Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór zestawu stereo, wymiana na nowy. 30-40k

Rekomendowane odpowiedzi

Brałem pod uwagę Atoll`a IN300, słuchałem go nawet u kolegi właśnie z ATC, ale nie pamiętam jaki to był model. Atoll niestety nie siedzi mi jeśli chodzi o design. Leema Tucana II podoba mi się za to wybitnie. W przyszłym tygodniu będę wydzwaniał odsłuchy 😃

32 minuty temu, hi-fi-fan napisał:

Leema Tucana II podoba mi się za to wybitnie

brzydka nie jest. może spodobały by się też rotele z serii michi ? 🙂

Godzinę temu, hi-fi-fan napisał:

Brałem pod uwagę Atoll`a IN300,

Miałem u siebie prawie przez rok. I nigdy więcej Atolla!!!

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Miałem u siebie prawie przez rok. I nigdy więcej Atolla!!!

możesz szerzej wytłumaczyć?

3 godziny temu, Artistplant napisał:

Szczerze jak lubię Naima, streamer ST300 który mam zagrał o wiele lepiej niż NDX-2

Tylko, że ja nie odnoszę się tu do samej oceny brzmienia bo akurat to jest względne i subiektywne. Piszę o czasie, w jakim za sprawą polityki producenta urządzenie zachowuje pełnię wartości użytkowych. Czyli aktualność oprogramowania. A tu właśnie najbardziej przyjazne dla nabywców są Linn i Naim, które zapewniają bardzo długie wsparcie dla swych produktów. Inni producenci mogliby się od nich wiele nauczyć.  

3 minuty temu, Artistplant napisał:

możesz szerzej wytłumaczyć?

Brzmienie Atolla jest dla mnie męczące. Ja lubię naturalność i neutralność. Atoll zbyt podbija bas, czego nienawidzę i zbyt eksponuje średnicę, co na dłuższą metę jest nudne. Przerobiłem z tym wzmacniaczem zarówno KEF serii R jak i ATC SCM 19 i zdecydowanie do Atolla nie wrócę 

W dniu 12.09.2024 o 10:05, hi-fi-fan napisał:

Generalnie zaczynam już obdzwaniać salony i umawiać się na odsłuchy. 

Fajny budżet i dobra droga. Umów  się na odsluchy i posłuchaj kilka zestawów. Bardzo szybko będziesz wiedział co chcesz. Podziel się informacjami jakie wrażenia - chętnie poczytamy 😉

Gold 300 i Bowers 702 wspomniane w tym wątku są w świetnej cenie - korzystne zakupy. Posłuchaj koniecznie. 

ATC 40 kiedyś odsłuchiwałem zrobiły na mnie ekstra wrażenie. Dźwięk inny od innych 😉

Edytowane przez micmus
W dniu 13.09.2024 o 15:16, piotrek7 napisał:

Brzmienie Atolla jest dla mnie męczące. Ja lubię naturalność i neutralność. Atoll zbyt podbija bas, czego nienawidzę i zbyt eksponuje średnicę, co na dłuższą metę jest nudne. Przerobiłem z tym wzmacniaczem zarówno KEF serii R jak i ATC SCM 19 i zdecydowanie do Atolla nie wrócę 

Elektronika ma swoich zwolenników, ale i również przeciwników. Pewne jest jedno, posiada cieplejsze granie i na pewno dobrze zbudowaną podstawę basową. Jeśli ktoś szuka wzmaka z dobrym wykopem energią i sporą dawką basu to na pewno będzie strzał w dziesiątkę. Góra w nim jest raczej neutralna, dlatego Atoll IN300 sprawdzi się również, w połączeniach z ostrzejszymi kolumnami.

W dniu 13.09.2024 o 15:57, hi-fi-fan napisał:

Brałem pod uwagę Atoll`a IN300, słuchałem go nawet u kolegi właśnie z ATC, ale nie pamiętam jaki to był model. Atoll niestety nie siedzi mi jeśli chodzi o design. Leema Tucana II podoba mi się za to wybitnie. W przyszłym tygodniu będę wydzwaniał odsłuchy 😃

Looknij sobie na glosniki firmy Qualio iQ . Do tego ciekawy piecyk i mysle ze to moze byc tez fajna opcja. 

1 godzinę temu, Audiolubny napisał:

Qualio iQ

To jest ciekawostka, pierwsze słyszę i widzę, dzięki 🙂

W dniu 13.09.2024 o 16:31, ro35 napisał:

brzydka nie jest. może spodobały by się też rotele z serii michi ? 🙂

Ładne, przyjrzę się 🙂

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Looknij sobie na glosniki firmy Qualio iQ

Bardzo drogie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Bardzo drogie. 

😆😆😆😆

25 k ceny wyjsciowej , gdzie zapewne mozna ugrac niezly upust (przewiduje 15-20% ) czyli juz mamy tylko 20 k przy czym zestawiaja je w porownaniach z kolumnami za 20k€ … 

Dosc latwe do napedzenia i posiadaja przestrzen i bardzo dobrze kontrolowany bas… 

A dodam ze nawet zestawiaja je z eversolo damp 8 … wiec w 30k mozna sie bez problemu zmiescic , co oczywiscie nie oznacza zeby go kupowac , bo trzeba sprawdzic co potrafia glosniki i podlaczone pod niego wzmocnienia . 

Nawet przy tym budżecie nigdy nie nastąpi wątek w którym jasno wszyscy z góry na dół napiszemy świetny sprzęt. Śmiało wybieraj. Nic lepszego nie znajdziesz. 

Nie ma czegoś takiego. 

Im szybciej człowiek dojdzie do tego aby udać się na kilka odsłuchów tym lepiej. 

Im tych odsłuchów dokona więcej tym lepiej. 

3 godziny temu, hi-fi-fan napisał:

To jest ciekawostka, pierwsze słyszę i widzę, dzięki 🙂

Bardzo ciekawe kolumny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Dosc latwe do napedzenia

A to jest bzdura 😉 Nawet w filmiku Q21 mówię, że nie łatwe ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

A to jest bzdura 😉 Nawet w filmiku Q21 mówię, że nie łatwe ...

Nie patrze na opinie Q21.. ale ok.do 10k mysle ze wiele wzmakow je napedzi bez problemu. 

13 minut temu, Audiolubny napisał:

Nie patrze na opinie Q21.

To nie opinia a fakty 😉 

Napedzany przez fosi ZA3.

czy mozna lepiej - z pewnoscia ale inne glosniki do tej kwoty znanych marek chyba trudniej napedzic . Tak jak pisalem nie raz , trzeba odsluchac .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Audiolubny napisał:

Tak jak pisalem nie raz , trzeba odsluchac .

Specjalnie posłucham na AudioShow 2024 😉 

Gosciu bardzo chwali, choć ta jeszcze lepszą wersję.

a tu filmik jak potrafią zagrać, fakt z dobrym sprzętem, ale nawet z YouTube brzmi kapitalnie.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

36 minut temu, Piopio napisał:

Specjalnie posłucham na AudioShow 2024 😉 

Czekam na relacje.

19 minut temu, treinerek napisał:

Gosciu bardzo chwali, choć ta jeszcze lepszą wersję.

a tu filmik jak potrafią zagrać, fakt z dobrym sprzętem, ale nawet z YouTube brzmi kapitalnie.

Tez to zauwazylem, jestem ciekaw czy ten model tanszy twz tak fajnie brzmi jak ten drozszy , chodzi mi o sygnature dzwieku.

W dniu 13.09.2024 o 17:16, piotrek7 napisał:

Ciekawe. Ja bynm wymienił po kilku dniach skoro tak źle grał 🙂

18 godzin temu, Audiolubny napisał:

Nie patrze na opinie Q21.. ale ok.do 10k mysle ze wiele wzmakow je napedzi bez problemu. 

Z tego, co wiem autora wątku interesuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , która to bez problemu powinna dać sobie rade. Wzmacniacz ten dysponuje solidnym wzmocnieniem.

Ukryta Zawartość

Witam ponownie,

jestem po pierwszych odsłuchach. Na pierwszy ogień poszły ATC SCM40 w połączeniu ze wspomnianą Leem`ą, ale i Audio Analogue Puccini Anniversary. Poza tym słuchałem też Monitor Audio Gold 300 i Audiovector R3. R3 i ATC SCM40 mają sporo wspólnego, ale scena bardziej podobała mi się w ATC. Goldy to potęga basu. Mam takie przeczucie, że zestaw mam już wybrany, ale mimo wszystko zamierzam się nad tym jeszcze chwilę pochylić żeby nie podejmować pochopnych decyzji.

16 minut temu, memphissto napisał:

Niech zgadnę - wygrywa ATC+Leema ?

Nie, jeszcze nic nie wygrało. Audiovector R3 i ATC stawiam na równi. Nie zamierzam podejmować decyzji w emocjach. Planuję udać się jeszcze co najmniej na jeden odsłuch i sprawdzić szerszy repertuar sprzętów. Kupuję zestaw na lata, nie chcę podejmować pochopnych decyzji. Przede wszystkim chcę sprawdzić jeszcze Bowers`y, które również mega podobają mi się jeśli chodzi o design. To samo tyczy się Focali Aria Evo X No4, o których słyszałem wiele dobrego. 

Edytowane przez hi-fi-fan
21 minut temu, hi-fi-fan napisał:

To samo tyczy się Focali Aria Evo X No4, o których słyszałem wiele dobrego. 

Chyba od sprzedawcy 😉 Focale z niższych serii sobie daruj. Dobre granie zaczyna się od Kanty. Używki Kanta 2 chodzą za 21k. 

Edytowane przez Piopio

Sprawdź jeszcze Vienny jeśli będziesz miał okazję 😉 Inne brzmienie od ATC, czy Goldów, ale też niezwykle ciekawe. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Chyba od sprzedawcy 😉 Focale z niższych serii sobie daruj.

Z wyższych też.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 11.09.2024 o 20:48, piotrek7 napisał:

Tylko, że jak się kupi gramofon, streaming schodzi na plan dalszy. Niestety albo stety sam to przerabiam. Brzmienie toru analogowego, nawet takiego ze średniej półki cenowej potrafi zmienić perspektywę spojrzenia na audio i formaty odtwarzania dźwięku  

Tak samo może być w drugą stronę. 
Jak zrobiłem dobry streaming (quobuz -> PC -> DSD -> odpowiedni DAC ) to gramofonu używam tylko z sentymentu. A mam sprzęt za 20 złotych więc tak chyba to średnia półka jest. 
Płyty mają swój urok. I przede wszystkim dają dostęp do muzyki której w streamingu nie ma. Ale to nie jest tak że jedno jest gorsze czy lepsze. 

W dniu 11.09.2024 o 20:48, piotrek7 napisał:

Tylko, że jak się kupi gramofon, streaming schodzi na plan dalszy. Niestety albo stety sam to przerabiam. Brzmienie toru analogowego, nawet takiego ze średniej półki cenowej potrafi zmienić perspektywę spojrzenia na audio i formaty odtwarzania dźwięku  

Spróbuj DIRAC to dopiero zmienisz perspektywę spojrzenia na audio 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi