Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M1 modyfikacja

frulik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Był taki temat, ale niestety zamknięty i nie można też napisać do osoby, która podała prawie wszystko na talerzu.

Jest schemat, są wartości, ale ...... np. cewka wiem jaka wartość i grubość, ale są różne rezystancje i długości oraz czy powietrzna, czy rdzeniowa. Kondensator foliowy, czy inny. Rezystor ceramiczny, czy metalizowany. Jeżeli to nie problem, to wystarczą mi linki do konkretnych pozycji. Jeżeli chodzi o wygłuszenie to też bym prosił o link, albo podanie grubości (i czy z filcem). Najbardziej mi zależy na wysokich tonach, których prawie nie ma.

Mam też M2 - na nie specjalnie nie narzekam, ale jeżeli coś da się poprawić, to też poproszę (do tego nie znalazłem schematu)

Zarówno M2, jak i M1 mam od nowości (ponad 20 lat) i nigdy nie było nic robione.

11 godzin temu, frulik napisał:

Najbardziej mi zależy na wysokich tonach, których prawie nie ma.

To ostatnia rzecz, którą powiedziałbym o tych kolumienkach. Choć dla każdego "prawie" znaczy pewnie coś innego. Może zacznij od sprawdzenia głośnika i elementów zwrotnicy zanim weźmiesz się za różne wymiany.
Mam te głośnik ponad 20lat, teraz grają u syna. 

Cytat

@Allmr To ostatnia rzecz, którą powiedziałbym o tych kolumienkach

Może to kwestia wzmacniacza (badziew klasy d z ali...).

Cytat

@Allmr Może zacznij od sprawdzenia głośnika i elementów zwrotnicy zanim weźmiesz się za różne wymiany.

Czyli co dokładnie? Oba grają tak samo, więc uszkodzenie odpada.

7 minut temu, frulik napisał:

Może to kwestia wzmacniacza (badziew klasy d z ali...).

Czyli co dokładnie? Oba grają tak samo, więc uszkodzenie odpada.

To może zacznij od podłączenia jakiegoś innego wzmacniacza. U mnie nawet z jakimś tanim amplitunerem Yamahy i później Onkyo grało to przynajmniej przyzwoicie.

@jurek Powiedz proszę jak powinny być ułożone cewki, aby nie sprzęgały ze sobą? W poprzednim wątku (#71) człowiek dał zdjęcie po przeróbkach i dostał odpowiedź, aby odwrócił jedną z cewek, ale niestety nie wiem, czy tył naprzód|, czy góra-dół, czy bokiem (i z której strony wyprowadzenia).

Jak cokolwiek to popraw w M1i, to też poprawię M2 🙂

32 minuty temu, jurek napisał:

W tweetrach jest ferrofluid? Może uschnął w tym starociu.

Z tego co pamiętam, to tam jest szmata.

Te budżetowe głośniki mają świetną stereofonię i niezłą górę. Oczywiście brakuje im dołu, ale to chyba oczywiste. I niestety potrzebują porządnego wzmacniacza - tak jak pisałem od tego bym zaczął, ale jak widzę Autor uparł się na grzebanie.

U mnie (mojego syna) mają dożywocie.

Osobiście w zwrotnicy nie ruszałbym niczego. To są budżetowe głośniki. Jeśli tweetery są sprawne a lubisz wiecej wysokich tonów to można zmniejszyć wartość rezystora 2,7Ohm ( np. dolutować równolegle drugi 3,3- 4,7 Ohm).

Można wykleić wnętrze matą tłumiącą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20 minut temu, frulik napisał:

@jurek Powiedz proszę jak powinny być ułożone cewki, aby nie sprzęgały ze sobą? W poprzednim wątku (#71) człowiek dał zdjęcie po przeróbkach i dostał odpowiedź, aby odwrócił jedną z cewek, ale niestety nie wiem, czy tył naprzód|, czy góra-dół, czy bokiem (i z której strony wyprowadzenia).

Jak cokolwiek to popraw w M1i, to też poprawię M2 🙂

Doczytałem- masz badziewny wzmacniacz klasy D.
Badziewne wzmacniacze klasy D maja BARDZO badziewne górne pasmo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 minuty temu, jurek napisał:

Można wykleić wnętrze matą tłumiącą.

Oczywiście to zrobię. Zastanawiam się tylko nad grubością maty but i jaka na to i jakiej grubości mata wełniana (czy filcowa).

Rezystor wolę wymienić niż dokładać, rozumiem, że ta wartość 2,7ohm, to docelowa?

11 minut temu, Allmr napisał:

jak widzę Autor uparł się na grzebanie.

Tak 🙂 Gorzej nie będzie (a jak będzie to wrócę do oryginału). Chcę się pobawić. Kiedyś miałem Polaris 300 i po przejściu na Tannoy oddałem bratu. On zmienił całe zwrotnice (ktoś mu robił i to było jakieś 20 lat temu) i niebo a ziemia i grają do dziś (z końcówką Krell). Wcześniej te M1 grały u mnie z DSP-A5 i nic złego nie mogę powiedzieć, ale chcę się pobawić w zmianę.

14 minut temu, jurek napisał:

Badziewne wzmacniacze klasy D maja BARDZO badziewne górne pasmo.

Wiem (one wszystko mają badziewne), po za tym poza regulacją głośności nie ma nic.

Graty zamówione 🙂

Kolejny krok - czy da radę wymienic tweetery na inne (mogą być nawet zewnętrzne) bez zmieniania zwrotnicy? Jeżeli tak, to jakie tweetery są polecane? 

No i teraz czas na jakiś Amplifier 2.0 (lub 2.1). Jaką używkę warto do 500zl (a może coś tańszego, gdzie wiadomo jakie elementy wymienić)? 

Tu potrzeba głośnik o zbliżonej impedancji, niskim rezonansie i wymiarach które pozwalają w ogóle na montaż. Poza tym - jak on ma brzmieć - w porównaniu z obecnym. O czasem potrzebnych pomiarach nie wspomnę 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, frulik napisał:

No i teraz czas na jakiś Amplifier 2.0 (lub 2.1). Jaką używkę warto do 500zl (a może coś tańszego, gdzie wiadomo jakie elementy wymienić)? 

Aha - Ma grać z M1 i M2 (zamiennie). Muzyka: fortepian, skrzypce, trąbka oraz elektronika. Zależy mi na tym, aby dobrze grały po cichu (równowaga tonalna).

To może być trudne, dlatego dobrze byłoby mieć taki dinks jak loudness właśnie do cichego sluchania. A jeszcze lepiej regulowany. Ewentualnie coś ze sporą mocą w nadmiarze. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski