Skocz do zawartości
IGNORED

moja audio porażka

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Co ci w nim niepasowało?

Jak oceniasz ten wzmacniacz ?

Luxman wydawał mi się za bardzo techniczny?, tranzystorowy?, może zimny? Dźwięk Caspiana bardziej mi pasuje-potrafi bardziej wciągnąć w muzykę, bardziej zaangażuje do słuchania, a kiedy potrzeba zaskoczy. To tylko moje odczucia w moim systemie, każdy ma inne preferencje. Luxman to bardzo dobry wzmacniacz. 

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
W dniu 21.07.2024 o 00:37, bogus18 napisał:

Pozdrwaiam i ciekaw jestem co dalej w temacie

Kupiłem Herbatniki 30.1

Bez odsłuchu. Przyszły wczoraj więc za wcześnie na ich ocenę. Już mogę powiedzieć że zniknęły sybilanty ale to wszystko. Pobawię się z ich ustawieniem,  posłucham z 2-3 itygodnie i powinienem już mieć jakąś opinię.

W dniu 18.06.2024 o 19:41, Lipa Schmeltzer napisał:

Jak kupujesz używany wzmacniacz to odsłuchujesz ze swoimi kolumnami?

Rozumiem że np przyjeżdżasz ze swoimi   kolumnami do sprzedającego i odsłuchujesz je u niego w domu. 

A za zwrotną kaucją nie da umówić się z oferentem? 

PS.

Chodzi głównie o to, że słucha się u s i e b i e.

A nie u kogoś.

Np. o 4 rano. U kogoś tego nie da zrobić się.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 godzin temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Kupiłem Herbatniki 30.1

Bez odsłuchu. Przyszły wczoraj więc za wcześnie na ich ocenę. Już mogę powiedzieć że zniknęły sybilanty ale to wszystko. Pobawię się z ich ustawieniem,  posłucham z 2-3 itygodnie i powinienem już mieć jakąś opinię.

Kupiłeś z dedykowanymi podstawkami? Bo większość osób, które mają do czynienia z tymi konstrukcja mi potwierdza, że grają na 100% swoich możliwości dopiero wtedy, gdy ustawi się je na tych śmiesznych taboretach 

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Kupiłeś z dedykowanymi podstawkami

Teraz stoją na krzesłach kuchennych. Zamierzam postawić je na taboretach albo na diy.

Dedykowane do tego konkretnego modelu to wydatek ok 1500 zł. Ale jak nie ma się dwóch lewych rąk i dysponuje się podstawowymi narzędziami i co najważniejsze pomysłem, spokojnie można zrobić samemu coś sensownego. 

W dniu 18.06.2024 o 18:41, Lipa Schmeltzer napisał:

Nigdy nie odsłuchałem żadnego sprzętu przed zakupem.

No to raz się uda a raz nie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

18 godzin temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Kupiłem Herbatniki 30.1

Ares ma 2,2V, a próbowałeś ograniczyć napięcie np przez software streamera? Wyostrzone granie może mieć miejsce jak dac podaje za duże napięcie w stosunku do czułości wzmacniacza...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 21.06.2024 o 08:06, Guzeppe napisał:

wciąż wysokie tony będą mocno zaznaczone

Tak. Harbethy grają lepiej z Luxmanem 505 od elaców. Jednak sposób w jaki ten wzmacniacz prezentuje dźwięk  mnie nie odpowiada. Postanowiłem poszukać czegoś coś lepiej zgra się z herbatnikami , bez tego naświetlania swysokich częstotliwości . (luxman 505 wg mnie uszczupla także wokale) Jest to następne wyzwanie gdyż będzie to wzmacniacz używany bez możliwości odsłuchu przed zakupem.

Lux jest bardzo fajny ale może to po prostu nie Twoja bajka? Ale dla porządku. Sprawdzałeś możliwe kombinacje z podłączeniem wzmacniacza do zasilania? 

9 godzin temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Jest to następne wyzwanie gdyż będzie to wzmacniacz używany bez możliwości odsłuchu przed zakupem.

Kup sobie MF Nu-Vista 600/800. To będzie od razu strzał w 10. Serio. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, Piopio napisał:

MF Nu-Vista 600/800

Miałem kiedyś MF m6i. Niby moc 200w ale tego się nie czuło. Nie był to wybitny wzmacniacz. Rozumiem że Nuvista to zupełnie inny wznak. 

Mysle może hybryda lub tranzystor ale równy bez podkreślania wysokich częstotliwości.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Sprawdzałeś możliwe kombinacje z podłączeniem wzmacniacza do zasilania

co masz na myśli?

10 minut temu, J4Z napisał:

Piopio... A Ty słuchałeś tej Nu-visty więcej jak godzinę w sklepie? 

Ale tak serio 😉

Miałem kiedyś kW250S i kW500 😉 To poprzednicy obecnej serii Nu-Vista. Co to było za granie .... 

7 minut temu, Lipa Schmeltzer napisał:

Rozumiem że Nuvista to zupełnie inny wznak. 

Dobrze rozumiesz ... Zupełnie inny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja miałem długo Aresa 2 i to nie jest jakiś super dac. Tutaj szukałbym poprawy. Jakbyś tam wstawił jakiegoś Holo Spring 3, albo Audio gd R7, to mogłyby się trochę oczy i uszy otworzyć. 🙂

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Pokaż nowe odpowiedzi