Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, antymalkontent napisał:

Mam teraz na testach sotm ultra z zasilaczem

A jaki masz zasilacz? U mnie Sotmy z Muzg grały raczej w miarę jasno. Kolega sprawdzał Muzg vs Sotm i zasilacz Sotm daje ciemniejsze, łagodniejsze brzmienie. (U mnie to by był plus akurat).

A tak w ogóle spróbuj posłuchać z impulsowego z zestawu. Muzg jasniej nie zagra...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

A jaki masz zasilacz? U mnie Sotmy z Muzg grały raczej w miarę jasno. Kolega sprawdzał Muzg vs Sotm i zasilacz Sotm daje ciemniejsze, łagodniejsze brzmienie. (U mnie to by był plus akurat).

A tak w ogóle spróbuj posłuchać z impulsowego z zestawu. Muzg jasniej nie zagra...

Ja mam zasilacz sotm. 

Impulsowy ifi audio jest jaśniejszy zgadza się ale jakość dźwięku gorsza.

chwilowy brak działalności w audio.

37 minut temu, antymalkontent napisał:

Impulsowy ifi audio jest jaśniejszy zgadza się ale jakość dźwięku gorsza.

Piszę o tym z zestawu i nic o jakości. Podłącz z zestawu, Muzg zagra lepiej jak to liniowy, ale niewiele ciemniej niż impulsowy Sotma.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, antymalkontent napisał:

Mam teraz na testach sotm ultra z zasilaczem liniowym i mam wrażenie że jest to granie lagodne i bardziej akcentuje dół pasma który jest bardzo mocny góra jak są wysokie w nagraniu to są bardzo wyraźne jakość dźwięku jest bardzo dobra. 

Tylko charakter nie taki który potrzebuje. Ja potrzebuje poza jakością dźwięku wyrazistości jasności wyraźniej slyszalnych górnych partii pasma bez przyciemniania itd.

Ten test skłonił mnie do refleksji nad 2 tematami

1. Moze zle szukam więc po pierwsze poszukalem porównań sotm do innych urządzeń w testach i takie coś znalazłam

"Granie z plików za pośrednictwem SOtM-a w żadnej mierze nie przypominało nabuzowanej detalami, lecz nie do końca okiełznanej prezentacji z wykorzystaniem modułu sieciowego. Pierwsze wrażenie dotyczyło ostudzenia „entuzjazmu” wyższych rejestrów, a przede wszystkim poprawy ich gładkości oraz rozdzielczości, co przesunęło równowagę tonalną w dół. W połączeniu z dobrze wypełnionym i zarazem wysoce precyzyjnym zakresem niskotonowym powstało brzmienie na swój sposób stonowane czy może nawet minimalnie przyciemnione, ale bez szkody dla dynamiki i rozdzielczości. "

I zazlazlem jakby opis brzmienia sotm w moim systemie więc chyba źle szukam przy okazji ten edge nq mam na uwadze do przetestowania. 

2 refleksja może coś źle w systemie mam chociaż wydaje mi się że jest ok. I tutaj będę chciał w tym temacie wątek założyć niedługo żeby poszukać jak rozwiązać problem. 

Także temat wciąż mam na uwadze .

Pytanie jaką aplikacją sterujesz sotmem, bo jeśli mconnectem to zainstaluj sobie roona testowo. Na 2 tygodnie za darmo można. Dostaniesz mega poprawę dynamiki i błysk na wysokich. Dodatkowo można jeszcze w roonie pobawić się ustawieniami eq, a w kolejnym kroku dodać hq Playera, który znów mocno przesunie dźwięk w kierunku, którego szukasz

3 godziny temu, Arek80 napisał:

Pytanie jaką aplikacją sterujesz sotmem, bo jeśli mconnectem to zainstaluj sobie roona testowo. Na 2 tygodnie za darmo można. Dostaniesz mega poprawę dynamiki i błysk na wysokich. Dodatkowo można jeszcze w roonie pobawić się ustawieniami eq, a w kolejnym kroku dodać hq Playera, który znów mocno przesunie dźwięk w kierunku, którego szukasz

Roona muszę mieć na PC zainstalowanego wykryć sotm i grać z włączonym PC? Chciałem tego uniknąć.

Na razie steruje mconnect. 

W dniu 29.09.2024 o 12:04, W_Waw napisał:

Zatem uważasz, że Sotm Ultra Neo + niezależny/dobry konwerter USB/Spdif zagra lepiej niż DCS bridge?

Jaki to jest konwerter?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, Arek80 napisał:

Miałem kiedyś hqplayer jak słuchałam z pc do czasu Kiedy sprawdzilem auralic i pc poszedł w odstawke musiałbym poszukać licencji. Roona że względu na abonament nie.

Może hqplayer sprawdzę 

Chociaż myślę że najlepsza opcja to sprawdzić zasilacz liniowy inny taki który podkreśla najbardziej górę pasma A jak nie pomoże to trzeba szukać coś innego chociaż szkoda bo poza tym jednym problemem dźwięk jest bardzo dobry i rzeczywiście lepiej jak auralic czy lumin przynajmniej niższe serie jak g1 czy g1.1 czy u1 u2 mini czy d2 bo wyższych nie słuchałem. A przy plikach wysokiej rozdzielczości dobrze zrealizowanych jest rewelacja tylko brakuje tej wyrazistości góry. 

Edytowane przez antymalkontent

37 minut temu, antymalkontent napisał:

Roona że względu na abonament nie.

Ze względu na dźwięk też nie.

A może to system sprawia problemy a nie transport?
Bo Auralic zmieniłeś bo też było " wąsko " nie hejtuje tylko stawiam tezę nikt tu nie wspomniał o tym. Akustyka ( pomieszczenie)też mocno wpływa na scenę

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Bardzo możliwe, że system sam z siebie gra ciemno, tego nie wiem. Ale na pewno sotm nie gra jasno, więc mogą się efekty na sobie zakładać i będzie blasku w górze brakowało. Faktycznie warto sprawdzić inne zasilacze i zastosować srebrny przewód pomiędzy zasilaczem, a sotmem. Rozumiem niechęć do roona, ale to nie jest delikatna różnica i ciężko potem wrócić do mconnecta

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Ze względu na dźwięk też nie.

A jaki program do sterowania sotmem sprawdził Ci się lepiej dźwiękowo i funkcjonalnie? 

Godzinę temu, venom200 napisał:

A może to system sprawia problemy a nie transport?
Bo Auralic zmieniłeś bo też było " wąsko " nie hejtuje tylko stawiam tezę nikt tu nie wspomniał o tym. Akustyka ( pomieszczenie)też mocno wpływa na scenę

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Raczej szczuplo i chłodno. Ale góry nie brakowało. 

To na pewno sotm że swoim liniowym tak gra. Na zwykłym zasilaczu jest góra tylko jest krsykliwie gorzej przez brud z zasilacza po prostu liniowy sotm tak zmienia charakterystykę. 

Edytowane przez antymalkontent

2 godziny temu, Arek80 napisał:

A jaki program do sterowania sotmem sprawdził Ci się lepiej dźwiękowo i funkcjonalnie? 

Nie miałem sotma ultra, ale grałem na roon długo. Najpierw na roon bridge na malinie wpiętej do konwerterów, Gustarda u16, a potem Audio gd di20he. Potem kupiłem Lumina i kolega mi podpowiedział, żebym sprawdził aplikację Lumina do sterowania zamiast. No i z Roon zrezygnowałem. Różnica na korzyść apki Lumina jest całkiem spora.

Właśnie nigdy żadnego Aurendera nie słuchałem i chętnie nadrobiłbym zaległości. Miałem za to okazję pomacać wszystkie ich modele na targach w Monachium, więc mogę jedynie stwierdzić, że wykonane są bardzo dobrze 
Sam poluję na Aurender w20 i z braku ofert na rynku wtórnym musiałem zadowolić się n100h, który w moim systemie gra lepiej od lumina u1. Niestety na nowe topowe aurendery mnie nie stać.
2 godziny temu, MarcinGD napisał:

Sam poluję na Aurender w20 i z braku ofert na rynku wtórnym musiałem zadowolić się n100h, który w moim systemie gra lepiej od lumina u1. Niestety na nowe topowe aurendery mnie nie stać.

Jeżeli słuchasz po USB starego W20 nie warto kupić, te nowe to duży krok naprzód, nawet N200. Od Lumina to wszystko gra lepiej.

Edytowane przez kaviter

Jeżeli słuchasz po USB starego W20 nie warto kupić, te nowe to duży krok naprzód, nawet N200. Od Lumina to wszystko gra lepiej.
To ciekawe co mówisz. W20 to był flagowy niegdyś model. Natomiast N200 to taki następca n100. Może w tym roku wybiorę się na AS żeby zapoznać się z tymi nowymi streamerami.

Mówimy oczywiście o pierwszej wersji nie SE, czas ucieka i przez 10 lat postęp jest znaczny. Akurat niedawno koledzy z Aurenderami przyjechali  potykać się z moim PCetem.

Kiedyś właśnie robiłem konfrontację pc z aurenderem i aurender był bardzo blisko. Przyszedł czas że już czasu brak na stawianie systemów z AO i innymi pierdołami. Taka puszka wkońcu mnie przekonała więc już do pc nie wracam a tych dodatkowych "mm" mi nie brakuje.

Teraz w PCetach też dużo się zmieniło, ale to skomplikowana sprawa i wiadomo, zasilanie, zasilanie i jeszcze raz zasilanie a to nie są tanie rzeczy. Fajnie mieć takie jednopudełkowe urządzenie zamiast plątaniny kabli i pięciu zasilaczy, ale niestety Aurendery zebrały sromotne bęcki.

@MarcinGD już całkowicie zrezygnowałeś z PC audio? Ktos bawił, bawi się Jplay? To się tylko instaluje i coś trzeba robić więcej - w tym temacie jestem kompletnie zielony, ale jest tyle opinii, że robi niesamowitą robotę i ciekaw jestem czy coś jest lepszego do słuchania głownie muzyki z Tidala?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) już całkowicie zrezygnowałeś z PC audio? Ktos bawił, bawi się Jplay? To się tylko instaluje i coś trzeba robić więcej - w tym temacie jestem kompletnie zielony, ale jest tyle opinii, że robi niesamowitą robotę i ciekaw jestem czy coś jest lepszego do słuchania głownie muzyki z Tidala?
Tak za dużo czasu to zajmowało. Kombinacji więcej niż szuflowanie lampami. Potem zaraz ktoś coś nowego wymyśli i jedziemy od początku. Napewno lepiej i taniej ale mniej czasu na słuchanie muzyki. Dobry streamer zalatwia tu sprawę tylko musi się wpasowac w gust.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U mnie teraz wygląda to tak, że mam server, który sam pomagałeś mi składać z dedykowanym USB jcat  i zasilaniem i włączam go sobie jako zdalny pulpit. Aplikacja destkopowa Tidal i nic więcej nie trzeba. Tylko nie kumam jeszcze tego jPlay co to jest 🙂 Już chyba stary jestem. Bo mało czasu na słuchanie i człowiek wygodny się zrobił, ale czasami jest chęć czegoś wypróbowania nowego. Bardzo wygodnie mi jest z tym zdalnym pulpitem bo muzyki słucham tylko i wyłącznie z laptopem, gdyż w tym czasie np czytam sobie np. forum.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

4 godziny temu, kaviter napisał:

Od Lumina to wszystko gra lepiej.

Faktycznie Lumin podpięty do dac bezpośrednio przez asa/ebu mnie nie zachwycił. Ale przez konwerter USB z wyjściem i2s to jest o wiele lepsze granie. Próbowałeś tak? 

45 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Faktycznie Lumin podpięty do dac bezpośrednio przez asa/ebu mnie nie zachwycił. Ale przez konwerter USB z wyjściem i2s to jest o wiele lepsze granie. Próbowałeś tak? 

Wszystkie Luminy z którymi miałem styczność grały źle, albo tragicznie źle. I po SPdIF i po USB. Chodzi Ci o to że podłączałeś wyjście USB Lumina przez USB do konwertera i2s i potem ten konwerter do DACa ??? Nie miałbym nawet jak tego u siebie przetestować bo mój DAC ma tylko wejście USB albo SPDiF. Chociaż myślę sobie, że jak się przekonwertuje sygnał ze słabo grającego USB to dalej będzie słabo, szit in szit out jak to mawiają.

5 minut temu, kaviter napisał:

Chodzi Ci o to że podłączałeś wyjście USB Lumina przez USB do konwertera i2s i potem ten konwerter do DACa ???

Dokładnie. Tak gram. U2 mini przez USB do konwertera Audio gd DI20HE i z niego i2s do daca Audio gd R7. Kolega gra na U1 mini przez konwerter Gustarda U18 i też fajnie to chodzi.

Kurcze, ale karuzela, ale dobrze, że ktoś testuje takie rozwiązania 🙂 

5 godzin temu, kaviter napisał:

Wszystkie Luminy z którymi miałem styczność grały źle, albo tragicznie źle. I po SPdIF i po USB. Chodzi Ci o to że podłączałeś wyjście USB Lumina przez USB do konwertera i2s i potem ten konwerter do DACa ??? Nie miałbym nawet jak tego u siebie przetestować bo mój DAC ma tylko wejście USB albo SPDiF. Chociaż myślę sobie, że jak się przekonwertuje sygnał ze słabo grającego USB to dalej będzie słabo, szit in szit out jak to mawiają.

Cóż za bezkompromisowe i autorytatywne wypowiedzi kolegi. Zdecydowanie nie sposób sie zgodzić z powyższym. Jak bym tvn słyszał. Jeśli coś rozpatrujemy w kategoriach około hiendowych to warto opisać w jakim towarzystwie sprzętowym te luminy grały, na czym stały, w jakich warunkach akustycznych z jakimi konkretnie utworami? Bez tych ważnych, podstawowych informacji zakładam, że w towarzystwie lumina system kolegi musi brzmieć ociężale na średnim basie i pewnie bardzo gęsto na granicy przesady. W takim systemie zwykle dobrze zagra jakiś suchotnik.  Co prawda luminy mają pewną manierę grania jak każdy streamer, ale bez przesady. Potrafią czuć się dobrze w wielu systemach, bo bez wątpienia mają szybkość i wyrazistość z mnóstwem przekazywanych szczegółów i piękną stereofonią, jest dynamika z odpowiednią gęstością i są barwy i piękne różnicowanie planów. Z pewnością muzyki nie prezentują w szarych odcieniach i w sposób powszechnie określany jako zamulony. U mnie z Lumin u2 mini z zasilaczem Teddy Pardo muzyka jest pełna blasku i cech o których wspomniałem powyżej, niezmiennie od miesięcy jestem urzeczony muzyką z jego udziałem.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Lumin poszedł w zasilacze impulsowe bo są mniejsze i tańsze w produkcji. Były ładne broszurki że na pomiarach wychodzi lepiej. Audiofilowi lepiej brzmi z zasilaczem liniowym. Teraz wymagasz od zwykłego człowieka bez wiedzy technicznej żeby kupował 3rd party zasilacz liniowy diy i grzebał lub jeszcze dopłacał za modyfikację. To jest przerzucanie kosztów na konsumenta. Do tego kolejna wojna bo nie jeden a kilku robi takie zasilacze.To który jest ten najlepszy. Sorry ale tu już nie mamy seryjnego klocka. Jeszcze rozumiem jak był u1 i ktoś sobie robił upgrade kupując zasilacz od x1, ale to wszystko jeszcze było w ramach jednego producenta.

13 godzin temu, MarcinGD napisał:
13 godzin temu, kivlov napisał:
@MarcinGD już całkowicie zrezygnowałeś z PC audio? Ktos bawił, bawi się Jplay? To się tylko instaluje i coś trzeba robić więcej - w tym temacie jestem kompletnie zielony, ale jest tyle opinii, że robi niesamowitą robotę i ciekaw jestem czy coś jest lepszego do słuchania głownie muzyki z Tidala?

Tak za dużo czasu to zajmowało. Kombinacji więcej niż szuflowanie lampami. Potem zaraz ktoś coś nowego wymyśli i jedziemy od początku. Napewno lepiej i taniej ale mniej czasu na słuchanie muzyki. Dobry streamer zalatwia tu sprawę tylko musi się wpasowac w gust.

Zasilacze kable oprogramowanie ustawienia. 

Dochodzę do wniosku że trzeba będzie kupić auralic s1 z zasilaczem lub dopasowany dzwiekowo gotowy streamer i kończymy z tym lepiej słuchać muzyki. 

Pozostaje pytanie czy ktoś mi umożliwi porównanie kilku kompletnych streamerow aby wybrać najlepszy pod moje preferencje. 

Trzeba podzwonić po pobliskich salonach I wypożyczyć na odsłuch. Jak jeden salon ma wszystko na stanie mozna przytargac kilka swoich klockow do salonu zeby zawezic poszukiwania. Czasem też znajdą się forumowicze z okolicy którzy lubią porównywać sprzęty i robią spotkania.

• Pokaż nowe odpowiedzi