Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Może nie wszystkie, ale sieciówka bez wątpienia tego nie zrobi.

Mam nadzieję, że nikt nie musi Ci tłumaczyć dlaczego stosujemy ekranowane kable zasilające. Wygląda jakbyś udawał że nie wiesz. 

22 minuty temu, Wito76 napisał:

Mam nadzieję, że nikt nie musi Ci tłumaczyć dlaczego stosujemy ekranowane kable zasilające. Wygląda jakbyś udawał że nie wiesz. 

Wytłumaczę ja Tobie, bo wygląda jakbyś udawał, że wiesz: ekranowanie stosuje się, żeby na mitycznym ostatnim 1m (pomiędzy gniazdkiem a urządzeniem), sieciówka nie zebrała dodatkowych zakłóceń, a nie żeby usunęła zakłócenia zebrane na poprzednich 100km (pomiędzy elektrownią a gniazdkiem). Mam nadzieję... eee... nie mam, Ty jesteś beznadziejnym przypadkiem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, Wito76 napisał:

Wytłumacz, chętnie poczytam 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, szymon1977 napisał:

zakłócenia zebrane na poprzednich 100km

Do eliminacji EMI to ja kolego stosuję taką fajną listwę z filtrem. Pewnie widziałeś gdzieś, kilka dławików, kondensatorów itd. Taki filtr pasmowo-zaporowy strojony by wyłapywać śmieci z pewnego zakresu częstotliwości. Wszystko co wyłapie (co zaindukuje się) upływa do przewodu PE czyli uziemienia przez kondensator zwykle oznaczany na schematach filtrów jako Cy. Coś jakby ktoś nacisnął spłuczkę w kibelku, g*wno leci tam gdzie jego miejsce. A nasz sprzęt audio (ten z błędami technicznymi, połączony zniekształcającymi kablami) zasilony zostaje czystszym prądem i daje nam potem wspaniałe wrażenia przekazywane na błonę bębenkową.

.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Wytłumacz, chętnie poczytam 😉.

Masz mentalność Szymona, więc odechciewa mi się.

Edytowane przez Wito76
12 minut temu, Wito76 napisał:

Masz mentalność Szymona, więc odechciewa mi się.

Nie musisz oczywiście rozumiem twoją niechęć 😉. Może znasz kogoś kto to technicznie wytłumaczy?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

23 minuty temu, Wito76 napisał:

stosuję taką fajną listwę

Ale wątek nie jest o rozwiązaniach racjonalnych.

24 minuty temu, Wito76 napisał:

Masz mentalność Szymona

Czyli ja mam mentalność jak Lech36 - nie do końca się zgodę ale to miłe, dziękuję.

35 minut temu, Wito76 napisał:

A nasz sprzęt audio (ten z błędami technicznymi, połączony zniekształcającymi kablami) zasilony zostaje czystszym prądem i daje nam potem wspaniałe wrażenia przekazywane na błonę bębenkową.

Tak zasilony sprzęt da nam wspaniałe wrażenia jedynie pod warunkiem, że trafisz w kaprys ... 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Jeśli już i to jest nadmiarowo (na wszelki wypadek), TO PO TO, żeby uchronić sąsiadujace kabelki połączeniowe (z tyłu szafki audio) przed polem elekromagnetycznym które wokół siebie ta sieciówka wytwarza, ale i to też tylko te, które przypadkiem na jakimś odcinku ułożone są rownolegle i blisko tej sieciówki.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Trafo i zasilacz wyczyszczą, odfiltrują, wytłumią wszystkie nabyte śmieci EMI i RFI ? Coś nie bardzo to widzę.

Chcesz się dowiedzieć czy masz w zasilaczach swoich klocków audio wystarczajaco dobre trafa i filtry?

Przystaw do każdego z nich (gdy odtwarzają muzykę), do sieciówej je zasilających też, telefon nadający dwonienie lub wysyłajacy sms - jak usłyszysz terkotanie w głośnikach, masz słabiznę, której nie pomoże najlepsza sieciówka, listwa czy kondycjoner na świecie.

Jeśli nie, możesz od tej chwili przestać przejmować się istnieniem w normalnych DOMOWYCH warunkach, mitycznych zakłócen i śmieci, które psują np. scenę stereo lub inne basy czy sybilanty 🙃

Edytowane przez iro III
28 minut temu, iro III napisał:

żeby uchronić sąsiadujace kabelki połączeniowe (z tyłu szafki audio) przed polem elekromagnetycznym które wokół siebie ta sieciówka wytwarza,

To oczywiście prawda, ale tylko w połowie. Bo skoro emituje pole i wpływa na inne kable, to te inne kable też emitują i oddziałują na naszą sieciówkę. I po to również jest ekran by ochronić przed wpływami zewnętrznymi, przede wszystkim. Pokazywałem to już w innym podobnym wątku. Mam taki bezprzewodowy tester do wykrywania obecności przewodów, zdjęcie poglądowe (działa trochę jak psi nos, znasz sie na tym). Gdy przyłożymy do przewodu z prądem to piszczy. No i gdy przyłożę do przewodu od komputera, odkurzacza, czy takiego jak od lampki nocnej wiadomo piszczy. Gdy przyłożę do ekranowanego przewodu wzmacniacza, DACa czy CD czujnik nie piszczy, nic nie wykrywa. Szymon, czytasz to, prawda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wito76
9 minut temu, Wito76 napisał:

inne kable też emitują i oddziałują na naszą sieciówkę.

Rozmiar, gęstość i siła takiego pola wokół "innych" kabli jest (z powodu małych napięć i prądów przez nie płynących) w porównaniu z siciówką mała i zaniedbywalna.

Edytowane przez iro III
8 godzin temu, Wito76 napisał:

Brzmi bardzo logicznie. Jakby co, to ja odróżniam mikroprostowniki w ślepym teście.

Trakcja tramwajowa nie wpływa na energetyczną sieć rozdzielczą.

W jednej jest prąd stały, w drugiej przemienny  

PS.

Przecież jest separacja galwaniczna.

Nie slyszałem o przypadku indukowania zakłóceń przy przejeżdżającym tramwaju/trolejbusie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

17 minut temu, Wito76 napisał:

Gdy przyłożę do ekranowanego przewodu wzmacniacza, DACa czy CD czujnik nie piszczy, nic nie wykrywa.

Jak przyłożysz ten czujnik kawałek dalej od tego ekranowanego kabla to znowu piszczy, poza tym we wzmacniaczach znajduje się trochę zabezpieczeń przed tym zakłóceniami z sieci tak że spokojnie, ale fakt że dla wzmacniaczy klasy D z zasilaniem impulsowym firma B&O zaleca stosować kable zasilające w ekranie, ale nie mówi o konieczności tylko o tym że jest to wskazane. Nie piszą nic o wpływie takiego ekranowana na brzmienie są na to albo za poważni albo nie są rasowymi audiofilami 😉.

35 minut temu, Wito76 napisał:

To oczywiście prawda, ale tylko w połowie. Bo skoro emituje pole i wpływa na inne kable, to te inne kable też emitują i oddziałują na naszą sieciówkę. I po to również jest ekran by ochronić przed wpływami zewnętrznymi, przede wszystkim.

Ale...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

nie żeby usunęła zakłócenia zebrane na poprzednich 100km (pomiędzy elektrownią a gniazdkiem).

Rozmiar, gęstość i siła takiego pola wokół "innych" kabli jest (z powodu małych napięć i prądów przez nie płynących) w porównaniu z siciówką mała i zaniedbywalna.

Jak ktoś chce niech zaniedbuje
2 godziny temu, Wito76 napisał:

nikt nie musi Ci tłumaczyć dlaczego stosujemy ekranowane kable zasilające

Dla ich wyglądu.

8 godzin temu, szpakowski napisał:

Jeżeli zmienisz kierunek wtyczki trzeba zamontować gniazdko ścienne np we wzmacniaczu a w ścianie gniazdo zasilające ...

Czy w zakładce DIY użytkownik zrobi sobie krzywdę?

3 godziny temu, Wito76 napisał:

ten ostatni metr jest nie końcem a początkiem wielkiej anteny, która sięga od naszego wzmacniacza

Bzdura.

"Antena" podłączona do instalacji stałej , przewodzącej względnie dużą moc nic nie zbiera (nie generuje mocy).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ale przecież piszemy o sieciowych a nie skromnych prądowo sygnałowych. Na jednym metrze kwadratow mam kable sieciowe od wzmacniacza, dwóch streamerów, dwóch DACów, CD, telewizora , dekodera i BlueRay to chyba warto stosować dobre, ekranowane kable sieciowe.
2 minuty temu, iro III napisał:

🙄

Ale już mi się nie chce. 

Może zamów do siebie ekipę GhostBusters?

No przecież niesłyszącym wszystko jedno jakie kable, ekranowane, nieekranowane 😄 

Co dopiero mówić o wpływie na brzmienie. 

38 minut temu, xetras napisał:

Czy w zakładce DIY użytkownik zrobi sobie krzywdę?

Przecież to żarty były ... btw, nie sadzę żeby w zakladce diy ktoś bawił się w zmienianie kierunku we wtyczce w kablu zasilającym ... 

A potem się taki jeden z drugim obraża, gdy nazwie się go ignorantem albo głuchym. 

Edytowane przez Wito76
29 minut temu, Wito76 napisał:

A potem się taki jeden z drugim obraża, gdy nazwie się go ignorantem albo głuchym. 

A co w tym dziwnego?

Jeśli ignorant techniczny używa takich określeń .....

19 minut temu, Wito76 napisał:

Na jednym metrze kwadratow mam kable sieciowe od wzmacniacza, dwóch streamerów, dwóch DACów, CD, telewizora , dekodera i BlueRay to chyba warto stosować dobre, ekranowane kable sieciowe.

A są kable sieciowe nieekranowane? Np takie ze sklepu "wszystko za 4zł" mają ekran czy nie mają? A takie z ebay za £0,99?

-----

7 minut temu, Ajothe napisał:

niesłyszącym wszystko jedno jakie kable, ekranowane, nieekranowane 😄 

Jak zwykle trolujesz wątek, przypisując innym swoje własne teorie - jak zwykle durne teorie, i jak zwykle teorie sprzeczne z ich wypowiedziami.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak zwykle trolujesz wątek, przypisując innym swoje własne teorie - jak zwykle durne teorie, i jak zwykle teorie sprzeczne z ich wypowiedziami.

Jakie stosujesz kable w swoim systemie? 

33 minuty temu, szpakowski napisał:

Przecież to żarty były ... btw, nie sadzę żeby w zakladce diy ktoś bawił się w zmienianie kierunku we wtyczce w kablu zasilającym ... 

Zdziwiłbyś się. Zajrzyj sobie na forum a u d i o m a n i a c y  - poczytaj sobie trochę wpisów użytkownika o nicku Jafi.

Z pewnością tutaj też pisze. Sprzedaje gramofony, lampowce i inne takie - to specjalista w dziedzinie badań nad kierunkowością. Badał między innymi wpływ różne orientacji przestrzennej stołeczków pod kolumny. .....

Warto zobaczyć do czego mogą posunąć się ludzie bezkrytycznie wierzący w każdą bzdurę, jaką audio im oferuje.

53 minuty temu, Ajothe napisał:

No przecież niesłyszącym wszystko jedno jakie kable, ekranowane, nieekranowane 😄 

Co dopiero mówić o wpływie na brzmienie. 

Po której stronie się tu usadowiłeś?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Po której stronie się tu usadowiłeś?

Słyszących wpływ kabli na brzmienie, bo taką różnice u siebie słyszałem. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.