Skocz do zawartości
IGNORED

moja audio porażka

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka tygodni temu kupiłem wzmacniacz Luxman l505uxii. Używany. Miało to być użądzenie docelowe tzw end of game. Kolumny to Elac vela 403 mam je ok 2 lat , wcześniej grały z Roksan Caspian i dac ares 2. 

System "nie gra".

Największe wady: Wokale są szczupłe, nienaturalne a najgorsze są sybilanty ssss. Bawię się w audio od ponad 10lat in do tej pory nie zaliczyłem takiej wpadki. Co robić? Ogólnie luxman jest lepszy od caspiana więc wolałbym się go nie pozbywać. 

Próbowałem naprawić to przez ustawienie kolumn, wpiąłem interkonekt vdh the first, sprawdziłem czy może przyczyną jest przewód zasilający lub głośnikowy  i nic, problem wciąż jest. Skąd takie słabe wokale? Muzyka bez wokali/instrumentala gra może  trochę jasno ale jest nawet dość angażująca natomiast wokali żeńskich nie chce się słuchać w tym zestawieniu.

Męczą te wokale. Muszę używać regulacji barwy co zamula dźwięk.

Zakładam że muszę zmienić wzmacniacz lub kolumny. Jakoś ciężko mi się rozstać z luxmanem Jakich kolumn szukać?

Jaka jest wasza opinia?

https://www.audiostereo.pl/topic/167446-moja-audio-pora%C5%BCka/

Poszukał bym źródła tych przygód - potrzebne tylko słuchawki.

Więc po kolei - słuchawki w źródło, a potem

słuchawki w Luxmana i to już coś powinno wyjaśnić.

Jeśli będzie 1 : 1 znaczy, że coś z głośnikowymi, jeśli z poprzednim wzmacniaczem

było OK z seplenieniem itp. Są systemy wrażliwe na druty, a są bardziej obojętne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rozumiem, że DAC został ? A co jest źródłem ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Na Luxmanie syczy? A na poprzednim było ok? 

Jak tak to Luxmana   zabierz go to kolegi i sprawdź jak gra w innym systemie? Może coś z nim nie teges? 

Nie Wszyskie klocki do siebie pasują i to jeszcze naszym uszą 🙂 się podoba .Cena to nie wszysko .

Godzinę temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Kilka tygodni temu kupiłem wzmacniacz Luxman l505uxii. Używany. Miało to być użądzenie docelowe tzw end of game. Kolumny to Elac vela 403 mam je ok 2 lat , wcześniej grały z Roksan Caspian i dac ares 2. 

System "nie gra".

Największe wady: Wokale są szczupłe, nienaturalne a najgorsze są sybilanty ssss. Bawię się w audio od ponad 10lat in do tej pory nie zaliczyłem takiej wpadki. Co robić? Ogólnie luxman jest lepszy od caspiana więc wolałbym się go nie pozbywać. 

Próbowałem naprawić to przez ustawienie kolumn, wpiąłem interkonekt vdh the first, sprawdziłem czy może przyczyną jest przewód zasilający lub głośnikowy  i nic, problem wciąż jest. Skąd takie słabe wokale? Muzyka bez wokali/instrumentala gra może  trochę jasno ale jest nawet dość angażująca natomiast wokali żeńskich nie chce się słuchać w tym zestawieniu.

Męczą te wokale. Muszę używać regulacji barwy co zamula dźwięk.

Zakładam że muszę zmienić wzmacniacz lub kolumny. Jakoś ciężko mi się rozstać z luxmanem Jakich kolumn szukać?

Jaka jest wasza opinia?

Akurat ten model Luxmana ma piekna srednice i wokale brzmia dobrze. Problem jest w pewnej manierze na wysokich tonach.

I to ta cecha nie zawsze zgrywa sie z kolumnami i bywa wyzwaniem Luxmanow w parowaniu ich z kolumnami. Dobrze graja z ciemnymi kolumnami ale na pewno nie takimi jak Elac. Tu bardziej cos jak Dynaudio, Sonus Faber, Opera pasuje. Ogolnie te raczej ciemno grajace kolumny. Obawiam sie ze obecnego polaczenia nie da sie ucywilizowac.

Ja wlasnie z powodu tej maniery po dwoch latach sprzedalem Luxmana i zastapilem go Gato Audio. Choc mial swoje niesamowite zalety.

Kablami cos tam skorygujesz ale w tym wypadku nie ma szans.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Rozumiem, że DAC został ? A co jest źródłem ?

dac został , kable zostały , źródło to bluesound node streamer

z Caspianem wszystko grało ok

5 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

dac został , kable zostały , źródło to bluesound node streamer

z Caspianem wszystko grało ok

Widocznie Caspian ograniczał wysokie. Możesz spróbować MiniDSP FLEX Digital z DIRAC. I za pomocą korekcji akustyki pomieszczenia zniwelować zbyt dosadne wysokie. Ale to koszt 4K i nie gwarantuję, że w 100% pomoże. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Widocznie Caspian ograniczał wysokie. Możesz spróbować MiniDSP FLEX Digital z DIRAC. I za pomocą korekcji akustyki pomieszczenia zniwelować zbyt dosadne wysokie. Ale to koszt 4K i nie gwarantuję, że w 100% pomoże. 

To jak leczenie kiły rzeżączką 🙂 .

Autor wątku postąpił wbrew złotej zasadzie tzn. nie odsłuchał tego połączenia przed zakupem. I ma problem.

Co zrobić? Albo wymienić wzmak, ale jak sie podoba to wymienić kolumny. Nie sądze, żeby tu jakieś druty pomogły. Tym bardziej, że zabawa z drutami będzie czasochłonna w cenach samych kolumn. Dlatego jak na wstepie  ... leczenie się nie uda.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Autor wątku postąpił wbrew złotej zasadzie tzn. nie odsłuchał tego połączenia przed zakupem

Kupuję wyłącznie używki. Nigdy nie odsłuchałem żadnego sprzętu przed zakupem. Tutaj gdzie mieszkam nie ma takiej możliwości.

Jak kupujesz używany wzmacniacz to odsłuchujesz ze swoimi kolumnami?

Rozumiem że np przyjeżdżasz ze swoimi   kolumnami do sprzedającego i odsłuchujesz je u niego w domu. 

5 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

przyjeżdżasz ze swoimi   kolumnami do sprzedającego i odsłuchujesz je u niego w domu. 

Odwrotnie. Wpłacasz kaucję za wzmacniacz, odsłuchujesz u siebie i pokrywasz koszty ew. odsyłek i flaszki w ramach podziękowania za możliwość poznania sprzętu.

Mam graty budżetowe i po pojawieniu się wątku o tego rodzaju kłopotach

zacząłem się wsłuchiwać w płytę dawaną za przykład -Diany K. - "Turn up ..."

Były i kaleczyły, ale udało mi się je niemal zupełnie zniwelować kablami.

Pozostałem z nimi do tej pory i często polecam - kable solid.

Co może dziwne, ale wyprowadziłem z tego wniosek, że druty też potrafią namieszać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Były i kaleczyły, ale udało mi się je niemal zupełnie zniwelować kablami.

Mogę się ich (sybilantow) pozbyć używając regulacji barwy (treble) ale wtedy dźwięk staje się mniej klarowny.

Trochę bez sensu. Jest to rozwiązanie ale tymczasowe. Kolumny do wymiany i zabawa trwa dalej. 

3 godziny temu, Airmike napisał:

Odwrotnie. Wpłacasz kaucję za wzmacniacz, odsłuchujesz u siebie i pokrywasz koszty ew. odsyłek

Nawet nie wiecie że macie w Polsce raj dla audio. To że możesz np kupić sprzęt w sklepie z możliwością zwrotu, ogromna ilosc ludzi zaangażowanych czy interesujących się audio. Duży rynek używek. Odsłuchy przy zakupie.

37 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Mogę się ich (sybilantow) pozbyć używając regulacji barwy (treble) ale wtedy dźwięk staje się mniej klarowny.

Trochę bez sensu. Jest to rozwiązanie ale tymczasowe. Kolumny do wymiany i zabawa trwa dalej. 

Nawet nie wiecie że macie w Polsce raj dla audio. To że możesz np kupić sprzęt w sklepie z możliwością zwrotu, ogromna ilosc ludzi zaangażowanych czy interesujących się audio. Duży rynek używek. Odsłuchy przy zakupie.

36 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Nie mogę  sobie wyobrazić zakupu kolumn , wzmacniacza ,  źródła lub reszty  systemu BEZ posłuchania u siebie ??? 

zakupy w ciemno zawsze mogą się skonczyć nie do pasowaniem .

@bogus18   Widocznie nie lubisz nawet odrobiny adrenaliny 😉 

A tak poważnie, to jak więcej metrów - jakieś Dynaudio Evoke 20 czy SF Sonetto II

To powinien być bezpieczny wybór, ale z drugiej strony nie znając rynku,

( np w N mały wybór marek ) trudno konkretnie radzić. Dla mnie takim kluczem

jest kopułka tekstylna - albo pierścieniowy. Wszelkie twarde mogą to potęgować.

Ale żeby się nie okazało, że Luxman to jednak "błąd obsadowy, bo poza górą

nie taką, jak trzeba, jego "chudość" może się z czasem dawać bardziej we znaki.

Ale jak piszesz - "show must go on" i pewnie na niego przyjdzie kryska 😉 

Powodzenia.

• Redaktorzy

Luxman + Elac to wyzwanie, ale po kolei. Luxman ma delikatnie wyeksponowaną górę a ponadto jest niezwykle czuły zarówno na okablowanie, jak  i to gdzie i na czym stoi. W związku z powyższym "cywilizowanie góry" polecam przeprowadzić na drodze ustawienia delikwenta na stopkach IsoAcoustics Orea (model dobrać uwzględniając wagę wzmacniacza) i zaaplikować mu "gęsto" grający przewód zasilający w stylu Acoustic Zen Gargantua II / Cardas Audio Clear Reflection Power / Ricable Invictus Power Reference / Vermouth Audio Reference i utrzymane w tym samym stylu XLR-y (gra po nich lepiej niż po RCA)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pewnie San Escobar 😉 

A poważnie - wzmacniacz sepleni już na słuchawkach, czy dopiero na Elacach ?

• Administratorzy
W dniu 18.06.2024 o 19:41, Lipa Schmeltzer napisał:

Jak kupujesz używany wzmacniacz to odsłuchujesz ze swoimi kolumnami?

gdy sprzedawałem kolumny to każdy kupujący chciał posłuchać z moim aktualnym sprzętem oraz z swoim wzmakiem. 

Takich wycieczek było kilka. W końcu obniżyłem cenę o połowę i poszło w 3 dni. 

Sukcesywnie szukałbym powodu tego problemu. Zmiana wszystkiego na raz jest złym pomysłem. Od źródła aż po wzmaka i kolumny ....

W dniu 18.06.2024 o 23:46, bogus18 napisał:

Nie mogę  sobie wyobrazić zakupu kolumn , wzmacniacza ,  źródła lub reszty  systemu BEZ posłuchania u siebie ??? 

bo wiesz czego szukasz .... Dlatego.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W dniu 18.06.2024 o 22:46, bogus18 napisał:

Wlasnie tak ma wiekszosc ludzi czyli musi kupowac w ciemno (po opiniach innych). W PL rzeczywiscie jest to dosc wyjatkowe

W dniu 19.06.2024 o 16:01, Fr@ntz napisał:

polecam przeprowadzić na drodze ustawienia delikwenta na stopkach IsoAcoustics Orea

Zamówiłem te stópki , spróbuję jednak reanimować ten system. Dam znać jaki będzie ich (stopek) wpływ na dźwięk.

2 godziny temu, audioburak napisał:

wzmacniacz sepleni już na słuchawkach, czy dopiero na Elacach ?

Nie mam słuchawek aby to sprawdzić. Wzmacniacz jest prawie nowy, kupiony od osoby o dobrej opinii na tutejszym forum. 

Acoustic Zen Gargantua II / Cardas Audio Clear Reflection Power / Ricable Invictus Power Reference / Vermouth Audio Reference

To okablowanie trochę powyżej mojego budżetu ale zobaczymy co da się zrobić.

Luxman + Elac to wyzwanie

Jakie połączenie byś zaproponował. Chodzi o tzw synergię.

37 minut temu, Espectro napisał:

Sukcesywnie szukałbym powodu tego problemu

Dokładnie. 

8 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Jakie połączenie byś zaproponował. Chodzi o tzw synergię.

Luxman + Dynaudio 

13 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Wzmacniacz jest prawie nowy

Wczesniej pisales uzywany wiec pomyslalem ze wygrzanie nie jest problemem. Teraz jako ze piszesz ze prawie nowy w takim razie pytanie ile moze miec godzin pracy?
Bo niestety ten osobnik gra wrecz irytujaco w piewszych kilkuset godzinach! Tak, kilkuset!

5 minut temu, rafa napisał:

Wlasnie tak ma wiekszosc ludzi czyli musi kupowac w ciemno (po opiniach innych). W PL rzeczywiscie jest to dosc wyjatkowe

Wielu z nas jeździ w na wystawy pokazy do producenta i salonow audio myślę   że w innych krajch choć część takich możliwości jest . Mieszkam ponad 200 km od Warszawy i Audio Show co rocznie zaliczam. Aby kupić kolumny 2 lata jeździłem żeby być pewnym udanego zakupu . Podobnie wzmacniacz i źródło wiele podejść i odsłuchów i długo bym tak mógł pisać.  

Nie którzy z nas wolą kupić sprawdzić i sprzedać jak nie pasuje. Nie neguje takiego podejścia do tematu .Ale wolę inną drogę. 

Pozdrwaiam i zachęcam do osobistych odsłuchów przed podjęciem decyzji o kupnie. 

Teraz, Lipa Schmeltzer napisał:

Słuchałeś l505uxii z dynaudio? który model dynaudio

Ja sluchalem z Contour 30. Ladnie gralo z niesamowitymi wokalami.

Teraz, Lipa Schmeltzer napisał:

Słuchałeś l505uxii z dynaudio? który model dynaudio

Akurat tego modelu nie. Lata temu topowe pre + końcówka mocy Luxmana + Dynaudio Confidence. Granie na wysokim poziomie. 

• Redaktorzy
58 minut temu, Piopio napisał:

Luxman + Dynaudio 

Popieram, miałem u siebie kilka Luxmanów i z Contourami 30 (pierwsza wersja bez "i" (aktualne z "i" z Luxmanem raczej mogą się nie polubić)) grały zacnie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

25 minut temu, Fr@ntz napisał:

Popieram, miałem u siebie kilka Luxmanów i z Contourami 30 (pierwsza wersja bez "i" (aktualne z "i" z Luxmanem raczej mogą się nie polubić)) grały zacnie.

Z "i" tez nie sluchalem. Co, rozjasnili brzmienie? 🙂

• Redaktorzy
Godzinę temu, rafa napisał:

Z "i" tez nie sluchalem. Co, rozjasnili brzmienie? 🙂

Niestety tak + zubożyli opcje wykończenia (zrezygnowali z wersji Rosewood)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi