Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania wewnątrz wzmacniacza .

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, OLES napisał:

Hobby ma mało wspólnego z kompromisami. Hobby ogranicza zasobność portfela i czasem wyobraźnia. 

To znowu nie argument a strategia, w dodatku prawdziwa tylko jak ktoś ma nieograniczony budżet. Większość ma jednak ograniczony a wtedy lepiej jest wydać środki np na lepszy mastering lub masę innych rzeczy które mają realny wpływ i pchają jakość systemu do przodu realnie a nie w domenie urojonej.

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

To znowu nie argument a strategia, w dodatku prawdziwa tylko jak ktoś ma nieograniczony budżet. Większość ma jednak ograniczony a wtedy lepiej jest wydać środki np na lepszy mastering lub masę innych rzeczy które mają realny wpływ i pchają jakość systemu do przodu realnie a nie w domenie urojonej.

Tak. To też droga. 

No to w temacie.

Srebro lepszym przewodnikiem niż miedź jest (chyba nikt by nie negował wymiany kabli aluminiowych na miedziane, nawet tych miedziowanych czy cynowanych). Należałoby zapytać, czy izolacja posiadanego kabla zapewni jego bezpieczną pracę w urządzeniu (w zależności gdzie zostanie użyty). Z rzeczy praktycznych, to czy połączenia wewnątrz są na zaciskanych złączkach, konektorach, czy lutowane – w przypadku przewodów solid core, raczej tylko lutowanie, do konektorów też. Przy wymianie zastosować przybliżone przekroje do oryginalnego okablowania.

Woodooo (domena urojona): Srebro ma swój charakter brzmienia, można lubić, lub nie. Subiektywnie, można odebrać jako poprawę lub odwrotnie. To jak z srebrnymi  IC, głośnikowymi, kondensatorami z srebrną folią itp. Moim zdaniem, więcej obnaża niż pudruje. Ale przecie nic nie powinno się zmienić.

Kurde, temat jest prosty ale jak zawsze trzeba go pogmatwać. Autor pisze, że kabelki w jego sprzęcie to cytując porażka, żal patrzeć i prosi się o ich wymianę. I jeśli tylko są ku temu chęci, możliwości to trzeba to zrobić. No ale przecież w dziale DIY jest Daniel, który każdy temat, niczym pies w parku, musi oznaczyć swoją obecnością. Zaczynają się dyskusje o miedzi, srebrze, aluminium, o przekrojach i jest już ponad 30 postów, które nic nie pomogły autorowi. Wracając do początku, temat jest prosty - wymieniać.

28 minut temu, Wito76 napisał:

temat jest prosty - wymieniać.

Jasne, jest i zajęcie, jest i pożywka dla wyobraźni słuchowej po zakończeniu zajęć. 😁

3 godziny temu, OLES napisał:

Srebro ma swój charakter brzmienia,

Zdominowany jego kolorem i stopniem połyskliwości.

A niech będzie że pożywka. Przecież to również hobby i chodzi o to by przy okazji mieć zabawę, mieć frajdę, zdobywać doświadczenie. Są tematy, które zajęły mi kilka dni, jakieś zakupy, zamówienia, potem trochę roboty w garażu, wkrętarka, wyżynarka, lutownica i efekty znikome. To akurat na przykładzie listwy z DC Blockerem, którą sobie zbudowałem. Ale zabawa, strzyżenie uszami i zostań bohaterem we własnym domu, bezcenne.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

temat jest prosty ale jak zawsze trzeba go pogmatwać.

A co tu gmatwa?

Już na 1 stronie Autor dostał informację na podstawie której powinien wiedzieć jakie przewody zastosować. 

Gmatwanie to te stwierdzenia o energiach, naskórkowości,... jakoby nawiedzone kable były pod tym względem lepsze. Nie, nic takiego nie ma miejsca. A propos energii to dodam, że jej wektor "płynie" poza przewodem jakby podejść do zagadnienia zgodnie z teorią pola. Jeszcze bardziej to pomniejsza znaczenie kabla. 

A jaki on powinien być? Odpowiedniej grubości aby się dobrze układał. O dobrej izolacji, która po latach nie będzie lepka albo nie będzie przyczynkiem degeneracji przewodnika. Wskazana miedź srebrzona aby dobrze się lutowało, itd... W razie konieczności przewód ekranowany a ekran szczelny... itd...

Oczywiście każdy ma swoje zdanie i szanuję je ...bo każdy ma swoje doświadczenia i indywidualne  podejście do tematu.

Nie można kogoś krytykować i na siłę udowadniać , że moja racja jest naj...

Wybaczcie nie było mnie tu chwilę . Mówią , że znowu Covid szaleje ...coś mnie rozłożyło i kilka dni z życiorysu miałem. Choć antycovidoviec ze mnie:-)

A tu ..tyle opinii...hmm..

Celowo nie podałem jaki to wzmacniacz ...aby nie robić tu szumu.

Sprzęt kosztował ponad 22 koła, ale to co w środku ( okablowanie ...) trochę producent przegiął. 

Mam kilka wzmaków . Tañsze , droższe...co nie znaczy, że droższe lepsze. Kablologii też trochę ..tañsza , droższa ...czy słychać różnicę?

Przy pewnym sprzęcie i konfiguracji Tak- trochę tak ...przy innym nie. 

Może kawałek przewodu ( nie kabla 🙂 ) To jednak taki trochę filtr , upiększacz??? Jego parametry ...warunki w jakich pracuje...

Słuch też potrafi jaja robić ...wiem ..i wy o tym wiecie ...w jeden dzieñ tak , po browarze inaczej...

Ktoś zapyta ...a gdzie tu pasja słuchania myzyki człowieku ...Jak kretynie słuchasz kabli i śrubek od obudowy do wzmaka??? 🙂

Do psychiatry baranie 🙂

Efekt testu ..wieszaka ...

Ktoś napisał ...dla dobrego samopoczucia.   Spróbuj.. 

To tak ..( inny temat ) ...ktoś polecił wymianę kondensatorów na wyjściu sygnału wzmaka z polarnych ...na non polar firmy Kaisei ...bo niepolarne są lepsze i cuda robią. Nie wiem ...nie znam się czy tak wogóle można .

Wy to wiecie...

Ale , po prostu w początkowy moim poście ...tak po ludzku  zapytałem..czy warto zaśniedziałe i widać tanie ścierwo czymś zastąpić z głową i sensem ...dać konektory czy lutować na zasilaku , ile żył ...jaki przekrój jednej żyły ..to samo z pcb do terminali głośnikowych.

Gniazdo zasilające jest baaardzo utlenione...i nie jest to srebro .

Więc czy gniazdo pozłotka czy rod .

Zresztą odsyłam do początku tego wątku.

Ale staram się być rozsądny...

Posiadam pół metra przewodu zasilającego Furutech chyba model Alpha 3 ...gruby i sztywny .

Bez Ekranu ...czysta miedź- splot w żyle ...to chyba 6 mm przewodnik. 

Nawet jak obiorę z grubej głównej izolacji to pojedyncze żyły w izolacji też w cholere sztywne. 

Tu chyba by musiały być konektory i raczej zaciskane .. Bo to bydle polutować ...hmmm..chyba tragedia..

Czy zasiskanie jest jednak dobre..?

Sorry ..jakby jakieś literówki...słaby człowiek po chorobie

Co do przekrojów, to wystarczy zajrzeć do środka i srebrzanka 1,5 czy 2 mm występuje

tylko w stopniach końcowych. Zatem poza nią wystarcza drut 0,5. Ale to tylko wtedy,

gdy chcesz coś zmienić ( jak ja ) w brzmieniu wzmacniacza. Jeśli chcesz za wszelką

cenę zachować jego "firmową" naturę, to kable o podobnej budowie i przekroju.

A czy było warto - stwierdzisz po wymianie, jeśli oczywiście cokolwiek zauważysz 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

46 minut temu, hatori77 napisał:

Gniazdo zasilające

Mogę polecić :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym zmieścisz Alpha 3 oprawiony w tulejki. 

Ukryta Zawartość

@eMCZe kiedyś pisał, że wymienił w wzmaku  jakieś "dziadowskie" kable na "porządne" i stwierdził, że po jest gorzej. Jak po wymianie stwierdzisz zero zmiany - to opcja całkiem dobra, a doświadczenie bezcenne 😉

48 minut temu, hatori77 napisał:

Czy zasiskanie jest jednak dobre..?

Jest dobre. Kwestia do jakiego połączenia chcesz zastosować.

Kable z płytki stopnia końcowego do zacisków najlepiej lutować. Ale tu trzeba zachować ostrożność. 

Ja wstawiłem w Baltlaba Epoca 3 kabel Groneberg Quattro Ref. wersja pierwsza. Miedź w teflonie itd. Był zwykły kabel 1.5mm2.Zmiana spora, 20 cm kabla. 

Potem poszło gniazdo sieciowe (furu gold). kolejny up.Naj koniec wywaliłem wyłącznik z gałęzi zasilania wzmacniacza(tak skrótowo) Taki kołyskowy 10 A i tu też było warto. 

Warto próbować, najwyżej wyjmiesz nowe kable jak coś nie zagra. 

W dniu 21.07.2024 o 17:59, Grzegorz7 napisał:

A propos energii to dodam, że jej wektor "płynie" poza przewodem jakby podejść do zagadnienia zgodnie z teorią pola. Jeszcze bardziej to pomniejsza znaczenie kabla. 

Pamiętam jak na wykładach z teorii pola pani doktor, niejaka Shazza (może ktoś po ksywie rozpozna jaka to uczelnia, w jakim mieście) powiedziała nam ciekawostkę, że kiedyś w słynnym teleturnieju Wielka Gra padło właśnie pytanie, którędy płynie energia elektryczna. Przewód jest w uproszeniu po to, by nadać kierunek wektorowi Poyntinga. Ale nie o to tu chodzi, by teraz popisywać się takimi grypsami. Pisząc "każdy" zrobiłbym nadużycie, ale mnóstwo osób bawiło się z kabelkami w audio z wyraźnymi, ze słyszalnymi efektami. Ja też do takich osób należę. Zmiany są mniejsze, większe albo żadne tzn nasz słuch ich nie rejestruje. Ale na pewno kable jako takie w moim odczuciu dają najbardziej skandaliczny stosunek progresu do zainwestowanych środków. Kilka stów można wydać na kondensatory, rezystory, opampy, zasilacz i to słychać wyraźniej niż kable. Co nie znaczy, że temat wpływu kabli nie istnieje.

Edytowane przez Wito76

Nie tak dawno ktoś na forum żonglował OPAMP'ami w DAC, ale ciekawostką była

jego konkluzja, że wymiana kabla IC do wzmacniacza lepiej poprawiła barwę 😉 

To chyba normalne - każdy słyszy inaczej i różnie reaguje na zmiany.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, Wito76 napisał:

Zmiany są mniejsze, większe albo żadne tzn nasz słuch ich nie rejestruje.

Słuch a właściwie mózg poprzez swój czujnik rejestruje różne zaburzenia. Potem to obrabia i doznajemy wrażeń...

Jakby na słuch dobierano elementy w technice to tkwilibyśmy w jaskiniach a nie latali  w kosmos... 

12 minut temu, Wito76 napisał:

na wykładach z teorii pola pani doktor

Jak zdałem egzamin z teorii pola elektromagnetycznego, a było to na 3. roku, to Pan Profesor pogratulował mi dyplomu 🙂. A studia trwały 5 lat... Taki miał status przedmiot na tym kierunku. 

Matematyka ta najmniej zrozumiała 😉, m.in. teoria pola, ma właśnie zastosowanie w elektryce. Jak mawiał jeden z Kolegów na tym Forum, nie wszystko zostało tu poznane. Nie rozumiał teorii pola elektromagnetycznego ale słyszał to co Panom Hilbertowi, Banachowi i innym się nie śniło...

Obecne gniazdo zasilające we wzmacniaczu ma dwa bezpieczniki wsuwane do środka obudowy gniazda oznaczenia T5AL250VP...szklane

Wzmak w środku ma uj...innych bezpieczników...

Chcę zamówić nowe gniazdo  Furutecha ...

Czyli wychodzi, że nie mogę pominąć tych bezpieczników ?

Furutech ma ...ale na jeden hmmm

Jedno zabezpieczenie to jeden obwód. Jest jakiś rozdział w samym gnieździe ? Czy może bezpiecznik jest również na N ?

Edit. Spotkałem się, że w niskonapięciowych obwodach prądu stałego, zabezpieczenia stosowano na obu biegunach.

Edytowane przez OLES
40 minut temu, hatori77 napisał:

Czyli wychodzi, że nie mogę pominąć tych bezpieczników ?

Prawdopodobnie idioci projektowali ten wzmacniacz...

Jeden i drugi musi być .

Brak jednego ...zero zasilania.

Grzechu nie! ...wiem ,że idioci nie projektowali .

I nic nie jest bez powodu 

Szukam po prostu rozwiązania .

29 minut temu, hatori77 napisał:

Jeden i drugi musi być .

Brak jednego ...zero zasilania.

Grzechu nie! ...wiem ,że idioci nie projektowali .

I nic nie jest bez powodu 

Szukam po prostu rozwiązania .

Nie wie co mogłoby być powodem, jakiś udar który wcześniej powstrzyma topik, zanim poleci dalej ? Jakieś specjalne te bezpieczniki ?

Kurde, może to jakiś patent jest, jakaś symetryzacja czegoś. Jesteśmy otwarci na takie rzeczy, tzn. niektórzy z nas 😁. Gdzieś opisane ?

W dniu 20.07.2024 o 19:52, Audiovintyge4you napisał:

Ekranuje pole transformatora np więc ok.

Nie bardzo. Ochrona oplotu jest dla pola magnetycznego trafa żadna. Co innego RF. Ja od zawsze używam solid core splecionych , albo ekranowanych, ale oddalam od trafa jak najdalej.

Walczyłem z brumem ostatnio i mimo że kabel mam przy samym trafie to udało mi się pozbyć przydźwięku i dzięki temu kablowi z oplotem jest o 6db mniej. W takim razie nie wiem jak to wytłumaczyć skoro twierdzisz że nie ma on wpływu na pole trafa. Nie mówię oczywiście że nie masz racji. Ale realnie to obserwowałem w sensie kabel z oplotem i bez oplotu. 

Ja przytoczę przykład mojego kolegi, który wpadł na pomysł wymiany okablowania wewnętrznego w kolumnach ProAc Studio 100. Pięknie grające monitory, przez lata uważane za wzór monitorów bliskiego pola, miały kabelki wewnątrz wyglądające jak od przysłowiowej lampki nocnej. Wymienił na jakieś grubsze firmowe. Na szczęście nie wyrzucił starych oryginalnych. Szybko przywrócił do stanu fabrycznego i ... odetchnął.

Ta sama zasada dotyczy wzmacniacza. Z jedną tylko uwagą - ja wolę zamienić

w dobrym wzmacniaczu na solid o małym przekroju.

Zresztą gdyby kolega od @StachMuszel zamienił na górze kolumn również na solid,

to raczej by nie był zawiedziony. Choć trudno też przewidzieć jego smak muzyczny 😉 

Edytowane przez audioburak

18 godzin temu, hatori77 napisał:

rozwiązania .

Można zastosować takie oprawki,ale trzeba robić krótkie zworki kablami ,co ogranicza nieco . Ale można przecież użyć linki i konektorów .Oprawki umieścić wewnątrz .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namierzyłem gniazdo zasilające  w moim wzmacniaczu ...koszt 10 zł 🙂

Czyli jest hiendowo ...wzmacniacz 22 kzł.

Materiał Alu.

Gdyby nie kuźwa sprawa z tymi dwoma  bezpiecznikami pewnie bym wymienił. Wychodzi że Zero i Faza ma po niezależnym  bezpieczniku .

Jaki to sens ?

Druga kuźwa sprawa ...że same bezpieczniki szklane ( przejrzyste ) mają w środku tak cienkie druciki ,że kurde okulary trzeba ubierać, aby je dojrzeć . Więc ...po uj dawać lepsze i grubsze kable zasilające .

Wogóle wzmak ma tyle napindolone podobnych bezpieczników w środku,  że hej.

Nie mi oceniać strukturę budowy i wizję producenta bo chyba " głupi" tego nie zaprojektował.

Nie jestem fanatykiem wymiany tych bezpieczników na jakieś wymysły audiofilskie ...bo raczej nie wierzę w sci fi...

Rozumiem zabezpieczenia i rozsądnie chyba będzie, jak tego badziewnego gniazda nie ruszę ze względu ,że nie widziałem dobrych gniazd na 2 bezpieczniki.

Furutech ma...na jedno.

Nieźle się ludzi robi w bambuko ...a może ...producenci odsłuchy jakieś robią ...badania , że tanie gówno im dobrze gra?

...ale ok , księgowy -kasa - czy jednak napewno? .

Nie jestem specjalistą i nie mnie oceniać...

Edytowane przez hatori77
23 minuty temu, hatori77 napisał:

Druga kuźwa sprawa ...że same bezpieczniki szklane ( przejrzyste ) mają w środku tak cienkie druciki ,że kurde okulary trzeba ubierać, aby je dojrzeć .

Tu nawet dych drucików nie dojrzysz...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś kumpel wpadł do mnie z końcówką mocy primare którą pewien audiofil dał mu do naprawy a że razem przy piwie raźniej otworzyliśmy sprzęt a tam zamiast bezpieczników piękne wytoczone wałki z miedzi. Taki drucik to się nie przepali xd

• Pokaż nowe odpowiedzi