Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Zgadzam sie z opinia o wygladzie, tylko ze B&W zagra glosniej i bardziej zwartym basem. Sluchalem w sklepie nie w u siebie. 

Jak na moje ucho Rel T5 ma bardziej skupiony, punktowy bas, nieco twardsze uderzenie, B&W jest nieco 'miękkszy' i jakby odrobinę rozmywa to uderzenie wyższego basu, za to pare hz schodzi niżej i gra z większą dynamiką, rozmachem. Oba grają bardzo dobrze, mają swoje duże plusy i drobne minusy. 

1 godzinę temu, Audiolubny napisał:

😂😂😂😂

Dodam tylko do wątku ciekawostke , porownywalem rela t7i z svs sb2000 i tego drugiego poprostu nie bylo slychac , bas byl nikly , pusty a w relu byl obszerny , miekki i wypelniony po brzegi. Podejrzewam ze mimo przewagi w mocy na korzysc sb2000 itd to one poprostu inaczej sa zestrojone i pod inne gusta. Parametry nie graja , to w audio akurat zasada nierozłączna.

Ewidentnie coś nie tak,źle ustawione w subie(faza?) lub włączone coś  w dsp lub w amplitunerze. Albo akustyka pokoju/ustawienie samego suba w pokoju lub uszkodzony egzemplarz. No chyba że membrana latała a nic nie było słychać, to uszkodzenie można wykluczyć. 

Rel T7i nie gra prawie nic poniżej 26hz, a SVS ciągnie głośno do 20hz,tego się nie da nie usłyszeć. Aczkolwiek powyżej 30hz Rel może grać równie głośno lub może nawet trochę głośniej. 

Edytowane przez don111

No to dobrze że doprecyzowałeś. Ale dobra rada - nie rozpowiadaj tej opinii dalej, bo nie masz pojęcia co i jak było ustawione. A wpływ na taki a nie inny efekt mogło mieć wiele rzeczy, łącznie z obsługą salonu, która mogła nawet specjalnie tak ustawić abyś wybrał akurat Rela. 

W dniu 30.06.2024 o 18:11, BlueDot napisał:

Czesc,

W zwiazku z tym ze jestem na etapie poszukiwania dobrego suba do stereo naczytalem sie tyle opinii, testow i naogladalem filmikow w sieci na temat subwooferow REL'a w ktorych wychwala sie ten sprzet pod niebiosa i wrecz zaleca do zestawow stereo. Jednak po testach kilku urzadzen tej firmy smiem twierdzic ze nie ma w nich nic specjalnego, niczego co mocno je odroznia od sprzetu konkurencyjnych firm.

W tej chwili w moim 2.1 gra stary Stampede, ktorego zdecydowalem sie wymienic na cos nowszego, lepszego, szybszego i mocniejszego i w zwiazku z tym mialem u siebie na testach kilka modeli z obecnej produkcji, ktorymi szczerze mowiac jestem mocno rozczarowany. 

Nie rozumiem tez dlaczego na stronie firmy w wyszukiwarce subwoofera pod konkretny model glosnikow dziala dosc smiesznie, bo dla wyszukiwarki nie sa wazne parametry kolumn, tylko ich cena. Jezeli dla przykladu zaznaczymy ze naszymi glosnikami sa B&W 606 to wyszukiwarka poleci do nich Tzero, ale po wybraniu B&W 705s3 wyszukiwarka powie ze najbardziej odpowiednim do nich subem bedzie T9x. Jest to o tyle smieszne ze obydwa zestawy od Bowersa pomimo tego ze pochodza z innej serii, to parametrami w zakresie basu nie roznia sie praktycznie niczym, wiec tym bardziej dziwi mnie taka rozbieznosc.

Druga sprawa to te filmiki Hunta na YT o ustawianiu, podlaczaniu i strojeniu ich subwooferow a takze o innowacjach ktore sa wprowadzane do nowych modeli. Jak opowiadal o serii t9i to mowil ze z membrany pozbyto sie pigmentu nadajacego jej czarny kolor w celu zmniejszenia jej wagi, ale w nowszej serii t9x znowu ma czarna membrane tak jakby to juz nie mialo znaczenia. I tego typu pierdow w jego wypowiedziach jest pelno.

Naprawde nie wiem skad sie bierze ten caly hype na subwoofery tej firmy. Mojego starego Stampede nie zamienil bym na t9x za nic, bo jedyne co je rozni to moc i wyglad. Brzmieniem praktycznie sie nie roznia a w Stampede na dodatek mam pilota ktory ulatwia dostrojenie.

Serio, w jaki temat subwoofera do stereo bym nie wszedl, tam odrazu wyskakuja z REL'ami tak jakby inne firmy nie potrafily zrobic czegos co zagra dobrze w zestawie dwukanalowym.

Czy to juz RELigia?

Dla mnie Velodyne
To firma,która wie wszystko o subach (ponad 197 patentów w tej materii) i ma parę konstrukcji bijących konkurencje na głowę:
Velodyne DD+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jasne,ten model jest drogi,ale to nie trabant

Kupujesz i masz spokoj na całe zycie.

I jak dla mnie do muzyki musi byc sub zamknięty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Być może REL ma najlepiej grający sub w stawce, ale trudno żeby nie miał przy takiej różnicy w cenie. To niby jak porównywać Porsche Macan do Dacii Duster, a jednak porównania są dokonywane, a nie skwitowane swojskim "Dacia? No chyba Cię k..a p..o!"

Problem tylko w tym ze nawet sb2000pro brzmi lepiej niz T9x.

10 minut temu, BlueDot napisał:

Dla fanbojów REL ważniejsze, że 4szt. T9 grają im lepiej, niż mi 1szt. ASW608 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dla fanbojów REL ważniejsze, że 4szt. T9 grają im lepiej, niż mi 1szt. ASW608 🙂

Coś w tym jest. Swego czasu szukałem suba to gdzie nie wlazłem to wszędzie „sub do stereo = rel” szybki punktowy bas  i konstrukcja zamknięta. Dopiero po jakimś czasie przeczytałem o 608. Temat zawiesiłem i chyba dobrze zrobiłem bo ponowne ustawienie moich kuli poprawiło bas. 

A jakie są najbardziej liczące się firmy produkujące suby? Mi (pewnie w skutek działań forumowej branży) na myśl  przychodzi od razu velodyne, rel, svs.

.

47 minut temu, Ajothe napisał:

Znaczy dają dożywotnią gwarancję? 

Tak,dla wiesz kogo
🙂

Normalna gwarancja też jest.

14 minut temu, J4Z napisał:

A jakie są najbardziej liczące się firmy produkujące suby? Mi (pewnie w skutek działań forumowej branży) na myśl  przychodzi od razu velodyne, rel, svs.

Tak,
w Velo dobre jest to,że jest pilot,a nie sterowanie z jakiejś dziecinnej apki.
A pilot sie przydaje.

No i kazda firma robi wiele modeli

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Zdajesz sobie sprawę ile subów BW można mieć za takie velodyne?! 

B&W to nie jest zabawka dla audiofili, wystarczy jeden.

1 godzinę temu, kwasior21 napisał:

Coś w tym jest. Swego czasu szukałem suba to gdzie nie wlazłem to wszędzie „sub do stereo = rel” szybki punktowy bas  i konstrukcja zamknięta. Dopiero po jakimś czasie przeczytałem o 608. Temat zawiesiłem i chyba dobrze zrobiłem bo ponowne ustawienie moich kuli poprawiło bas. 

Masz pewnie do mnie jakieś 2000km...

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Znaczy dają dożywotnią gwarancję? 

Gdyby tak było to można by rzec "Life is beautiful"

Edytowane przez Piniu2906
17 godzin temu, BlueDot napisał:

W mocy, wielkosci membrany, jakosci obudowy, osiaganego SPL przy niskich czestotliwosciach plus mozliwosci jakie daje DSP.

Barwa basu jest w tym ukryta, ok 🙂 nie mam więcej pytań:)

17 godzin temu, BlueDot napisał:

teraz jezeli Ci sie chce/masz ochote to porownaj REL'a T9x do SVS sb3000 i zastanow sie co dostajesz od REL'a za te same pieniadze.

Subwoofer pracujący w klasie AB o bardziej naturalnym, zmiennym basie 🙂

8 godzin temu, BlueDot napisał:

Kto tak twierdzi?

Gdzie oceniali brzmienie obu?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Barwa basu

Barwa basu? A co to jest barwa basu?

🤣 

Ciekawe dlaczego REL zdecydowal sie montowac klase D do wyzszych serii swoich subwooferow.

Kto tak twierdzi?

Ja i jeszcze kilku innych ktorych dobrze znam.

Gdzie oceniali brzmienie obu?

U mnie w domu. Wiem ze to dla Ciebie nic nie znaczy bo nie napisali tego w kolorowej gazecie.

Ale gdyby Pacula tak napisal w Audio to kto wie, moze nawet zaczal bys powielac jego opinie na forum 😉

Nooo, T9x jest szczegolnie muzykalny 🤣

Przeciez on jest zamulony jak stary staw.

Gdybym musial wybierac suba do muzyki od REL'a, to na 100% dwa T5x. T9x to jakis kompromis, troche do muzyki, troche do kina, takie nie wiadomo co. W sumie to ani w tym ani w tym nie jest dobry bo chcieli go zrobic tak zeby byl uniwersalny.

Niestety nie wyszlo.

Hunt wogole twierdzi ze suma membran w T9x to ekwiwalent membrany 15". Mysle ze mocno go ponioslo 🤔

Jest jedna rzecz ktora mnie zastanawia, skoro Rel jest taki slaby (byc moze to prawda nie zaprzeczam) to dlaczego patrzac nawet na olxa jest wiec subow do svs niz rela?

Patrzylem wczoraj i svsa byla 5 a rela moze 3 w tym trzeba pamietac ze byly wystawione bardzo stare modele. 

21 minut temu, Audiolubny napisał:

skoro Rel jest taki slaby

Ktoś pisał, że REL jest słaby?

22 minuty temu, Audiolubny napisał:

Patrzylem wczoraj i svsa byla 5 a rela moze 3

W UK na ebay 49 REL vs 23 SVS

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

W UK na ebay 49 REL vs 23 SVS

Jak pisałem takie cuda tylko w Angli 😁

Przecież przyczyną popularności REL tam jest oczywista, już kiedyś pisałem, że zyjesz w audio raju na Twoje narzekanie na angielski rynek 😋

4 minuty temu, Ajothe napisał:

już kiedyś pisałem, że zyjesz w audio raju na Twoje narzekanie na angielski rynek 😋

Już wtedy Ci odpisałam, że nie wiesz o czym piszesz... ale to nie temat na tą dyskusję.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

B&W to nie jest zabawka dla audiofili, wystarczy jeden.

Masz pewnie do mnie jakieś 2000km...

Całkiem blisko. Zaraz wyjeżdżam. Dzwonię jak będę w pobliżu 😉😂😂😂

Teraz, szymon1977 napisał:

Już wtedy Ci odpisałam, że nie wiesz o czym piszesz... ale to nie temat na tą dyskusję.

Samo porównanie ilości subów wiele mówi 😁

10 godzin temu, J4Z napisał:

No ja bym w tym miejscu dorzucił jeszcze JL Audio  🙂 

Barwa basu? A co to jest barwa basu?

🤣

No nic innego jak widmo dźwięku czyli rozkład częstotliwości. W zależności od różnych rozkładów wypadkową będzie potocznie zwana barwa dźwięku. 

Ciekawe dlaczego REL zdecydowal sie montowac klase D do wyzszych serii swoich subwooferow.

Projekt jest własnością intelektualną danego producenta i w interesie żadnego z nich nie jest to aby przeciętny użytkownik znał jego tajemnice. Mają na coś koncepcję i to tworzą grunt że się sprawdza. 

19 minut temu, S4Home napisał:

Projekt jest własnością intelektualną danego producenta i w interesie żadnego z nich nie jest to aby przeciętny użytkownik znał jego tajemnice. Mają na coś koncepcję i to tworzą grunt że się sprawdza. 

Wiec nie ma co pitolic o muzykalnosci a przez to wyzszosci klasy AB nad D bo jest to troche smieszne.

48 minut temu, Audiolubny napisał:

Jest jedna rzecz ktora mnie zastanawia, skoro Rel jest taki slaby (byc moze to prawda nie zaprzeczam) to dlaczego patrzac nawet na olxa jest wiec subow do svs niz rela?

Patrzylem wczoraj i svsa byla 5 a rela moze 3 w tym trzeba pamietac ze byly wystawione bardzo stare modele. 

Bo REL'a się nie sprzedaje. Jak kupisz taką S-kę to trzymasz ją wieki.

• Pokaż nowe odpowiedzi