW.
Widziales zestawy glosnikowe w obudowie typu BR z duza iloscia portow BR, by zwielszyc ich sprawnosc?

Dzialaja na podobnej zasadzie
  • Moderatorzy
2 minuty temu, xajas napisał:

Nie. Tu nie chodzi o fale, ktora „wpada“ do dziury ii musi trafic na dziure,

Tak. Dokładnie chodzi o to.

3 minuty temu, xajas napisał:

Widziales zestawy glosnikowe w obudowie typu BR z duza iloscia portow BR, by zwielszyc ich sprawnosc?

Mieszasz gruszki z jabłkami. 

Tak dokladnie chodzi o to

I dlatego buduja wielkie rurowe bass traps z jednym portem u gory i stawiaja je w katach pomieszczenia

Ciekawe, ktora fala trafia w ta dziure  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, krzystekov napisał:

zestaw za gróbą kasę musi mieć dużo przetwarzaczy ,polepszaczy , układów scalonych , daców z kosmiczną technologią no to wtedy to gra , prosty dobry wzmacniacz i odtwarzacz nie ingerujący nadmiernie w dżwiek odtwarzający wiernie nagranie takim jakim ono jest nie ma racji bytu

Bo hiend ewoluował „ostatnimi czasy”.

Jescze 25-30 lat temu hienedem byl zestaw: player CD, integra (ew. dzielonka) i kolumny. I gralo. BTW 50-60 lat temu podobnie z tym, ze zrodlem byl gramofon.

I jakos dawalo sie posluchac muzyki i ludzie byli zadowoleni.

Muszę przewietrzyć mój system…

56 minut temu, xajas napisał:

Btw. To co widzimy powyzej na wykresach to nie jest „dynamika“

Ukryta Zawartość

To przebieg charakterystyki czestotliwosciowej/amplitudy SPL

Mozesz zmierzyc na wolnej przedtrzeni (ogrod, parking, hala tenisowa,..

Nie, bo są zawsze odbicia od ziemi

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi