Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wzmacniacze lampowe wracają do łask?

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie sprawdził się zestaw dzielony tj końcówka tranzystorowa z pre  lampowym. Zdecydowały głównie walory użytkowe oraz uniwersalność tj radzenie sobie w różnych gatunkach muzycznych. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ciszyn11
2 godziny temu, sir.jax napisał:

Widzę też, że niektórzy leczą zbyt ożywiona akustykę lampkami, bo jest milej, cieplej, miękko i klimatycznie.

Dlatego u nich lampka zawsze będzie lepiej wypadać od tranzystora, dobrze dobrany set na tranzystorze z dobrym okablowaniem, akustyką i kolumnami będzie grał równie rozdzielczo i przyjemnie.

Pewnie, jest wiele dróg. Na Końcówkę "lampową" bym się nie odważył, bo cały system trzeba by zbudować na nowo. Natomiast używam pre lampowego. Bardzo dobrze się zgrywa z dac r2r (na starych kostkach r2r). I jakby ktoś nie widział, że lampy, to by się nie domyślił.

Edytowane przez OLES
10 godzin temu, ciszyn11 napisał:

U mnie sprawdził się zestaw dzielony tj końcówka tranzystorowa z pre  lampowym. Zdecydowały głównie walory użytkowe oraz uniwersalność tj radzenie sobie w różnych gatunkach muzycznych. 

Ukryta Zawartość

Jakie to teraz paczki u ciebie grają? 

Idąc w system hybrydowy też wolałbym jednak przedwzmacniacz lampowy niż końcówki lampowe. Głównie ze sposobu użytkowania elektorniki. Zużycia

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Idąc w system hybrydowy też wolałbym jednak przedwzmacniacz lampowy niż końcówki lampowe. Głównie ze sposobu użytkowania elektorniki. Zużycia

Piotruś,  ale kwintesencja tzw.  "lampowego brzmienia " siedzi w lampach końcowych i w trafach głośnikowych.  W tych ostatnich najbardziej. Lampy w stopniach wejściowych przedwzmacniacza stosunkowo mało grają  "lampowo".

Przy normalnym domowym słuchaniu lampy pograją kilka lat.

Ja akurat jestem zwolennikiem odwrotnej konfiguracji. Preamp półprzewodnikowy, końcówki lampowe. Tak robił AMC w swoich lampiakach. A grały bardzo dobrze. Wejcie na fetach, wyjście na lampach. Czytałem mądry artykuł ich konstruktora, który odowadniał, że taka topologia przynosi więcej korzyści niż odwrotna. 

U mnie np preampem jest Rotel RC-1570, a końcówka Yaqin MS-90B w trybie AMP.

Edytowane przez StachMuszel
  • Moderatorzy
47 minut temu, StachMuszel napisał:

Czytałem mądry artykuł ich konstruktora, który odowadniał, że taka topologia przynosi więcej korzyści niż odwrotna. 

Ale ma jedną poważną wadę. Ogranicza użytkownika pod względem doboru kolumn. Końcówki lampowe są bardziej wrażliwe na impedancję i efektywności kolumny niż tranzystorowe. No i oczywiście kwestia wymiany lamp. Co 3-4 lata kwadra lamp może być pewnym obciążeniem. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Aktualnie Tannoy Berkeley oraz ATC 50sl. Nie mogłem się zdecydować, które lepsze i zostały obie. Jeżeli chodzi o pełną lampę, to nie mam dużego doświadczenia. Miałem krótką przygodę z Unisonem S6, który bardzo mnie rozczarował. Chętnie posłuchałbym jakiegoś dobrego SETa, ale to nie do Tannoy HPD raczej

• Moderatorzy

Do ATC też raczej nie 

18 godzin temu, julius-6 napisał:

Wiesz, od 8 lat czytam o wspaniałych dokonaniach inżynierów audio, a im bardziej są doskonałe i im więcej doskonałych elementow tym mniej muzyki. 

Jak chcesz mieć dużo muzyki to wybierz się do np. filharmonii.

16 godzin temu, Seyv napisał:

Mój najlepszy system audio to lampa transformator, lampa transformator, lampa transformator. 

Z tym że jest to Twoja subiektywna ocena "na ucho" a nie ocena techniki. Moje jest najlepsze. Transformatory to zło, ale umiejętnie wykorzystane mogą być O.K, jednak zwiększenia jakości dźwięku bym się po nich nie spodziewał. Używam w LC31 (mieszacz wejść przerobiony na selektor wejść) wejść z transformatorami i jest O.K, ale w pomiarach trafa nie "urzekają" 😉.

16 godzin temu, piotrek7 napisał:

Dlatego jeśli to co słyszę odbieram jako dobre - to to jest dobre.

To jesteśmy w odwrotnej polaryzacji, ja też odbieram to co słyszę że jest dobre jako dobre a to co złe jako złe z różnicą że u mnie jest zazwyczaj zgodność oceny na ucho z pomiarami, dobre pomiary to dobre brzmienie 😉. Możliwe że to efekt używania bezpośrednich ZG typu aktywnego. 

16 godzin temu, Seyv napisał:

Ale ze swoimi.

Zgadza się, ale o wiele rzędów poniżej wad lamp.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Moderatorzy
42 minuty temu, Lech36 napisał:

Twoja subiektywna ocena "na ucho"

Subiektywna lecz nie tylko moja - trochę ludzi mnie odwiedza, słuchamy, porównujemy, ja odwiedzam, ze swoimi klockami innych.

42 minuty temu, Lech36 napisał:

pomiarach trafa nie "urzekają"

Zależy jak na to patrzeć. Dobre transformatory to co trzeba przenoszą a tego co nie trzeba nie przenoszą.

Edytowane przez Seyv

3 godziny temu, Seyv napisał:

Ale ma jedną poważną wadę. Ogranicza użytkownika pod względem doboru kolumn. Końcówki lampowe są bardziej wrażliwe na impedancję i efektywności kolumny niż tranzystorowe. No i oczywiście kwestia wymiany lamp. Co 3-4 lata kwadra lamp może być pewnym obciążeniem. 

Z tą wadą bym polemizował. Nawet słabe mocowo lampy potrafią dobrze napędzić trudne kolumny.  Zblazowani recenzecji często o tym piszą, przy okazji testów takich słabowitych lamp.

Moje Tannoye R3, w dolnych zakresach ich impedancja czasami spada do 3ohm. Yaqin MS-90B w trybie triody ma 28W a mam wrażenie,  że mógłby roznieść te kolumny.

Mam porównanie z moim AMC2N100, 2x200W 4ohm. Yaqin niczym nie ustępuje w kategorii łatwości napędzenia R3.

Edytowane przez StachMuszel
3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

Aktualnie Tannoy Berkeley oraz ATC 50sl. Nie mogłem się zdecydować, które lepsze i zostały obie. Jeżeli chodzi o pełną lampę, to nie mam dużego doświadczenia. Miałem krótką przygodę z Unisonem S6, który bardzo mnie rozczarował. Chętnie posłuchałbym jakiegoś dobrego SETa, ale to nie do Tannoy HPD raczej

Ostatnio kolega z berkeleyami ujeżdża 2a3 z pre liniowym i nie może się zdecydować co woli - to, czy 50W A klasy z lampy. Ale to do jazziku : )

A jak wiesz Wojtek z Sunem swoje ATC też bardzo lubi (mi scm40 z audion też bardzo siadły), ale wiadomo - ma to swoje ograniczenia...

Edytowane przez julius-6
4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Nawet słabe mocowo lampy potrafią dobrze napędzić trudne kolumny. 

Totalna bzdura. Takich Dynaudio czy B&W nigdy dobrze nie napędzisz słabą lampą.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

Piotruś,  ale kwintesencja tzw.  "lampowego brzmienia " siedzi w lampach końcowych i w trafach głośnikowych.  W tych ostatnich najbardziej. Lampy w stopniach wejściowych przedwzmacniacza stosunkowo mało grają  "lampowo".

Wiem. Zdecydowanie się zgadzam. Dlatego nie miałem , nie będę miał lampy przy moim użytkowaniu. 

5 godzin temu, ciszyn11 napisał:

Nie znam tych tannoy. Wcześniej miałeś inne. Dobrze pamiętam?

Ale fakt to marki które z lampami średnio.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Ale jakby taka lampa miała Dirac...

🙂

2 godziny temu, J4Z napisał:

Ale jakby taka lampa miała Dirac...

I po co to trollowanie ? Poczytaj sobie kolegę @xajas. Skoro ze mnie się śmiejesz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piopio napisał:

Totalna bzdura. Takich Dynaudio czy B&W nigdy dobrze nie napędzisz słabą lampą.

18W Audion zagrał z nimi jakies 3 klasy lepiej niż 100W Jolida w klasie AB, która zjadła ASR Emittera. 
A to generalnie model BW, który jest wręcz słynny z ujowego bassu.
Znam i takich, którzy Dynki pędziły, więc zanim zaczniesz głosić swoje prawdy - sugeruję najpierw coś samemu sprawdzić. Oczywiście rocka na tym nie zagrasz, ale... 

50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To marki, które z lampami wybitnie. Czasami warto wstrzymać się z wypowiedzią, to nie jest konkurs na jak największą liczbę postów.

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Jak chcesz mieć dużo muzyki to wybierz się do np. filharmonii.

21 godzin temu, Seyv napisał:

to jakaś nowa audiofilska teoria? 
muzyka gra tylko w filharmonii,

a sprzet audio tylko w zaadoptowanych pomieszczeniach na tranzystorach ?

... ale juz nie słuzy do słuchania muzyki? 
w sumie patrzac po teoriach krążących po forum to by się zgadzało.

Teraz, julius-6 napisał:

Oczywiście rocka na tym nie zagrasz, ale... 

Otóż to ! Sprzęt ma być uniwersalny. 

2 minuty temu, julius-6 napisał:

Znam i takich, którzy Dynki pędziły, więc zanim zaczniesz głosić swoje prawdy - sugeruję najpierw coś samemu sprawdzić.

Sprawdzałem. Jasne, że każdy wzmacniacz zagra. Problem w tym, że niekoniecznie już prawidłowo napędzi. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Otóż to ! Sprzęt ma być uniwersalny. 

10 minut temu, julius-6 napisał:

Kto Ci tak powiedział?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Wiem. Zdecydowanie się zgadzam. Dlatego nie miałem , nie będę miał lampy przy moim użytkowaniu. 

Wcześniej były Tannoy HPD315A -12cali w customowych obudowach. Teraz 15 calowe. Ta sama seria z lat 70

4 minuty temu, julius-6 napisał:

Kto Ci tak powiedział?

Jak najbardziej, zestaw powinien być uniwersalny i poprawnie dobrany, a takie zestawienia co zagrają jazz, ale rocka już nie najczęściej mają problemy parametryczno-konfiguracyjne.

Edytowane przez Zwykły Drut
2 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Jak najbardziej, zestaw powinien być uniwersalny i poprawnie dobrany, a takie zestawienia co zagrają jazz, ale rocka już nie najczęściej mają problemy parametryczno-konfiguracyjne.

mhm.
to teraz sie zabawmy.
Hipotetycznie: zajbiescie wierny system zagra zajebiscie dobrze zrealizowany jazz 
czy ten sam zajebiscie wierny system zagra kiepsko zrealizowanego rocka? 

3 minuty temu, julius-6 napisał:

mhm.
to teraz sie zabawmy.
Hipotetycznie: zajbiescie wierny system zagra zajebiscie dobrze zrealizowany jazz 

Zajebisty system dobrze zagra jazz jak i dobrze zrealizowanego rocka. 

3 minuty temu, julius-6 napisał:

mhm.
to teraz sie zabawmy.

Raz to co znaczy wiernie, wierności w odniesieniu do realnej muzyki w audio nie ma, trzeba się z tym pogodzić i zmienić sposób myślenia. Jest zawsze jakieś odwzorowanie i przeskalowanie. A tak generalnie to w dobrej akustyce da się słuchać rocka z lat siedemdziesiątych na pełnopasmowych zg ze współczesną elektroniką, podobnie jak jazzu, klasyki, popu itd, itd.

W dniu 9.07.2024 o 15:19, Lech36 napisał:

Chyba nie widział Kolega dobrego telewizora 4k a nawet dobrego 2k.

widziałem, mam dostęp do dobrego oleda, nie da się ukryć, ze czerń jest genialna, aż za dobra 🙂

nie zmienia to jednak faktu, ze kino to nie tylko super kontrast, połowa magii kina to imersja, ekran wypełniający pole widzenia, w moim domowym kinie rzucam obraz na ekran 100', oglądam z bliska, nie dam się przekonać, ze super-hiper tv jest lepszy 🙂  plus tv na ciebie swieci, a projektor to jednak swiatlo odbite, 

5 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Raz to co znaczy wiernie, wierności w odniesieniu do realnej muzyki w audio nie ma

Wiernie mam na myśli sprzęt o liniowej charakterystyce. 

12 minut temu, Piopio napisał:

Zajebisty system dobrze zagra jazz jak i dobrze zrealizowanego rocka. 

Używając tej logiki - zajebisty system nie zagra niezajebiscie zrealizowanej muzyki?

• Moderatorzy
30 minut temu, julius-6 napisał:

Zagra. Tylko pokaże słabości realizacji. 

Gdyby nie pokazał słabości realizacji to wtedy realizacja była by dobra.

8 minut temu, julius-6 napisał:

Wiernie mam na myśli sprzęt o liniowej charakterystyce. 

Używając tej logiki - zajebisty system nie zagra niezajebiscie zrealizowanej muzyki?

A co masz na myśli liniowa charakterystyka, bo jak masz na myśli płaski spl w funkcji f, to w miejscu odłuchowym to wg mnie też nie jest kryterium wierności. Moim skromnym zdaniem to, że w realizacji nagrań używa się do monitorowania produkcji płaskich jak stół chakterystyk zg, to nie oznacza, że oczekuje się od odbiorców by w ten sam sposób odsłuchiwali, i że to jest jakieś kryterium wierności. A jak masz na myśli zniekształcenia nieliniowe, to powinny być możliwie niskie o określonym rozkładzie.

8 minut temu, Seyv napisał:

Zagra. Tylko pokaże słabości realizacji. 

Czyli będziemy mieli film DVD rozciągnięty do 4K. 
Raczej nie lubimy. 
Więc czy to jest dobry system? 

55 minut temu, julius-6 napisał:

to jakaś nowa audiofilska teoria? 
muzyka gra tylko w filharmonii,

Ta najbardziej naturalna - tak. Drugie w kolejności są koncerty Jazz-owe, tam też można spotkać dużo naturalnych brzmień. Rock na koncertach bardzo często jest słabo nagłośniony i poza dynamiką i głośnością nie oferuje za dużo audiofilskich smaczków, ale pewnie nie zawsze tak jest.

Godzinę temu, julius-6 napisał:

a sprzet audio tylko w zaadoptowanych pomieszczeniach na tranzystorach ?

Dlaczego tylko na tranzystorach, może być na lampach jak komuś nie przeszkadzają ich wady a nawet uznają te wady za zalety.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Zwykły Drut napisał:

Moim skromnym zdaniem to, że w realizacji nagrań używa się do monitorowania produkcji płaskich jak stół chakterystyk zg, to nie oznacza, że oczekuje się od odbiorców by w ten sam sposób odsłuchiwali, i że to jest jakieś kryterium wierności.

Zgadzam się, w takim razie jakiego systemu powinniśmy używać do słuchania tych płyt? Czym kierować sie, aby zagrał i rocka tego dobrze i źle zrealizowanego i ten dobry jazz? 

• Pokaż nowe odpowiedzi