Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, antymalkontent napisał:

Ogólnie zależy mi na transporcie przestrzennym i przejrzystym który nie gubi detali i nie wyostrza dźwięku.

Jeśli transmisja jest po USB i zastosujemy izolacją galwaniczną USB to technicznie transporty nie mają się prawa różnić. Czysta technika. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

nikt doświadczony nie będzie tu zaglądać dopóki takie brednie głuchych będą tu wypisywane

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

3 godziny temu, audiograde napisał:

nikt doświadczony nie będzie tu zaglądać dopóki takie brednie głuchych będą tu wypisywane

Sprawdzałem czy jest opcja zablokuj i niestety nie ma a kiedyś była.

prosze pisać ignorując wypisy nie słyszących różnicy. 
nie wiem po co wchodzą jak im gra tak samo. 
udzielam się tutaj raz na kilka miesięcy jak robię zmiany w systemie i ten zawodnik zawsze pisze to samo nie wiem coś reklamuje z czymś walczy śliski gość.

chwilowy brak działalności w audio.

3 godziny temu, umka napisał:

Nie sądzisz, że czasem jesteś przewrażliwiony na punkcie swoich poglądów?

To wiadomo już dawno. Przewrażliwiony i zatwardziały ale tylko do czasu aż te poglądy się zmienią co regularnie się zdarza.

3 godziny temu, umka napisał:

Nie obraź się, ale na 30 wpisów w tym temacie Ty piszesz to samo już trzeci raz. Nie sądzisz, że czasem jesteś przewrażliwiony na punkcie swoich poglądów?  Każdy ma inne zdanie i naprawdę wielu ludziom wystarczy jednokrotne zaznaczenie swojego. Jeśli zadający pytanie delikwent skorzysta - fajnie, nie - cóż - jego problem. A tak na własną prośbę stajesz się celem do zaczepek.

J.  

Mam misję edukacyjną 😉 Może ktoś się zastanowi i przestanie dawać się oszukiwać. 

35 minut temu, ferszcik napisał:

To wiadomo już dawno. Przewrażliwiony i zatwardziały ale tylko do czasu aż te poglądy się zmienią co regularnie się zdarza.

Sprawy techniczne to nie poglądy. To fakty, które się nie zmieniają. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

26 minut temu, Piopio napisał:

Mam misję edukacyjną 😉 Może ktoś się zastanowi i przestanie dawać się oszukiwać. 

To zazwyczaj źle się kończy. Mój przyjaciel "inaczej" właśnie z racji swojej uporczywości w powtarzaniu tego samego w kółko Macieju chwilowo został spacyfikowany przez moderację w tej zakładce. Też tego chcesz? 😉 

Edytowane przez umka
3 minuty temu, umka napisał:

To zazwyczaj źle się kończy. Mój przyjaciel "inaczej" właśnie z racji swojej uporczywości w powtarzaniu tego samego w kółko Macieju chwilowo został spacyfikowany przez moderację w tej zakładce. Też tego chcesz? 😉 

Ooo widzę, że pojawiają się już groźby 😉 Typowe dla fanatyków 😉 

35 minut temu, Piopio napisał:

Tylko ze dla Ciebie nie jest ważne dążenie do prawdy, tylko wykorzystanie na potrzeby bieżące jakiegoś hasła pseudotechnicznie brzmiącego...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tylko ze dla Ciebie nie jest ważne dążenie do prawdy, tylko wykorzystanie na potrzeby bieżące jakiegoś hasła pseudotechnicznie brzmiącego...

Udowodnij, że się mylę. Jaki hasła są pseudotechniczne ? 

42 minuty temu, Piopio napisał:

Ooo widzę, że pojawiają się już groźby 😉 Typowe dla fanatyków 😉 

Żartujesz? 😀 

Edytowane przez umka

Proszę nie karmić trolla.

Może coś w temacie transportów.

W dniu 25.09.2024 o 12:24, antymalkontent napisał:

ostatnio korzystam z ai w tym do informacji o urządzeniach audio i ai twierdzi ze to taki aries to juz początek hiend wiec niech tak zostanie

Oho … nowe pojecie sie rodzi: hi-end AI.

🤫😇😁

W dniu 25.09.2024 o 16:13, umka napisał:

Nie obraź się, ale na 30 wpisów w tym temacie Ty piszesz to samo już trzeci raz. Nie sądzisz, że czasem jesteś przewrażliwiony na punkcie swoich poglądów?  Każdy ma inne zdanie i naprawdę wielu ludziom wystarczy jednokrotne zaznaczenie swojego. Jeśli zadający pytanie delikwent skorzysta - fajnie, nie - cóż - jego problem. A tak na własną prośbę stajesz się celem do zaczepek.

J.  

Trzeci???

Mów na mnie „Piopio Izolacja Galwaniczna”.

😉

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie uwierzycie ale Auralic wprowadził u siebie izolację galwaniczną 😉 

"Izolacja galwaniczna

W pogoni za wyjątkowym zakresem dynamiki, który ujawnia skomplikowane szczegóły w oryginalnych nagraniach, nowoczesne przetworniki cyfrowo-analogowe klasy high-end wymagają najwyższej czystości taktowania, zasilania i dostarczania sygnału. VEGA S1 sprosta temu wyzwaniu dzięki zastosowaniu szybkich izolatorów galwanicznych, strategicznie rozmieszczonych pomiędzy platformą przetwarzania Tesla G3 a ultraczułym obwodem audio. Izolatory te zapewniają całkowitą fizyczną separację i ochronę przed wszelkimi zakłóceniami, chroniąc przetwornik cyfrowo-analogowy przed szkodliwymi wpływami zewnętrznymi, jednocześnie umożliwiając bezproblemowy transfer danych. Dzięki tym zaawansowanym funkcjom VEGA S1 zapewnia niezrównaną czystość i precyzję dźwięku, ujawniając prawdziwą esencję Twojej muzyki."

Jakiś komentarz ?

9 minut temu, Piopio napisał:

Jakiś komentarz ?

idąć twoim tokiem myślenia to teraz pewnie wsadzą tam coś  najtańszego typu chromekasta powyżej tej izolacji i zarobią kokosy, przecież zagra tak samo 😄

Edytowane przez marcinmarcin

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

idąć twoim tokiem myślenia to teraz pewnie wsadzą tam coś  najtańszego typu chromekasta powyżej tej izolacji i zarobią kokosy, przecież zagra tak samo 😄

Tylko pokazujesz, że kompletnie nie rozumiesz techniki. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jakiś komentarz ?

JEEZUSIE

znowu izolacja?

Juz ci wielokrotnie pisano ze nie zawsze to dziala. Ma to sens przede wszystkim jak podlaczasz lapki, kompy i gowniane playery.

Sam sprawdzalem auralica ariesa s1 i on tez ma ta izolacje. Porownywalem i czy gra to zjebiscie lepiej niz Silent Angel m1t bez izolacji? Nie. Gra po prostu rowniej bez faworyzowania srednicy co niestety robi m1t kosztem wyzszych czestotliwosci. Akurat za chwile kupie tego auralica, ale za to ze gra rowno w calym pasmie, a nie dlatego ze ma magiczna izolacje. 

Auralic ma tez platformę strumieniową Tesla G3, bezpośredni dostęp do pamięci (DMA), bezpośrednie nagrywanie danych (DDR) i podwójny zegar femto 60fs. I na tym bym sie skupil. 

Jak zwykle przeceniasz izolacje przez to swoje zafiksowanie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Auralic ma tez platformę strumieniową Tesla G3, bezpośredni dostęp do pamięci (DMA), bezpośrednie nagrywanie danych (DDR) i podwójny zegar femto 60fs. I na tym bym sie skupil. 

To jest marketing 😉 Ty wierzysz w marketingowe bzdurki a ignorujesz to co ma realny wpływ na brzmienie. 

51 minut temu, Piopio napisał:

To jest marketing

Nie wierze. Ja wiem to, gdyż testowalem ten transport przez 10 dni w moim systemie. Porownalem go z poprzednim SA m1t ktory juz sprzedalem. 

A ty sprawdzales go czy tylko czytasz marketingowe bzdurki? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nawet Auralic docenił jej wpływ na funkcjonowanie transportu.

Tak, docenil to, ale duzo bardziej w praktyce dzialaja wymienione przeze mnie rozwiazania.

Majac izolacje galwaniczna na portach DAC'a, kompletnie nie slychac dzialania tej w transporcie. Za to slychac cala reszte nowych rozwiązań auralica. 

Izolacja sprawdza sie tylko przy kiepskich posianych kompach lapkach i ujowych playerach. 

Ale baw sie dobrze Piopio 😉, juz Ci nie przeszkadzam. Ide pobawic sie z dzieckiem.

19 godzin temu, Piopio napisał:

Tylko pokazujesz, że kompletnie nie rozumiesz techniki. 

Twierdzisz przeciez ze izolacja galwaniczna zalatwia sprawe. Czylita superduper w Auralicu o ktorej piszesz i ta ujowa w bajtanszym Chinolu zrobi taka sama robote i otrzymasz taka sama, najwysza, jakosc dzwieku.

To twoja teoria. Czyli? … wszystko co cyfra jakma izolacje to gra tak samo?

🙂 

21 godzin temu, Mikelas76 napisał:

JEEZUSIE

znowu izolacja?

Juz ci wielokrotnie pisano ze nie zawsze to dziala. Ma to sens przede wszystkim jak podlaczasz lapki, kompy i gowniane playery.

Sam sprawdzalem auralica ariesa s1 i on tez ma ta izolacje. Porownywalem i czy gra to zjebiscie lepiej niz Silent Angel m1t bez izolacji? Nie. Gra po prostu rowniej bez faworyzowania srednicy co niestety robi m1t kosztem wyzszych czestotliwosci. Akurat za chwile kupie tego auralica, ale za to ze gra rowno w calym pasmie, a nie dlatego ze ma magiczna izolacje. 

Jak zwykle przeceniasz izolacje przez to swoje zafiksowanie. 

Gdzie pozyczales i na jakich zasadach? Pytam bo moje dotychczasowe testy to kupno używanego sprzętu testowanie i sprzedaż A jest to nieefektywne bo kupno i sprzedaż zajmuje czas i często trzeba się liczyć z jakąś drobną stratą podczas sprzedaży i chce to poprawić. 

Jakie brzmienie oferuje s1? Jest problem ze zbyt spokojnym graniem i szerokością sceny? 

Pan izolacja galwaniczna zamieścił temat ale ten jeden w temacie wpis udało się zauważyć. 

Od siebie myślę nad sotm ultra neo i może lepiej dołożyć do lepszych kolumn bo jak wyliczalem można by przejść za dopłatą na focal mini utopia a to powinno więcej dac w połączeniu z sotm jak porzadniejszy transport. 

Później można by poszukać np dcs network bridge używane i powinno być bardzo dobrze. 

No i protestować coś na zasadzie wypożyczenia może coś zaskoczy. 

24 minuty temu, antymalkontent napisał:

Od siebie myślę nad sotm ultra neo i może lepiej dołożyć do lepszych kolumn bo jak wyliczalem można by przejść za dopłatą na focal mini utopia a to powinno więcej dac w połączeniu z sotm jak porzadniejszy transport. 

Później można by poszukać np dcs network bridge używane i powinno być bardzo dobrze. 

Sotm i dCS bridge to kompletnie inne urządzenia, jedno jest transportem USB a drugie S/PDiF, no nie ma przypadku w tym że Bridge tak krótko był w ofercie i że używki są takie tanie.

5 godzin temu, antymalkontent napisał:

Gdzie pozyczales i na jakich zasadach?

Mi wypozyczyl salon w ktorym kupilem wzmacniacz. 

Ten transport gra równiutko w calym pasmie. Zdecydowanie lepsze granie przynajmniej u mnie po usb niz po coaxialu. 

Auralic aries s1 po usb zagral lepiej niż Silent Angelej po i2s, co mnie BARDZO zdziwilo. 

Nie mialem w zadnej mierze problemu ze zbyt wasko scena czy spokojnym graniem. Mialem na testach Matrix element S i on gral zbyt spokojnie, zbyt gladko. 

Aries S1 to prawdziwe granie z dobra dynamika i naturalnoscia. Naprawde niczego nie brakuje. Rosnie tylko apetyt jak to zagra z dedykowanym superduper zasilaczem. Kiedys go przetestuje, na razie zbieram ostatnie zlotowki na Ariesa.

Ja juz niczego nie potrzebuje dlatego nie oszczedzam na transporcie. 

Mysle ze w moim systemie to bedzie ostatni element ktory dobija jakoscia do reszty. 

W dniu 27.09.2024 o 17:56, Mikelas76 napisał:

Majac izolacje galwaniczna na portach DAC'a, kompletnie nie slychac dzialania tej w transporcie

@Piopio uwaza ze uzycie dwoch kondonow jest lepsze niz tylko jednego 😂

3 godziny temu, Piopio napisał:

Tak właśnie 😉 Oczywiście zostaje kwestia funkcjonalności i prestiżu. 

@umka … sprzedawaj Vivaldiego, wystarczy ci chinol za dwa tysiaki. Bo @Piopio tak twierdzi.

😂😂😂

😱

58 minut temu, pmcomp napisał:

uwaza ze uzycie dwoch kondonow

Ważne, żeby nie były nawilżane benzokainą, lidokainą czy czymś podobnym, bo dźwięk będzie się niemiłosiernie wydłużał

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Auralic aries s1 po usb zagral lepiej niż Silent Angelej po i2s, co mnie BARDZO zdziwilo. 

Widocznie reclocking w Pontusie działa lepiej niż same zegary w Silent Angel (po I2s chyba Pontus idzie natywnie). A jak Silent Angel po USB?

44 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A jak Silent Angel po USB?

Wg mnie lepiej grał po i2s. Juz nie pamietam co mi nie pasowalo, to bylo dwa lata temu 😉.

Choc pamietam za to, jak swego czasu czytalem to amerykańce graja na Pontusie przede wszystkim po usb majac zapiete luminy, grimy, imaci itp. Tak wiec Pontus ma to lepiej rozwiazane. Zreszta szukalem kiedys co na temat zegarow w m1t i nic nie znalazlem. 

Zastanawiam sie jak dziala proces w przypadku podlaczenia Ariesa S1 podlaczonego do Pontusa. Przy zalozeniu ze Aries gra lepiej niz Silent Angel i sygnal trafia do Pontusa, to czy zegary Pontusa beda degradowac sygnal z Ariesa jesli Aries ma lepsze zegary i cala reszte elektroniki? Czy teoretycznie gorsze zegary Pontusa tylko przepuszcza juz obrobiony sygbal i nic nie zmienia?

Moze sie przeciez zdarzyc mezalians gdy do DACa za 8000zl podlaczymy transport za 20000zl. Co wtedy sie dzieje? 

8 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Chyba mało bywasz na forum. On rozwala tą swoją izolacją każdy możliwy wątek, gdzie tylko pojawia się kwestia połączenia USB. Jak widać dalej plecie i ma się dobrze. Chyba nikomu to nie przeszkadza ( z moderacji). 😏

Bywam nader często od 19 lat. Widzę działania kolegi i delikatnie zasygnalizowałem możliwy wynik takiego działania po ostatnich przepychankach. Niestety wychodzi na to, że chce się o tym przekonać na własnej skórze. 😉 

Edytowane przez umka
  • Pokaż nowe odpowiedzi