Skocz do zawartości
IGNORED

Drożność kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jaka jest Wasza ocena konstrukcji 2,5-drożnych względem tych z 3 odrębnymi przetwornikami. Czy pomijając aspekt kosztu, należy przyjąć, że kolumna 3-drożna zawsze będzie lepszym rozwiązaniem w zestawieniu ze zwrotnicą budowaną wg założenia 2,5? Ta kwestia budzi pewne moje wątpliwości i stąd pytanie. Dzięki.

Jakość głośników, zwrotnicy, strojenia... 

Nie ma żadnej zasady że 3 way będzie lepsze, nawet przy porównaniu do 2 way.

?👈

Może kiedyś tak było, ale odkąd kopułki zeszły w okolice 2 kHz, a nawet

czasem niżej nie ma już potrzeby budowania 3 way.

Z drugiej strony specjalizowane głośniki do pasma np. 500 Hz - 5 kHz dają podobno

więcej, niż skraje pasma midwooferów. Trudno tu o jednoznaczne oceny.

Tym bardziej, że dochodzi jeszcze aspekt punktów ( częstotliwości ) podziałów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, audioburak napisał:

odkąd kopułki zeszły w okolice 2 kHz, a nawet

czasem niżej nie ma już potrzeby budowania 3 way.

Tymczasem  niektórzy 3 way zestawiają z subem tworząc 4 way, a kolumny hiend miewają 5 way. Owszem, 2 way wystarczy do przyjemnego odsłuchu, ale do uzyskania pełnego pasma raczej nie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jakość głośników, zwrotnicy, strojenia... 
Nie ma żadnej zasady że 3 way będzie lepsze, nawet przy porównaniu do 2 way.

Zasada jest prosta. Nie ma perfekcyjnych przetwornikow bedacych w stanie odtworzyc cale albo bardzo szerokie pasmo. Optimum to 2-3 oktawy. Czyli aby odtworzyc 20-20.000Hz (10 oktaw) potrzebujesz minimum 3 - 5 przetwornikow.

2 przetworniki to kompromis albo ze wzgledu na rozmiary albo ze wzgledu na koszty albo ze wzglefu na specjalne wymagania/ustawienie (bliskie pole?)

Czyli kopułki 2 kHz - 30 kHz to tylko chwyt marketingowy ?

Ze znanych mi 6,5" czy 8"midwooferów sporo nie ma problemów do 2 kHz.

Owszem, jak ktoś jest przywiązany do pewnego modelu brzmienia będzie szukał

tego swojego a resztę odrzucał. Z technicznego punktu widzenia i deklarowanych

przez producentów danych pasmo od 40 Hz do 2 kHz chyba zostało opanowane 😉 

Pierwszy z brzegu przykład to choćby Dayton DSA 215 to pomijając bas - ten 8"

midwoofer producent opisuje tak: "usable frequency range 35 - 7 000 Hz"

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przyjmując założenia liniowe ze mamy
dokładnie tą samą konfiguracje / jakość głosników / elementów zwrotnicy / jakość projektowania filtrów / zbliżone podejście i topologie.
To zawsze układy wielodrożne / pełnodrożne 3 / 4 / 5  bedą prezentowały lepszą czytelność i jakość przekazu niż 2 / 2,5 / 3,5 drożne
I niestety nie kupuje w żadnym razie pomysłów typu Mamy kolumnę 3 drożną ale usuńmy filtr dolnozaporowy bo ten duży kondensator to zło i zmieńmy układ na 2,5 drożny i będzie lepiej. Nie będzie lepiej będzie gorzej.
uprzedzam pytanie bo coś czuje że temat wątku pójdzie w tym kierunku.
Trzeba być naprawdę ignorantem w temacie aby nie wyciągnąć wniosków że kiedy głośnikowi daje się wyspelizowane działanie i pasmo gra lepiej niż kiedy  zmusza sie go do robienia kilku rzeczy razem.

najczęściej stosowana głupotą w wielu róznych systemach jest zmuszanie do grania tego samego pasma basu niskiego zarówno mniejszy głosnik odwarzajacy średnice w układzie 3 droznym lub niższą srednice i wyższy bas w układzie 4 drożnym razem z większych głośnikiem o innych właściwaściach mechanicznych i prądowych Ten zmiejszy lub bardziej midbasowy się już skończy a ten większy nawet nie zacznie grać.
idea aby jak najwiecej membran grało bas jest z góry skazane na porażkę. Wyjątek to kiedy mamy identyczne mechanicznie głosniki z tej samej serii np. 6,5 + 6,5 lub 5 + 6,5 czyli najczęstszy przypadek 2,5 i tu wracamy do początku ze jest poprawnie ale budując 3 drogi na tej samej linii głośników będzie po prostu lepiej ale też sporo drożej.

W dniu 11.08.2024 o 20:34, zapacoustics napisał:

budując 3 drogi na tej samej linii głośników będzie po prostu lepiej ale też sporo drożej.

Choć widać są wyjątki. Przykład Heco Victa Elite lub Aurora. Trójdrożne i relatywnie tanie. Pytanie zarazem czy w ich przypadku będzie istotnie lepiej w zakresie podziału pasma niż np. w droższych 2,5.

W dniu 11.08.2024 o 19:13, Mark75X napisał:

ocena konstrukcji 2,5-drożnych względem tych z 3 odrębnymi przetwornikami

(Oceń pietruszkę względem marchewki)

To jakość a nie typ jest istotny 

Jakość kompletnie czego innego niż ilość czegokolwiek 

Strojenia

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

13 minut temu, Mark75X napisał:

Przykład Heco Victa Elite lub Aurora

Oj już dawno wyrosłem z tandety byle jakoś wyglądało / byle dużo głosników / koniecznie wszystko co nie widać jak najtańsze / projekt po co komu projekt zlepcie byle szybciej i na rynek zanim sie zorientują ze to kicha.

a odwołując się do mojego cytatu powyżej to tak łatwo tłumacząc
koszt zbudowania konstrukcji trójdrożnej ABC podobnej do 2,5 droznej ABB będzie około 2 razy wyzszy bo wszystkie etapy będą droższe
aplikacja / projekt / konfiguracja / filtracja

W dniu 11.08.2024 o 20:09, xajas napisał:

przetworniki to kompromis albo ze wzgledu na rozmiary albo ze wzgledu na koszty albo ze wzglefu na specjalne wymagania/ustawienie (bliskie pole?)

Też ze względu na phase response

Bywa też jeden współosiowy

Im mniej podziału tym prostsza jest spójność, wtedy wystarczy je ustawić względem ścian.

Tu o koherencji (tyle że nie praktycznie a opisowo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

44 minuty temu, Mark75X napisał:

Trójdrożne i relatywnie tanie

Używa ktoś zapomnianego terminu squawker?

Czy tylko ja?

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

29 minut temu, zapacoustics napisał:

dawno wyrosłem z tandety

Akurat te głośniki (zwłaszcza Aurory) są b. popularne i dość wysoko oceniane w swojej klasie cenowej, więc używanie określenia "tandeta" jest tu niewątpliwie pewnym nadużyciem.

11 minut temu, Mark75X napisał:

Akurat te głośniki (zwłaszcza Aurory) są b. popularne i dość wysoko oceniane w swojej klasie cenowej, więc używanie określenia "tandeta" jest tu niewątpliwie pewnym nadużyciem.

Jak sprawdzisz,co robi @zapacoustics,to określenie "tandeta" w stosunku do Auror stanie się adekwatne.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Widzisz Mark75X pytasz się o radę ale ty jej nie chcesz zresztą jak większośc ludzi otwierające podobne tematy.
Oczekujesz tylko niesmiało i po cichu poparcia swoich decyzji.
Niestety 3 drożne czterogłośnikowe kolumny za 3-5k to musi być tanteta. winyl plus najtańszy lakier wysokie to zapewne pchełki z chin z doklejonym frontem, woofery to blaszane klony klonów i ładne zaślepki od przodu i do tego najtańsza filtracja byle jako tako grało i wytrzymało okres gwarancji. Zaryzykuje stwierdzenie że produkty niszowe Polskim Manufaktur na tanich STX czy SB PFC będą sporo lepszej jakości
Pamietaj że po drodzę zarabia 30-40% salony, 20-40% dystrybucja marże też nałozył producent bo musi przecież zarabiać, trzeba opłacić reklame i testy sponsorowane.
Więc jaki jest bilans materiałowy tych tworów z czego są zrobione skoro zostało jakieś 300 dolarsów na częsci do ich budowy.
Heco to nie jest zła marka miał i zapemne ma produkty sumiennie i porządnie zaprojektowane na wysoko jakościowych częściach - ale to co chcesz kupić napewno do tego nie nalezy.
Niestety to jest tandeta raz lepsza raz gorsza ale tandeta - produkt który musi zapełnić wolną lukę na rynku aby firma zarabiała na kazdym pułapie cenowym. Co nie zmienia faktu że takie kolumny są w pełni wystarczające dla większości słuchaczy bo ci ostatni nie potrzebuje wiele do szczęścia lub nigdy nie było im dane dłużej obcować z produktem wyższej klasy brzmieniowej

Edytowane przez zapacoustics
46 minut temu, zapacoustics napisał:

to co chcesz kupić

Ale ja ich nie chcę kupować. Ja je wymieniłem na MA. Wiem jedynie, że są dość dobrze oceniane w swojej klasie, dlatego zdziwiło mnie określenie "tandeta". Ty patrzysz na całość, podobnie jak zdecydowana większość tu ludzi, przez pryzmat ortodoksyjnego audiofila i podpierasz wypowiedzi szeroką fachową teorią. Nie mówię, że to jest złe, jednak są tu też ludzie tacy jak ja, niekoniecznie audiofile sensu stricto, po prostu melomani, szukający względnie prostych odpowiedzi, pragmatycznych porad. Z pewnością też kiedyś takich oczekiwałeś na początku swojej przygody z audio i na pewno takich byś oczekiwał w przypadku produktów, które akurat nie są związane z bliską Ci domeną. Wykład jest OK, ale dla wyżej wtajemniczonych. Spójrz na to z tej perspektywy. Warto. 3maj się i dzięki za całość komentarza.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

są b. popularne i dość wysoko oceniane

Ukryta Zawartość

zobacz to jest jakiś tam przykładowy stolik z przypadkowej manufaktury - pięknie wykonany bez oszczędnosci. Nikt go nie zna nikt go nie poleca nikt go nie oceniał

ScreenHunter 466.png

to też jest stolik kawowy, sprzedany w milionach sztuk, kazdy poleca a jak sie zepsuje kupuje go drugi raz. I powiedzieć o Nim tandeta to "nadużycie" 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zapacoustics
6 minut temu, Mark75X napisał:

Ale ja ich nie chcę kupować. Ja je wymieniłem na MA. Wiem jedynie, że są dość dobrze oceniane w swojej klasie, dlatego zdziwiło mnie określenie "tandeta". Ty patrzysz na całość, podobnie jak zdecydowana większość tu ludzi, przez pryzmat ortodoksyjnego audiofila i podpierasz wypowiedzi szeroką fachową teorią. Nie mówię, że to jest złe, jednak są tu też ludzie tacy jak ja, niekoniecznie audiofile sensu stricto, po prostu melomani, szukający względnie prostych odpowiedzi, pragmatycznych porad. Z pewnością też kiedyś takich oczekiwałeś na początku swojej przygody z audio i na pewno takich byś oczekiwał w przypadku produktów, które akurat nie są związane z bliską Ci domeną. Wykład jest OK, ale dla wyżej wtajemniczonych. Spójrz na to z tej perspektywy. Warto. 3maj się i dzięki za całość komentarza.

Nie tylko audiofila-producenta,i to mającego praktykę,i to nie małą...

Ukryta Zawartość

PS:a chwyt sprzedażowy "dobrze oceniane" - "dobrze wycenione" i szczególnie "większość klientów,którym zależy na jakości..." to już klasyka zamykania sprzedaży. Argument społeczny
To narzędzia branży,które mają zniwelować własne zdanie klienta,i urobić go pod przyszłe zakupy.

11 minut temu, zapacoustics napisał:

454665294_517690177497069_1736671085582213140_n.jpg

zobacz to jest jakiś tam przykładowy stolik z przypadkowej manufaktury - pięknie wykonany bez oszczędnosci. Nikt go nie zna nikt go nie poleca nikt go nie ocenia

ScreenHunter 466.png

Dokładnie,stolik z ikei to 
"dobry stosunek jakości do ceny"
"dobrze wyceniony"
"Dobrze oceniany"
"wybierany przez większość klientów"

A tak na prawdę to gówno z tektury i trocin.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie tylko audiofila-producenta,i to mającego praktykę,i to nie małą...

Ukryta Zawartość

PS:a chwyt sprzedażowy "dobrze oceniane" - "dobrze wycenione" i szczególnie "większość klientów,którym zależy na jakości..." to już klasyka zamykania sprzedaży. Argument społeczny
To narzędzia branży,które mają zniwelować własne zdanie klienta,i urobić go pod przyszłe zakupy.

"dobrze wyceniony"
"Dobrze oceniany"

Ok, cenię i to wysoko, głównie za pasję. Co do natomiast ocen wartości czegokolwiek, to warto czasem zachować jednak nieco więcej umiaru, tj. powstrzymywać się od tych radykalnie negatywnych względem rzeczy powszechnie uznawanych za dobre w swojej klasie cenowej. Dla kogoś jeżdżącego Bentley Bentayga, np. Volvo XC40 czy wyższy, też może być tandetą. Czy tak jest w istocie? Dla mnie jest "uosobieniem" wszystkiego czego potrzebuję, daje mi mnóstwo radości i komfortu. Pomińmy jednak moje zdanie. Czy tak, a więc jako tandetę ocenia go także branża automotive? Należy patrzeć szeroko, obiektywnie przy formułowaniu tego rodzaju osądów, gdyż nic nie jest w pełni wymierne, a jedynie względne wobec danego punktu odniesienia. To nie matematyka i obszar 0-1, a psychologia i sfera faktycznych ludzkich motywacji, potrzeb, preferencji i indywidualnych ograniczeń.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Należy patrzeć szeroko, obiektywnie przy formułowaniu tego rodzaju osądów, gdyż nic nie jest w pełni wymierne, a jedynie względne wobec danego punktu odniesienia.

To relatywizm marketingowy,pustosłowie,formalizm-forma bez treści.
Nic nie jest wymierne,wszystko jest względne...
W ten sposób można próbować udowodnić wszystko....

Czy uważasz,że "każdy ma rację"?
Proszę o odpowiedź.

W dniu 11.08.2024 o 20:34, zapacoustics napisał:

Przyjmując założenia liniowe ze mamy
dokładnie tą samą konfiguracje / jakość głosników / elementów zwrotnicy / jakość projektowania filtrów / zbliżone podejście i topologie.
To zawsze układy wielodrożne / pełnodrożne 3 / 4 / 5  bedą prezentowały lepszą czytelność i jakość przekazu niż 2 / 2,5 / 3,5 drożne
I niestety nie kupuje w żadnym razie pomysłów typu Mamy kolumnę 3 drożną ale usuńmy filtr dolnozaporowy bo ten duży kondensator to zło i zmieńmy układ na 2,5 drożny i będzie lepiej. Nie będzie lepiej będzie gorzej.
uprzedzam pytanie bo coś czuje że temat wątku pójdzie w tym kierunku.
Trzeba być naprawdę ignorantem w temacie aby nie wyciągnąć wniosków że kiedy głośnikowi daje się wyspelizowane działanie i pasmo gra lepiej niż kiedy  zmusza sie go do robienia kilku rzeczy razem.

najczęściej stosowana głupotą w wielu róznych systemach jest zmuszanie do grania tego samego pasma basu niskiego zarówno mniejszy głosnik odwarzajacy średnice w układzie 3 droznym lub niższą srednice i wyższy bas w układzie 4 drożnym razem z większych głośnikiem o innych właściwaściach mechanicznych i prądowych Ten zmiejszy lub bardziej midbasowy się już skończy a ten większy nawet nie zacznie grać.
idea aby jak najwiecej membran grało bas jest z góry skazane na porażkę. Wyjątek to kiedy mamy identyczne mechanicznie głosniki z tej samej serii np. 6,5 + 6,5 lub 5 + 6,5 czyli najczęstszy przypadek 2,5 i tu wracamy do początku ze jest poprawnie ale budując 3 drogi na tej samej linii głośników będzie po prostu lepiej ale też sporo drożej.

Myślę,że tu zawiera się odpowiedź na pytanie wątka.
I już

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Proszę o odpowiedź.

Moją odpowiedź masz w powyższym poście. Poza naukami ścisłymi większość kwestii jest względna, a już na pewno konkretna ocena danego produktu jest niemal zawsze relatywna. Dobre, złe - co to ma znaczyć, względem czego, wobec jakich oczekiwań? Opinie formułowane przez pryzmat jednego konktetnego standardu wykonania, co więcej bez uwzględniania rozbieżności w zakresie faktycznych potrzeb, preferencji i ewent. ograniczeń finansowych klienta, są po prostu chybione. Podałem doskonały przykład z autami. Czy XC 40 da się nazwać tandetą. W danym gronie na pewno tak. Czy większość go uzna za tandetę? Tu mam już wątpliwości.

Teraz, Mark75X napisał:

Moją odpowiedź masz w powyższym poście. Poza naukami ścisłymi większość kwestii jest względna, a już na pewno konkretna ocena danego produktu jest niemal zawsze relatywna. Dobre, złe - co to ma znaczyć, względem czego, wobec jakich oczekiwań? Opinie formułowane przez pryzmat jednego konktetnego standardu wykonania, co więcej bez uwzględniania rozbieżności w zakresie faktycznych potrzeb, preferencji i ewent. ograniczeń finansowych klienta, są po prostu chybione. Podałem doskonały przykład z autami. Czy XC 40 da się nazwać tandetą. W danym gronie na pewno tak. Czy większość go uzna za tandetę? Tu mam już wątpliwości.

Pytanie jest proste:
Czy każdy ma rację?

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Pytanie jest proste:
Czy każdy ma rację?

Nie widzę związku z tematem. Dobrej nocy.

3 minuty temu, Mark75X napisał:

Nie widzę związku z tematem. Dobrej nocy.

Dobrej nocy:)

Szkoda,że nie było odpowiedzi.

12 minut temu, Mark75X napisał:

Podałem doskonały przykład z autami. Czy XC 40

Tylko wiesz 🙂 Heco Victa to nawet nie jest Dacia Logan I, A Heco Aura to maks Renault Thalia i to przy bardzo korzystnych wiatrach. Wiele ludzi jeździ tymi autami i sobie ceni i są w pełni wystarczające ale nikt ich nie projektował aby były wyznacznikiem czegokolwiek - to też takie zapchaj dziury rynkowe.
Nie widzisz tego bo nie znasz rynku i nie potrafisz go ocenić.
Chciałbym aby ktoś porównał moje wypociny do Volvo 🙂. Wiesz Adam twoje wypociny są jak Volvo czy inne premium podobne w motoryzacji - wtedy byłbym już spełniony a tak trzeba tyrać i nadal się rozwijać.

Jak szukasz kolumn porównywalnej klasy do ukochanego volvo to jak mają być 3 drożne i z salonu to raczej gdzieś w budżecie między 50-100k musisz szukać w zależnosci od marki. No może coś bardziej niszowego znajdziesz w cenach 30-50k

1 godzinę temu, zapacoustics napisał:

Wiele ludzi jeździ tymi autami i sobie ceni i są w pełni wystarczające

I tu dotykasz sedna problemu. Czy jest sens przekonywać ich aby kupowali Bentleya, czy nawet Volvo. Może i jest, ale zapewne nie kupią ich, albo niezbyt szybko, gdyż te spełniają ich oczekiwania w cenie na jaką mogą sobie pozwolić, albo która jest dla nich rozsądna jak na wartość którą reprezentuje dany model samochodu.

1 godzinę temu, zapacoustics napisał:

Jak szukasz kolumn porównywalnej klasy

Tu kolejne sedno sprawy, tylko nieco inny kontekst. Nigdzie nie pisałem że szukam takich kolumn. Ty masz skłonność do takich domniemań, bo obcujesz jak zakładam, wyłącznie z wyższą półką i nie dostrzegasz tym samym przez to zalet tych z niższej. Wymieniłem Aurory na MA i jeśli to nawet nie Renault Thalia a np. Skoda Octavia, to ona w zupełności spełnia moje potrzeby. Nic tego nie zmieni, nawet jeśli nazwiesz je tandetą, gdyż moje potrzeby są spełnione (jak na ten etap "audiofilizmu"), i równolegle nie widzę zasadości wydawania 50 k za rzecz jaką jest głośnik. Stąd tak istotne znaczenie względności ocen i zachowanie właściwego dystansu wobec formułowania tych radykalnych, nie tylko w obszarze audio rzecz jasna.

Drożność nie świadczy o jakości kolumn. To przekonałem się już na samym początku swojej przygody z audio. A z każdym kolejnym krokiem nie było od tego wyjątków.

3 godziny temu, Mark75X napisał:

Czy jest sens przekonywać ich aby kupowali Bentleya, czy nawet Volvo. Może i jest, ale zapewne nie kupią ich, albo niezbyt szybko, gdyż te spełniają ich oczekiwania w cenie na jaką mogą sobie pozwolić, albo która jest dla nich rozsądna jak na wartość którą reprezentuje dany model samochodu.

Są produkty wycenione lepiej i nieco gorzej w stosunku cena / jakość.

W pewnym momencie następuje jak i w każdej innej branży pewny aspekt prestiżu. Czy to marka, czy drewniane wykończenie, czy wygląd. I podobnie jak w motoryzacji jest klient który chce dopłacić za to.

Mimo że jakość samego dźwięku nie jest proporcjonalnie lepsza.

Ja jestem z tym ok. Bo takich produktów jest wiele. W każdej branży. 

"dobrze wyceniony"
"Dobrze oceniany"

Ale dziala i spelnia swoja funkcje! Wiec gdzie jest problem z ta tektira i trocinami?

Jak zwykle w prestiżu i designie, ale tu już bardziej się liczy gust.

Ale bezguście też ma swój udział 😉 

Wspomniane Aurory zagrają nieźle, ale zachowując tylko swoje woofery ...

no, może jeszcze część zwrotnicy i skrzynkę 😉 

Podobnie, jak z autami -

dojechać można w to samo miejsce równie dobrze Thalią, jak Bentleyem

więc czy słuchasz na Aurorach czy Cremonie to Haydn na tym nie straci 😉 

W dniu 13.08.2024 o 00:36, Pseudodrummer napisał:

To relatywizm marketingowy,pustosłowie,formalizm-forma bez treści.
Nic nie jest wymierne,wszystko jest względne...
W ten sposób można próbować udowodnić wszystko....

Również to, że skrzynka z kilkoma głośniczkami i garstką elementów RLC musi kosztować kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy zł.

W dniu 13.08.2024 o 01:26, zapacoustics napisał:

aby były wyznacznikiem czegokolwiek

Samochód ma wozić, a nie być wyznacznikiem czegoś tam.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

Również to, że skrzynka z kilkoma głośniczkami i garstką elementów RLC musi kosztować kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy zł.

A,to to juz dogmat.

• Pokaż nowe odpowiedzi