Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIRVANA Studio - nasze wrażenia z użytkowania. Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Czy ktoś z nas używa oprogramowania AUDIRVANA STUDIO  ?  / 

Linki dla ułatwienia    -  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    
  - 

Ukryta Zawartość

Konfiguracja:  - 

Ukryta Zawartość

Rozważam instalację i nabycie , więc jeśli ktoś już z Państwa używa lub ma wyrobioną opinię o tym pakiecie scalającym wszystkie usługi streamingu w jednym miejscu podobnie jak JPLAY to byłbym wdzięczny. Jeśli obsłuży mi po uPnP mój  streamer m1t  to czemu nie wybróbować.. 😉  bo soft świetnie wygląda + ma funkcję fajną blokowania pobocznych procesów zakłócających streaming (na prawo na dole ekranu kłódeczka - opisane w linku konfiguracja).
Miłego dnia życzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
poszerzenie treści
  • Marek333 zmienił(a) tytuł na AUDIRVANA Studio - nasze wrażenia z użytkowania. Czy warto ?

Masz możliwość przetestowania przed zakupem. Zainstaluj pełną wersję testową i będziesz wiedział, ile to jest warte. Jakiś rok temu robiłem kolejne podejście do tego programu. Po około tygodniu odinstalowałem z uwagi na rwanie połączenia. Być może coś się zmieniło od tego czasu. Nie wiem, nie sprawdzałem. Nie czuję takiej potrzeby. Pod względem jakości dźwięku  i opłacalności w relacji jakości do ceny za najlepszy program uważam Jriver. Niestety nie zapewnia integracji Tidala 

Dzięki @piotrek7 za info
Po powrocie do domu z urlopu zainstaluję i przetestuję, dam znać z wrażeń  w tym wątku 

(Ogromnie mnie dziwi że taki program w sumie bardzo chwalony w sieci, rwał coś, wszystko z siecią w domu było perfect o Ciebie ?)
Pozdrawiam.

Edytowane przez Marek333
27 minut temu, Marek333 napisał:

wszystko z siecią w domu było perfect o Ciebie ?)

Tak

Problem występował tylko przy tym programie. Wszystkie inne działały bez problemu. Roon, Jriver. 

O tej przypadłości Audirvany słyszałem także od innych osób, które ją testowały. Przekonałem się na własnej skórze, że nie kłamali. Co ciekawe, z wcześniejszymi wersjami programu nie było jakiegokolwiek problemu gdy robiłem pierwszą przymiarkę do Audirvany. 

Co mi się jeszcze w niej nie podoba? Podbija dźwięk do 32 bitów i nie ma możliwości wyłączenia tego "ulepszenia". Ja osobiście wolę gdy plik jest odtwarzany w parametrach, w jakich udostępnia go platforma streamingowa. Mimo, że mój przetwornik z powodzeniem radzi sobie z gęstymi plikami, takie nadpróbkowanie na poziomie programu odtwarzającego kończy się źle. Zdecydowanie wolę stare, dobre 16/44.1

16 minut temu, piotrek7 napisał:

Podbija dźwięk do 32 bitów i nie ma możliwości wyłączenia tego "ulepszenia".

To zdecydowanie też mi się nie podoba 🤨. Ciekawe czy nadal tak wymuszają, sprawdzę.
Tak to jest z wszystkimi wymuszeniami dla "naszego dobra" .. nie tylko w muzyce....

Zerknij - na 

Ukryta Zawartość

w czasie jak niżej na YouTube , ustawień upsamplngu , widać jest opcja "bez wymuszeń"  i ustawienia 🙂  w minutach:

3:10

2:07

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Zerknij - na 

Ukryta Zawartość

w czasie jak niżej na YouTube , ustawień upsamplngu , widać jest opcja "bez wymuszeń"  i ustawienia 🙂  w minutach:

3:10

2:0

Dzięki. Z ciekawości zobaczę bo albo wcześniej nie znalazłem tego albo dodali tą funkcję. Choć i tak nie zdecyduję się na trzecie podejście do tego programu. Trochę odpuściłem sobie streamjng traktując go jako takie lepsze radio . Więcej przyjemności sprawiają mi srebrne i czarne płyty

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...
W dniu 23.06.2024 o 20:31, piotrek7 napisał:

Podbija dźwięk do 32 bitów

Każdy program jaki znam zawsze otwiera plik audio w 32 bit float a potem jest konwersja do 32 bit integer.
W przypadku wasapi shared jest to otwarcie pliku w 32 bit float, wysłanie go do systemu operacyjnego i następnie konwersja do wymagań karty dźwiekowej.
W przypadku wasapi exclusive też jest otwarcie pliku w 32 bit float i komunikacja bezpośrednia z fizycznym wyjściem karty zazwyczaj w trybie 24 bit w kontenerze 32 bit integer.
W przypadku ASIO także mamy otwarcie pliku w 32 bit float i potem komunikacja bezpośrednia z fizycznym wyjściem karty w 32 bit integer. ASIO zawsze komunikuje się w 32 bit integer i nie da się inaczej.
W przykładowo w studyjnym Samplitude jest inaczej. Plik otwierany jest w swoim prawdziwym formacie i jeśli nie zastosujemy żadnej obróbki (tylko odsłuch) nie jest konwertowany do 32 bit float. Ale wysyłany jest w postaci 32 bit integer via ASIO do fizycznego wyjścia.
A w Foobarze plik jest otwierany w 64 bit float, potem konwertowany do 32 bit integer i pchany do fizycznego wyjścia.
Tak więc nie jest możliwe w komputerowym audio wysłanie przykładowo 16bit bez żadnej ingerencji do fizycznego wyjścia.

I nie ma tu znaczenia czy owym fizycznym wyjściem jest karta dźwiękowa z optycznym czy coaxialnym wyjściem czy też ustrojstwo typu USB.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 23.06.2024 o 22:38, piotrek7 napisał:

Dzięki. Z ciekawości zobaczę bo albo wcześniej nie znalazłem tego albo dodali tą funkcję. Choć i tak nie zdecyduję się na trzecie podejście do tego programu. Trochę odpuściłem sobie streamjng traktując go jako takie lepsze radio . Więcej przyjemności sprawiają mi srebrne i czarne płyty

Mam od prawie 3 lat, używam i jest ok. Ma mozliwość zainstalowania coś w stylu pilota na tablecie lub telefonie i po odpaleniu audirvana na PC sterujesz playerem z tych urządzeń.

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• 4 tygodnie później...

Zainstalowałem Audirvana NAS. Obsługuje tylko NAS-y QNAP i Synology. To jest granie bezpośrednio z NAS z pominięciem komputera. Obsługuje się to z Audirvana Pilot na androidzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze, że jest opcja przejścia ze starej licencji Origin na nową na NASa za ok. 232 PLN ale ... nie wiem jak to zrobić.

yb1EMv.jpg

Mam: Licencja Audirvāna 3.5 MacOS/Windows

Ktoś wie jak to zrobić ???

Chyba, że moja licencja nie jest licencją 1st Generation, cokolwiek to znaczy.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

22 godziny temu, pmcomp napisał:

Widze, że jest opcja przejścia ze starej licencji Origin na nową na NASa za ok. 232 PLN ale ... nie wiem jak to zrobić.

Ukryta Zawartość

Mam: Licencja Audirvāna 3.5 MacOS/Windows

Ktoś wie jak to zrobić ???

Chyba, że moja licencja nie jest licencją 1st Generation, cokolwiek to znaczy.

To wychodzi nawet mniej, ja płaciłem jakieś 180(?)

Musisz sie zalogowac na stronie audirvana i tam klikasz chyba w swoja subskrypcje, juz nie pamietam dokładnie jak to było, ale to sie odbywa dość intuicyjne.

Ukryta Zawartość

Mam najnowszy DSM i ... doopa.

Po zainstalowaniu na Synku aplikacja sie uruchamia i po chwili wyłącza.

2 godziny temu, NRK napisał:

Tak, tylko w przypadku Synology musisz mieć DSM 7.x

DSM 7.2xx  obsłuży popularny Synology DS 1618+   / świetny na marginesie.. 😉   

ale także  nieco starszy też popularny DS1513+ obsługuje  DSM 7. ale max do wersji 7.1  (przeskok dość znaczący w Synology jest akurat  między 7.1xx i  7.2xx

i spora część nieco starszych NASów Synology jak np w.w DS1513+  nie da się już updatować do nowszego DSM 7.2.xxx
PS. Sorry za nieco offtopic ale może te informacje się komuś przydadzą. Ale na siódemki idą jeśli sprzęt nie jest naprawdę przestarzały 😉 
Zresztą Synology ma naprawdę doskonałą !  stronę z supportem i informacjami.

Edytowane przez Marek333

Jak bym tego nie widział.

Z tym, że nie każdemu dsm 7.x pasuje. Niektórzy chcą mieć te USB audio a o tym w DSM 7.x możesz zapomnieć.

Osobiście  nie używam akurat mojego NASa Synology  do muzyki 😉  tylko do innych zadań...
Tylko streaminguję sobie wszystko żywcem. Nie chce mi się się przechowywać plików które by mi się zaraz i tak znudziły 🙂

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Mam najnowszy DSM i ... doopa.

Po zainstalowaniu na Synku aplikacja sie uruchamia i po chwili wyłącza.

U mnie działa, problem mam tylko z synchronizacją, bo na antku synchronizuje się tylko folder z subfolderami (tak to rozumiem) więc każdy zespół/wykonawcę muszę synchronizowac osobno, a na PC wskazywałem po prostu folder z muzyką na NAS.

A audirvane ma Origin.

NAS kupiłem nowy Qnap TS-233

8 godzin temu, Jacchusia napisał:

U mnie działa, problem mam tylko z synchronizacją, bo na antku synchronizuje się tylko folder z subfolderami (tak to rozumiem) więc każdy zespół/wykonawcę muszę synchronizowac osobno, a na PC wskazywałem po prostu folder z muzyką na NAS.

A audirvane ma Origin.

NAS kupiłem nowy Qnap TS-233

Jesli to prawda to jakas masakra i dla mnie odpada. Z tego co pamietam Audirvana na MacOS synchronizowala caly folder ze wszystkim co w nim jest. Az mi sie nie chce wierzyc, ze pogorszyli funkcjonalnosc.

Edytowane przez pmcomp

Jezu,jak ja sie cieszę,że nie musze tego uzywać....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 godzin temu, pmcomp napisał:

Jesli to prawda to jakas masakra i dla mnie odpada. Z tego co pamietam Audirvana na MacOS synchronizowala caly folder ze wszystkim co w nim jest. Az mi sie nie chce wierzyc, ze pogorszyli funkcjonalnosc.

No dali trochę dupy, chyba że ja coś źle robię, ale w sumie sprawa oczywista wskazujesz folder i akceptujesz...

• 3 miesiące później...
W dniu 17.08.2024 o 20:57, pmcomp napisał:

synchronizowala caly folder ze wszystkim co w nim jest.

Big data.
dlatego wpółczuje streamingowcom,googlowcom i tym,co "nie maja nic do ukrycia".

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Dla porządku. Pokazała się aktualizacja Audirvany i muszę odszczekać to co napisałem wcześniej. Wreszcie działa w pełni stabilnie. Przez okres testowy nie zerwała ani razu połączenia. I (chyba) nie podbija w tak irytujący dla mnie brzmienia jak zapamiętałem to w poprzedniej wersji. Tak więc jeśli ktoś zastanawia się nad przetestowaniem odtwarzania muzyki z kompa, ten program można uznać za ciekawą alternatywę dla Roon. Zwłaszcza w odniesieniu do ceny programów.