Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end zakładką dla wybrańców - nowy pomysł administracji

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
12 minut temu, szymon1977 napisał:

Argumentum ad personam

Argumentum ad personam (łac. „argument wymierzony w osobę”) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika bądź jego dokonania..."

Dziękuję, że tego poszukałeś. Teraz gdy już wiesz co to są personalne uwagi mam nadzieję, że nie będziesz tego typu uwag stosował.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

nie będziesz tego typu uwag stosował.

Nie będę stosował, tak jak nie stosuję i nie stosowałem. Każdy prawo popełnić błąd i każdy ten błąd sprostować, nic to nie ma wspólnego z atakiem personalnym. Bo jest to rzeczowy komentarz do treści a nie cech jej autora. A wypowiadając się publicznie dajesz publiczności prawo do publicznego komentarza, nawet jeśli tym komentarzem jest opinia negatywna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Seyv napisał:

W teorii brzmi to pięknie ale gdyby zacząć to stosować w praktyce okazało by się, że trzeba pootwierać drzwi więzień gdyż za tymi drzwiami są ludzie, którzy po prostu mają odmienne poglądy na moralność czy też prawa własności.

Mój przykład ze sprzątaniem szaletu był jednak mnie daleko idący siem 🙂

Edytowane przez jar1
  • Moderatorzy
7 minut temu, jar1 napisał:

Puki słychać 🙂

Już drugi raz mnie za to "jedziesz". Już usunąłem zły wpis ze słownika. 

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie będę stosował

Trzymam Cię za słowo.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie będę stosował, tak jak nie stosuję i nie stosowałem. Każdy prawo popełnić błąd i każdy ten błąd sprostować, nic to nie ma wspólnego z atakiem personalnym. Bo jest to rzeczowy komentarz do treści a nie cech jej autora. A wypowiadając się publicznie dajesz publiczności prawo do publicznego komentarza, nawet jeśli tym komentarzem jest opinia negatywna.

Ja wczoraj za taką opinię dostałem karę błyskawiczną. Nic mnie już tu nie dziwi.

15 minut temu, jar1 napisał:

Mój przykład ze sprzątaniem szaletu był jednak mnie daleko idący siem 🙂

To prawda. Segregacja nastąpiła później.

Edytowane przez jezz

był jednak mnie daleko idący siem 

Jakby to było po polskiemu?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Moderatorzy
1 minutę temu, jar1 napisał:

Tak miało być. 

To rozumiem ale dlaczego?

10 minut temu, Seyv napisał:

Już drugi raz mnie za to "jedziesz". Już usunąłem zły wpis ze słownika. 

Pierwszy, a "jechanie" sobie daruj.  Oceniasz, to jesteś oceniany.  

3 minuty temu, Seyv napisał:

To rozumiem ale dlaczego?

Żeby było śmieszniej.  I to działa ! 🙂

• Moderatorzy

Pierwszy

Drugi - kiedyś napisałem dopóki oddzielnie przez u. 

4 minuty temu, jar1 napisał:

Oceniasz, to jesteś oceniany.  

Póki co już sobie zapamiętam 😉

22 minuty temu, Seyv napisał:

Trzymam Cię za słowo.

Wyjaśnijmy to sobie: wpisów o autorze, a nie odnoszących się rzeczowo do rzeczowych treści nie stosowałem, nie stosuję i stosować nie zamierzam Publiczne posądzanie mnie o ataki personalne jest zwykłym oszczerstwem, a cytowanie fragmentów z dopowiadaniem, co niby miałem na myśli manipulacją.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, Seyv napisał:

Drugi - kiedyś napisałem dopóki oddzielnie przez u. 

Błędy każdy popełnia, ale nie każdy uważa, że zwrócenie na nie uwagi jest "jechaniem" .  Moderator wie to przecież najlepiej 😉

• Moderatorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Publiczne posądzanie mnie o ataki personalne jest zwykłym oszczerstwem,

Ja Cię o nic nie posądzam to co napisałeś widać. Jak to napisał @jar1

Oceniasz, to jesteś oceniany.  

Błędy każdy popełnia, ale nie każdy uważa, że zwrócenie na nie uwagi jest "jechaniem"

Użyłem tego słowa w cudzysłowie sądząc, że wyda się żartobliwe w kontekście poprzedniego podobnego zdarzenia.

5 minut temu, jar1 napisał:

Błędy każdy popełnia, ale nie każdy uważa, że zwrócenie na nie uwagi jest "jechaniem" .  Moderator wie to przecież najlepiej 😉

Ba! Popełnić błąd można nawet zwracając uwagę komuś mającemu rację, byle nie dodać, że jest np "idiotą". Wypowiadając się publicznie każdemu dajemy prawo przeczytać zacytować i skomentować, bierzemy na klatę, że ten komentarz może być negatywny.

-----

2 minuty temu, Seyv napisał:

to co napisałeś widać

Nie było w tym ataku personalnego, a tylko rzeczowy kketarz do rzeczowych treści.

• Moderatorzy
6 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie było w tym ataku personalnego, a tylko rzeczowy kketarz do rzeczowych treści.

Czyli ocena moich zdolności poznawczych jest wg Ciebie rzeczowym komentarzem do omawianych treści? Ok. Nie pierwszy raz zdarza się, że napiszesz białe a później wspierasz wszystkim, że to czarne. I to jest powód dla którego, duże grono użytkowników tego forum ma Cię dość. 

I zapewne dalszą dyskusją moglibyśmy zapełnić kilka stron forum tylko po co? 

8 minut temu, bum1234 napisał:

Nie śpi, nie śpi, ale ciśnienie dzisiaj niskie 😄

Uff,uff, to dobrze, bo już zaczynałem się martwić 😉 

28 minut temu, Seyv napisał:

Czyli ocena moich zdolności poznawczych jest wg Ciebie rzeczowym komentarzem do omawianych treści?

Napisanie, że w kwestii przedmiotowej ktoś "się nie zorientował" skoro się "nie zorientował", jest stwierdzeniem faktu a nie atakiem personalnym - atakiem personalnym byłoby napisać, że ktoś kto "się nie zorientował" jest np "idiotą".

Nie pierwszy raz zdarza się, że napiszesz białe a później wspierasz wszystkim, że to czarne.

Po raz kolejny wmawiasz mi, że merytoryczny komentarz do merytorycznej treści był atakiem personalnym.

I to jest powód dla którego, duże grono użytkowników tego forum ma Cię dość. 

I zapewne dalszą dyskusją moglibyśmy zapełnić kilka stron forum tylko po co? 

Dyskusja zyska sens gdy dopuścisz, że to nie ja muszę być w błędzie.

• Moderatorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

atakiem personalnym

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

atakiem personalnym

Ja nie pisałem o ataku personalnym tylko o argumentach personalnych

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Argumentum ad personam

Argumentum ad personam (łac. „argument wymierzony w osobę”) – pozamerytoryczny sposób argumentowania, w którym dyskutant porzuca właściwy spór i zaczyna opisywać faktyczne lub rzekome cechy swego przeciwnika bądź jego dokonania..."

1 minutę temu, Seyv napisał:

Ja nie pisałem o ataku personalnym tylko o argumentach personalnych

Dostrzeżenie czyjejś pomyłki jest argumentem rzeczowym. Stwierdzenie, że ktoś się pomylił jest tylko inną formą przekazania tego samego argumentu rzeczowego. Argumentem personalnym byłoby odnoszące się do autora wypowiedzi stwierdzenie, że autor jest osobą znaną z mylenia się, a nie odnoszące się do konkretnej treści.

"Atak personalny" to nazwa czynności polegającej na stosowaniu "argumentów personalnych", więc skoro wmawiasz, że stosuję "argumenty personalne", to posądzasz mnie o "atak personalny". Powtórzę: nie stosowałem, nie stosuję, i nie zamierzam stosować argumentów personalnych, więc przestań proszę trollować wątek publicznym oczernianiem mnie.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

duże grono użytkowników tego forum ma Cię dość

Setki, być może tysiące razy nazywany byłem "trollem". Robili to zwykli userzy, robili to userzy będący moderatorami, robili to moderatorzy pełniąc swoją funkcję, a uznanie przez moderatorów za "trolla" traktowane było jako uzasadnienie do zablokowania dostępu do wątku, czy ostrzeżenie wraz z punktami karnymi skutkujące dwutygodniowym banem. Ot amatorska analiza wykresu kolumn, która uznana za "trolling" została ukryta, a przyznane punkty karne poskutkowały dwutygodniowym banem. Na odwołanie od decyzji nie otrzymałem odpowiedzi, a próby wyjaśnienia sytuacji zakończyły się dla mnie wielokrotnym nazwaniem wypowiedzi jako "trolling". Ale cenne jest dla mnie, gdy wśród tego całego zamieszania jeden jedyny user, za to mogący pochwalić się nie tylko pasją, ale być może największą z nas wszystkich wiedzą i doświadczeniem zawodowym napisze trzy słowa "szymon1977 ma rację".

Czy i w której sytuacji Ty brałeś udział szczerze nie pamiętam, bo choć rzecz zapadła mi głęboko w pamięci, to nie zwykłem żywić urazy do osób. Ale dziwnie to wygląda, gdy robisz argument z czegoś, za co jako przedstawiciel grona moderatorskiego mógłbyś napisać... wiesz co? Nie ważne, czas gdy na to czekałem już dawno minął.

BTW pisanie, że ktoś mnie tutaj ma dość nie odnosi się do przedmiotu dyskusji tylko do mojej osoby, i to jest właśnie "argumentum at personum" kolego Moderatorze.

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Setki, być może tysiące razy nazywany byłem "trollem".

Bo nim jesteś, szymon. Praktycznie cała Twoja "argumentacja" na dowolny temat polega na rzucaniu tez bez pokrycia i wykręcaniu się od podania jakichkolwiek faktów a w szczególności weryfikowalnych twardych danych.  Natomiast faktycznie, rzadko stosujesz ataki personalne, jeśli już, to nie wprost i tak sformułowane, aby się można było od oskarżenia o nie łatwo wykręcić - ale to wynika przede wszystkim z tego, że rozmawiasz głównie sam ze sobą 🙂  

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, jezz napisał:

A co z płaszczem?

nie mamy i co nam pan zrobi ? 🙂

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wyjaśnijmy to sobie: wpisów o autorze, a nie odnoszących się rzeczowo do rzeczowych treści nie stosowałem, nie stosuję i stosować nie zamierzam Publiczne posądzanie mnie o ataki personalne jest zwykłym oszczerstwem, a cytowanie fragmentów z dopowiadaniem, co niby miałem na myśli manipulacją.

Nazwałeś grono dyskutantów w zakładce hi-end buractwem i to jest rzeczywisty atak personalny na całą grupę osób

i nie ma tu żadnych manipulacji ani domysłów , na drugi raz czytaj najpierw to co publikujesz

15 minut temu, slawek.xm napisał:

Nazwałeś grono dyskutantów w zakładce hi-end buractwem i to jest rzeczywisty atak personalny na całą grupę osób

A nazwanie bocznicy szaletem, chyba obraża piszących tam?

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, jezz napisał:

też.

Jednak Seyvowi właściwie się to nie zdarza więc tłumaczę to przypływem emocji i krótkim stażem moderatorskim ...choć zwykłe przepraszam byłoby na miejscu

właściwie to nazwał bocznicę szaletem a nie użytkowników ale i tak niesmak został

W dniu 15.06.2024 o 11:34, Seyv napisał:

kto potrzebuje szaletu ma bocznicę,

🙂

Edytowane przez slawek.xm
22 minuty temu, slawek.xm napisał:

Nazwałeś grono dyskutantów w zakładce hi-end buractwem

Nie, nazwałem tak tylko zachowanie kilku (o ile pamiętam dwóch albo trzech) userów w jednej konkretnej sytuacji. Gdybyś przeczytał opis, to mógłbyś zauważyć, że okteślenie ich nie obraża bo sobie uczciwie na nie zapracowali. Ale po co, wszak można wyrwać z kontekstu cytat, dopasować do innej sytuacji, by z autora zrobić... buraka?

14 minut temu, slawek.xm napisał:

...choć zwykłe przepraszam byłoby na miejscu 🙂

Oczekujesz od innych to zrób pierwszy krok.

• Moderatorzy
12 minut temu, jezz napisał:

Przeczytaj proszę wypowiedź jar1 przed moją w której porównuje forum do szaletu a moderatorów do osób sprzątającym w nim (swoją drogą jakoś nie poczułeś się nią urażony). Moja jest bezpośrednio po niej i do niej nawiązuje. Jeśli jakąś cześć forum można porównać do szaletu to jedynie bocznicę. Dlaczego? Bo w tym dziale jest najwięcej "sprzątania". Poza tym to w tym dziale pojawiają się wypowiedzi a nawet tematy wprost nawiązujące do potrzeb fizjologicznych. Oczywiście ze strony użytkownika może wyglądać to inaczej bo widzi już "posprzątany" dział co nie zmienia faktu, że trafiają tu użytkownicy, którzy tak go niestety traktują i moja wypowiedź wskazuje na ten fakt.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.