Skocz do zawartości
IGNORED

Silent angel M1T vs moon mind 2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie 

Szukam nowego  transportu ,obecnie gram na M1T .Na rynku nie ma chyba za dużo  transportów ,ale znalazłem  używany  lumin u1 mini oraz ex demo moon, chyba że macie inne  propozycje?

https://www.audiostereo.pl/topic/167637-silent-angel-m1t-vs-moon-mind-2/

Napisz jeszce jakie masz wymagania co do wyjścia tj czy musisz mieć i2s ? Czy starczy  - coax ? Spdif ? USB audio ? To pomoże coś dobrać / polecić 

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Napisz jeszce jakie masz wymagania co do wyjścia tj czy musisz mieć i2s ? Czy starczy  - coax ? Spdif ? USB audio ? To pomoże coś dobrać / polecić 

Chciałbym zostać przy EBU, ponieważ mam już kabel.

Spotkałem się gdzieś z porównaniem  M1T z Luminem Mini. Mini oceniono jako lepszy ale przyrost jakości dźwięku w żadnym wypadku  nie usprawiedliwiał różnicy w cenie. Ja swojego mini na razie nie wymieniam zwłaszcza, gdy zmiany będą niewielkie na zasadzie małego kroczku do przodu lub co najwyżej po skosie w bok. Jeśli zmieniać, to na coś, co przyniosłoby realny przeskok jakościowy o 2-3 klasy w górę. Na zmiany kosmetyczne szkoda mi czasu i kasy. Na co ja wymienię (w przyszłości) M1T? Na zestaw konwerter DDC + komputer Mini PC zoptymalizowany pod dźwięk. Zainstalować na nim Roon lub Jriver i tyle 

Moon gra dźwiękiem pełnym, takim analogowym, szczegółowo, ale nienachalnie. Wysokie ma dźwięczne, ale nie błyszczą mocno, są delikatnie spatynowane. Całość przekazu płynna, nie nerwowa. Dobry wybór do toru z tendencją do rozjaśnień i konturowości, bo przydaje mu muzykalności.

"Tynk pożera dźwięk" 747

A może zostań przy Silent Angel, tylko wyższe serie? Moim zdaniem to chyba najlepsza opcja upgradu.

Zapraszam, mamy pełną ofertę Silent Angel, ale także Lumin.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ja swojego mini na razie nie wymieniam

juz nie masz m1t? myslalem ze jestez z niego zadowolony.. 

Ok, napisales mini i myslalem ze zmieniles, ale doczytalem.

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Teraz, Mikelas76 napisał:

juz nie masz m1t? myslalem ze jestez z niego zadowolony.

Tak to jest gdy pisze się na telefonie i przy pisaniu coś przeskoczy. Mam M1T. Mini, które pojawiło się w tym zdaniu to "chochlik pisarski"

Temat się ruszył ale trochę za późno. 

Moon którego miałem na oku (ex demo) został sprzedany.jeden ze znajomych   wspomnial o innous  pulse(używany).W  Didatku  ktoś w sobotę  na ebay  kupił odemnie M1T, więc teraz już nie mam wyjścia ,i cos trzeba będzie kupić.

8 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Temat się ruszył ale trochę za późno. 

Moon którego miałem na oku (ex demo) został sprzedany.jeden ze znajomych   wspomnial o innous  pulse(używany).W  Didatku  ktoś w sobotę  na ebay  kupił odemnie M1T, więc teraz już nie mam wyjścia ,i cos trzeba będzie kupić.

Na OLX masz Moon 190, to jest starsza wersja Mind'a. Bardzo dobre brzmienie po pieniądzach! Ma zasilacz wtyczkowy, który można później zamienić na lepszy, co stanowi istotny upgrade.

"Tynk pożera dźwięk" 747

1 minutę temu, EmilioE napisał:

Na OLX masz Moon 190, to jest starsza wersja Mind'a. Bardzo dobre brzmienie po pieniądzach! Ma zasilacz wtyczkowy, który można później zamienić na lepszy, co stanowi istotny upgrade.

Ja z UK 

2 minuty temu, robo27 napisał:

Mógłbyś się podzielić informacją co Ci nie pasowało w M1t? Czy po prostu chęć zmiany.

Wszystko  było OK.ccialem zmiany ponieważ  uważałem M1T za  najsłabszy element. Mysle ze popełniłem błąd, i mogłem zatrzymać  M1T  i dokupić  PS.PRawie byłem zdecydowany na moona.

3 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Mysle ze popełniłem błąd, i

Jeśli nie jesteś gotowy na znaczny wydatek zmiana będzie raczej krokiem w bok niż znaczącym przyrostem jakościowym. 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Jeśli nie jesteś gotowy na znaczny wydatek zmiana będzie raczej krokiem w bok niż znaczącym przyrostem jakościowym. 

Porownywalem M1T z Wiim. Trzy osoby w roznym wieku. Ślepe  testy. Wskazania jak w totolotku. 

Ale życzę  przyrostu jakości zgodnie z aktualnymi wycenami sprzętu. Trudno- trzeba się  angażować,  sa wyzwania musi byc  realizacja.

Hegel H120 & KEF R3

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Zrobilem klientowi  zwrot kasy  ale był tak wściekły że dostalem negatywna opnie na ebay. Do lumin  musiał bym dopłacić jakieś 3kzl a do moona  7kzl.

3 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

Porownywalem M1T z Wiim. Trzy osoby w roznym wieku. Ślepe  testy. Wskazania jak w totolotku. 

Ale życzę  przyrostu jakości zgodnie z aktualnymi wycenami sprzętu. Trudno- trzeba się  angażować,  sa wyzwania musi byc  realizacja.

W jakim pogłosie to robiliście i jaki był sprzęt towarzyszący?

28 minut temu, zn21 napisał:

a za ile wystawiłeś M1T, że klient aż tak się wkurzył?

Zamrożona kasa, z powodu niezdecydowania sprzedawcy to nic fajnego... 

Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Zrobilem klientowi  zwrot kasy  ale był tak wściekły że dostalem negatywna opnie na ebay. Do lumin  musiał bym dopłacić jakieś 3kzl a do moona  7kzl.

Bywa tak, że chęć zmiany jest tak duża, że nie idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem.

15 godzin temu, J4Z napisał:

W jakim pogłosie to robiliście i jaki był sprzęt towarzyszący?

Zamrożona kasa, z powodu niezdecydowania sprzedawcy to nic fajnego... 

W komorze bezechowej

Hegel H120 & KEF R3

Znaczącym progresem było by przejście z M1T na Auralic Aries S1. Od kilku tygodni jestem posiadaczem Vegi S1 i jeszcze lepiej brzmiącego streamera nie słyszałem. Aries S1 jest czystym transportem więc powinno być tylko lepiej zwłaszcza z opcjonalnym zasilaczem. Porównywałem że wszelkimi Rose, Eversolo itd. a także z streamerem który mam wbudowany w H390. Skok w jakości brzmienia jest ewidentny i niezaprzeczalny. 

10 minut temu, daniel-de napisał:

Znaczącym progresem było by przejście z M1T na Auralic Aries S1. Od kilku tygodni jestem posiadaczem Vegi S1 i jeszcze lepiej brzmiącego streamera nie słyszałem. Aries S1 jest czystym transportem więc powinno być tylko lepiej zwłaszcza z opcjonalnym zasilaczem. Porównywałem że wszelkimi Rose, Eversolo itd. a także z streamerem który mam wbudowany w H390. Skok w jakości brzmienia jest ewidentny i niezaprzeczalny. 

używasz Vegi z pominięciem jej wyjścia audio? bo tak rozumiem. napisałeś, że jako streamer brzmi to lepiej niż streamer w h390. a jako kompletne źródło? też lepiej niż dac w h390?

[edit] - jak na moje oko to vega s1 w ogóle nie ma wyjścia cyfrowego więc już zupełnie nie rozumiem 🙂 

Edytowane przez dekoracja
chciałem zmienić słowa

????

45 minut temu, dekoracja napisał:

używasz Vegi z pominięciem jej wyjścia audio?

Nie no. Vega jest źródłem a nie transportem i nie posiada wyjść cyfrowych. Mam ją podłączoną z H390 pod wejście XLR w trybie HT Fixed (końcówki mocy). Reasumując Vega s1 ma lepszy streamer i przedwzmacniacz od swoich odpowiedników w H390 nie mówiąc już o Rose czy Eversolo. Ma bardzo dobry analogowy przedwzmacniacz oparty na modułach w klasie A (cały czas trzyma odpowiednio wysoką temperaturę nawet gdy jest wyłączony) z czysto analogową regulacją głośności. To naprawdę robi robotę i różnicę jakościową. Największa różnica między Vegą a H390 jest na streamerze. Streamer H390 gra bardzo twardo, konturowo czysto technicznie. Vega to dźwięk bardzo precyzyjny ale nie techniczny. Ma filtry ale zmiana brzmienia jest subtelna. Różnicę w przedwzmacniaczach słychać na niskich poziomach głośności. Dźwięk nie staje się płytki i zachowuje cały czas swoją dynamikę. Jeśli chodzi o DAC to Vega i H390 są na bardzo zbliżonym poziomie, różnice w estetyce brzmienia a nie jakości. Mnie nieco bardziej odpowiada Vega. Wcześniej miałem przez kilka lat używany jako transport podłączony do DAC Hegla streamer CXN v1.  Na razie używam Vegi bez zasilacza. Jak się osłucham sprawdzę co ten zasilacz wniesie do brzmienia.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Porownywalem M1T z Wiim

we dwojke porownywalismy z kolega  na luzie, bez celu, dla fanu. Kolega stwierdzil od razu ze wiim duzo slabszy od m1t i od ifi zen stream. 

Wiim mial jakby dzwiek rozdmuchany, bas mi sie bardzo nie podobal. Gdzies juz pisalem.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 godzin temu, robo27 napisał:

Bywa tak, że chęć zmiany jest tak duża, że nie idzie w parze ze zdrowym rozsądkiem

zgadza sie. napalilem sie na matrix element s, lepszy na papierze itp ale oddalem go. Wczoraj sluchalem muzyki i tak myslalem ze zaczynam sobie chyba szukac dziury w calym. Mimo tego chce od jakiegos czasu sprobowac Ariesa s1.

Edytowane przez Mikelas76

35 minut temu, daniel-de napisał:

Nie no. Vega jest źródłem a nie transportem i nie posiada wyjść cyfrowych. Mam ją podłączoną z H390 pod wejście XLR w trybie HT Fixed (końcówki mocy). Reasumując Vega s1 ma lepszy streamer i przedwzmacniacz od swoich odpowiedników w H390 nie mówiąc już o Rose czy Eversolo. Ma bardzo dobry analogowy przedwzmacniacz oparty na modułach w klasie A (cały czas trzyma odpowiednio wysoką temperaturę nawet gdy jest wyłączony) z czysto analogową regulacją głośności. To naprawdę robi robotę i różnicę jakościową. Największa różnica między Vegą a H390 jest na streamerze. Streamer H390 gra bardzo twardo, konturowo czysto technicznie. Vega to dźwięk bardzo precyzyjny ale nie techniczny. Ma filtry ale zmiana brzmienia jest subtelna. Różnicę w przedwzmacniaczach słychać na niskich poziomach głośności. Dźwięk nie staje się płytki i zachowuje cały czas swoją dynamikę. Jeśli chodzi o DAC to Vega i H390 są na bardzo zbliżonym poziomie, różnice w estetyce brzmienia a nie jakości. Mnie nieco bardziej odpowiada Vega. Wcześniej miałem przez kilka lat używany jako transport podłączony do DAC Hegla streamer CXN v1.  Na razie używam Vegi bez zasilacza. Jak się osłucham sprawdzę co ten zasilacz wniesie do brzmienia.  

Ukryta Zawartość

to ciekawe! super interesująco może wypaść porównanie ariesa do vegi - dla każdego co innego oczywiście dobrze gra. Ja bym w życiu nie napisał że streamer h390 gra twardo. jakie masz głośniki, kable etc?

Ukryta Zawartość

????

1 minutę temu, dekoracja napisał:

to ciekawe! super interesująco może wypaść porównanie ariesa do vegi - dla każdego co innego oczywiście dobrze gra. Ja bym w życiu nie napisał że streamer h390 gra twardo. jakie masz głośniki, kable etc?

Jeśliby połączyć Aries s1 z naprawdę dobrym (drogim DAC) to można by wynieść brzmienie na bardzo wysoki poziom. Choć sam nie wiem co można by było jeszcze lepszego osiągnąć. Być może bardziej wpasowałoby się w konkretne preferencje brzmieniowe. Dla mnie Vega s1 gra tak jak lubię i w 100% odpowiada mi brzmieniowo. Mam Sonus Faber Olympica Nova 3 a kable głośnikowe to nie najdroższe Qed Reference XT40i i wymieniony kabel zasilający wzmacniacza na Ricable Magnus Power MKII. Kabel zasilający Vegę to na razie fabryka. Streamer w H390 jest mega precyzyjny i dynamiczny. Bas jest trzymany na krótkiej smyczy i to wszystko daje wrażenie takiej twardości brzmienia. Uderza szybko, precyzyjnie i szybko jest wygaszany. To miałem na myśli. Do tego jest mega dynamiczny, takie granie na sterydach. Traci przy tym nieco na szczegółach, często nie da się wychwycić takiego planktonu ukrytego w utworach. Nie w każdej muzyce mi to odpowiada. Vega gra bardziej wyrafinowanie, nie podkreśla słabiej nagranych płyt i przez to jest bardziej uniwersalna. Wydobywa z brzmienia każdy niuans. To zupełnie inna filozofia grania niż większość podobnych produktów na rynku. Zwłaszcza, że niektóre firmy bardziej skupiają się na bajerach, funkcjach, wyświetlaczach zamiast na brzmieniu. Jest to moje pierwsze spotkanie z tą firmą i jestem bardzo zaskoczony na plus.

• Pokaż nowe odpowiedzi