Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

Z jednej strony zastanawiam się co teraz jest szczególnie udane w kwocie około 10tys.

A z drugiej strony szukam czegoś co zastąpi auralic aries g1 który testowałem około 4 miesięcy i idzie na sprzedaż. 

Co bym chciał poprawić. Auralic gra trochę za spokojnie oraz ma dość wąską scenę to mi się nie podoba. Pozostałe aspekty są ok podoba mi się że jest dokładny i nie gubi szczegółów. 

Jest coś co zagra lepiej i nie gubi szczegółów co warto wziąść na testy? 

chwilowy brak działalności w audio.

Do 10 tys raczej ciężko mówić o hi-end. ? Zaledwie i aż bardzo dobre hi-fi. Wychodząc z założenia, że masz dobry przetwornik, ja brałbym Denafrips Gaia 12th połączony z komputerem z postawionym na nim Roon lub Jriver. 

Cześć 🙂 Zdecydowanie sprawdziłbym w tym budżecie Silent Angela Rhein Z1 Plus. Bardzo fajny, stabilny sprzęt ze świetną barwą, detalem i dynamiką w brzmieniu. Scena moim zdaniem też jest na bardzo dobrym poziomie. Trochę delikatniejszy i cieplejszy będzie w tym zestawieniu Lumin U2 Mini

W razie czego zapraszam do kontaktu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Lumin U2 Mini

Ten Lumin to straszna kaszana, Silent Angela B1T używam do słuchania radia w kuchni, działa. Nie przyszło mi do głowy podłączać go do dużego systemu, ale jak gra porównywalnie z Luminem to też się do niczego nie nadaje, w sensie radia w kuchni można sobie posłuchać.

1 minutę temu, kaviter napisał:

Silent Angela B1T używam

Nie przyszło mi do głowy podłączać go do dużego systemu

ale jak gra porównywalnie z Luminem

Porównujesz zupełnie różne urządzenia. Jeździsz VW Polo i na tej podstawie twierdzisz, że Arteon jest do d.....? B1T i Z1Plus to zupełnie inne poziomy jakościowe. Choć Z1 to też nie hi-end. Zaledwie i aż  bardzo dobre hi-fi 

33 minuty temu, kaviter napisał:

Ten Lumin to straszna kaszana, Silent Angela B1T używam do słuchania radia w kuchni, działa. Nie przyszło mi do głowy podłączać go do dużego systemu, ale jak gra porównywalnie z Luminem to też się do niczego nie nadaje, w sensie radia w kuchni można sobie posłuchać.

B1T i Z1 Plus to całkowicie inna półka. 

Co Ci nie przypasowało w Luminie?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

47 minut temu, Q21 napisał:

Co Ci nie przypasowało w Luminie?

Wszystko, zamulone bezbarwne granie, kompletnie bez rozdzielczości, mikro i jakiegokolwiek zróżnicowania. 

29 minut temu, kaviter napisał:

Wszystko, zamulone bezbarwne granie, kompletnie bez rozdzielczości, mikro i jakiegokolwiek zróżnicowania

Nie mialem u siebie tego lumina, ale znajomy mial wrecz odwrotna opinie. 

Wg niego lumin u2 mini jest bardzo rozdzielczy i nadaje sie tylko do odtwarzania dobrze nagranych utworow. W tych gorszych nagraniach pokazuje tez te gorsze aspekty. Cytuje: "studyjny dzwiek, slychac bledy realizatorskie, atomizuje dzwiek, zroznicowany bas" itp itd. 

Tak wiec, kazdy system gra inaczej.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

To prawda, czasami jak czytam jakąś opinię to się zastanawiam czy na pewno mowa o tym samym urządzeniu. Dobrze chociaż że konkluzja zbliżona, ten Lumin to naprawdę fatalny odtwarzacz. To że dobrze zrealizowane nagrania brzmią dobrze a źle źle, jest pożądaną cechą w systemie z wysokiej półki, jak tak nie jest to znaczy że urządzenie uśrednia dźwięk. Zdolność do różnicowania jest jedną z cech hiendowych urządzeń, ten Lumin nawet koło tego nie stał.

Z jednej strony zastanawiam się co teraz jest szczególnie udane w kwocie około 10tys.
A z drugiej strony szukam czegoś co zastąpi auralic aries g1 który testowałem około 4 miesięcy i idzie na sprzedaż. 
Co bym chciał poprawić. Auralic gra trochę za spokojnie oraz ma dość wąską scenę to mi się nie podoba. Pozostałe aspekty są ok podoba mi się że jest dokładny i nie gubi szczegółów. 
Jest coś co zagra lepiej i nie gubi szczegółów co warto wziąść na testy? 

Moze cos co lepiej zagra, ale waska scena to kwestja akustyki, glosnikow i ich ustawienia a nie odtwarzacza
Do 10 tys raczej ciężko mówić o hi-end. ? Zaledwie i aż bardzo dobre hi-fi. Wychodząc z założenia, że masz dobry przetwornik, ja brałbym Denafrips Gaia 12th połączony z komputerem z postawionym na nim Roon lub Jriver. 

Pomysl dobr, ale wedy powinien opanowac tworzenie filtrow do Roon, albo JRiver, wtedy wszystkie drogi sa otwarte
7 godzin temu, kaviter napisał:

To prawda, czasami jak czytam jakąś opinię to się zastanawiam czy na pewno mowa o tym samym urządzeniu. Dobrze chociaż że konkluzja zbliżona, ten Lumin to naprawdę fatalny odtwarzacz. To że dobrze zrealizowane nagrania brzmią dobrze a źle źle, jest pożądaną cechą w systemie z wysokiej półki, jak tak nie jest to znaczy że urządzenie uśrednia dźwięk. Zdolność do różnicowania jest jedną z cech hiendowych urządzeń, ten Lumin nawet koło tego nie stał.

Co za brednie. Od razu widać że nie masz pojęcia o hi-endzie. W systemie HI-END w zasadzie praktycznie wszystkich nagrań słucha się świetnie i wszystko ma jakość. co oczywiście nie zmienia faktu że są płyty lepiej i gorzej zrealizowane. Zdarzają się oczywiście nagrania brzmiące fatalnie - ale to jest marginalny odsetek nagrań. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, babatular napisał:

Co za brednie. Od razu widać że nie masz pojęcia o hi-endzie. W systemie HI-END w zasadzie praktycznie wszystkich nagrań słucha się świetnie i wszystko ma jakość. co oczywiście nie zmienia faktu że są płyty lepiej i gorzej zrealizowane. Zdarzają się oczywiście nagrania brzmiące fatalnie - ale to jest marginalny odsetek nagrań. 

W pełni się z tym zgadzam, na dobrym sprzęcie nawet gorsze realizacje brzmią dobrze. 

2 godziny temu, xajas napisał:

Pomysl dobr, ale wedy powinien opanowac tworzenie filtrow do Roon, albo JRiver, wtedy wszystkie drogi sa otwarte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie chodzi o otwarcie tych wszystkich dróg. Z mojego punktu widzenia nie opłaca się kupować streamera i zastanawiać się, czy producent będzie aktualizował oprogramowanie do niego przez 2 czy przez 5 lat. Albo serwis streamingowy zrobi brzydki kawał i nie przekaże kodów źródłowych lub wycofa się że współpracy podczas kolejnej aktualuzacji. Tak jak ma to w zwyczaju robić Amazon czy Apple 

Ukryta Zawartość

PC to nie jest rozwiązanie dla każdego (sam słucham z PCeta, już od dłuższego czasu), ale jak idea takiego źródła Cię nie zniechęca to za te 10k da się rozpocząć z nim przygodę, a żadnego streamera który coś zagra (o HiEndzie nie wspominając) nie da się za tyle kupić. Za 10k kupisz docelową platformę (płytę, proca, RAM), docelową kartę USB i jakieś prowizoryczne zasilanie. No taki punkt wyjściowy, i tak lepiej niż Lumin.

A praktycznie wystarczy Fanless PC (od i5 w górę) z ROON ROCK + izolacja galwaniczna USB podłączony po USB do DAC (nowoczesnego) .

Można też użyć WiiM Ultra, Bluesound N130, Nano + izolacja galwaniczna USB. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A praktycznie wystarczy Fanless PC (od i5 w górę) z ROON ROCK + izolacja galwaniczna USB podłączony po USB do DAC (nowoczesnego) .

A praktycznie wystarczy zwykly iPad (najlepiej nowszy z wyjsciem USB C) podlaczony kablem USB do dobrego przetwornika DAC z regulacja glosnosci. A do tego dobra koncowka mocy plus abonament Apple Music. I juz nie potrzebuje zadnych streamerow i inych transportow, PC-tow itd.
To najprostszy system HighEnd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, kaviter napisał:

PC to nie jest rozwiązanie dla każdego (sam słucham z PCeta, już od dłuższego czasu), ale jak idea takiego źródła Cię nie zniechęca to za te 10k da się rozpocząć z nim przygodę, a żadnego streamera który coś zagra (o HiEndzie nie wspominając) nie da się za tyle kupić. Za 10k kupisz docelową platformę (płytę, proca, RAM), docelową kartę USB i jakieś prowizoryczne zasilanie. No taki punkt wyjściowy, i tak lepiej niż Lumin.

Komputer w połączeniu z dobrym przetwornikiem wspartym konwerterem w rodzaju Denafrips Gaia, o którym wspomniałem to w mojej ocenie optymalne rozwiązanie. Może nie będzie to konkurencja dla dCS czy wyższych modeli Linn ale na poziomie dobrego hi-fi takie rozwiązanie ma sens 

Za 10tys można już pokusić się o zbudowanie bardzo dobrego źródła plików i streamingu. Zakładając zakup części urządzeń jako używane. Sotm ultra neo, dobry zasilacz liniowy, konwerter usb-coax z izolacją galwaniczną, switch z izolacją optyczną, roon na komputerze, a najlepiej dedykowanym nuc. Switch i nuc zasilane liniowo. Niestety ale droga na skróty w postaci podłączania komputera bezpośrednio do daca, nawet przy użyciu konwerterów, nie jest drogą do wysokiej jakości dźwięki. Mam aktualnie taką konfigurację w swoim systemie. Mam też allo usb bridge, Maca, wiima. A Punktem odniesienia jest transport CD Esoteric P0, więc piszę na podstawie doświadczeń, a nie tego co mi się wydaje. Byłem pewien, że sotma przeskoczę, nawet wystawiłem go zaocznie na sprzedaż, bo głównym źródeł są płyty CD, a streaming jako dodatek. Ale nawet nie zbliżyłem się innymi rozwiązaniami, choć allo usb bridge wypadł i tak zaskakująco dobrze vs komp i jego cena 

4 minuty temu, Arek80 napisał:

więc piszę na podstawie doświadczeń, a nie tego co mi się wydaje.

W ślepym teście nie rozróżnisz dobrych transportów ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Powinieneś dostać dożywotniego bana za te brednie. 

1 minutę temu, Arek80 napisał:

Powinieneś dostać dożywotniego bana za te brednie. 

To technika a nie brednie. Brednie to Ty rozpowszechniasz. 

6 godzin temu, xajas napisał:

Moze cos co lepiej zagra, ale waska scena to kwestja akustyki, glosnikow i ich ustawienia a nie odtwarzacza

Jak w tym samym systemie z ta sama akustyka jedne urzadzenia graja waska scena a inne szeroka, to to JEST kwestia tych urzadzen..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 minut temu, Piopio napisał:

To technika a nie brednie. Brednie to Ty rozpowszechniasz. 

Wiadomo, zera i jedynki, więc muszą grać tak samo(: do tego izolacja galwaniczna topinga, którą polecasz już chyba nawet jako przyprawę do zupy i mamy hajenda. Hahaha 

7 minut temu, rafa napisał:

Jak w tym samym systemie z ta sama akustyka jedne urzadzenia graja waska scena a inne szeroka, to to JEST kwestia tych urzadzen..

Tak, wtedy to JEST kwstia tych urzadzen.

Ale tego jeszcze nie doznalem (poza manipulacjami/korekcja DSP/DRC)

Godzinę temu, Arek80 napisał:

Wiadomo, zera i jedynki, więc muszą grać tak samo(: do tego izolacja galwaniczna topinga, którą polecasz już chyba nawet jako przyprawę do zupy i mamy hajenda. Hahaha 

Zera i jedynki to przesył cyfrowy. Więc MUSI grać tak samo (po USB). Różnicę robią zakłócenia. Jedne urządzenia maja ich więcej a inne mniej. Problem rozwiązuje właśnie izolacja galwaniczna. 

Edytowane przez Piopio

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Komputer w połączeniu z dobrym przetwornikiem wspartym konwerterem w rodzaju Denafrips Gaia, o którym wspomniałem to w mojej ocenie optymalne rozwiązanie.

Ja słuchałem Terminatora, no i d... to nie urywa ani HiEndem nie jest. Nie wiem czy jakieś rozwodzenie się ze streamerem ma sens przy tym DACu. Realnie patrząc na tym poziomie to chyba lepszą opcją jest pozbyć się tego i wziąć coś w stylu Gustarda X30.

W dniu 22.09.2024 o 11:51, piotrek7 napisał:

Wiec po kolei.

najwazniejsze aries g1 już sprzedany

roznie można do tego podejsc z jednej strony za hiend mozna by uznać taki sprzet jak dcs bartok a z drugiej strony taki jak aries g1.

ostatnio korzystam z ai w tym do informacji o urządzeniach audio i ai twierdzi ze to taki aries to juz początek hiend wiec niech tak zostanie

6 minut temu, antymalkontent napisał:

ai twierdzi

To wiele wyjaśnia 😂

Ja osobiście bardziej wierzę swoim zmysłom i realnym punktom odniesienia niż ai. 

I w oparciu o te kryteria konfrontuję moje potrzeby z moimi możliwościami finansowymi. 

W dniu 24.09.2024 o 05:34, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Co do lumina słuchałem i odpada stosuje jakieś dziwne korekty nie mój typ już auralic lepszy.

niekoniecznie akustyka a raczej wina ariesa tym bardziej ze ta recenzja jest zgodna z moimi odczuciami za co cenie avtest po prostu tak brzmi ten aries ale sprawdzone i pogonione.

tymczasowo wpialem altaira starsza wersje jako transport zawsze mi służy na czas kiedy szukam czegoś nowego ogólna jakość dźwięku gorsza od g1 ale scenę na szersza jest żywszy przestrzenniejszy przyjemniej się tego slucha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.09.2024 o 11:23, Arek80 napisał:

Za 10tys można już pokusić się o zbudowanie bardzo dobrego źródła plików i streamingu. Zakładając zakup części urządzeń jako używane. Sotm ultra neo, dobry zasilacz liniowy, konwerter usb-coax z izolacją galwaniczną, switch z izolacją optyczną, roon na komputerze, a najlepiej dedykowanym nuc. Switch i nuc zasilane liniowo. Niestety ale droga na skróty w postaci podłączania komputera bezpośrednio do daca, nawet przy użyciu konwerterów, nie jest drogą do wysokiej jakości dźwięki. Mam aktualnie taką konfigurację w swoim systemie. Mam też allo usb bridge, Maca, wiima. A Punktem odniesienia jest transport CD Esoteric P0, więc piszę na podstawie doświadczeń, a nie tego co mi się wydaje. Byłem pewien, że sotma przeskoczę, nawet wystawiłem go zaocznie na sprzedaż, bo głównym źródeł są płyty CD, a streaming jako dodatek. Ale nawet nie zbliżyłem się innymi rozwiązaniami, choć allo usb bridge wypadł i tak zaskakująco dobrze vs komp i jego cena 

Myśle nad sotm lub sonore ultrarendu jak nie będzie innej opcji. Wolałbym jeden transport albo jeden streamer tylko jest problem z czymś dobrym bez wydawania sporych sum. Za streamer Max mogę dać 15tys i tutaj wiszę na razie rose rs150 teac ewentualnie coś matrix audio tylko czy to zagra lepiej od obecnego systemu nie wiem no i wybór mały w porównaniu z dać

taki innousen zenith mklll jako transport mnie zastanawia.

ogolnie zależy mi na pokierowaniu mnie przez kogoś kto jest osłuchany w streamerach i PC audio

W dniu 24.09.2024 o 11:28, Piopio napisał:

Nie wiem jaki cel rozpowszechniania tych bajek.

z podstaw producenci korygują charakter brzmienia aby dostosować pod różne gusta słuchaczy dlatego nie ma czegoś takiego jak wszystko gra tak samo. Biznes.

Ogólnie zależy mi na transporcie przestrzennym i przejrzystym który nie gubi detali i nie wyostrza dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi