Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, turandy napisał:

Czytałem, że te tzw zlotka to mosiądz... a nie malowane plastiki... Dla mnie to super.

Jest naprawde solidnie wykonany. To zdecydowanie metal.

Mnie to wisi i powiewa czy ma kilka "zlotych" wstawek czy ich nie ma. O czym w ogole ta "dyskusja"..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

42 minuty temu, rafa napisał:

Mam wrazenie ze celowo - zlosliwie - robisz te wrzutki zeby prowokowac. Zgadza sie? 😉

A nie mam racji ???

22 minuty temu, venom200 napisał:

Deprecjonujesz tak dla zasady?
Jak można oceniać coś po wyglądzie. Idąc tym tokiem myślenia twoje ulubione kolumny Vintage to dopiero musi być kupa g....
A jak wiemy nie są, więc dlaczego tak się dzieje.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Tutaj napisalem o… wygladzie. 
A brak DoP i AES/EBU mozna krytykować bez sluchania.

Nie wszyscy korzystają z drukarkowego USB czy kinowego portu HDMI 😉 , szczegolnie jak chca podlaczyc transport CD.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

4 minuty temu, pmcomp napisał:

A brak DoP i AES/EBU mozna krytykować bez sluchania.

To fakt techniczny. Trudno sie nad tym wiele rozwodzic.

To tak jak ja szukajac integry z wejsciem na koncowke chodzilbym po watkach wzmacniaczy bez takiego wejscia i sie pastwil nad tematem w kazdym z nich. A co uzytkownicy maja zrobic z tym tematem?

Pisz do producenta jesli naprawde brakuje ci tej funkcjonalnosci i chcesz go kupic.

Ktos moze pisac ze nie ma regulacji glosnosci albo wbudowanego streamera. No nie ma. Dla mnie dobrze bo wiem ze projektant skupil sie na zasadniczej funkcjonalnosci. I to mu wyszlo bo to GRA.

10 minut temu, pmcomp napisał:

A nie mam racji ???

Jw. Jakby wstawili tam jakies ISO GAIA to ile by zostalo w tej cenie na projekt samego DAC?

Mnie one nie przeszkadzaja. Nie gryza w oko. Sa ok.

3 minuty temu, rafa napisał:

Ktos moze pisac ze nie ma regulacji glosnosci albo wbudowanego streamera. No nie ma. Dla mnie dobrze bo wiem ze projektant skupil sie na zasadniczej funkcjonalnosci. I to mu wyszlo bo to GRA.

Wtedy to nie bedzie DAC.

A tu producent zrobił DACa, chwala mu za to, ktory GRA (cokolwiek to znaczy) ale ma okrojona funkcjonalnosć DACa i mozliwosci przyłączeniowe.

Ale ma odpustowe nóżki … brawo !!!

Edytowane przez pmcomp

mi tam jego wygląd też nie przeszkadza, cena już bardziej 😄 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, pmcomp napisał:

Nie wszyscy korzystają z drukarkowego USB czy kinowego portu HDMI 😉 , szczegolnie jak chca podlaczyc transport CD.

Nie wszyscy korzystaja z archaicznych urzadzen co ich sie nie da podlaczyc ze wspolczesnym DAC 😉

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

cena już bardziej

Wiem, nie bylby tak konstrowersyjny za powiedzmy 4000-5000€ 😉

7 minut temu, rafa napisał:

Nie wszyscy korzystaja z archaicznych urzadzen co ich sie nie da podlaczyc ze wspolczesnym DAC 😉

Są współczesne DACki, do ktorych te archaiczne urzadzenia mozna podłaczyć. I przypominam ci, ze z 99% muzyki dostepnej na swiecie, albo i wiecej, wydano wlasnie w formacie obslugiwanym od 40-u lat przez te archaiczne urzadzenia.

Nie wszyscy scigaja sie na dugosc malego, na bity i na herze, bo nie stad bierze sie jakość dzwieku iprzyjemnosc z jej sluchania.

BTW masz jakiś natywny plik nagrany w DSD512 czy DSD1024 😉 . Bo upsamplować mp3 do DSD czy DXD to potrafi dzisiaj kazdy domowy komputer. Ale lepsze samopoczucie i wyjatkowosc to podstawa.

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, pmcomp napisał:

BTW masz jakiś natywny plik nagrany w DSD512 czy DSD1024

Nie mam i nie mam potrzeby miec. Slucham wszystko natywnie. Nie lubie upsamplowac.

Wiekszosc DSD mam 128 i jakis chyba jeden album DSD256. Slucham mnostwo wybitnie nagranych 44kHz i nie mam z tym problemu. Ale jak jest opcja kupic 192kHz taki wybieram. Rip z CD jak nie dalo sie kupic w formie pliku tez slucham.

Skad przyszlo ci do glowy o tym sciganiu sie na bity?

Kazdy archaiczny CD 😉 ma wyjscie coax. Znacznie czesciej niz AES przeciez. A Harmony ma COAX na pokladzie.

Po co ci to DOP DSD skoro nie chodzi o wyscig na bity? 😜

Mozna?

0nj7Wc.jpg

Akurat MSB wymuslilo to znakomicie. Masz odpowiednie moduly:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Budujesz swojego DACa jak chcesz. Najlepiej jak masz prywatny bank albo kopalnie diamentow 😉 . Ale jestesmy w koncu w zakladce hi-end.

Inny przyklad:

bAtPqi.jpg

18 minut temu, rafa napisał:

Kazdy archaiczny CD 😉 ma wyjscie coax. Znacznie czesciej niz AES przeciez. A Harmony ma COAX na pokladzie.

Jesli masz kilka cyfrowych zrodel do podlaczenia to sie przydaje. Po coax mam podpiety transport CD a po AES/EBU plikowiec. I obydwa podpiete po coax do drugiego DACa.

Kumasz?

🙂 

18 minut temu, rafa napisał:

Po co ci to DOP DSD skoro nie chodzi o wyscig na bity? 😜

Bo mam mnostwo muzyki w DSD64 i DSD128 ktorej slucham natywnie po podlaczeniu streamera do DACa po SPDIF (DSD128 po dwóch łączach).

A po USB … drukuję i podłączam pendrajwy 🙂 🙂 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

21 minut temu, rafa napisał:

Wiem, nie bylby tak konstrowersyjny za powiedzmy 4000-5000€ 😉

Wolałbym mniej a nie więcej 😛 

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wolałbym mniej a nie więcej 😛 

Jeżeli ten dac jest tak dobry jak się o nim mówi, to raczej prawdziwa okazja w tej cenie.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

35 minut temu, pmcomp napisał:

A po USB … drukuję i podłączam pendrajwy 🙂 🙂 🙂 .

Aaaaa … zapomnialem. I laduje i synchronizuje iPhona.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, pmcomp napisał:

Akurat MSB wymuslilo to znakomicie.

Wiem, znam. Fajne som 😉

37 minut temu, pmcomp napisał:

Kumasz?

Na zywo tez jestes taki sympatyczny? Czy w internecie ozywasz? 😉

3 minuty temu, pmcomp napisał:

To straszne. Ja Uniwersalnej magistrali uzywam..uniwersalnie..

1 godzinę temu, rafa napisał:

Mam wrazenie ze celowo - zlosliwie - robisz te wrzutki zeby prowokowac

chyba tak 😛

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Teraz, Mikelas76 napisał:

chyba tak 😛

ależ skąd 😉 

30 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Jeżeli ten dac jest tak dobry jak się o nim mówi, to raczej prawdziwa okazja w tej cenie

To na 90% jest marketing. Te 10% to ta lepszosc. Nie zakladam ze jest slaby, po prostu zakladam wielki hype i tyle.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

To na 90% jest marketing. Te 10% to ta lepszosc. Nie zakladam ze jest slaby, po prostu zakladam wielki hype i tyle.

Marketing marketingiem, ale jak kolega Rafał piszę, że bardzo dobry, to ja mu wierzę. Trochę tych klocków przerzucił. Sam chętnie posłuchałbym, chociaż ja daca od dawna nie szukam. Z czystej ciekawości.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

To jakoś to złotko baaaardzo słabo wygląda:

Ukryta Zawartość

Laiv_Harmony_DAC_4X3A7373_750pix.jpg

Ale to można przeżyć ale ... brak obsługi DoP (natywny DSD po SPDIF) i brak wejścia AES/EBU jednak nie.

A te "złote" nóżki to wyglądają jak takie za 30 złociszów:

61MyGGx9sPL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Odpustowo i bez klasy 😉 

Polecam takie z Sarbothanu:

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

podaj prosze jakiegos linka do tych podkładek czarnych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gdyby ktos byl zainteresowany ptzetestowaniem kabla hdmi

50 minut temu, Mikelas76 napisał:
2 godziny temu, rafa napisał:

Mam wrazenie ze celowo - zlosliwie - robisz te wrzutki zeby prowokowac

chyba tak 😛

W koncu chciales mieć wpisy „o wrażeniach”. No to masz.

🙂 .

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

podaj prosze jakiegos linka do tych podkładek czarnych

eBay. Wpisz Sarbothane. Warto poczytać dlaczego to dziala.

W dniu 24.08.2024 o 21:44, kaviter napisał:

Technologia daca nie jest jakimś decydującym czynnikiem. Ja od jakiegoś czasu szukam tańszego DAC do słuchawek, które chcę zabrać z dużego systemu bo w zasadzie przestałem ich tam używać. Jakiś czas temu miałem u siebie oba Gustardy 26 i co ciekawe obu ich właścicieli zjawiło się z dość mocnymi opiniami skupionymi na aspektach technologicznych. Ten od X’a np. przyszedł z nastawieniem, że między jego X26 a moim Gryphonem nie będzie jakiejś spektakularnej różnicy, oba są na Sabre, z czego Gustard na nowszym i on uważał że to da mu przewagę. Podobnie kolega od R’a też uważał technologię R2R za brzmiącą lepiej. R ma streamer, który jest słabszą stroną tego urządzenia. Jak słuchaliśmy obu z moim hiendowym źródłem X na Sabre zagrał lepiej niż jego brat R2R. Pytanie na ile znaczenie ma implementacja USB w obu tych urządzeniach. Gryphona od obu dzielił  Rów Mariański, koledzy byli bardzo zdziwieni. Warto też posłuchać jakiegoś R2R z wyższej półki, nie wiem Rockny Wavedream Signature np. Ta 30 jest dużo lepsza od swoich tańszych braci. Te wszystkie tanie dacki uśredniają dźwięk, są ubogie barwowo i mają słabe micro, ta 30 lekko przekracza tą granicę i moim zdaniem oferuje zaskakująco dużo jak na swoją cenę, na pewno jest to dość ciekawa propozycja w takim budżecie. Ciągle jednak różnica od Gryphona jest za duża, no mam sporą zagwostkę co robić.

Ukryta Zawartość

Miałem Gustatda X26pro. Moim zdaniem grał jak Sabre - dość szczegółowo,  dynamicznie, nie tak męcząco jak to samo Sabbre np w Toppingu , ale jednak nie wciągał,  nie angażował w słuchanie muzyki tak jak DAC na PCM1704 albo PCM63P. To była przepaść. Zraziło mnie to do Sabre. 

Po ostatnich doswiadczeniach z CD CEC CD2N gdzie moim zdaniem świetnie zaimplementowane zostało Sabre zmieniłem zdanie. Może to połączenie dwupaskowego napędu CEC z Sabre daje taki efekt , ale to Sabre nie brzmi zupełnie jak Sabre. Od dawna korzystam z DAC na PCM63P-K i muszę przyznać,  że w ślepych testach CEC CD2N  jako CD i jako transport przez DAC na PCM63P-K jest prawie nie do odróżnienia.  Dopiero użycie opcji upsamplingu do 176,4 robi łatwą do usłyszenia różnicę,  w wielu nagraniach nawet na korzyść. Dlatego zgadzam się,  że nowe konstrukcje, nawet na zniesławionym dla wielu Sabre, grają co raz lepiej albo wręcz bardzo dobrze i nie koniecznie musi to być bardzo drogi Gryphon. Gdyby nie to, że u mnie Esoteric P-03 jako transport z resztą systemu podoba się bardziej to CEC CD2N zostałby na długo. 

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Gniazd na sterowanie podlewaniem ogrodem i domową klimą ci brakło, no co za pech...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Miałem Gustatda X26pro. Moim zdaniem grał jak Sabre - dość szczegółowo,  dynamicznie, nie tak męcząco jak to samo Sabbre np w Toppingu , ale jednak nie wciągał,  nie angażował w słuchanie muzyki tak jak DAC na PCM1704 albo PCM63P. To była przepaść. Zraziło mnie to do Sabre. 
Po ostatnich doswiadczeniach z CD CEC CD2N gdzie moim zdaniem świetnie zaimplementowane zostało Sabre zmieniłem zdanie. Może to połączenie dwupaskowego napędu CEC z Sabre daje taki efekt , ale to Sabre nie brzmi zupełnie jak Sabre. Od dawna korzystam z DAC na PCM63P-K i muszę przyznać,  że w ślepych testach CEC CD2N  jako CD i jako transport przez DAC na PCM63P-K jest prawie nie do odróżnienia.  Dopiero użycie opcji upsamplingu do 176,4 robi łatwą do usłyszenia różnicę,  w wielu nagraniach nawet na korzyść. Dlatego zgadzam się,  że nowe konstrukcje, nawet na zniesławionym dla wielu Sabre, grają co raz lepiej albo wręcz bardzo dobrze i nie koniecznie musi to być bardzo drogi Gryphon. Gdyby nie to, że u mnie Esoteric P-03 jako transport z resztą systemu podoba się bardziej to CEC CD2N zostałby na długo. 

Ja tez miałem dość sabre po m.in. Cocktail Audio x40 i x45 . I jak u ciebie był x26pro ale oddałem i ... Zupełnie nie planowany trafił do mnie Lumin T2 również na sabra i jest już 2.5 roku. Najbardziej analogowe piękne granie sabre jakie znam . Nie miałem cec

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja Panowie śladem kolegi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nabyłem Auralic S1 z tym że kolega ma czysty transport a ja Vega S1 czyli 2w1

Powiem wam że załadowali niezła technikę do niego z najwyższych modeli plus sabre ktore Sami "obudowali" w swoje rozwiązania .
Gra to świetnie i bardzo dobra funkcjonalność plus we / wy cyfrowe czego mi brakowało bardzo.

Ukryta Zawartość

W dniu 25.10.2024 o 20:48, Marcin Wielgus napisał:

Ja tez miałem dość sabre po m.in. Cocktail Audio x40 i x45 . I jak u ciebie był x26pro ale oddałem i ... Zupełnie nie planowany trafił do mnie Lumin T2 również na sabra i jest już 2.5 roku. Najbardziej analogowe piękne granie sabre jakie znam . Nie miałem cec

I ciesz się muzyką bo o to w tej zabawie przecież chodzi 🙂 .

@venom200 I gdzie te Twoje kolumny? Kiedy posluchasz Harmony w kompletnym systemie?

[mention=54815]venom200[/mention] I gdzie te Twoje kolumny? Kiedy posluchasz Harmony w kompletnym systemie?
Miał być miesiąc a czekam już 6 tyg. Powoli tracę już cierpliwość

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, venom200 napisał:

Miał być miesiąc a czekam już 6 tyg. Powoli tracę już cierpliwość

Ktos ci robi kolumny? Ja na swoje czekalem 4 miesiace 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi