Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny + wzmacniacz do ok 35 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, na wstępie powiem dzień dobry wszystkim, co prawda zaglądałem tutaj już dawno temu i moje poprzednie konto widać zostało usunięte postanowiłem wrócić. Aktualnie grałem na Focal 816 + Yaqin mc100B w pokoju ok 40m ² + stare cd denona i thorens td165 po pewnych modyfikacjach... . Wraz ze zmianą mieszkania przyszedł też czas na pewne zmiany w audio. Chcę zacząć od wzmacniacza i kolumn.  Teraz będzie to salon ok 30 m ² z tym, że od samych kolumn / monitorów to tylko 2.5m Szukam ciekawych propozycji z waszej strony sprzętu używanego w wyżej podanym budżecie. Mój aktualny pomysł to Sonus Faber Cremona + Mcintosh MA6900 (ma wbudowany preamp gramofonowy co jest dla mnie na rękę bo aktualnie to już nawet wstyd mówić jakiego używam). Do tego chce też dokupić streamer Eversolo A6. Dzięki za wszelkie pomysły 🙂 Może dodam co do brzmienia raczej preferuję neutralne, co do muzyki której słucham to niestety jest to wszystko...

https://www.audiostereo.pl/topic/167867-kolumny-wzmacniacz-do-ok-35-tys/
3 godziny temu, niezdecydowany napisał:

Mój aktualny pomysł to Sonus Faber Cremona + Mcintosh MA6900

Bezpieczne połączenie i pewnie fajnie to zagra choć ja budując zestaw od zera, pomyślałbym raczej o dobrym przedwzmacniaczu liniowym i głośnikach aktywnych. To daje największe pole manewru i rozbudowy. Choćby pre BAT-a lub Pass połączone z aktywnymi ATC (tymi czarnymi Pro)  i zabawa się zaczyna . 

Nie podam konkretnego modelu wzmacniacza,czy kolumn. Zastanowiłbym się ,jaką część budżetu przeznaczyć na wzmacniacz a jaką na kolumny.

Proponuję do 15 kzł na wzmacniacz ,resztę na kolumny , tj. 20 kzł ,choć np. Cremony to koszt 25 kzł za nowe .

Źródła ,które posiadasz,zwłaszcza cd Denona ,do wymiany.

Czy Eversolo będzie cię cieszyło na dłuższą metę ? Nie jestem pewien. 

Do całości trzeba doliczyć ok. 10 % na okablowanie :)

Podstawa ,to złożyć dobry zestaw.Niestety ,ale źródło będzie odgrywało też ważną rolę .

Myślę,że wydatki na kable to jakaś odległa przyszłość .

Ja gdybym zaczynał od początku, kupił bym sobie takie cudeńko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, MarkM napisał:

takie cudeńko

Na pewno jest to ciekawe rozwiązanie ,takie All in One,jednak nie każdy je zaakceptuje :)

Może na początek,wzmacniacz w stylu :

Ukryta Zawartość

Ma nawet  wejście Phono .

Ukryta Zawartość

Ja bym jeszcze inaczej - Proac D20R i Yamaha A S1200 - też z dobrym phono.

Zakładając, że na audio jest tylko wydzielona część metrażu i odległość.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

41 minut temu, audioburak napisał:

Ja bym jeszcze inaczej - Proac D20R i Yamaha A S1200 - też z dobrym phono.

Zakładając, że na audio jest tylko wydzielona część metrażu i odległość.

A bardziej uniwersalny nie był by zestaw Elac z Nadem? 

10 godzin temu, baltfan napisał:

Proponuję do 15 kzł na wzmacniacz ,resztę na kolumny , tj. 20 kzł ,choć np. Cremony to koszt 25 kzł za nowe .

10 godzin temu, baltfan napisał:

Do całości trzeba doliczyć ok. 10 % na okablowanie 🙂

Wypadałby też się zastanowić jak wygląda sytuacja z ustawieniem sprzętu w nowym pomieszczeniu, jaka akustyka będzie temu towarzyszyć. Może wydanie części tej kwoty na poprawienie warunków da znacznie lepszy efekt niż pakowanie tego w sprzęt czy kabelki 🙂

Ale wszyscy wiemy, że tutaj na forum fajnie się poleca sprzęt. Gorzej jak za pół roku pojawi się nowy temat od autora "nowy sprzęt a kompletnie nie gra".

9 minut temu, ferszcik napisał:

jak wygląda sytuacja z ustawieniem sprzętu w nowym pomieszczeniu,

Jak zaznaczył to autor wątku ,chciałby zacząć od wzmaka i kolumn.

Owszem,pisze o nowych warunkach lokalowych ale też o posiadanym już sprzęcie.

Trzeba założyć ,że ma pojęcie o tym ,jak ustawiać sprzęt i jakie konsekwencje niesie za sobą bagatelizowanie tematu akustyka pomieszczenia.

Może niezłym wyjściem byłoby faktycznie kupno wzmacniacza z korekcją akustyki pomieszczenia ?

Nad-a M33 podałem bardziej jako przykład niż propzycję.Głównie ze względu na jego uniwersalność.

50 minut temu, ferszcik napisał:

Wypadałby też

wziąć pod uwagę to, że dobry system składa się latami. Kupowanie wszystkiego "na raz" niemal zawsze kończy się 

50 minut temu, ferszcik napisał:

za pół roku pojawi się nowy temat od autora "nowy sprzęt a kompletnie nie gra".

Zwłaszcza jeśli za radą życzliwych zaczyna się priorytety rozmieniać na drobne i odliczać na kabelki, srabelki, źródło, adaptację akustyczną z uwzględnieniem podziału procentowego. Będzie kicha. 35 tys to z jednej strony bardzo duża kasa. Z drugiej bardzo mało. Dlatego warto całość przeznaczyć na zbudowanie bazy a resztę  stopniowo uzupełniać i dopieszczać 

Cześć 🙂

W takim budżecie opcji już będzie bardzo dużo i proponowanie w ciemno nie jest moim zdaniem idealnym kierunkiem, to przedstawię kilka opcji, od których moim zdaniem można zacząć odsłuchy, by znaleźć dla siebie odpowiedni zestaw 🙂 

Z elektroniki na pewno odsłuchałbym Fezza Titanię Evo, Regę Aethos, Audiolaba 9000A, Musical Fidelity M6si - z takich bardziej klasycznych opcji 😉 Do tego może nowy Arcam SA35, czy Cambridge Audio Edge A. To są opcje bardzo powszechne, ale dający fajny obraz różnych brzmień. 

Z kolumn sprawdziłbym Jasper 25 mk2 od Pylona, Triangle Antal 40th Anniversary, System Audio Legend 40.2, Sonus faber Sonetto V, Gato FM-30, Focal Aria Evo X N4, czy Dynaudio Evoke 50 🙂 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 Sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, w jakim kierunku zmierzać 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Aktywne Buchardt A10 😉 Można sobie wgrać różne strojenia - np. jako monitory bliskiego pola. 

Do tego mają korekcję akustyki pomieszczenia. 

albo

Fyne Audio F501/2SP (lub Tannoy DC10T) + NAD C658 + NAD C298

NAD C658 ma DIRAC - korekcję akustyki pomieszczenia.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 17.08.2024 o 21:09, niezdecydowany napisał:

Cześć, na wstępie powiem dzień dobry wszystkim, co prawda zaglądałem tutaj już dawno temu i moje poprzednie konto widać zostało usunięte postanowiłem wrócić. Aktualnie grałem na Focal 816 + Yaqin mc100B w pokoju ok 40m ² + stare cd denona i thorens td165 po pewnych modyfikacjach... . Wraz ze zmianą mieszkania przyszedł też czas na pewne zmiany w audio. Chcę zacząć od wzmacniacza i kolumn.  Teraz będzie to salon ok 30 m ² z tym, że od samych kolumn / monitorów to tylko 2.5m Szukam ciekawych propozycji z waszej strony sprzętu używanego w wyżej podanym budżecie. Mój aktualny pomysł to Sonus Faber Cremona + Mcintosh MA6900 (ma wbudowany preamp gramofonowy co jest dla mnie na rękę bo aktualnie to już nawet wstyd mówić jakiego używam). Do tego chce też dokupić streamer Eversolo A6. Dzięki za wszelkie pomysły 🙂 Może dodam co do brzmienia raczej preferuję neutralne, co do muzyki której słucham to niestety jest to wszystko...

Dobra elektronika - źródło + wzmak i mniej na kolumny. 
Systemy aktywne tylko będac na 200% przekonanym do co tego, że dźwięk kolumn nam się podoba, bo potem wchodzi jednak sporo ograniczeń.
Miałem kolegę, który grał na Cremonach. Już nie gra, w ich cenie zrobilismy mu właściwie 2 inne sety, które jarają go bardziej. 

Podpowiem, żeby nie iść w wąskie, słupkowe i prądożerne kolumny, bo będziesz ciągle gonił za lepszym i mocniejszym wzmacniaczem, który zawsze będzie odstawał w średnicy do tych słabszych.

Jak chcesz mieć skalę do rocka, pierdyknięcie i czuć muzykę to kolumna musi mieć swój gabaryt i kropka. 

2.5m od kolumn to dobra wiadomość. Nie trzeba 200W w to pompować.

Jeśli chodzi o kolumny to ciekawą propozycją w planowanym budżecie może być Audiophase Flow. 

Miałem okazję w lutym tego roku posłuchać ich na dłuższej sesji w salonie i cały czas chodzą mi po głowie aby sobie zakupić.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

43 minuty temu, memphissto napisał:

Jeśli chodzi o kolumny to ciekawą propozycją w planowanym budżecie może być Audiophase Flow. 

Miałem okazję w lutym tego roku posłuchać ich na dłuższej sesji w salonie i cały czas chodzą mi po głowie aby sobie zakupić.

Ukryta Zawartość

Tak się składa, że akurat stoją u mnie na testach : )

Trudno mi czasami ludziom pewne rzeczy wytłumaczyć przystępnym językiem i nikogo nie obrazić po drodze. Te wszystkie słupkowe kolumnny to przy tym po prostu zabawki. 

Potwierdzam - znakomite granie i miałem nawet o nich napisać w poście wyżej, ale mnie wyręczyleś 🙂
Te kolumny powinny kosztować z 50-60k bo w tej cenie trafiają właściwie w entry level w sklepie i mało kto bedzie w stanie je docenić. 

Do tej pory Klipsch Forte był moim typem w ciemno w tym budżecie z nówek. Audio Phase Flow wskakują w ich miejsce - kumata osoba wyciśnie z nich co sobie własciwie zażyczy elektroniką. Nie trzeba Bouldera, Passa, czy Gryphona, żeby zagrało na bardzo wysokim poziomie.

Tyle, że w torze po Focalu będą pewnie nieco ciemne. Wstawiajac je po JM Lab Spectral (Imo obok Antea i Alcor najlepszy Focal w budżecie 20-30k na rynku wtórnym było ciemnawo, a spectral gra na pewno cieplej od wspomnianych 816, ale jeśli cały tor do wymiany to można się tutaj mega pobawić

Ukryta Zawartość