Skocz do zawartości
IGNORED

Probówka świeci na terminalach głośnikowych wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Przestawiałem sobie sprzęcicho w pokoju (bo remont/malowanie itp), więc musiałem wszystko odpiąć. Potem trzebabyło wszystko spiąć na powrót.
I tak z głupot przyłozyłem probówkę do terminali głośnikowych we wzmacniaczu. Zaświeciła się. Świeci się na kazdym terminalu z osobna - czy plus czy minus.
Czy to normalne czy nienormalne? Wzmacniacz nie posiada uziemienia, ma zwykły kabel dwużyłowy. Wszystko odpiąłem od wejść liniowych we wzmacniaczu - dalej świeci. Jeśli wepnę podzespoły (przetwornik) do wejścia liniowego to probówka na zaciskach świeci mocniej. 
Możecie sprawdzić u siebie czy świeci wam probówka na wyjściach pod kolumny we wzmacniaczu?

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

odwrócisz wtyczkę w gniazdku

Nic to nie zmienia.
Probówka przestaje świecić jedynie wtedy kiedy podłączę do wzmacniacza jakiś klocek co ma uziemienie (trzy żyły). Instalacje mam trójżyłową.

Mam taki głupawy nick, bo osiemnaście lat temu zapomniałem loginu i hasła pod jakim się pierwotnie zarejestrowałem.

Nie masz się czym martwić. Jeśli wzmacniacz nie ma uziemienia to próbówka będzie świecić. Podłączenie klocka z uziemieniem uziemia wzmacniacz poprzez masę.

Edytowane przez GarbataPoczwara
W dniu 15.09.2024 o 22:22, pod_innym_nickiem napisał:

I tak z głupot przyłozyłem probówkę do terminali głośnikowych we wzmacniaczu. Zaświeciła się. Świeci się na kazdym terminalu z osobna - czy plus czy minus.

Oznacza to że masz trafo (pierwotne) zwarte z rdzeniem, odepnij wszystkie przewody z trafa i sprawdź omomierzem czy jest przebicie.

To normalne dla urządzeń bez uziemienia, a szczególnie z zasilaczem impulsowym. Woltomierz zapewne pokaże ok. 120V i przy dotykaniu ostrych krawędzi będzie szczypać w palec. Jakiś mały prąd tam płynie.

54 minuty temu, Muzg napisał:

a szczególnie z zasilaczem impulsowym

U mnie to nawet choinka świeciła (tak ledwo, ledwo, ale widać bylo dość wyraźnie w nocy nocy po wyłączeniu.  Ale wyłącznik był tylko pojedynczy. Odwrócenie wtyczki (dwubiegunowej) zasilacza impulsowego rozwiązało problem. 

Z ciekawości wziąłem sobie swój wzmacniacz i podłączyłem go poprzez dwuprzewodowy przedłużacz. 

No i po włączeniu na wyjściach (niezależnie, czy to sygnał czy masa), próbówka się świeci.

Przy zasilaniu trójprzewodowym - probówka nie świeci.

Z tym, że ja nie mam podłączonego uziemiania do masy audio  w żaden sposób. Mam transformator z ekranem pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a uzwojeniami wtórnymi i uziemienie podłączam jedynie do tego ekranu.  Jak widać to wystarczy. 

Pamiętam, kiedyś sprawdzałem nawet oscyloskopem ,  czy przez deskę, na której położony jest transformator przenosi się napięcie sieci.  I było, wystarczała naturalna jej wilgotność.

Sprzezenia pojemnosciowe i tzw prad uplywu. Zjawisko normalne. Potencjal moze i duzy, ale impedancja tez jest duza na ogol. Mozna zmierzyc prad uplywu - beda pewnie jakies mikroampery. 

W moim starym wątku sprzed lat "o ekranowaniu..." nawet liczyłem te prądy. 

Skoro te prądy są, to również po podłaczeniu innego urządzenia (o 3-przewodowym zasilaniu) nadal płyną (są większe). Jak? Ano przez kable interkonekty, dodając się więcej albo mniej do sygnału...

Zakładając,że przez przewód sygnałowy płynie prąd "wyrównawczy"to przy braku sygnału powinniśmy słyszeć sygnał zakłócający?

Zależy od wartości tego prądu jak nazywasz "wyrónawczego". 

Jak wynosi  100uA (mikroamperów) i płynie po ekranie o rezystancji (od urządzenia do urządzenia) o rezystancji 0,1oma to wytworzy spadek napięcia 1uV. Z reguły to napięcie doda się do sygnału. Przy czułości nominalnej 2V (wejście CD) będzie to -100dB (niesłyszalne) ale przy czułości 100mV (jakiś magnetofon czy tuner) już -80dB. To już da radę usłyszeć. Przy gramofonie byłby dramat.

To taki wyidealizowany szacunek. Z reguły bywa gorzej. 

A te 100uA to płynie np. przez pojemnosci pasożytnicze (ale czasami również jakieś wyrównawcze i blokujące) 1nF (tak sobie przyjąłem) z sieci do masy tego urządzenia "2=przewodowego".

W dniu 17.09.2024 o 12:23, witek_z napisał:

Oznacza to że masz trafo (pierwotne) zwarte z rdzeniem, odepnij wszystkie przewody z trafa i sprawdź omomierzem czy jest przebicie.

To oznacza kilka rzeczy, ale nie od razu przebicie. Pojemnosc miedzy uzwojeniem pierwotnym trafa a rdzeniem i rdzen majacy galwaniczne polaczenie z masa urzadzenia. Dopoki nie ma z tego przydzwieku w torze audio ignorowalbym to. Czasem zwyczajnie zbrojenie elementow budynku oddzialywuje z urzadzeniami, w ktorych producent nie odizolowal rdzenia trafa od metolowej obudowy, zwykle polaczonej z masa urzadzenia. 

Jesli Ci to spokoju nie daje zmierz multimetrem uplywnosc i jesli mierzona jest w pikoamperach uznaj, ze nie masz problemu. 

9 godzin temu, daystate napisał:

Jesli Ci to spokoju nie daje zmierz multimetrem uplywnosc i jesli mierzona jest w pikoamperach uznaj, ze nie masz problemu. 

Nie strasz ludzi pikoamperami. Więcej wytwarzasz między nogami - chodząc.

W starych serwisówkach japońskich masz dopuszczalny prąd upływu i jest to 0,5 mA.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Nowe serwisowki nadal podaja by nie przekroczyc 0.5mA, ale uplywnosc sprawnego zasilacza wzmacniacza bez uziemienia bedzie naprawde mala. 

14 minut temu, daystate napisał:

Nowe serwisowki nadal podaja by nie przekroczyc 0.5mA, ale uplywnosc sprawnego zasilacza wzmacniacza bez uziemienia bedzie naprawde mala. 

A co ma upływność do uziemienia ?? ?? Rezystancja izolacji i jej pojemność raczej nijak ma się do uziemienia. To dwa różne parametry.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

3 godziny temu, terminus napisał:

A co ma upływność do uziemienia ?? ?? Rezystancja izolacji i jej pojemność raczej nijak ma się do uziemienia. To dwa różne parametry.

Nic nie pisalem o jakowejs pojemnosci izolacji, napislaem o pojemnosci miedzy uzwojeniem pierwotnym a rdzeniem trafa. Jak juz autor napisal neonowka nie swieci gdy uzyjesz uziemienia. Uziemienie odprowadzi uplywnosci do.. ziemi? Jak sama nazwa wskazuje.

Edytowane przez daystate
6 godzin temu, daystate napisał:

Nic nie pisalem o jakowejs pojemnosci izolacji, napislaem o pojemnosci miedzy uzwojeniem pierwotnym a rdzeniem trafa.

To też jest izolacja 🤣.

13 godzin temu, terminus napisał:

Ma w takim sensie, że tę energię (upływność)  skierowuje się głownie do ziemi a nie do układów elektrycznych. 

No tak. Gdyby izolacja była dobra, to nie byłoby upływności i konieczności jej uziemiania.