Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Takich przykładów jest cała masa, i kilku osobom to wystarczy do negowania wszystkiego co słyszą hobbyści audio, żeby nie pisać audiofile. 

audiofile bardzo często nie utożsamiają się z tymi z forum, taka prawda.
Nie neguję, że coś tam możesz słyszeć ale nie ma to nic wspólnego z poprawną oceną sprzętu. Słuch jest zawodny, podobnie jak inne zmysły...

3 minuty temu, lamario napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Więc dalej będę twierdził, że ten temat dokształca przyszłych "klientów". Jak są przygotowane salony na obsługę klientów, których nie interesuje wygląd, kolor ani wielkość a jedynie chcą przed kupnem dokonać pomiarów konkretnego egzemplarza? Jest wielce prawdopodobne, że jutro będziesz miał takiego klienta.

kolejne bzdury wyssane z palca...
Kolumny, wzmacniacz, etc. przy zakupie wybiera klient, ja mogę podpowiedzieć na co zwrócić uwagę jeżeli klient sobie tego życzy. Specyfikacje sprzętu masz podane przez producentów, łącznie z wykresami. Jeżeli Twoje ucho jest bardziej dokładne niż jakiekolwiek pomiary to co tutaj robisz? Nie lepiej mieć posadę w firmie audio i zarabia krocie? Po co firmom korzystać z np. komory bezechowej jak mogą z Twoich usług?

"Jest wielce prawdopodobne, że jutro będziesz miał takiego klienta." straszysz czy obiecujesz?

5 minut temu, GhostR1 napisał:

audiofile bardzo często nie utożsamiają się z tymi z forum, taka prawda.
Nie neguję, że coś tam możesz słyszeć ale nie ma to nic wspólnego z poprawną oceną sprzętu. Słuch jest zawodny, podobnie jak inne zmysły...

Jak widać pomiary wszystkiego nie pokazują, a nawet jak to tych zaawansowanych nikt tutaj nie rozumie, więc to zamyka dyskusje. 

19 minut temu, przemak napisał:

I nadal nie wiemy, co dla @Ajothe oznacza "ciepłe". Mamy się domyślić i zmierzyć. 

Nie ma to żadnego znaczenia, skoro znasz parametry / pomiary jakie wzmacniacz musi spełniać, by brzmiał ciepło. 

Jak widać pomiary wszystkiego nie pokazują, a nawet jak to tych zaawansowanych nikt tutaj nie rozumie, więc to zamyka dyskusje. 

nic bardziej mylnego. Dyskusję zamyka stwierdzenie, a przynajmniej tak się niektórym wydaje: " słyszę i już a jak czy dlaczego to mniej istotne".
Pomiary pokazują zdecydowanie więcej niż np. Twój słuch i subiektywne odczucia.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nie ma to żadnego znaczenia, skoro znasz parametry / pomiary jakie wzmacniacz musi spełniać, by brzmiał ciepło

Ma znaczenie, bo wiem, co to dla mnie znaczy. Ale wiem też, że konsensusu w tej sprawie nie ma, więc mamy do czynienia z indywidualnym odczuciami. Do tego dochodzi doświadczenie i wiedza (lub jej brak) o zjawiskach akustycznych i elektroakustycznych, które powodują, że pewne aspekty brzmienia przez każdego są zupełnie inaczej opisywane. Doskonały przykład na którymś forum był kiedyś poruszany - pies w nagraniach Watersa. W zależności od tego, kto jak słyszy i czy wie co słyszy wrażenia są bardzo różne. 

nagrywamy.com

37 minut temu, GhostR1 napisał:

Ja twierdzę, że same pomiary bardzo dużo mówią i Ci, którzy potrafią je czytać mogą wyciągnąć swoje wnioski.

A Ci co nie potrafią wyczytują bzdury, potem z miną Kopernika odkrywające Amerykę (czy jakoś tak) obwieszczają, że zagrało inaczej niż na wykresie. A gdyby tak schować ego w buty i zapytać: "dlaczego?"

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, GhostR1 napisał:

"Jest wielce prawdopodobne, że jutro będziesz miał takiego klienta." straszysz czy obiecujesz?

Nie o straszenie mi chodzi jedynie o przygotowanie Branżę, dzięki takim tematom jak ten (i wiele podobnych z tymi samymi userami), lada chwila pojawi się wykształcony klient, dla którego nie istotna będzie salka odsłuchowa, " bo panie słuch jest subiektywny a na słuch to chłop w szpitalu zmarł".  Natomiast jest wielce prawdopodobne, że zechce zmierzyć wzmacniacz z kolumną. Wykresy, które podaje producent dotyczą wszystkich egzemplarzy danego modelu, a nie pojedynczej sztuki, więc wypadałoby dokonać pomiaru konkretnego zestawu bo wiadomo sztuka sztuce nie równa. 

Widzisz za te pomiarowe wypociny z tego tematu tylko Ty będziesz ponosił ewentualne konsekwencje inni jak np Szymon tylko pośmieją się w domowym zaciszu.

Już dawno chinole zwęszyły temat i produkują na masową skalę sprzęty audio o wybitnych parametrach. 

Może dla pomiarowców to spełnienie marzeń 😄

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Widocznie pomiarowcy znają się na SPL i czasach pogłosu, ale cała reszta jest za trudne. 

Wniosek płynie z tego prosty, możecie zostawić w spokoju ludzi wymieniających się wrażeniami o brzmieniu wszelakich urządzeń audio, bo i tak niczego nie wykażecie. 

nie zrozumiałes.
Ty zrobiłeś piaskownicę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, lamario napisał:

Nie o straszenie mi chodzi jedynie o przygotowanie Branżę, dzięki takim tematom jak ten (i wiele podobnych z tymi samymi userami), lada chwila pojawi się wykształcony klient, dla którego nie istotna będzie salka odsłuchowa, " bo panie słuch jest subiektywny a na słuch to chłop w szpitalu zmarł".  Natomiast jest wielce prawdopodobne, że zechce zmierzyć wzmacniacz z kolumną. Wykresy, które podaje producent dotyczą wszystkich egzemplarzy danego modelu, a nie pojedynczej sztuki, więc wypadałoby dokonać pomiaru konkretnego zestawu bo wiadomo sztuka sztuce nie równa. 

Widzisz za te pomiarowe wypociny z tego tematu tylko Ty będziesz ponosił ewentualne konsekwencje inni jak np Szymon tylko pośmieją się w domowym zaciszu.

nie odwracaj kota ogonem bo to "wielce słyszący" twierdzą, że pomiary są nic nie warte i że na słuch potrafią odróżnić, który kabel gra. Pomijam fakt, że nie słyszą swojego najbliższego otoczenia...

Nie, zwyczajnie zdam się na opinie ludzi o bogatym doświadczeniu, którzy mieli wiele wzmacniaczy, bez problemu polecą kilka ciepło grających wzmaków bez glupiego pytania co to wogle znaczy. Ostatecznie kilka poleconych i tak trzeba posłuchać u siebie. 

Podobnie będzie z resztą sprzętu audio.

Właściwie to jeszcze nie słyszałem, ani nie przyszło mi do głowy żeby ktoś komus polecał sprzęt audio na podstawie pomiarów, wykresów, czy obliczeniach na skomplikowanych wzorach 🤭

Brnijcie sobie w te pomiary, a ludziom którzy się świetnie bawią dajcie spokój. 

Ja na przykładzie swojego doświadczenia wiem, że np kabla Chord clearway lub QED silver XT nie polecę znajomemu, który ma jasno grający system. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Właściwie to jeszcze nie słyszałem, ani nie przyszło mi do głowy żeby ktoś komus polecał sprzęt audio na podstawie pomiarów, wykresów

A ja nie widzę w tym problemu, by wstępną selekcję zrobić na podstawie pomiarów i wykresów, koniec końców i tak

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Ostatecznie kilka poleconych i tak trzeba posłuchać u siebie. 

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Brnijcie sobie w te pomiary, a ludziom którzy się świetnie bawią dajcie spokój. 

Przypomnij mi o tym, jak wlezę do wątku, którym tematem jest "świetna zabawa" kablami - w tym każdy po prostu przedstawia swoje zdanie na omawiane tematy.

7 godzin temu, lamario napisał:

dzięki takim tematom jak ten (i wiele podobnych z tymi samymi userami), lada chwila pojawi się wykształcony klient, dla którego nie istotna będzie salka odsłuchowa, "

Szczerze mówiąc to nie kojarzę żadnego "pomiarowca", który w ostatecznej ocenie systemu audio pomijał by odsłuch.

Edytowane przez szymon1977

12 minut temu, lamario napisał:

Moderacja wyczesała posty i w tej sytuacji ......... jednostronny monolog nie ma sensu, 

Dobrej nocy.

Nie taki jednostronny, bo zniknęły posty (chyba) obu stron. Ale fakt, irytujące, że pozwalają, pozwalają i pozwalają... aż nagle ciach i nie wiadomo co kto pisał, co zostało a co zniknęło i trzeba powtórzyć. Kilka wpisów i wszystko wróci do normy, nie przejmuj sie.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie taki jednostronny, bo zniknęły posty (chyba) obu stron. Ale fakt, irytujące, że pozwalają, pozwalają i pozwalają... aż nagle ciach i nie wiadomo co kto pisał, co zostało a co zniknęło i trzeba powtórzyć. Kilka wpisów i wszystko wróci do normy, nie przejmuj sie.

To ja zacznę:

W dniu 16.06.2024 o 18:15, andyet napisał:

Witam,

Intryguje mnie temat przewodów do kolumn. Czytałem wiele na ten temat i tak naprawdę temat mimo wszystko nie został do końca rozstrzygnięty. Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie. Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 / qa 3050i zmieniając obecny Klotz LY225S, mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na dźwięk?

Przy takim zestawie jak mój wątpię, ale chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

ja mam Klotz 2x2,5 mm,z końcówkami lutowanymi cyna ze srebrem.
Działa bardzo dobrze-jestem zadowolony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 godziny temu, GhostR1 napisał:

w zależności w jakim przedziale cenowym ale tak, tak właśnie są oceniane takie urządzenia. Za ułamek ceny, bez kosztownego logo i otoczki marketingowej wokół niej robionej. 

Bo ocenia się po jednym wybranym parametrze typu sinad. 

Im więcej obcuje się ze sprzętem audio im więcej się go posłucha tym dostrzega się znaczące różnice pomiędzy poszczególnymi wzmacniaczami melodyjność głębia szczegółowość która nie wynika z jasności. Takich parametrów albo się nie mierzy albo się nie podaje albo jest to zbiór wielu pojedynczych pomiarów. 

Tak czy siak oceniając wzmacniacze jedynie po parametrach no powiem szczerze że można źle wybrać. 

Ale dobra nie róbmy tutaj of topu. 

22 godziny temu, GhostR1 napisał:

jak chcesz oceniać brzmienie wzmacniacza skoro nie wiesz jak gra kolumna? A jeżeli wiesz jak gra kolumna to skąd? Z wykresów?

Wiem jak gra kolumna bo na przykład sprawdzałem ją z kilkoma różnie brzmiącymi wzmacniaczami. 

Na tej podstawie oceniam jej charakterystykę i możliwości. 

Moim zdaniem po wykresie charakterystyki przetwarzania kolumn nie można określić jak gra dana kolumna. 

Jest to bardzo mocno przybliżona ocena.

Panowie ale nie wiem czy zauważyliście że zmieniliśmy kompletnie tematykę tego posta a o laboratorium versus indywidualne odsłuchy była już mowa w wielu innych wątkach, naprawdę?

Kolejne w tym?

Wiele osób które pamietam jescze odeszła albo po prostu nie piszę już na tym forum teraz jakoś tak dziwnie to wygląda gdy czyta się go codziennie i jest na bieżąco

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bo ocenia się po jednym wybranym parametrze typu sinad.

nie, ocenie podlega wiele innych rzeczy. Klient przy zakupie, nawet będąc w studio odsłuchowym, wzmacniacz ocenia najpierw po wyglądzie i jego obsłudze a dopiero później "brzmieniu". Ba, wielu nawet na to nie patrzy bo, i słusznie, skupia się na brzmieniu kolumn.

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem po wykresie charakterystyki przetwarzania kolumn nie można określić jak gra dana kolumna.

ale jesteś w stanie określić czy będzie grała cieplej, ciemniej czy będzie miała "dołek"...

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Szczerze mówiąc to nie kojarzę żadnego "pomiarowca", który w ostatecznej ocenie systemu audio pomijał by odsłuch.

Ja znam takiego co się tym nawet na forum chwalił, ale to zwykły trol 🙂

21 minut temu, GhostR1 napisał:

nie, ocenie podlega wiele innych rzeczy. Klient przy zakupie, nawet będąc w studio odsłuchowym, wzmacniacz ocenia najpierw po wyglądzie i jego obsłudze a dopiero później "brzmieniu". Ba, wielu nawet na to nie patrzy bo, i słusznie, skupia się na brzmieniu kolumn.

Co także podlega ocenie jeżeli mówimy o parametry wzmacniacza? 

Tak wiem że ludzie oceniają także sprzęt pod kątem wizualnym i akurat nie uważam żeby to było źle. Sprzęt audio stoi w znacznej większości w salonach które są miejscem spotkań całej rodziny jak i przyjaciół i znajomych. Jeśli komuś nie podoba się dany element wystroju i ma się czuć z tym źle to cóż z tego że gra mu dobrze. 

22 minuty temu, GhostR1 napisał:

ale jesteś w stanie określić czy będzie grała cieplej, ciemniej czy będzie miała "dołek"...

Będzie miała dołek tak ale czy gra cieplej czy chłodniej? 

Jak to oceniasz po charakterystyce?

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to oceniasz po charakterystyce?

wydaje mi się, że na jednym z webinarów mówiłeś, że można, oczywiście w przybliżony sposób, ocenić czego można się spodziewać po kolumnie przeglądając wykres pasma przenoszenia, czyż nie?
Przecież jeżeli klient, np. szuka kolumn "ciepło" brzmiących to po wykresie można ocenić czy dana kolumna mogłaby spełnić jego oczekiwania. Pozwala zaoszczędzić to sporo czasu przy szukaniu. Oczywiście inaczej wygląda sprawa na odsłuchu w salonie. Podczas odsłuchu można przetestować kilka zestawów i wtedy tak na prawdę klient nie patrzy na parametry. Bardzo często jednak klient również wspomina o tym, że czytał na temat jakiegoś produktu na forum i miał o nim jakieś wyobrażenie a okazuje się, że jednak podczas odsłuchu brzmi on zupełnie inaczej niż opisywany...takich sytuacji jest mnóstwo

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

wydaje mi się, że na jednym z webinarów mówiłeś, że można, oczywiście w przybliżony sposób, ocenić czego można się spodziewać po kolumnie przeglądając wykres pasma przenoszenia, czyż nie?

Ale ja?

Jesteś pewien że ja?

No ale zwróć uwagę co piszesz.

W "przybliżony sposób"

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Przecież jeżeli klient, np. szuka kolumn "ciepło" brzmiących to po wykresie można ocenić czy dana kolumna mogłaby spełnić jego oczekiwania. Pozwala zaoszczędzić to sporo czasu przy szukaniu

Jak?

Wzmacniacz nie ma brzmienia? Co tu się dzieje??????

6 minut temu, GhostR1 napisał:

kolumny podłogowe czy podstawkowe i plansza z wykresem...

Miło mi że o tym pamiętasz:)

No więc

Jak poznać ciepło? Te są czy nie są ciepłe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, Ajothe napisał:

Panie, pomiarowcy podważają opinie o kablach głośnikowych, a nie potrafią wskazać tak prostej sprawy na tych pomiarach i parametrach 😄

Mam wrażenie że szukasz tu gdzie nie znajdziesz. 

Czyli nie w tym temacie 

PS 

Dla mnie nazwa "ciepło brzmiący" to pustosłowie.

Czyli nazwa co nic nie znaczy (nic nie wyróżnia, nie oddziela czegokolwiek od jakiegoś innego czegoś co tego nie ma).

Równie dobrze może nie istnieć.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To ciekawe bo akurat "ciepło brzmiący" to jedno z najstarszych określeń jakie się przewija w technice audio i opisywaniu brzmienia wzmacniaczy. Czy też innej audio techniki 

Kiedy nie było jescze pomiarów a klienci , ludzie między sobą dyskutowali o walorach brzmieniowych to się stosowało wiele określeń. 

Teraz uważasz że nie ma potrzeby? 

Ale dlaczego ? Zastąpić je czym? Wykresem? No to którym?

Z drugiej strony to nic nie znaczy dla ciebie? Ale różnice w ramieniu wzmacniaczy jesteś w stanie poznać czy nie?

Dla mnie Panowie pomiarowcy nie mają podstaw, by zarzucać pasjonatom to, że słyszą brzmienie różnych urządzeń audio skoro sami są w tym temacie za ciency i tyle. 

58 minut temu, Ajothe napisał:

Arcymistrz orzekł 🤣

Szukać brzmienia w specyfikacji wzmacniacza, to jak szukać przyspieszenia w specyfikacji silnik. Pierwsze pojawia się po podłączeniu do kolumn, drugie po zamontowaniu do samochodu, a oba są wypadkową zależności pomiędzy wieloma parametrami współpracujących urządzeń, a nie parametrem tylko jedno z nich.

• Moderatorzy
59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak poznać ciepło? Te są czy nie są ciepłe?

Jeśli byłby wykres THD i impuls można by było się już to tego odnieść.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Moment. Bo właśnie teraz to chyba coś nawet z sensem tu napisał. 

Czy muszę się bardziej wgryźć?

Robiąc pomiar wzmacniacz można go obciążyć symulując podłączenie kolumn, i co wtedy traci brzmienie czy je już zyskuje? 

1 minutę temu, Seyv napisał:

Jeśli byłby wykres THD i impuls można by było się już to tego odnieść.

Które testy podają kompletne parametry? Sprawdzę chętnie. 

Robiąc pomiar wzmacniacz można go obciążyć symulując podłączenie kolumn, i co wtedy traci brzmienie czy je już zyskuje? 

Przeważnie się go obciąża sygnałem 1 częstotliwości. Moim zdaniem to nie daje obrazu. O to pytałeś?

• Pokaż nowe odpowiedzi