Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Amphion Argon 3L

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem tu nowy 🙂 i witam wszystkich serdecznie. Wątek zakładam w "Hi-fi", bo zupełnie początkującym nie jestem i temat chyba też nie jest taki, ale jeśli miejsce tego wątku jest w dziale "Start" to proszę o przeniesienie.

Szukam nieco pomocy i mam nadzieję, że coś da się zrobić. Mam w pokoju o powierzchni 25m2 swoje obecne audio:

- podstawkowe Monitor Audio Silver serii 5g

- Audiolab'a 6000a + Wiim Pro Plus

Czasem działa to w trybie Audiolab jako końcowka mocy i Wiim jako preamp, a czasem Wiim'a wykorzystuję jako transport do Audiolab'a. Głośniki na stand'ach Nordstone i jakieś budżetowe, ale markowe kable (nie pamiętam jakie). I przez ostatnie ponad 3 lata jestem z tego systemu zadowolony. Dużo muzyki się nasłuchałem i dużo też nauczyłem.

W wyniku roszad pospadkowych zostałem pare tygodni temu właścicielem kolumn Amphion Argon 3L i z tego co czytam są to naprawde niezłe "paczki", sporo wykraczające nad to co posiadam obecnie. Zadowolony i pełen nadziei podpiąlem Amphion'y do Audiolab'a, ale niestety dopiero kiedy zrobię głośniej coś się dzieje - inaczej nie ma życia. Czy Audiolab nie ma "siły" aby wysterować te kolumny ? Kiedy popatrzałem na skuteczność kolumn (86dB) i 50-kilka watów z Audiolab'a, liczyłem na to, że będzie to jakoś grało, ale niestety kiedy jest ciszej to przysłowiowego "szału nie ma". Kiedy jest głośniej jest dużo lepiej, ale kiedy słucham wieczorem to nie chcę przeszkadzać sąsiadom 😉 

Pytanie - co się robi w takiej sytuacji ? Czy rzeczywiście trzeba mieć te setki watów czy może poprostu dużo lepszy jakościowo wzmacniacz niż mój 6000A ? Niestety nie mogę sobie obecnie pozwolić na zakup nowego piecyka na poziomie Amphion'ów (liczę że 12-15k) - może za jakiś czas.

Szukam więc jakieś zastępstwa na rok czy dwa, bez rozbijania banku 😉 Opcję które przychodzą mi do głowy

- zostawić Audiolaba i kupić do niego końcowkę mocy stereo (nową albo używaną)

- sprzedać Audiolab'a i kupić koncówkę, a Wiim'a zostawić jako pre (choć wydaje, mi się że jest ono takie sobie)

- zostawić Audiolab'a i kupić dwie nowe małe końcówki w klasie D (np od Fosi)

- sprzedać Audiolab'a i kupić używany piec, ale nie wiem jaki  ? Atoll'a IN100, może jakiegoś starszego Hegla np H90, może Regę Elex'a

Cudów nie oczekuję, ale zależy mi na tym, ale móc fajnie słuchać wieczorem muzyki i aby dźwięk był łatwy w odbiorze i z fajny detalem pod jazz, może Hanię Rani, Frahm'a, czasem pod umiarkowaną elektronikę pokroju Jarre'a. Szukać bardziej specyficznego profilu dźwiękowego będę przy kupnie nowego pieca w przyszłości.

Forumowicze, branżo - będziecie w stanie coś doradzić ?

https://www.audiostereo.pl/topic/167665-wzmacniacz-do-amphion-argon-3l/
Godzinę temu, miglanz napisał:

Wiim'a zostawić jako pre

Najgorsze, co możesz zrobić

zostawić Audiolaba i kupić do niego końcowkę mocy stereo (nową albo używaną)

bez sensu

ostawić Audiolab'a i kupić dwie nowe małe końcówki w klasie D (np od Fosi)

patrz pkt 2 tylko x2

Szukaj dobrego wzmacniacza zintegrowanego na rynku wtórnym tylko na pewno nie 

Atoll'a IN100,

bo to napompowany knot. 

ani

Hegla np H90,

raczej 160 byłby właściwym kierunkiem. 190 optymalnym ale tu już się robi drożej. Ale ja wziąłbym pod uwagę dwie marki. Rotel 1572 lub 1592) oraz  Naim XS2. I to będzie fajne granie 

Wzmacniacz masz za słaby, te kolumny potrzebują więcej prądu. Musisz poszukać czegoś mocniejszego 80-100W. Amphiony są fajne ale trzeba im dać więcej mocy,  wtedy zaśpiewają.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Odziedziczyłeś fajne kolumny które zdecydowanie zasługują na coś bardziej wyszukanego niż ten Audiolab który zwyczajnie jest za słaby dla tych Amphionów. Na obecny moment w którym planujesz coś przejściowego proponuję odpuścić końcówki mocy ponieważ nie będą wystarczająco na poziomie tak jakościowym jak i brzmieniowym. W przyszłości gdy będziesz miał do wydania około 12-15kpln wtedy będzie sens rozglądania się za końcówkami przy obecnych założeniach a szczególnie budżetu nie ma to najmniejszego sensu. Tak więc pozostaje integra także proponuje sprzedać obecnego Audiolaba, dołożyć możliwą kwotę i kupić coś sensownego na przeczekanie a co miałoby to być...? hmm... przerobiłem i słuchałem dużo Hegli i choć mam o tych wzmacniaczach ogólnie całkiem dobre zdanie to niestety mają one jedną podstawową wadę która mnie drażniła i która prawdopodobnie nie spodoba się autorowi tematu otóż Hegle nie grają zbyt dobrze po cichu, one grają pełnym dźwiękiem dopiero gdy są nieźle "odkręcone" w związku z czym odradzam tą markę autorowi. Jako właściciel Naima polecam wzmacniacz tego producenta jednak nie XS2 który moim zdaniem podobnie jak Audiolab będzie za słaby do Amphionów poza tym w cenie XS2 możesz spokojnie mieć Supernaita 1 którego polecam bo z pewnością będziesz zadowolony jednak tak naprawdę pisałeś o Atollu IN100 i Heglu H90 a to jest przedział cenowy około 3kpln więc nie dużo i jeśli +/- tyle chcesz przeznaczyć to niestety za dużego wyboru nie masz. Wzmacniacze za którymi ja bym się rozglądał mając około 3kpln do wydania to Baltlab Epoca 3, Musical Fidelity A3, Marantz PM8005 lub w ramach wyjątku bardzo fajna końcówka Rotel RB-1070.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Rotele z 15 w nazwie to dobra propozycja jako docelowa, ale tak na przeczekanie np. Yamaha rs 700.

Nie nazywa się to wzmacniacz, ale za to poza dynamiką i basem ma taki dinks loudnes do cichego sluchania. Jest on płynny - można sobie dopasować do ucha a że nie nazywa się wzmacniacz można go kupić i to kompletny w okolicach 1 kzł. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam te paczki z pięć lat i tyleż zajęło mi szukanie wzmacniacza do nich. Były fabryczne konstrukcje i mojej produkcji. Na razie na placu boju został Naim Nait XS a więc starsza generacja. Docelowo pewnie Supernait.  Też szukałem wzmacniacza, który dobrze gra i cicho i głośno. W przypadku tych kolumn to sprawa trudna ale Naim stanął na wysokości zadania. Wcale nieprawda, że te kolumny potrzebują bardzo dużej mocy żeby pokazać co potrafią. ICE Power 2500 miał sporo mocy ale nie dało się tego słuchać ani cicho ani głośno. Natomiast fajnie grają te kolumny z klasą A np. FW F7. Ale tylko z umiarkowaną głośnością. No i potrzebny był złoty środek. Hegle może są i lepsze ale na pewno te wyższe modele za sporą kasę.

Tak jak kolega wyżej pisze. To nie jest problem za słabego wzmacniacza a po części jego wydajności prądowej. Problem jest jednak bardziej złożony i w głównej mierze wynika z takiej a nie innej konstrukcji tych głośników a także ich niewielkiej skuteczności. Z Naimem będą lepiej grały cicho ale nie dlatego że ma dużą moc bo nie ma. Naimy bardzo fajnie grają dołem co pomaga w cichym odsłuchu. Jednak kij ma dwa końce. Problem potęguje także słaba jakość cyfrowej regulacji głośności  w dzisiejszych wzmacniaczach. Do cichego słuchania najlepsze są rozwiązania oparte o analogowy rezystor drabinkowy. Reasumując zmiana na dużo mocniejszy piec może nic nie zmienić przy cichym odsłuchu.

3 godziny temu, miglanz napisał:

Cześć,

Jestem tu nowy 🙂 i witam wszystkich serdecznie. Wątek zakładam w "Hi-fi", bo zupełnie początkującym nie jestem i temat chyba też nie jest taki, ale jeśli miejsce tego wątku jest w dziale "Start" to proszę o przeniesienie.

Szukam nieco pomocy i mam nadzieję, że coś da się zrobić. Mam w pokoju o powierzchni 25m2 swoje obecne audio:

- podstawkowe Monitor Audio Silver serii 5g

- Audiolab'a 6000a + Wiim Pro Plus

Czasem działa to w trybie Audiolab jako końcowka mocy i Wiim jako preamp, a czasem Wiim'a wykorzystuję jako transport do Audiolab'a. Głośniki na stand'ach Nordstone i jakieś budżetowe, ale markowe kable (nie pamiętam jakie). I przez ostatnie ponad 3 lata jestem z tego systemu zadowolony. Dużo muzyki się nasłuchałem i dużo też nauczyłem.

W wyniku roszad pospadkowych zostałem pare tygodni temu właścicielem kolumn Amphion Argon 3L i z tego co czytam są to naprawde niezłe "paczki", sporo wykraczające nad to co posiadam obecnie. Zadowolony i pełen nadziei podpiąlem Amphion'y do Audiolab'a, ale niestety dopiero kiedy zrobię głośniej coś się dzieje - inaczej nie ma życia. Czy Audiolab nie ma "siły" aby wysterować te kolumny ? Kiedy popatrzałem na skuteczność kolumn (86dB) i 50-kilka watów z Audiolab'a, liczyłem na to, że będzie to jakoś grało, ale niestety kiedy jest ciszej to przysłowiowego "szału nie ma". Kiedy jest głośniej jest dużo lepiej, ale kiedy słucham wieczorem to nie chcę przeszkadzać sąsiadom 😉 

Pytanie - co się robi w takiej sytuacji ? Czy rzeczywiście trzeba mieć te setki watów czy może poprostu dużo lepszy jakościowo wzmacniacz niż mój 6000A ? Niestety nie mogę sobie obecnie pozwolić na zakup nowego piecyka na poziomie Amphion'ów (liczę że 12-15k) - może za jakiś czas.

Szukam więc jakieś zastępstwa na rok czy dwa, bez rozbijania banku 😉 Opcję które przychodzą mi do głowy

- zostawić Audiolaba i kupić do niego końcowkę mocy stereo (nową albo używaną)

- sprzedać Audiolab'a i kupić koncówkę, a Wiim'a zostawić jako pre (choć wydaje, mi się że jest ono takie sobie)

- zostawić Audiolab'a i kupić dwie nowe małe końcówki w klasie D (np od Fosi)

- sprzedać Audiolab'a i kupić używany piec, ale nie wiem jaki  ? Atoll'a IN100, może jakiegoś starszego Hegla np H90, może Regę Elex'a

Cudów nie oczekuję, ale zależy mi na tym, ale móc fajnie słuchać wieczorem muzyki i aby dźwięk był łatwy w odbiorze i z fajny detalem pod jazz, może Hanię Rani, Frahm'a, czasem pod umiarkowaną elektronikę pokroju Jarre'a. Szukać bardziej specyficznego profilu dźwiękowego będę przy kupnie nowego pieca w przyszłości.

Forumowicze, branżo - będziecie w stanie coś doradzić ?

Ja bym poszedł w coś popularnego, czego szybko się pozbędziesz jeśli nie podpasuje. Oczywiście sprzedając wcześniej obecne klocki. Spojrzałbym na:

Musical Fidelity M3si

Rotel A12

Wspomniany Marantz 8005 

Ogólnie nie popadające w skrajności, ale z werwą do grania, czego(wedle mojego gustu) brakowało mi w Amphionach.

Może nie mocarze, ale nie słabeusze i spokojnie dające radę wysterować ww. kolumny.

4 minuty temu, daniel-de napisał:

Reasumując zmiana na dużo mocniejszy piec może nic nie zmienić przy cichym odsłuchu.

Moim zdaniem jest to po prostu taki charakter tych kolumn. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Cześć,

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady. Amphion'y to dla mnie trochę nowe otwarcie i każde info jest ważne. O metalowych membranach wiedziałem, ale nie miałem już wiedzy, że trudno to "napędzić" i ciche słuchanie może być wyzwaniem 😉 

@piotrek7 Dzięki za wyprowadzenie mnie, ze spodziewanego w sumie błędu.

@Tal Doceniam bardzo sugestie i info o Heglach i o tym, że cichy odsłuch to nie jest ich najmocniejsza stroną.

Dzięki osobom, które poleciły Naim'a - może wypróbuję go w przyszłości.

Natomiast zgodnie z tym co proponuje @piotrek7 @audioburak @Czlowiek97  narazie pomyślę nad Rotel'em - jest on łatwiej dostępny jako używany i wydaje się być marką o sensownym stosunku jakości do ceny.

Po sprzedaniu Audiolaba i dorzuceniu paru groszy do okolic 3,5-4k myślę, że mogę poszukać albo A14 (Mk1 albo Mk2), po małych negocjach może RA-1572 Mk1. Obecnie na OLX jest jeszcze Rotel Rb-1582 mk2, ale do niego musiałbyc kupić jakiś przedwzmaczniacz skoro Wiim kulawy jest ... może jednak warto ?

Tak czy tak kiedy to piszę o 2giej w nocy słuchająć Thelonious Monk'a to myślę, że postęp w porównianiu do tego co mam dziś będzie niebo i ziemia ❤️ 

Fajnie by było posłuchać tych Rotel'i w salonie, ale robić tak i potem kupić używkę uważam jest "nie fair", więc gdyby ktoś był skory napisać czy warto aspirować do większych Rotel'i z 15tką zamiast 14tki to będę wdzięczny 🙂 

Edytowane przez miglanz
3 godziny temu, miglanz napisał:

czy warto aspirować do większych Rotel'i z 15tką zamiast 14tki to będę wdzięczny

Odpuść tańsze Rotele. Grają fajnie ale to nie jest elektronika do tych głośników.  I to będzie słyszalne zwłaszcza na niskich poziomach głośności. Zdecydowanie szukaj używanych 1572, 1592. 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Odpuść tańsze Rotele. Grają fajnie ale to nie jest elektronika do tych głośników.  I to będzie słyszalne zwłaszcza na niskich poziomach głośności. Zdecydowanie szukaj używanych 1572, 1592. 

Jeśli możesz dołożyć, to w pełni się zgadzam z powyższym.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Moim zdaniem w założonym budżecie są znacznie bardziej audiofilskie marki jak Rotel który potencjału tytułowych kolumn na pewno nie wyczerpie. Mając te +/- 4kpln wolałbym kupić np. Creek Destiny 2, Audia Flight FL Three, Baltlab Epoca 3 czy Naim Nait XS

Nie żebym był pesymistą, ale musisz pamiętać, że ponad połowa sukcesu to jednak kolumny. Z dobrym wzmacniaczem zagrają Billa Evansa lepiej od Monka 😉 ale trzeba pamiętać też o ich ograniczeniach. Mogą mieć trudności już z Jiri Mrazem 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Też uważam, że najlepszą opcją na ten moment będzie szukanie mocniejszych, używanych wzmacniaczy. Rotel 1592 może byc dobrym pomysłem, jeśli szukasz jaśniejszego grania, to Audiolab 8300A może Ci się spodobać, niektóre Naimy są też ciekawym kierunkiem. I te kolumny też faktycznie lubią grać po prostu głośniej. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To nie teoria, lecz praktyka. Złego strojenia czy agresji wielu kolumn nie wyleczysz wzmacniaczem, chyba, że zrezygnujesz z barwy i naturalności dźwięku. Albo ustawieniem niemal na środku pokoju, bo są i takie szkoły. 

On 7/19/2024 at 7:41 AM, audioburak said:

Nie żebym był pesymistą, ale musisz pamiętać, że ponad połowa sukcesu to jednak kolumny. Z dobrym wzmacniaczem zagrają Billa Evansa lepiej od Monka 😉 ale trzeba pamiętać też o ich ograniczeniach. Mogą mieć trudności już z Jiri Mrazem 😉

On 7/19/2024 at 2:21 PM, audioburak said:

To nie teoria, lecz praktyka. Złego strojenia czy agresji wielu kolumn nie wyleczysz wzmacniaczem, chyba, że zrezygnujesz z barwy i naturalności dźwięku. Albo ustawieniem niemal na środku pokoju, bo są i takie szkoły. 

Z oboma stwierdzeniami całkowicie się zgadzam. Możliwe, że Amphion'y na dłuższą metę nie będą mi pasować i jestem tego świadom, natomiast ja tego jeszcze nie wiem i chciałbym się o tym przekonać 😉 Może dla jakości głośniejszego odsłuchu zostawie Amphion'y. I nagle dwa zestawy wyjść w Rotelu mają więcej sensu 🙂 

On 7/19/2024 at 7:30 AM, Tal said:

Moim zdaniem w założonym budżecie są znacznie bardziej audiofilskie marki jak Rotel który potencjału tytułowych kolumn na pewno nie wyczerpie. Mając te +/- 4kpln wolałbym kupić np. Creek Destiny 2, Audia Flight FL Three, Baltlab Epoca 3 czy Naim Nait XS

Dzięki za dodatkowe propozycje - przyjrze się im natomiast dostępność Rotel'a nieco przemawia na jego korzyść. Troche też poczytałem o Naim'ie i tak jak wygląd trochę mnie odrzuca to inne aspekty zaczęły przyciągać 🙂 

Na forum obok właśnie piszą o wim w odniesieniu do przedwzmacniacza ja byłem podobnego zdania że to nie jest dobre wyjście Ale zostawmy ten temat. 

Jeżeli chodzi o wzmacniacz To absolutnie ten model audiolaba nie jest odpowiedni do tych kolumn faktycznie są to paczki które wymagają od wzmacniacza znacznie więcej i ten wzmacniacz nie jest w stanie ich odpowiednio wykręcić w niższych poziomach. 

Przy wymianie na solidny wzmacniacz poprawisz zarówno te ciche odsłuchy jak i te głośniejsze kiedy wydaje ci się że zaczyna być fajnie uwierz będzie jeszcze lepiej. 

Leema tucana II, unison unico 90, dzielony primare, był ostatnio w wieku 21 na wyprzedaży., karan kai180, Roksan blak, denon pma 2020.

On 7/24/2024 at 4:23 PM, Piotr Sonido said:

eżeli chodzi o wzmacniacz To absolutnie ten model audiolaba nie jest odpowiedni do tych kolumn faktycznie są to paczki które wymagają od wzmacniacza znacznie więcej i ten wzmacniacz nie jest w stanie ich odpowiednio wykręcić w niższych poziomach. 

Przyjęto  - dzięki za dodatkowe potwierdzenie moim przeczuć 🙂 

On 7/24/2024 at 4:23 PM, Piotr Sonido said:

Przy wymianie na solidny wzmacniacz poprawisz zarówno te ciche odsłuchy jak i te głośniejsze kiedy wydaje ci się że zaczyna być fajnie uwierz będzie jeszcze lepiej. 

Leema tucana II, unison unico 90, dzielony primare, był ostatnio w wieku 21 na wyprzedaży., karan kai180, Roksan blak, denon pma 2020.

Dzięki Piotrze za propozycje. Przyjrzałem się im, ale obawiam się, że lekko wykraczają poza moje skromne 4-5k, więc zanotuję na przyszłość i może następną iterację sprzętu.

Skoro Twój budżet oscyluje w granicach 5 kpln to spróbuj ponegocjować poniższego Naima 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 5k to można by w takim razie polować na wspomnianego Naima, topowe denony ale starszych linii i po dobrych przeglądach, harmana 990, atoll in200