Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Audiolubny napisał:

Sam kreujesz sie na taka osobe , bo jedyne argumenty ktore sa dla ciebie wlasciwe t

Ja nie stosuję argumentum at personum... i tyle komentarza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Myslisz ze uzywanie łaciny coś pomoze? Niestety nie , bo trzeba mowic jasno , ze merytoryczna dyskusja to nie tylko cieple poklepywanie po ramieniu ale takze krytyka ktorej nigdy nie akceptujesz. 

21 minut temu, Audiolubny napisał:

Myslisz ze uzywanie łaciny coś pomoze? Niestety nie , bo trzeba mowic jasno , ze merytoryczna dyskusja to nie tylko cieple poklepywanie po ramieniu ale takze krytyka ktorej nigdy nie akceptujesz. 

🙂

PS

Odpuść sobie, proszę. Bo Ci zbyt merytorycznie odpowiem, a wtedy znów się przekonamy, kto i czego nie akceptuje i kto "uzywa łaciny"... ale to nie w tym wątku raczej.

Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, macson napisał:

Jak ktoś słucha wyrafinowanej muzyki jak kwartety smyczkowe, muzyka atonalna... to staje się jak czytanie. Wymaga to skupienia, własnego kąta. może analizy intelektualnej. Sprzęt jest poważnym narzędziem poznawczym i do tej funkcji najlepiej się nadaje. 

Muzyka atonalna jak czytanie.

Do tej pory nie odczytałem o co autorowi chodziło w Can The Can. Na pewno dobrze brzmi.

"Don't let the cat get into the eagle's nest at night

Because the eagle could say yes without a fight

(Scratch out her eyes)

So make a stand for your man, honey

Try to can the can

Put your man in the can, honey

Get him while you can

Can the can

Can the can

If you can

Well, can the can"

(Fragment - 'can' to i 'puszka' i 'móc' i wychodzi zbitka rytmiczna z tej wieloznaczności)

Metafory odlotowe

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Yamaha S-S1100, Fyne F502 i Denon DCD 1520ae.

W Yamaha A-S2000 miałem mocno podbity przełom średnich i wysokich tonów. Do tego stopnia, że ciężko było tego słuchać. Czy w A-S1100 ten zakres nie przeszkadza?

6 minut temu, Gargan napisał:

W Yamaha A-S2000 miałem mocno podbity przełom średnich i wysokich tonów. Do tego stopnia, że ciężko było tego słuchać. Czy w A-S1100 ten zakres nie przeszkadza?

A-S1100 taki problem nie istnieje.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

A-S1100 taki problem nie istnieje.

To ciekawe, ale nie sądzę. Miałem A-S1000 i brzmiała podobnie jak opisuje kolega Gargan A-S2000. Nie podejrzewam, że w 1100 Yamaha zmieniła swój firmowy sound.

Myślę, że wzmacniacz bardzo dobrze sparował się z kolumnami Fyne, gdzie całość brzmi spójnie.

"Tynk pożera dźwięk" 747

28 minut temu, BlueDot napisał:

Dzieki za odpowiedz. Mysle ze tez jest to poniekad podpowiedz dlaczego brytyjskie wzmacniacze ci nie podeszly. Wazne ze tobie gra i to sie liczy. 
pzdr

6 minut temu, EmilioE napisał:

To ciekawe, ale nie sądzę. Miałem A-S1000 i brzmiała podobnie jak opisuje kolega Gargan A-S2000. Nie podejrzewam, że w 1100 Yamaha zmieniła swój firmowy sound.

Myślę, że wzmacniacz bardzo dobrze sparował się z kolumnami Fyne, gdzie całość brzmi spójnie.

Może Fyne ma dołek tam gdzie Yamaha ma górkę? 🤔

2000 była niezwykle czuła na źródło. Podłączona do Cambridge CXNv2 wypalała uszy. Podłączona do lampowego DAC Pro-Ject brzmiała znośnie. W każdym razie kapryśna bestia 🤷

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Patrząc na wykres F502 myślę, że jeśli kolega trafił z wzmacniaczem, który je wyrównał, to jakby... wygrał w totolotka  🐵

"Tynk pożera dźwięk" 747

14 minut temu, EmilioE napisał:

Patrząc na wykres F502 myślę, że jeśli kolega trafił z wzmacniaczem, który je wyrównał, to jakby... wygrał w totolotka  🐵

Ja tyle szczęścia z Yamaha nie miałem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

39 minut temu, EmilioE napisał:

myślę, że jeśli kolega trafił z wzmacniaczem, który je wyrównał

No to źle myślisz, bo system o równym wykresie, zagra górkami i dołkami akustyki pomieszceznia, a te są znacznie większe od górek i dołków kolumn. To raczej kwestia trafienia w kaprys miksem wszystkich charakterystyk, niż obiektywnej jakości systemu czy jego elementów.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 2.09.2024 o 23:39, Gargan napisał:

A kolejny Arcam CDS50 mam do dzisiaj, co nie znaczy, że wszystko w nim działa. Kolejny bękart technologiczny. 

Jazgotliwy jako streamer - grał dla mnie słabo - mimo sympatii do firmy Arcam. QR1 z kolei wywołały u mnie atak bólu głowy na odsłuchach. Cos mają drażniące w wysokich, nie tylko ich ilość.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Strasznie jazgotliwy jako streamer - grał jak dla mnie dramatycznie - mimo sympatii do firmy Arcam. QR1 u mnie wywoływały atak bólu głowy. Cos mają drażniące w wysokich, nie tylko ich ilość.

Mój CDS50 nie jazgocze, ale może kwestia wersji oprogramowania? 🤷 Jednak zbyt dobry nie jest. Takie koreańskie piczki~zbeliczki. Nie wart ceny. Szuflada lubi się zaciąć w połowie drogi. Nie rozpoznaje nośnika jeśli płyta została w napędzie po odsłuchu poprzedniego dnia. Wyświetlacz czasem pokazuje bzdety albo się zawiesza. A przycisk "power" to chyba na śmietniku znaleźli. 

Za to mistrzostwo świata to jest dedykowana aplikacja muzyczna na Androida. To jest złoto. Nic, ale to nic nie działa! A nawet jeśli zadziała to po resecie połączenia przestaje działać. Jedynym wyjściem jest... Reinstalacja aplikacji! I tak za każdym razem! 🤣

Odnośnie QR1 - cieszę się, że nie tylko ja to zauważyłem. Najpierw myślałem, że dostałem uszkodzoną parę i poszły na reklamację. Oczywiście była odrzucona, że bezzasadna i wróciły. Czyli ten model tak gra. 

A twoje też dziwnie ucinały sybilanty? Wiesz, nie tak, że miękko wygasają tylko jakby głos się wokaliście rwał? Dziwne to było. Dodatkowo była aura w muzyce jakby w tle jakieś robaczki fruwały stadami.

Godzinę temu, EmilioE napisał:

MiniDSP z Dirac Live wyrownal wszystko. Moim zdaniem lepiej kupic cos z czego da sie przyciac pewne czestotliwosci niz je dodawac.

1 godzinę temu, Audiolubny napisał:

Dzieki za odpowiedz. Mysle ze tez jest to poniekad podpowiedz dlaczego brytyjskie wzmacniacze ci nie podeszly. Wazne ze tobie gra i to sie liczy. 
pzdr

Brzmienie tez, ale najbardziej jakosc wykonania/trwalosc.

Marantz NA 8005. Z perspektywy czasu powinien byl kosztowac polowe tego co sie placilo w sklepie. Oceniam glownie jako DAC choc network player tez sie czasem zacinal..

Chyba nie mialem innego urzadzenia ktore okreslilbym jako gruz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Gargan napisał:

Ja tyle szczęścia z Yamaha nie miałem. 

Ukryta Zawartość

To chyba raczej wina kolumn a nie wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

36 minut temu, BlueDot napisał:

To chyba raczej wina kolumn a nie wzmacniacza.

Ciężko powiedzieć - na Marantz PM-15S1 brzmiało idealnie 🤷

@BlueDot A'propos testów prasowych - to są dwa różne testy tego samego modelu kolumn. Czyli jak one faktycznie grają?

Ukryta Zawartość

fa6d592a7af1cb6e44d830c5d72d9da8.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli ktos chce cos wyrownywac to lepsze efekty uzyska stosujac DSP niz zmieniajac wzmacniacze.

17 minut temu, Gargan napisał:

Ciężko powiedzieć - na Marantz PM-15S1 brzmiało idealnie 🤷

@BlueDot A'propos testów prasowych - to są dwa różne testy tego samego modelu kolumn. Czyli jak one faktycznie grają?

Ukryta Zawartość

fa6d592a7af1cb6e44d830c5d72d9da8.jpg

Wiec mozna przyjac ze ten pomiar F502 tez moze byc mataczony, aczkolwiek podbicie przy 100Hz bylo slychac wyraznie przed korekcja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Jezeli ktos chce cos wyrownywac to lepsze efekty uzyska stosujac DSP niz zmieniajac wzmacniacze.

Wiec mozna przyjac ze ten pomiar F502 tez moze byc mataczony, aczkolwiek podbicie przy 100Hz bylo slychac wyraznie przed korekcja.

DSP u mnie się nie sprawdza. To co mi przeszkadza wciąż dokucza, a dźwięk staje się mulisty. Tak, że nie tędy droga 🤷

9 minut temu, Gargan napisał:

DSP u mnie się nie sprawdza. To co mi przeszkadza wciąż dokucza, a dźwięk staje się mulisty. Tak, że nie tędy droga 🤷

Mulisty?

Jakie DSP stosowales?

U mnie po po wlaczeniu w tor MiniDSP nie chce mi sie juz nic zmieniac.

Godzinę temu, Gargan napisał:

To znaczy, że zrobiłeś korektę odmienną od oczekiwań. Samo w sobie DSP nie ma zdolności mulenia dźwięku - dźwięk zmuliła Twoja korekta, na dodatek Twoja korekta nie poprawiła tego co chciałeś poprawić, więc to Ty się nie sprawdziłeś a nie DSP.

6 godzin temu, Gargan napisał:

Po co im zwrotnice, przecież to tylko głuchy kupi 🤷

To była cena takiego kina domowego swoich czasu

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Mulisty?

Jakie DSP stosowales?

U mnie po po wlaczeniu w tor MiniDSP nie chce mi sie juz nic zmieniac.

Używałem Dirac Live 3 z dedykowanym mikrofonem i profilami mikrofonu.

Zmieniał bas na głęboki, ale powolny i robił głuchą górę pasma. Tak jakbyś uszy zakrył poduszkami.

Bardzo dziwny efekt - nie podobał mi się. Miałem wrażenie, że zbyt dużo wycina.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Kolumny spoko ale na ten wzmak bym nie wymienił 🙂

W przypadku fyne to kolejny przypadek gdzie dziwna charakterystyka nie idzie w parze z fajnym graniem 🙂

Albo nie wynika? Kto jak woli. 

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

To znaczy, że zrobiłeś korektę odmienną od oczekiwań. Samo w sobie DSP nie ma zdolności mulenia dźwięku - dźwięk zmuliła Twoja korekta, na dodatek Twoja korekta nie poprawiła tego co chciałeś poprawić, więc to Ty się nie sprawdziłeś a nie DSP.

To nie była moja korekta, tylko korekta automatyczna. Jak miałem zrobić coś źle, skoro to komputer pokazywał mi co mam zrobić i poprawiał po mnie? 

Kiedy zrobiłem źle - czyli po swojemu - brzmiało lepiej. Tylko po co mam to robić źle - lepiej darować sobie korekty DSP i się nie wysilać w psucie profili, bo i tak nie będzie lepiej niż przed zmianą.

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kolumny spoko ale na ten wzmak bym nie wymienił 🙂

W przypadku fyne to kolejny przypadek gdzie dziwna charakterystyka nie idzie w parze z fajnym graniem 🙂

Albo nie wynika? Kto jak woli. 

Nasz kolega mocno polega na DSP. Więc ciężko powiedzieć jak ten zestaw brzmi sauté 😉

Jeśli w jego przypadku Dirac się sprawdza to właściwie jest bez różnicy co w zestawie 🤷 Pewno Altusy też by zagrały miękko 😀

12 minut temu, Gargan napisał:

To nie była moja korekta, tylko korekta automatyczna. Jak miałem zrobić coś źle, skoro to komputer pokazywał mi co mam zrobić i poprawiał po mnie? 

Kiedy zrobiłem źle - czyli po swojemu - brzmiało lepiej. Tylko po co mam to robić źle - lepiej darować sobie korekty DSP i się nie wysilać w psucie profili, bo i tak nie będzie lepiej niż przed zmianą.

Oprócz tego na końcu się wgrywa krzywe wyjściowe. Bo bez tego właśnie Dirac gra jak mówisz.

Ładujesz Storm audio albo Harman i jest gites majonez.

13 minut temu, Gargan napisał:

Nasz kolega mocno polega na DSP. Więc ciężko powiedzieć jak ten zestaw brzmi sauté 😉

Jeśli w jego przypadku Dirac się sprawdza to właściwie jest bez różnicy co w zestawie 🤷 Pewno Altusy też by zagrały miękko 😀

Jeśli mówimy o tej samej osobie to ja uważam że przesadza i pisałem o tym wielokrotnie. 

Dirac może być ten sam ale zaimplementowany w różne urządzenia nie da identycznej wypadkowej

• Pokaż nowe odpowiedzi