Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, czas na podsumowanie.

Aby realnie ocenić jak gra sprzęt za grubą kasę, trzeba na starcie zupelnie nic nie wiedzieć jaką ma cenę. Wtedy tak, można.

Znając cenę takiego zestawu jest to niemożliwe, gdyż percepcja słuchającego jest zbyt mocno zaburzona i to uniemozliwia świadomą na chłodno ocenę.

10 minut temu, iro III napisał:

Aby realnie ocenić jak gra sprzęt za grubą kasę, trzeba na starcie zupelnie nic nie wiedzieć jaką ma cenę. Wtedy tak, można.

Znając cenę takiego zestawu jest to niemożliwe, gdyż percepcja słuchającego jest zbyt mocno zaburzona i to uniemozliwia świadomą na chłodno ocenę.

...lub poobcować z nim dłużej. Po czasie wady wychodzą. Imo ciężko jest rzetelnie ocenić na krótkim odsłuchu, a już nie mówię o AVS (jak padło w tym temacie), gdzie szum, nieznana akustyka i jak masz pecha to siedzisz z boku. xD

Edytowane przez J4Z

.

5 godzin temu, rafa napisał:

Ale to nie byly kolumny DIY tylko kolumny zrobione na indywidualne zamowienie w firmie tym sie zajmujacej.

Na pewno z dużym wkładem inwencyjnym ze strony zamawiającego. Każde DIY wymaga w paru dziedzinach wsparcia zewnętrznego, ale myśl i projekt jest koncepcjo-dawcy, pewnie też wkład fizycznej pracy w jakimś zakresie też.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

@rafa bardziej pasuje określenie "custom" (pod konkretne wymagania klienta).

"Do It Yourself" to projekt typowo pod siebie i często nie liczenie się z kosztami. Choć taki "custom" też może finansowo sponiewierać.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Tak "custom" znaczy dokladnie "na indywidualne zamowienie"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, iro III napisał:

Musiałyby te systemy być za jakąś kotarą, bo większość wizualnie już krzyczy, że kosztuje dużo 😀

To byłoby super, za przezroczystą dźwiękowo kotarą scena obrotowa z kilkoma systemami i można wybierać najlepszy dla siebie 😁

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To byłoby super, za przezroczystą dźwiękowo kotarą scena obrotowa z kilkoma systemami i można wybierać najlepszy dla siebie

Bo tylko ślepy test prawdę Ci powie.

Cała reszta, to opowieści dziwnej treści. 🙃

W dniu 15.06.2024 o 16:13, kwasior21 napisał:

Czy zestaw za na prawdę gruba kasę potrafi zagrać wzorowo każdy rodzaj muzyki?

Wzorowo czyli jak?

Jeśli pytasz czy każdy gatunek będzie się odbiorcy podobał to ja odpowiem że tak. Bo miałem tak. Ale czy to było wzorowo?

15 godzin temu, iro III napisał:

Ludzie mają problem z oszacowaniem ceny sprzętu audio w każdym pułapie cenowym. 

Ile razy byłem świadkiem takiej rozmowy na AVS. 

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Oczywiście, świadomość każdej ceny przeszkadza w ocenie brzmienia i tej z kosmosu jak i low budżetowej. O tym właśnie, bardziej ogólnie, już wspomniałem.

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

Oczywiście, świadomość każdej ceny przeszkadza w ocenie brzmienia i tej z kosmosu jak i low budżetowej. 

No to by było ciekawe doświadczenie nie znając ceny produktu a odsłuchując go 🙂

Teraz na tym pułapie nas to nie dotyczy bo jesteśmy w stanie oszacować zapewne obydwoje po wyglądzie , marce, chociażby orientacyjna cenę. 

Ale dla kompletnie nowych osób fajne doświadczenie.

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Teraz na tym pułapie nas to nie dotyczy bo jesteśmy w stanie oszacować

...widząc 😉 co gra.

Dlatego powtórzę - tylko ślepy test prawdę Ci powie.

5 minut temu, iro III napisał:

...widząc 😉 co gra.

Dlatego powtórzę - tylko ślepy test prawdę Ci powie.

Owszem widząc. 

Tak

Ja ślepe testy przeprowadzałem na kablach i zdarzyło mi się na wzmacniaczach. 

Na kolumnach nie. 

Wiem co mi się podoba co nie.

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Wzorowo czyli jak?

Jeśli pytasz czy każdy gatunek będzie się odbiorcy podobał to ja odpowiem że tak. Bo miałem tak. Ale czy to było wzorowo?

Ile razy byłem świadkiem takiej rozmowy na AVS. 

Dokładnie tak jak piszesz. Pełne zadowolenie. Wzorowo to określenie względne. Może tak doprecyzuję. 

20 godzin temu, kwasior21 napisał:

Dokładnie tak jak piszesz. Pełne zadowolenie. Wzorowo to określenie względne. Może tak doprecyzuję. 

Czyli dla konkretnego odbiorcy wzorowo. Rozumiem. Ok. Tak jak myślałem 🙂

Należałoby zadać sobie także pytanie czy będąc multimilionerem kupiłoby się zestaw za milion.. tu nie tylko chodzi o to, że grałoby to po prostu świetnie, ale o to że przyrost nazwijmy to "jakości dźwięku" sprzętu za 200 tyś a 1 milion jest na tyle mały, że nie warty różnicy ceny. Taka jest moja opinia

BTW jak piszę jest to tylko moja subiektywna opinia ponieważ nigdy nie słuchałem sprzętu za taki hajs

2 minuty temu, Piniu2906 napisał:

przyrost nazwijmy to "jakości dźwięku" sprzętu za 200 tyś a 1 milion jest na tyle mały, że nie warty różnicy ceny

Tym bardziej, że nawet dla multi milionera 800 czy 900tys. to już jest jednak zauważalna suma. 😉

5 minut temu, Piniu2906 napisał:

Należałoby zadać sobie także pytanie czy będąc multimilionerem kupiłoby się zestaw za milion.. tu nie tylko chodzi o to, że grałoby to po prostu świetnie, ale o to że przyrost nazwijmy to "jakości dźwięku" sprzętu za 200 tyś a 1 milion jest na tyle mały, że nie warty różnicy ceny. Taka jest moja opinia

O kant tylka takie rozwazania. Najpierw trzeba tym multimilionerem zostac a potem bedziesz wiedzial / czul ile dla ciebie ten milion znaczy. To w ogole sa bez sensowne gdybania.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, Piniu2906 napisał:

będąc multimilionerem kupiłoby się zestaw za milion.

To już są pytania ,na które mogą odpowiadać multimilionerzy 🙂

Jeszcze w 1994 roku byliśmy milionerami,gdzie przeciętna pensja wynosiła 5 328 000 zł.

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

BTW jak piszę jest to tylko moja subiektywna opinia ponieważ nigdy nie słuchałem sprzętu za taki hajs

Ja bym nie kupił. 

Tak samo jak Nie kupiłbym samochodu za kilka milionów. 

Miałbym porządne rzeczy ale wolałbym pomagać innym bo prawdziwe tragedia chodzą po świecie niż dowartościowywać się w ten sposób. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tak samo jak Nie kupiłbym samochodu za kilka milionów. 

Miałbym porządne rzeczy ale wolałbym pomagać innym bo prawdziwe tragedia chodzą po świecie niż dowartościowywać się w ten sposób.

Mysle dokladnie tak samo 👍

Majac kilkadziesiat czy kilkaset milionow, zatrzymalbym dla siebie i rodziny max 10. Reszte bym przeznaczyl na potrzebujacych.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

A ja mysle, ze to jest dyskusja z slepymi o kolorach i wielkie „gdybanie“

W powyzszym kontekscie niemalze wyzyscy jestesmy typowymi Kowalskimi, czy biednymi „myszami koscielnymi“ i nie mamy pojecia o tym, co tam takim superbogatym w glowie kolacze, i jak bys my sie zachowali, gdybysmy nagle byli wich sytuacji.

BTW.

Sa takie badanie, ktore analizuja zachowanie, sytuacje takich typowych Kowalskich, ktorzy nagle nie oczekiwanie rzez wygrana w totolotka itp. stali sie superbogaci. Okazuje sie, niemalze 80-90% z nich w krotkim czasie steacila ten kapital i stala sie biedniejsza i bardziej nieszczesliwa niz przed wygrana.

PS.
Badzmy szczerzy, gdybysmy sami mieli na tyle „tezne glowy“, to dorobilismy sie takiego majatku o „wlasnych silach“.

To nie jest krytyka i obelga. Bez normalnych „Kowalskich“, zwyklych zjadaczy chleba“ nie ma superbogatych i cale spoleczenstwo by nie funkcjonowalo.

Nie jestem nieszczesliwy przez to, ze jestem „zwyklym zjadaczem chleba“.
Znam kilku „bogatszych“ i nie chcial bym sie zamienic, bo widze jaka cene za to placa.

5 godzin temu, Piniu2906 napisał:

przyrost nazwijmy to "jakości dźwięku" sprzętu za 200 tyś a 1 milion jest na tyle mały, że nie warty różnicy ceny. Taka jest moja opinia

Nie słyszałeś sprzętu za milion (za 200 tys chyba też nie) tym bardziej nie miałeś okazji porównać dwóch takich systemów ... na jakiej podstawie więc taka opinia? 

Zestaw za grubą kasę, w akustyce za grubą kasę gra grubo (słyszałem uprzedzając teorie jakoby nie). Jak zagrałby low-end w profesjonalnej akustyce?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak zagrałby low-end w profesjonalnej akustyce?

Mysle ze bardzo dobrze

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

39 minut temu, szpakowski napisał:

Nie słyszałeś sprzętu za milion (za 200 tys chyba też nie) tym bardziej nie miałeś okazji porównać dwóch takich systemów ... na jakiej podstawie więc taka opinia? 

Piszę wyraźnie że to są moje gdybania z zapytaniem. Czy sądzisz że zestaw za milion gra 5 razy lepiej od tego za 200tys?

5 minut temu, Piniu2906 napisał:

Piszę wyraźnie że to są moje gdybania z zapytaniem. Czy sądzisz że zestaw za milion gra 5 razy lepiej od tego za 200tys?

Nie, raczej nie określiłbym tego, że gra 5 razy lepiej. Owszem, można założyć, że gra lepiej ale skala porównawcza jest w takim przypadku mocno subiektywna a przez to zapewne wzbudzała by liczne kontrowersje ... tak jak skala wnoszonych zmian w dźwięku przez kable ... 

Jak chcesz mierzyc to „razy“?
2 minuty temu, xajas napisał:

Jak chcesz mierzyc to „razy“?

No nie wiem ilość endorfin wydzielana w mózgu xajas? Żartuje;)

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Zestaw za grubą kasę, w akustyce za grubą kasę gra grubo (słyszałem uprzedzając teorie jakoby nie). Jak zagrałby low-end w profesjonalnej akustyce?

Bardzo dobrze, stąd zazwyczaj rozczarownie w domu po kupnie sprzętu po odsłuchach w pokoju w salonie audio 😁 

• Pokaż nowe odpowiedzi