Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ok, to jest właśnie cena bez vat + wysyłka 73 euro + opłata 10e dla kuriera. Wychodzi około 2.5 tys. za tą najtańszą czarną wersję, trzeba dokupić jeszcze kabel speakon.  Nadal spoko oferta,  trochę lepszy wybór niż SVS SB1000 Pro i do tego BK tańszy, ale niejednego jednak skusi aby dopłacić do SVS na gwarancji 5 lat w Polsce, vs 2 lata na BK w UK. U Rela konkurencji bym szukał bardziej w HT 1205 mk1/mk2 niż w t9x. Wersja ht1205 mk1 chodziła w cenach podobnych do BK. MK2 droższa ale z jakimś rabatem wyjdzie tez nie tak dużo drożej. BK ma jednak innego asa w rękawie tj jeszcze tańszego a nadal mocnego XLS 200 mk2 (obecnie XLS 300)

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Gargan napisał:

Forum to nie miejsce na rozwój. To jest trochę patologiczna rozrywka 🙂

Wprost przeciwnie i dlatego patologiczne zachowania są przez moderację... co ja Ci będę tłumaczyć, skoro chyba właśnie o tym się przekonałeś.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 19.09.2024 o 07:54, don111 napisał:

Jedne z fajniejszych tanich monitorów jakie słyszałem, muzykalne. Być może wolisz techniczne, mocne granie. 

do technicznego grania miałem i mam różne monitory studyjne używane z końcówkami Nad 372 i 375,Ushery miały być przyjemniejszą alternatywą i ewentualnie kontrolnym systemem konsumenckim

Rozwine moja wypowiedz odnośnie Usherów 520

Był fajny bas,naprawde świetny, ale potam jakaś dziura bo cała reszta była oderwana od tego basu i jakaś mało dynamiczna,jeśli chodzi o wzmacniacze to wtedy miałem kilka Nad-ów 320,325,372,375.DAC z karty RME ff400 bardzo dynamiczne i transparentne urządzenie,nie lubie technicznego grania,ale dynamiczne to owszem,chyba mi po focalch które kiedyś miałem to zostało 

Generalnie słuch mam wyrobiony przez monitory studyjne i zdaje sobie sprawę że sprzęt konsumencki może mieć trochę zmanipulowane pasma dla podniesienia atrakcyjności brzmienia i przyjemności słuchania jak np.Bowersy ale w tych Usherach było coś co było dla mnie nie akceptowalne.

Edytowane przez pogromca
poprawa tekstu
5 minut temu, pogromca napisał:

Rozwine moja wypowiedz odnośnie Usherów 520

Był fajny bas,naprawde świetny, ale potam jakaś dziura bo cała reszta była oderwana od tego basu i jakaś mało dynamiczna,jeśli chodzi o wzmacniacze to wtedy miałem kilka Nad-ów 320,325,372,375.DAC z karty RME ff400 bardzo dynamiczne i transparentne urządzenie,nie lubie technicznego grania,ale dynamiczne to owszem,chyba mi po focalch które kiedyś miałem to zostało 

Generalnie słuch mam wyrobiony przez monitory studyjne i zdaje sobie sprawę że sprzęt konsumencki może mieć trochę zmanipulowane pasma dla podniesienia atrakcyjności brzmienia i przyjemności słuchania jak np.Bowersy ale w tych Usherach było coś co było dla mnie nie akceptowalne.

Mam x718 i zlwgo slowa powiedziec o nich nie moge. Bardzo przyjemne brzmienie, mozna sluchac godzinami, ale nie ma mowy o jakims braku detali czy slabej dynamice.

3 godziny temu, pogromca napisał:

odnośnie Usherów 520

3 godziny temu, pogromca napisał:

tych Usherach było coś co było dla mnie nie akceptowalne.

Bo to słabe monitorki , większość instrumentów  jest odchudzona niczym anorektyczki na wybiegu mody .

KALIBER vel rydz .

Godzinę temu, KALIBER napisał:

Bo to słabe monitorki , większość instrumentów  jest odchudzona niczym anorektyczki na wybiegu mody .

Takie samo wrazenie odnioslem sluchajac P3ESR. Jedyne z tak malych monitorkow to Wharfedale Denton 80th potrafily zagrac z dobrym wypelnieniem dolnego srodka.

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Takie samo wrazenie odnioslem sluchajac P3ESR. Jedyne z tak malych monitorkow to Wharfedale Denton 80th potrafily zagrac z dobrym wypelnieniem dolnego srodka.

Większość małych (w sensie wymiarowym) monitorów cierpi na jakieś niedostatki np. brak basu. Ze starych czasów pamiętam np. DC4 S

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maleństwa wykonane wzorowo, wręcz z pietyzmem, ale słuchać się tego w ogóle nie dało. Sama recenzja z czapy. Jedyne prawdziwe stwierdzenie to, fakt że "atakują". 🤣

Drugi przykład Dali Menuet

Ukryta Zawartość

Monitorki są prześliczne. Jeśli weźmiesz je do ręki, nie będziesz chciał ich odstawić na półkę, ale góra niestety zgaszona. Niby jest ona słyszalna, ale np. wybrzmienia talerzy perkusji to nieporozumienie.

P3ESR to dla wielu ikona. Dla mnie osobiście nie. Za 11-12k można kupić monitory, które zagrają zdecydowanie lepiej. Jakie? Nie robię w reklamie. Zakres podałem, poszukajcie w sklepach. 😉

Ps. Przy okazji, każda para kolumn zawsze zagra z określoną manierą. Wojny jakie tu toczono o tzw. neutralność są nieporozumieniem. Bez względu na to ile wydacie pieniędzy, zawsze istnieje coś takiego jak udział "własny", który Wam może przypaść do gustu lub nie, więc podchodźcie do tego z większym dystansem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok
8 minut temu, Qaz12 napisał:

Był za ostry, chudy?

Nie słyszałem żadnego pieca Normy (80 / 140), który by był ostry. To nie to.

Trzeba postawić obok wzmacniacze takich producentów jak Rotel, Hegel czy Moon aby zrozumieć o co mi chodzi. Dla jednych będzie to wyrafinowanie a dla innych fałszowanie. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 19.09.2024 o 17:28, Gargan napisał:

@Piotr Sonido jest pełno innych rozrywek, jednak trolling jest najmniej wymagający 🙂

No to przestań. 🙂 zajmij się czymś innym. Kreatywnym. 🙂

Ten temat już przecież pokazuje żeby tylko podzielić ludzi.

• 2 miesiące później...
W dniu 21.09.2024 o 13:35, Mrok napisał:

P3ESR to dla wielu ikona. Dla mnie osobiście nie.

A ja poważnie myślę, żeby sobie kupić używki P3ESR. Wielki piniądz to nie jest a grzech podawać się za audiofila i nie spróbować chociaż raz Harbethów.

Podobnym grzechem jest nie pojeździć Alfą Romeo, jeśli masz choć kroplę benzyny we krwi. 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 2.09.2024 o 17:41, Piotr Sonido napisał:

A no widzisz na wykresie tego nie widać . 🙂

Widać, że powyżej 4kHz jest ogólnie podbicie w szerokim paśmie, ale później przy 16-17kHz jest kolejne + kilka dB, które zapewne robią tą ostrość. Także głośniki widać, że ze znaczną ilością "góry" (po tej kresce widzę, że zbyt dużą ilością)

W dniu 26.09.2024 o 21:27, Wito76 napisał:

Ponad 600 postów, a tak po łebkach jedynie śledziłem ten wątek. Tak z ciekawości, był tu już może jakiś Wiim ?

Nic ciekawego tu nie było. Generalnie konkluzja z wątki taka że kto nie lubi jakiego sprzętu z różnych powodów to by go tu wpisał na listę ale inny lubi i to nie złom.

Nie było przykładu faktycznie wadliwego produktu.

W dniu 7.12.2024 o 08:55, Kyle napisał:

Widać, że powyżej 4kHz jest ogólnie podbicie w szerokim paśmie, ale później przy 16-17kHz jest kolejne + kilka dB, które zapewne robią tą ostrość. Także głośniki widać, że ze znaczną ilością "góry" (po tej kresce widzę, że zbyt dużą ilością)

Post z września. 

Ale dziękuję 🙂 za pamięć. 

• Pokaż nowe odpowiedzi