Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast KEF R900?

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, dziękuję za potwierdzenie.

Może i masz rację, ale nie sprawdzałeś co czyni cię najwyżej hipokrytą.

Edytowane przez Free

Szkoda że tak kończysz swój temat i zostawiasz po sobie taką opinię. 

Nikt ci tu krzywdy nie robił. Przyszedłeś po pomoc i bez nacisku ja dostawałeś. Bez krytyki. 

Dlatego nie rozumiem twojej reakcji. 

Zrobisz co zechcesz. Przecież to twój system.

Natomiast trochę wyluzuj.

Edytowane przez Piotr Sonido
14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Szkoda że tak kończysz swój temat i zostawiasz po sobie taką opinię. 

Nikt ci tu krzywdy nie robił. Przyszedłeś po pomoc i bez nacisku ja dostawałeś. Bez krytyki. 

Dlatego nie rozumiem twojej reakcji. 

Zrobisz co zechcesz. Przecież to twój system.

Natomiast trochę wyluzuj.

Generalnie jestem wyluzowany, tyle że nie lubię hipokryzji. Podejrzewam że kolega wyżej nie słyszał co potrafi BT w wersji >5.0, oczywiście przy ręcznej zmianie parametrów.

1 minutę temu, Free napisał:

Generalnie jestem wyluzowany, tyle że nie lubię hipokryzji. Podejrzewam że kolega wyżej nie słyszał co potrafi BT w wersji >5.0, oczywiście przy ręcznej zmianie parametrów.

Grzecznie napisałem. Spróbuj podłączenia kablowego to zobaczysz różnice. Jaki byś BT nie miał 

Druga sprawa TV dokonuje zmiany próbkowania więc już z tego tytułu ingeruje w jakość dźwięku. 

Dlatego znowu i grzecznie. 

Wiesz lepiej? Spoko, rób po swojemu i nie pytaj na forach. 🙂

8 godzin temu, Free napisał:

Jeśli pijesz do mnie, to trochę się pomyliłeś. Słyszałem, co "potrafi" BT wersji >5 na tle innych formatów odtwarzania dźwięku, na temat których nie masz nawet cienia pojęcia. Czego dowodzisz swoimi wypowiedziami.

A co do hipokryzji. Nie odwołuj się do pojęć, których najwyraźniej nie rozumiesz lub nie potrafisz użyć we właściwym kontekście. I to chyba tyle w temacie? 

W dniu 2.09.2024 o 21:34, piotrek7 napisał:

Dlatego proponowałem Spendory. Te potrafią dodać coś od siebie i to z wielką klasą 

Ale jakie by nie były głośniki. Dźwięk zaczyna się w źródle. Głośniki są tylko jego ujściem. Dlatego naprawdę zacznij od oceny ich  przez pryzmat czegoś lepszego niż TV 

Calkowicie zgadzam sie z ta wypowiedzia. A R900 wlasnie dzieki swojej neutralnosci (z lekkim cieplem) wlasnie potrafi dobrze oddac reszte toru. Dlatego przyczyn trzeba szukac na drugim koncu.

Bardzo slabe zrodlo z DAC popsuja kazdy prezkaz niezaleznie od kolumn. A kolumny dobrze kiedy nie maja swojego nadmiernego stylu bo go narzucaja na kazdy utwor kazdy dzwiek. To wylacznie zaleta tych kolumn.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 1.09.2024 o 19:55, Free napisał:

Szukam kolumn lekko ocieplonych,  z solidną podstawą basową (lekko puszysty ale z przytupem), muzykalnych z lekko wilgotnym i słodkim dźwiękiem, ale wmiarę możliwości z dobrą rozdzielczością.

A interesowałeś się może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Patrząc po Twoim opisie, myślę, że to jedna z ciekawszych opcji. Aktualnie serie zastąpiła generacja 6G, przez co model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można zakupić w bardzo dobrej cenie.

W dniu 2.09.2024 o 13:33, Piotr Sonido napisał:

W takim wypadku może warto by było sprawdzić monitor audio gold 300, właśnie bowersy serie 7, heco news systemy, pmc, 

Widzę że Piotr już wspomniał o Gold 300, @Free interesowałeś się tym modelem?

W dniu 1.09.2024 o 19:55, Free napisał:

Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami Roksan Caspian mk1, różne rotele, Audiolab 8200A, NAD c372 czy jakiś chiński klon Accuphase. Problem jaki mam z tymi kolumnami jest taki, że są do przesady neutralne, nic od siebie nie wnoszą, są za sterylne.

Patrząc z drugiej strony KEF'y R900 to świetne kolumny, zamiast wymieniać te podłogówki, może pomyśl nad wymianą wzmacniacza, który da ci więcej emocji w graniu np: Naim XS3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale zdaje się że to już dyskusji nie ma 😉

Będzie dla innych.

10 godzin temu, rafa napisał:

Będzie dla innych.

Ale wiesz że to tak nie działa. Nowy założy swój wątek. 😉

Znaczy mi nie przeszkadza tylko mówię. 

23 godziny temu, rafa napisał:

Calkowicie zgadzam sie z ta wypowiedzia. A R900 wlasnie dzieki swojej neutralnosci (z lekkim cieplem) wlasnie potrafi dobrze oddac reszte toru. Dlatego przyczyn trzeba szukac na drugim koncu

I tu pojawia się pytanie, przyczyn czego?

Na samym początku napisałem, że irytuje mnie neutralność tych kolumn. 

Chce je wymienić na kolumny słodsze, mokre i dużo bardziej muzykalne. Takie które zdecydowanie coś od siebie wnoszą. Nie czarują dźwiękiem.

To jest to na co narzekam, a nie na dynamikę, bas, detaliczność czy (nomen omen) rozdzielczość.

22 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Widzę że Piotr już wspomniał o Gold 300, @Free interesowałeś się tym modelem?

Zraziłem się do monitor audio po skompletowaniu zestawu, który był polecany jako muzykalny czyli Roksan Caspian + MA S500.  

22 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Patrząc z drugiej strony KEF'y R900 to świetne kolumny, zamiast wymieniać te podłogówki, może pomyśl nad wymianą wzmacniacza, który da ci więcej emocji w graniu np: Naim XS3

Po przeczytaniu kilku komentarzy zacząłem się zastanawiać czy nie zainwestować we wzmacniacz. Myślałem o audio research albo musical fidelity.

Układanek jest od cholery… tyle sprzętu i kombinacji że hoho 🙂 

próbować słuchać może w końcu coś się uda zestawić 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

W dniu 2.09.2024 o 16:48, Free napisał:

Źródło to tidal i Spotify, DAC to es9038 z op amp wymienionymi na muse8920 podłączony światłowodem do tv.

Słabe źródło to niezadowalające efekty. 

4 godziny temu, Free napisał:

Chce je wymienić na kolumny słodsze, mokre i dużo bardziej muzykalne.

Elektronikę dostosuj do wymagań a te kolumny mogą prawie wszystko zagrać.

15 godzin temu, Free napisał:

Zraziłem się do monitor audio po skompletowaniu zestawu, który był polecany jako muzykalny czyli Roksan Caspian + MA S500.  

Caspian M2 i Silver grają muzykalnie. Ale dla ciebie były za ostre. Skoro szukasz cieplejszych niż kefy to nie dziwne. Gold to inna konstrukcja.

Szukasz mylącego brzmienia. Może buchardt?

15 godzin temu, Free napisał:

audio research albo musical fidelity.

AR nie ale musical z kefami będzie mdło. Spodoba ci się 

No i wiadomo cały czas źródło 🙂 to problem. 

A brałeś pod uwagę wręcz tanie używane Polki Signature - kolory też do wyboru.

Basu nie zabraknie, ciepło, rozdzielczość i kilka wielkości 50, 55 i 60.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 5.09.2024 o 08:58, Piotr Sonido napisał:

Grzecznie napisałem. Spróbuj podłączenia kablowego to zobaczysz różnice. Jaki byś BT nie miał 

Druga sprawa TV dokonuje zmiany próbkowania więc już z tego tytułu ingeruje w jakość dźwięku. 

Dlatego znowu i grzecznie. 

Wiesz lepiej? Spoko, rób po swojemu i nie pytaj na forach. 🙂

W ustawieniach telefonu w ustawieniach deweloperskich można zmienić ustawienia (wymusić) próbkowania BT, maks to 32bit 96kHz i 990Mb/s.

Oczywiście nie w Samsungu S10 i nowszym bo producent ograniczył możliwości urządzeń innych niż te korzystających ze standardu Samsunga. Nie wiem jak u innych producentów. Syn ma Huawei i jest ok, ja używam do muzyki starszego S8 po Wi-Fi. O innych telefonach nic nie powiem bo nie widziałem na własne oczy.

Edytowane przez Free
17 godzin temu, Free napisał:

W ustawieniach telefonu w ustawieniach deweloperskich można zmienić ustawienia (wymusić) próbkowania BT, maks to 32bit 96kHz i 990Mb/s.

Oczywiście nie w Samsungu S10 i nowszym bo producent ograniczył możliwości urządzeń innych niż te korzystających ze standardu Samsunga. Nie wiem jak u innych producentów. Syn ma Huawei i jest ok, ja używam do muzyki starszego S8 po Wi-Fi. O innych telefonach nic nie powiem bo nie widziałem na własne oczy.

No ale co to zmienia ? mówisz o samym próbkowaniu. 

Żebym to teraz dobrze zrozumiał. 

Uważasz że im wyższe próbkowanie tym jakość jest lepsza? Bez względu na sposób transmisji danych. Tak?

A czy to nie jest problem akustyki? 

Latwo sprawdzic.
Wystarczy przeniesc te B&W i audiolaba z sypialni do pokoju i juz wiesz czy nadal brzmia ocieplone, wilgotnie, slodko, puszysto i z przytupem

W dniu 1.09.2024 o 21:55, Free napisał:

Witam wszystkich i nie wiem od czego zacząć.

Mam te kolumny ok ponad dwóch lat. Nie są złe, są detaliczne maja fajny bas , ale to chyba nie moje granie. 

Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami Roksan Caspian mk1, różne rotele, Audiolab 8200A, NAD c372 czy jakiś chiński klon Accuphase. Problem jaki mam z tymi kolumnami jest taki, że są do przesady neutralne, nic od siebie nie wnoszą, są za sterylne. Mam też podstawki B&W DM602 S3 (w sypialni), te z kolei z Audiolabem zgrały się fajnie (zostanie tak na dłużej), dźwięk jest słodkawy, a na pewno muzykalny i w tą stronę chciałbym pójść. Klon Acuuphase z preampem na lampach (tak też chiński klon, JP200) troszkę urozmaicał dźwięk w kef-ach ale te kolumny mam wrażenie za wszelką cenę chciały to zniwelować.

Szukam kolumn lekko ocieplonych,  z solidną podstawą basową (lekko puszysty ale z przytupem), muzykalnych z lekko wilgotnym i słodkim dźwiękiem, ale wmiarę możliwości z dobrą rozdzielczością.

Czy kupię takie UŻYWANE kolumny w rozsądnych pieniądzach?

Słucham prawie każdej muzyki z pominięciem klasycznej, jazzu i disco-polo.

Budżet jakim dysponuję to to co uda mi się wyrwać za kefa + coś ekstra, ale nie za dużo.

Pozdrawiam.

Na R900 grałem kilka lat, później je modyfikowałem. To bardzo dobre kolumny ale nie do Caspiana, Audiolaba a tym bardziej NAD C372 ( o wiele lepszy jest modyfikowany C356BEE do nich ). 

R900 sprzedałem koledze i napędza je na zmianę modyfikowanym NADem C356BEE, Accuphase E-210 ( tu może basu brakować ) i Lyngdorfem 1120.

Więcej basu, barwy, dociążenia mają nowe Kefy Q950 ale ja bym te R900 zostawił a z resztą kombinował.

Edytowane przez muda44
W dniu 6.09.2024 o 15:24, Free napisał:

Rozumiem że Silvery mogły Ci się nie podobać, jasna sprawa, ale nie skreślał bym lini Gold z racji iż jest to totalnie inne granie. Myślę że to pozycja jak najbardziej do sprawdzenia, posłuchania.

W dniu 6.09.2024 o 15:24, Free napisał:

Po przeczytaniu kilku komentarzy zacząłem się zastanawiać czy nie zainwestować we wzmacniacz. Myślałem o audio research albo musical fidelity.

Wzmacniaczy można wiele zaproponować, wiadomo kwestia budżetu. Proponowany prze ze mnie XS3 to elektronika, która doda wiele energii w graniu, a tego chyba właśnie szukasz.

Jakim modelem Musicala i Audio Researcha się interesujesz?

W dniu 2.09.2024 o 15:48, Free napisał:

Źródło to tidal i Spotify, DAC to es9038 z op amp wymienionymi na muse8920 podłączony światłowodem do tv.

Wcześniej przyznam, że umknął mi ten post. Ogółem TV nie jest zbytnio najlepszym rozwiązaniem. Sądzę, że tutaj przydałoby się pomyśleć w kwestii czasy nad jakimś lepszym transportem, bądź nad streamerem z wbudowanym DAC.

9 godzin temu, xajas napisał:

Latwo sprawdzic.
Wystarczy przeniesc te B&W i audiolaba z sypialni do pokoju i juz wiesz czy nadal brzmia ocieplone, i z przytupem

Myślę że w sypialni jest wystarczająco wilgotnie , ciepło , slodko i puszysto - o ile ktoś ma puszystą żonę 😉

Edytowane przez bolo_senor
3 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Rozumiem że Silvery mogły Ci się nie podobać, jasna sprawa, ale nie skreślał bym lini Gold z racji iż jest to totalnie inne granie. Myślę że to pozycja jak najbardziej do sprawdzenia, posłuchania.

Wzmacniaczy można wiele zaproponować, wiadomo kwestia budżetu. Proponowany prze ze mnie XS3 to elektronika, która doda wiele energii w graniu, a tego chyba właśnie szukasz.

Jakim modelem Musicala i Audio Researcha się interesujesz?

Raczej nie nastawiam się na konkretny model, a na to co jest aktualnie dostępne na rynku wtórnym. Więc połowa ile może trochę potrwać.

15 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Wcześniej przyznam, że umknął mi ten post. Ogółem TV nie jest zbytnio najlepszym rozwiązaniem. Sądzę, że tutaj przydałoby się pomyśleć w kwestii czasy nad jakimś lepszym transportem, bądź nad streamerem z wbudowanym DAC.

Było poruszane i bardzo ciężko przekonać użytkownika do tego. 

Stanowczy i twardy w swoich przekonaniach

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Było poruszane i bardzo ciężko przekonać użytkownika do tego. 

Stanowczy i twardy w swoich przekonaniach

Patrząc z boku, te KEFy to naprawdę bardzo dobre kolumny, wzmacniacz idzie do wymiany, więc to na pewno też wiele zmieni, ale chyba otwarcie można napisać, że TV jest aktualnie najsłabszym ogniwem tego systemu. Co prawda miałem styczność z różnymi TV, jedne jako transport spisywały się lepiej innego gorzej, ale KEF R900 to na tyle wysoki model, że rozsądnie byłoby zakupić lepszy treansport.

16 godzin temu, Free napisał:

Raczej nie nastawiam się na konkretny model, a na to co jest aktualnie dostępne na rynku wtórnym. Więc połowa ile może trochę potrwać.

Jasne rozumiem, aczkolwiek pamiętaj, żeby nie kupować w ciemno, bo zakup samego w sobie lepszego wzmacniacza, który pozwoli Ci sięgnąć po lepszą jakość to jedno, a jego barwa to druga kwestia. Jeśli barwa Ci nie podejdzie, to nawet najlepsze wzmacniacze nie przypadną Ci do gustu. Rynek wtórny ciężki do odsłuchu. Spójrz na model Naim XS2 (model używany), może jestem lekko uparty w swoich komentarzach na te modele Naim'a, aczkolwiek twierdzę, że mogę przynieść wiele dobrego w Twoim systemie.

W dniu 1.09.2024 o 21:55, Free napisał:

Witam wszystkich i nie wiem od czego zacząć.

Mam te kolumny ok ponad dwóch lat. Nie są złe, są detaliczne maja fajny bas , ale to chyba nie moje granie. 

Słuchałem ich z różnymi wzmacniaczami Roksan Caspian mk1, różne rotele, Audiolab 8200A, NAD c372 czy jakiś chiński klon Accuphase. Problem jaki mam z tymi kolumnami jest taki, że są do przesady neutralne, nic od siebie nie wnoszą, są za sterylne. Mam też podstawki B&W DM602 S3 (w sypialni), te z kolei z Audiolabem zgrały się fajnie (zostanie tak na dłużej), dźwięk jest słodkawy, a na pewno muzykalny i w tą stronę chciałbym pójść. Klon Acuuphase z preampem na lampach (tak też chiński klon, JP200) troszkę urozmaicał dźwięk w kef-ach ale te kolumny mam wrażenie za wszelką cenę chciały to zniwelować.

Czy kupię takie UŻYWANE kolumny w rozsądnych pieniądzach?

Słucham prawie każdej muzyki z pominięciem klasycznej, jazzu i disco-polo.

Budżet jakim dysponuję to to co uda mi się wyrwać za kefa + coś ekstra, ale nie za dużo.

Pozdrawiam.

Equilibrium Atmosphere, VA Baby Grand Reference

Godzinę temu, Planeta Dźwięku napisał:

Jasne rozumiem, aczkolwiek pamiętaj, żeby nie kupować w ciemno, bo zakup samego w sobie lepszego wzmacniacza, który pozwoli Ci sięgnąć po lepszą jakość to jedno, a jego barwa to druga kwestia. Jeśli barwa Ci nie podejdzie, to nawet najlepsze wzmacniacze nie przypadną Ci do gustu. Rynek wtórny ciężki do odsłuchu. Spójrz na model Naim XS2 (model używany), może jestem lekko uparty w swoich komentarzach na te modele Naim'a, aczkolwiek twierdzę, że mogę przynieść wiele dobrego w Twoim systemie.

Nigdy nie miałem przyjemności, a chciałem spróbować "z czym to się je".

Animal i tak kupię bez względu na wszystko kwestia tylko dostępności w cenie która umożliwi późniejsze bezproblemowe odsprzedanie.

Cierpliwość popłaca, rok temu kupiłem MA gold sw12 subwoofer za £70.

Więc jak będzie coś do upolowania to naim jest na liście must have, tak jak cytrus musical fidelity no i przede wszystkim krell fpb/ksa.

Godzinę temu, quatross napisał:

Niestety niedostępne nawet pojedyncze sztuki dla mnie.

5 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Patrząc z boku, te KEFy to naprawdę bardzo dobre kolumny, wzmacniacz idzie do wymiany, więc to na pewno też wiele zmieni, ale chyba otwarcie można napisać, że TV jest aktualnie najsłabszym ogniwem tego systemu. Co prawda miałem styczność z różnymi TV, jedne jako transport spisywały się lepiej innego gorzej, ale KEF R900 to na tyle wysoki model, że rozsądnie byłoby zakupić lepszy treansport.

Jestem absolutnie tego samego zdania. 

5 godzin temu, quatross napisał:

VAv to kolumny których koniecznie trzeba posłuchać przed zakupem. 

To nie jest uniwersalne granie

3 godziny temu, Free napisał:

MA gold sw12 subwoofer za £70.

Wow

W UK?

Pamiętaj o mnie następnym razem: p

• Pokaż nowe odpowiedzi